Spring naar bijdragen

10 geboden, gebod 4


Aanbevolen berichten

Hoe vol oordeel.

Meer een constatering, daarnaast ben je zelf ook niet vies van oordelen.

Ik weet niet wat ik hiermee aanmoet.

Vreemd, want je verwacht wel dat wij wat met je, laten we zeggen weinig correcte bijdragen die je hier op het forum uitstort doen.

Laat ik je vragen je oordeel en beschuldigingen te laten waar ze uitgebroed zijn, want je maakt t er niet veel gezelliger op.. In deze toon ga ik niet verder mee, en het lijkt me verstandig je voortaan maar helemaal links te laten liggen als je niet verandert.

Wellicht zou je eens kennis kunnen nemen van een object wat ook wel spiegel wordt genoemd.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 357
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Het is als dat wij 5 mei vieren, bevrijdingsdag.

Aan de andere kant, als die Hamman z'n zin had gekregen waren Jozf noch Maria geboren.

In el geval hebben beide feesten, 5 mei noch Purim een heidense oorsprong. (al heeft Purim wel veel van ons Sinterklaas-feest weg in de vorm).

Woon je in Israel of heb je een grot sociale kring die uit Jodan bestaat, zou je 't waarschijnlijk wel mee vieren... ik tenminste.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Lieve mensen !!! Ik ken eavedropper niet , feit is dat ik vreselijk ver met hem kan meegaan ,vooral door bestudering van Daniël en openbaring kan het haast niet anders dat je op dezelfde golflengte zit. Waarheid is immers altijd zoals het bedoeld is . Ik snap dat als je leest wat ze allemaal schrijft , je pijn in je Hooft krijgt Hahaha maar geloof me ,ze schrijft geen onzin !! Hij heeft zich erg verdiept in de reformatie ,en een vreselijk intresante studie gemaakt van de profetieën, en goed uitgezocht van de kleine hoorn in Daniël , die tijden en wetten zou veranderen ,en het beest uit de zee met de zelfde kenmerken . Verder valt mij op dat altijd onderbouwd vanuit de schrift. Wat ik niet van iedereen kan zeggen !! En ik wil niemand een pluim in zijn achterste steken !! Maar geloof mij hij is veel met de schrift bezig. zouden wij ook moeten doen !!

Voor eavesdropper (Rudie las ik) Inderdaad ik heb gezien dat de zda het meest vertegenwoordigt is in Nederland maar er schijnt ook een hervormde gemeente te zijn die sabbat is gaan vieren ergens in boskoop of zo ,maar ik had het bij zda wel naar mijn zin. In het overgrote deel zitten we wel op 1 lijn heb ik het idee.

Nou voor al mijn broeders en zusters in geloof , zeg ik veracht de profetieën niet , het is een licht op uw pad , en een lamp voor u voet ! Vriendelijke groet PvH

Link naar bericht
Deel via andere websites
Lieve mensen !!! Ik ken eavedropper niet , feit is dat ik vreselijk ver met hem kan meegaan ,vooral door bestudering van Daniël en openbaring kan het haast niet anders dat je op dezelfde golflengte zit.

Dat jij je prima kan vinden in iemands standpunten is prima, dat je dat baseert op slechts 2 bijbelboeken terwijl er vele, vele meer zijn verbaasd mij echter aangezien je verderop in je betoog nogal waarde schijnt te hechten aan de Bijbel.

Maar bijvoorbeeld de uitspraak dat Luther niets met Maria te maken wou hebben (of iets van die strekking in ieder geval) wordt niet opeens waar hoor als je het goed in de ander zijn standpunten kan vinden.

Veel succes bij de zda, het wordt denk ik een zwaar dieet voor je daar je je aan de nodige spijswetten moet gaan houden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
.

Want, als Christus kort voor Zijn gevangenneming, lijden en dood, ja eigenlijk in de laatste momenten van Zijn vrijheid, "toen Zijn ure gekomen was",erg serieus zegt: ...DOET DIT tot Mijn nagedachtenis...Dit is het Nieuwe Verbond...", en dat , wanneer we "dit" ook doen zouden, ONS Pascha, tegelijk zou vallen met het Oud-Testamentische Pascha en ONS Pinksterfeest tegelijk zou vallen met het Oud-Testamentische Pinksterfeest dan denk ik toch dat dat heel belangrijke kwesties zijn.

! |P

Alle feesten uit het OT zijn een voorafschaduwing van Jezus. Tijdens het Pesach moesten de Joden een geroosterd lam eten, Jezus was het ware Lam. Wij kunnen nu dagelijks zijn lichaam eten en zijn bloed drinken ter nagedachtenis aan Hem. Hij vervulde alle feesten omdat deze allemaal over Hem spreken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De feesten blijven de feesten. Van Leviticus 23 zijn er 2 vervuld. Ze zijn een beeld van Gods plan van verlossing, dat nog niet af is. Loofhutten bv. is nog een voorafschaduw van wat komen moet. Het is de grote oogst. Ook zie je dat Paulus niet zomaar overal en altijd Pascha vierde, maar op de gezette tijden. Ook in bv. 1 Cor 5:7-8 zegt hij de Corinthiers het feest der ongezuurde broden te houden, en dat deden ze heus niet het hele jaar door! Ook in Handelingen 20:4-6 houdt Paulus (in Azie met een flink aantal niet-Joden na aan de Joden ontkomen te zijn) de dagen van ongezuurd brood (Da's niet het 'Pascha, maar het feest van 8 dagen) en uit de verzen daanarvoor blijkt dat dat ook geen wekelijkse bezigheid was...

Zo bleef ook het Pinksteren, Dat Paulus in bij de heidenen in Efeze wilde vieren (1 Cor.16:8), maar net zo goed in Jerusalem (Hand. 20:16). Het Feest der Bazuinen (naar 1 Thess. 4:14-17, 1 Cor. 15:52) En Loofhutten naar Zach. 14:17 dat de heidenen zullen moeten vieren!

Nee, ik geloof niet dat alle feesten vervuld zijn. Wel dat ze alle in Christus hun vervulling zullen krijgen, voor zover ze nog niet vervuld zijn. Gods Verlossingsplan voor de mensheid wordt uitgebeeld in de feesten, die het agrarische jaar volgen.

Hoi Tundra, denk dat ik ook eens bij de ZDA in Hilversum ga kijken. En je hoeft daar helemaal geen vis te eten op vrijdag hoor (maar als je vis eet, liefst met vinnen en schubben).Trouwens, met al die ideeen over de wet van Mozes die volkomen afgedaan heeft, zou ik niet graag met een groep christenen die daar zwart/wit over denken gaan kamperen, want als ik sommige inzichten lees zouden ze in hun tent poepen en plassen omdat Moses hygienische wetten heeft opgetekend en zij geen jood zijn, maar christen! (Deut 23:12-13) ;)

Fijn ook als iemand met je mee kan in het graven in de Schrift. Ik bid dat de Geest in deze omgeving weer een flink gaat blazen!

Spr. 29:18 . Als er geen profetie is, wordt het volk ontbloot; maar welgelukzalig is hij, die de wet bewaart

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi eavesdropper Rudie

Hoi Tundra, denk dat ik ook eens bij de ZDA in Hilversum ga kijken. En je hoeft daar helemaal geen vis te eten op vrijdag hoor (maar als je vis eet, liefst met vinnen en schubben).Trouwens, met al die ideeen over de wet van Mozes die volkomen afgedaan heeft, zou ik niet graag met een groep christenen die daar zwart/wit over denken gaan kamperen, want als ik sommige inzichten lees zouden ze in hun tent poepen en plassen omdat Moses hygienische wetten heeft opgetekend en zij geen jood zijn, maar christen! (Deut 23:12-13)

Fijn ook als iemand met je mee kan in het graven in de Schrift. Ik bid dat de Geest in deze omgeving weer een flink gaat blazen!

vanaf mijn geboorte was ik al vegetarieer, maar op mijn achtiende toen ik het ouderlijk huis uit was at ik wel alle vlees, maar later zo,n 18 jaar geleden ben ik mij gaan onthouden van onreine dieren te eten. omdat ik daniel 1 even op mij in liet werken. omdat ik denk dat God je gewoon verteld wat het beste brandstof is voor jou motortje, Hij wil dat je gezond oud zal worden.

Vaak merk ik, dat er geschreven wordt, met een beetje hatelijke ondertoon, jammer, dat past ons christenen niet.Omdat mensen een beetje enthousiast zijn van de bijbel. Waar het hart van vol is loopt de mond van over

Philipus 4 ver5

5 Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend.

Gal 5 vers 22

Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

vriendelijke groet PvH

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

^ u ken ik nog wel, alles goed kerel? ik zag jou nog vandaag s'ochtends bij shell maar had haast, jij ging de deur in ik eruit. :P

stuur ff bericht naar dit account met jou e-mail.

videotje ff opgezocht over da 666 gebeuren, tijdje geleden dat ik de opgenoemde pastoren heb bekeken, ik ga zeker weer mijn dvd sets bekijken.

het leuke van Leo schreven is, is het feit dat hij dit ookal weer bijna 10 jaar geleden heeft gemaakt.

vooral dit bekijken om meer waarheid te leren om Romeins Katholiek, best schokerend! ff mezelf weer wakker schudden.

ben er zaterdag trouwens weer jij ook?

http://www.youtube.com/watch?v=nuRte83Jyxk

ff ontopic, het heeft een tijd geduurd todat ik het hele verhaal heb gelezen maar ik sta aan tundra's en eavedrop's kant.

als ik het me goed kan herrineren ff zo uit m'n duim: er zijn meer als 100 versen die wijzen naar de zaterdag.

vooral het feit dat er in de geschiedenis bewezen is dat constantin ergens in de jaren 1700 geloof ik, de zaterdag naar de zondag verplaatst had en zichzelf zodanig boven het woord van god heeft verheft.

men verzint altijd 10.000 redenen om niet te stoppen met roken of drinken en maar 1 rede om wel te stoppen, dit is precies hetzelfde.

de ego van men... verborgen onder smoesjes en zichzelf bewust afzetten van sabat omdat het hen niet uitkomt: hetzelfde verhaal als constantin, Zichzelf verheffen boven het woord van god.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ach ja, een filmpje op YouTube, daar kan tweeduizend jaar theologie natuurlijk niet tegenop. Snel maar aan de paus melden, wie weet kondigt hij het morgen nog af...

Als God had gewild dat wij de sabbat hielden, dan had Hij de Kerk en ook al de protestantse stromingen daarin alláng desnoods met harde hand gecorrigeerd. Sorry, maar ik heb gewoon geen behoefte meer om te geloven dat God na twintig eeuwen inééns van gedachte veranderde en besloot om middels een klein groepje christenen, grotendeels buiten de Kerk, een volstrekt andere manier van Schriftlezing en een plotselinge verwerping van alle geloofstraditie toch maar de sabbat in te voeren. Jij mag dat allemaal geloven, maar ik wil er nog een béétje op kunnen vertrouwen dat God in elk geval nog íéts onveranderlijk laat binnen de Kerk en tenminste gewoon (net) op tijd corrigeert en niet nadat al miljarden gelovigen in alle onschuld gewoon de zondag vierden en zo die sabbatszegen zouden mislopen. Als de sabbat zo belangrijk zou zijn, dan had God er maar eerder mee aan moeten komen en ons maar eerder moeten corrigeren. Concillies zat daarvoor. We blijven niet aan de gang.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ach ja, die Leo toch. 7e dag adventist. Die houden er een nogal leuke theorie op na om de paus in verband te brengen met het beest. Morgen als ik weer achter een pc zit zal ik die ballon wel doorprikken. Edit: het lukt toch vanaf mijn telefoon.

De Paus is het beest waarover in Openbaringen 13 gesproken wordt. Vers 1 zegt dat hij een kroon draagt waar ‘blasfemische namen’ op zijn geschreven zijn. Vers 18 zegt dat de numerieke waarde van zijn naam gelijk is aan het getal 666. De officiële titel van de Paus is in het Latijns ‘Vicarius Filii Dei’ (plaatsvervanger van de Zoon van God). Wanneer je de getalswaarden van deze naam, uitgaande van de Romeinse waarden, optelt krijg je 666. De pontificale kroon is versierd met deze titel, gevormd door diamanten en andere juwelen.

Ik was op school niet zo goed in wiskunde, maar zelfs ik kan dit argument volgen en de nummers optellen om zo te laten zien dat het vals is. (Afgezien daarvan is dit ook de leukste vraag om op te antwoorden voor een apologeet). De beschuldiging dat de Paus gelijk is aan het beest in Openbaringen 13 is vooral populair onder Zevendedagsadventisten, maar is ook wijdverspreid in Protestante kringen.

Vicarius Filii Dei heeft dezelfde wiskundige waarde als 666 in het Latijn. Hoe werkt het? Zoals bij veel antieke talen, zoals Grieks en Hebreeuws, worden sommige letters ook gebruikt als getal: I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500 en M = 1.000. De letter ‘u’ wordt hierbij als ‘V’ beschouwd en de letter ‘w’, die in het Latijnse niet voorkomt, wordt beschouwd als ‘VV’. De titel luidt dus: VICARIVS FILII DEI.

Wanneer bij de berekening van een naam letters voorkomen die geen numerieke betekenis hebben dan worden deze overgeslagen. Bijvoorbeeld mijn naam, wanneer je de letter zonder getalswaarde weglaat, zou uitkomen op 2012, kijk maar: 1 (I) + 100 © + 1000 (m) + 500 (d) + 1 (I) + 500 (d) = 2102. Dat is trouwens ook de reden dat ik nog niet beschuldigd ben van deelname aan het kamp van de antichrist. De getallen kloppen gewoonweg niet.

Maar in het geval van VICARIVS FILII DEI kloppen de getallen wel. Isoleer de nummers en dit is wat je krijgt: 5 (v) + 1 (I) + 100 © + 1 (I) + 5 (V) + 1 (I) + 50 (L) + 1 (I) + 1 (I) + 500 (d) + 1 (I) = 666.

Maar er zijn problemen. Ten eerste is Vicarius Filii Dei, of plaatsvervanger van de Zoon van God, niet de titel van de bisschop van Rome, en het is dit ook vroeger nooit geweest. Het tweede probleem is dat bijna niemand, zelf nietsvermoedende Katholieken, weten dat deze Pauselijke titel een verzinsel is. Voor een ongetraind oor lijkt de titel wel op andere echte Pauselijke titels, zoals Vicarius Christi (Plaatsvervanger van Christus), die de echtheidstest wel doorstaat. Helaas voor degenen die dit spoor van Pauselijke fictie volgen, is de getalswaarde van de titel Vicarius Christi niet meer dan 214, niet het duivelse 666. Trouwens geen van de Pauselijke titels, zoals Servus Servorum Dei (dienaar van de dienaren van God), Pontifex Maximus (Hoogste Priester), of Successor Petri (Opvolger van Petrus), komt uit op een getal van 666. Daarom wordt geen hiervan door anti-katholieken gebruikt.

Wanneer de persoon die deze claims maakt deze feiten ontkent, vraag hem dan een voorbeeld van een Pauselijk decreet, kerkelijke brief, of conciliaire stelling of enig ander Katholiek document waarin de Paus naar zichzelf verwijst als Vicarius Filii Dei, of dat iemand anders aan hem op die wijze refereert. Hij zal het niet kunnen vinden, omdat het er niet is. Het was nooit de titel van een Paus.

Poeh! Dat deel was gemakkelijk, maar sommige mensen, vooral Zevendedagsadventisten, zullen dit bewijs negeren en eraan vasthouden dat plaatsvervanger van de Zoon van God een officiële Pauselijke titel is en dat daarom de Paus geïdentificeerd moet worden met het beest uit Openbaringen. Wat kan er dan nog meer gezegd worden?

Wijs er dan op dat de naam van de vrouw die de Zevendedagsadventisten startte, Ellen Gould White, getalsmatig dezelfde waarde heeft, die is in totaal ook 666 (L + L + V +D + V + V + I = 666). Vraag dan of dit bewijst dat zij het beest uit Openbaringen is. Ik kan u verzekeren dat het antwoord niet ‘Ja’ zal zijn. Wanneer het antwoord ‘nee’ is, vraag dan hoe in vredesnaam dit getalsspelletje kan bewijzen dat de Paus of wie dan ook maar, het beest uit Openbaringen is. Als het antwoord heel stilletjes gegeven wordt weet u dat u enige vooruitgang bij deze persoon heeft geboekt.

Het belangrijkste feit waarvan u de ander moet overtuigen is dat deze Pauselijke titel verzonnen moest worden, om op het magische getal te komen, zodat de argumentatie aan kracht zou winnen.

Maar we zijn nog niet klaar. De beschuldiging dat de Paus een kroon met blasfemische namen draagt, zoals Openbaringen 13: 1 zegt, moet ook nog beantwoord worden. Dit kunnen we sneller en gemakkelijker doen.

Sinds het jaar 708 hebben veel Pausen bij niet-liturgische ceremoniële gebeurtenissen een speciale Pauselijke kroon gedragen, die pontificale Tiara heet, maar de als een bijenkorf gestileerde Pauselijke kroon van drie diademen die we als Tiara hebben leren kennen, is pas verschenen sinds de 14e eeuw. Hoewel het gebruikelijk was om tiara’s te bedekken met juwelen en kostbare ornamenten, is er geen bewijs – geen beeld, afbeelding, schilderij, tekening of wat dan ook maar, met een Pauselijke tiara waar de titel van een Paus op geschreven staat.

Dit is van significant belang, omdat er veel middeleeuwse en renaissance Pausen geweest zijn wiens extravagante en ijdele houding hen aanzette om overdadig met juwelen versierde tiara’s te laten maken voor zichzelf. En we bezitten schilderijen en beelden en andere representaties die dergelijke tiara’s laten zien. We hebben zelfs nog een aantal van deze oude tiara’s in ons bezit. Wanneer enige Paus in het verleden verleid zou zijn geweest om toe te geven aan de slechte smaak om Vicarius Filii Dei in diamanten op zijn tiara te zetten, dan zouden het toch wel deze mannen geweest zijn. Maar dat hebben ze dus niet gedaan. Op een anti-kathlieke blaadje zag ik een tekening van een metalen tiara met daarop Vicarius Filii Dei geschreven in diamanten, maar dat was maar een tekening. Geen foto in een museum of zelfs maar een foto van een schilderij van een tiara.

Het moest zo getekend worden, omdat de Pauselijke kroon – net als andere Pauselijke fictie – alleen bestaat in de hoofden van de mensen die deze fantasie vasthouden en verbreiden.

Bovenstaande is een deel van een artikel over onzin mbt de paus. Te vinden op catholica.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Ik zal de discussie aangaan met u, geef mij een week de tijd om alles goed te doorgronden, ik weet dat dit een grote claime is maar er mist een hoop informatie.

Zodra ik zover ben dan zal ik een nieuwe topic openen en de discussie over dit onderwerp starten, ik heb uwe post opgeslagen om vervolgens in het nieuwe topic te plaatsen.

Hoop meer waarheid/duidelijkheid bovenwater te kunnen brengen, wie gelijk krijgt is niet belangrijk, helaas is dit off-topic.

“The aim of an argument or discussion should not be victory, but progress.†– Joseph Joubert

Link naar bericht
Deel via andere websites
warningM.pngAdmod note:
Post met link verwijderd. Uit de FAQ:
6 - Eigen argumenten. Discussie valt of staat met argumenten. Het alleen plaatsen van een link of een zin die verwijst naar een andere site of forum helpt daar niet in. Indien dit toch gebeurt zal de link worden verwijderd. Links zijn bedoeld om je argumentatie te ondersteunen, maar niet om als argument te dienen.

Graag eigen argumenten dus.
Link naar bericht
Deel via andere websites

Wonderlijk, RobrtF, we zijn het met elkaar eens!

RobertF schreef:

Sorry, maar ik heb gewoon geen behoefte meer om te geloven dat God na twintig eeuwen inééns van gedachte veranderde en besloot om middels een klein groepje christenen, grotendeels buiten de Kerk, (Edit Eaves: tot) een volstrekt andere manier van Schriftlezing ...

Precies! Vanaf (4000 bC en opgetekend rond) 1400 BC was het Sabbat, en dan plots na 322 n.C, zondag? Nee toch. En dan onze Heer die profeteert : bidt dat uw vlucht niet op een Sabbat of in de winter zal vallen"! Om Uws levens wil, zegt Hij in Jeremiah, houdt de Sabbat heilig! Na Israel vooert Hij ook JUda af, beiden deels vanwege Sabbats schending. De God van de Bijbel wordt, in het vlees gekomen als Jezus geopenbaard (1 Tim.3:16), (en wie is een rots behalve onze God?) en Hij toont ons de Vader. Dan wordt er een mens geopenbaard (2 Thess 2:6-7), nadat de keizer van het Romeinse rijk die hem weerhield verdwenen is, hij die zich in de nieuwe Tempel, opgebouwd uit levende geestelijke bouwstenen, nederzet, en zich verheft boven al wat God genaamd wordt, alzo dat hij in den tempel Gods als een god zal zitten, zichzelven vertonende dat hij god is (2 Thess.2:4). En 20 eeuwen na de wet, nee, ik heb geen behoefte om te geloven dat God na bijna 40 eeuwen na Zijn rust van het scheppingswerk, toen Hij die dag maakte en zegende, ineens van gedachte veranderde om middels de meest zichzelf verheffenende opziener van een klein groepje machthebbers, die zich in Zijn tempel als god laat aanbidden, een volstrekt andere schriftlezing en een plotselinge verwerping van Zijn scheppingswerk en de daaropvolgende rust, de zondag als gedenkdag van Zijn rust in wil voeren. Voorzeker, die dag is onveranderlijk, al hebben miljarden gelovigen, verstoken van de Schrift, hem gelovende de Sabbat misgelopen. Vanaf het eerste moment van het bewustzijn van Adam deed God hem deze gezegende dag ervaren. Adam werd op het eind van de 6e dag geschapen, en toen de zon onderging ervaarde hij Gods Sabbat, Ja, Adams 1e dag was de Sabbat! Eerder had God 'er niet mee aan kunnen komen'.

RobertF

dan had God er maar eerder mee aan moeten komen en ons maar eerder moeten corrigeren. Concillies zat daarvoor. We blijven niet aan de gang.

SVV Isa 29:15 Wee dengenen, die zich diep versteken willen voor den HEERE, [hun] raad verbergende; en welker werken in duisterheid geschieden, en zij zeggen: Wie ziet ons, en wie kent ons?16 Ulieder omkeren is, alsof de pottenbakker geacht werd als leem, dat het maaksel zeide van zijn maker: Hij heeft mij niet gemaakt; en het geformeerde vat van zijn pottenbakker zeide: Hij verstaat het niet.

SVV Ro 9:20 Maar toch, o mens, wie zijt gij, die tegen God antwoordt? Zal ook het maaksel tot dengenen, die het gemaakt heeft, zeggen: Waarom hebt gij mij alzo gemaakt?

SVV Isa 45:9 Wee dien, die met zijn Formeerder twist, gelijk een potscherf met aarden potscherven! Zal ook het leem tot zijn formeerder zeggen: Wat maakt gij? of [zal] uw werk [zeggen]: Hij heeft geen handen? En lees helemaal tot aan Jes.47:15!

En daarna Openbaring 18!

SVV Re 19:1 . HALLELUJA !!!

En dat God, de Vader van Jezus Christus je in Zijn liefdevolle armen mag nemen en je Zijn Geest zal geven.

AV Pr 9:10 The fear of the LORD [is] the beginning of wisdom: and the knowledge of the holy [is] understanding.

AV Jb 42:1 . Then Job answered the LORD, and said,2 I know that thou canst do every [thing], and [that] no thought can be withholden from thee.3 Who [is] he that hideth counsel without knowledge? therefore have I uttered that I understood not; things too wonderful for me, which I knew not.4 Hear, I beseech thee, and I will speak: I will demand of thee, and declare thou unto me.5 I have heard of thee by the hearing of the ear: but now mine eye seeth thee.

6 Wherefore I abhor [myself], and repent in dust and ashes.

10 . And the LORD turned the captivity of Job, when he prayed for his friends: also the LORD gave Job twice as much as he had before...12 So the LORD blessed the latter end of Job more than his beginning...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nooit hebben heidenen de sabbat hoeven vieren; ook in Israël beperkte het zich enkel tot het niet werken en handelen, en nooit hebben heidenen de wet van Mozes hoeven aanhouden, maar nu ineens wél? Nu ineens moeten heidenen ook die last op zich nemen, die de joden zelf al niet eens echt konden houden? En ja, ik parafraseer nu Paulus zelf, je weet vast wel waar dat te vinden is.

Het is heel eenvoudig: Christus stichtte de Kerk en sprak daarbij uit dat de Wet in Hem was vervuld. En in het eerste concillie te Jeruzalem bepaalden de apostelen al dat dat onder meer inhield dat de heidenen de wet van Mozes niet hoefden te houden. Iets wat heidenen dus sowieso al nooit hoefden te doen en wat de joden betreft ook nu nog steeds niet. Liever niet zelfs, want zelfs zij zien haarfijn in dat de wet van Mozes als doel had om het joodse volk tot een uitverkoren priestervolk te maken en dus enkel door joden kan en mag worden verricht. Zo mochten heidenen de tempel niet in en niet deelnemen aan verschillende riten thuis.

Door de eeuwen heen is dat besef verder verdiept en is er geen enkele hervorming binnen de Kerk van betekenis geweest, die terugwilde naar het aanhouden van de wet van Mozes. En er zijn genoeg hervormingen geweest waarin de Kerk op haar schreden moest terugkeren, dus dat kon het probleem ook niet zijn. De judaïsten werden zelfs door Paulus al bestreden. Zij wilden dat elke gelovige zich liet besnijden en zich dus zo onder de wet van Mozes stelde. Ook de reformatie, die uiteindelijk alles afwees wat maar "roomsch" was en zeer dramatische hervormingen binnen de eigen gemeenschappen doorvoerde, bleef af van de wet van Mozes.

Natuurlijk kun je dan geloven dat God al die tijd zijn Kerk niet leidde en dat Hij nu pas bedacht dat het misschien aardig is om al die miljarden christenen nu ineens wél de sabbat te laten vieren. En natuurlijk kun je met honderden bijbelteksten onderbouwen dat God dat gewoon mag doen en ons best in eeuwige vertwijfeling kan laten: denken we het nu dan eens goed te doen, blijkt het over een paar eeuw wéér fundamenteel anders, omdat weer één of andere kerel met een totaal andere Schriftlezing komt die weer helemaal in lijn zou zijn met de héle Schrift. Dat kun je allemaal doen en zo een lekker spannend geloof creëren.

Maar ik geloof dat God betrouwbaar is en dat bij Hem betrouwbaarheid ook dezelfde betekenis heeft als bij ons. Anders heeft het woord betrouwbaarheid totaal geen betekenis meer en kunnen we alsnog niet op Hem vertrouwen. Als God dus al die tijd zijn Kerk niet corrigeert op een bepaalde leerstelling, dan mag ik er dus vanuit gaan dat die leerstelling in orde is. Volgens zowel de Schrift als de christelijke geloofstraditie, van weelderig katholiek tot strak protestants, waar de Schrift ook in ontstaan is, zijn christenen niet gehouden de sabbat te vieren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

ok mijn kennis over dit soort zaken zijn beperkt maar zegt jezus niet: volg mij, en leef zoals ik leefde? en jezus was welzeker een gelovige jood die de sabbat en alle oudtestamentische geboden hield. is het dan niet logisch dat de eerste christenen dan ook letterlijk leefden als jezus??

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid