Welcome to Credible

Welkom op Credible! Leuk dat je langs komt! Kijk gerust eerst even rond op het forum en als je ergens op wilt reageren maak dan een account aan! We hopen dat je het naar je zin hebt en mocht je vragen hebben neem dan contact op met ons!

Thorgrem

Moderators
 • Aantal bijdragen

  14234
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Thorgrem

 • Rang
  CrediOrca

Profile Information

 • Geslacht
  Vrouw
 • Locatie
  Salland
 • Religie
  Katholiek
 1. Dat is prima. Het is een forum en we hebben allemaal ook andere zaken te doen. De stelling die ik proefde van jou is dat God nooit beelden gebruikt. Dat is vanuit de bijbel gezien onwaar. Het vragen van gebed aan elkaar is geoorloofd. Dat doen mensen binnen alle denominaties. Ik geloof dat Christus de dood heeft overwonnen en dat wij als christenen het tijdelijke voor het eeuwige inruilen bij onze aardse dood en dat wij dus voort leven in de hemel. Daarnaast is er communicatie mogelijk tussen de strijdende en zegevierende Kerk. In die redenatie kan ik dus prima iemand in de hemel vragen om voor mij te bidden. Het gebed van een rechtvaardige (en mensen in de hemel zijn ontegenzeggelijk rechtvaardig) vermag veel. En aangezien mensen in de hemel geheiligd zijn zijn het uitermate goede voorbeeldfiguren die ik kan vereren. Van doden is geen sprake binnen mijn geloof. Mensen in de hemel zijn niet dood. De dood is overwonnen. Het is prima dat Jezus niet afgebeeld mag worden binnen jouw traditie (alhoewel ik vele protestantse kinderbijbels heb gezien met afbeeldingen ook van Jezus). Die traditie is echter een minderheid binnen het christendom neem ik aan. Want katholieken, oosters-orthodoxen, kopten, anglicanen en lutheranen hebben geen probleem met het afbeelden van Jezus.
 2. Want? Het staat een ieder vrij om de gehele Schrift te gebruiken en niet slechts een selectie daarvan.
 3. In eerste plaats kan enkel God aanbeden worden. Iets anders dan God aanbidden binnen het katholicisme is ketterij. In de bijbel lezen we op diverse plekken oa bij de instructie voor de Ark des Verbonds dat God beelden gebruikt. Ik denk dat je je beeld dus wat moet gaan bijstellen. @Robert Frans heeft wel wat voorbeelden geloof ik. De mens weet/wist hoe God eruit ziet, Hij is immers op aarde gekomen als God de Zoon. Maar dat is natuurlijk van geen belang als we het over beelden van heiligen hebben.
 4. Beelden worden niet aanbeden binnen de katholieke religie. Indien Calvijn die mening wel was toebedeeld dan zat (en zit) hij er simpelweg naast. Het beeld is slechts een richtpunt, een herinnering, een symbool. Afgelopen zomer was ik in Oslo in de lutherse kathedraal. Ook daar (dus in de Lutherse denominatie) kan men het gebruik van beelden wel waarderen. Neem eens een kijkje op de Wikipedia pagina van die kerk; https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo_Cathedral Calvijn zou zich prima hebben thuisgevoeld bij bijvoorbeeld de orde der cisterciënzers. Ook zeer sobere kerkgebouwen in die orde.
 5. Ik heb geen enkele interesse om ook maar iets te creëren. Ik observeer en constateer dat in mijn 10 jaar christelijke fora ik een hele reeks aan atheïsten ben tegengekomen die hun atheïsme als een religie behandelde. Of dat op jou persoonlijk van toepassing is weet ik niet. Die laatste zin zal ongetwijfeld, maar wat is de toegevoegde waarde? En wat is de toegevoegde waarde in dit topic?
 6. Ik vind je argumenten dat atheïsme er voor theïsme was naadje. En ja, ook dat is een mening. En ja, nieuw atheïsme is een religieuze stroming inclusief heiligen en voorgangers.
 7. Is dat zo? Lijkt me nogal een onmogelijkheid om aan te tonen. Atheïsme is meer dan jij stelt. En voor sommige atheïsten tegenwoordig zelfs veel meer. Die stroming noemen we ook wel nieuw atheïsme.
 8. Laat ik je dan maar antwoord geven. Het christendom heeft zo'n 2,4 miljard (2.400.000.000) gelovigen. 1 Het WTG heeft 8,2 (8.200.000) miljoen aanhangers. 2 Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat het WTG tot het christendom gerekend wordt op Wikipedia. Het WTG is een van de weinige christelijke groeperingen die de drie-eenheid afwijzen (en vandaar dat vaak betwijfeld wordt of ze tot het christendom behoren, maar daar gaan we nu vanuit). Maar stel dat er elders her en der ook nog een paar miljoen christenen de drie-eenheid afwijzen. Laten we dat dan voor het gemak inclusief het WTG op een gezamenlijk aantal van 12 (12.000.000) miljoen houden. Ik denk dat ik het dan nog ruim schat, maar voor het rekenvoorbeeld wel makkelijk. Van de 2.400.000.000 christenen geloven er dan 12.000.000 niet in de drie-eenheid. Dat is 0,5%. Een kleine minderheid lijkt mij. Goed, nu je dit antwoord hebt kunnen we verder met dit topic. 1; https://nl.wikipedia.org/wiki/Christendom#Christendom_in_de_wereld 2; https://nl.wikipedia.org/wiki/Jehova's_getuigen
 9. Dat is zeker een mooie optie. Ik heb veel geleerd van een bezoek aan een synagoge en de rabbi die uitleg gaf.
 10. Ik heb het niet over je geloof. Ik heb het over de informatie die het WTG verstrekt over andere geloven.
 11. Als ik informatie over de islam wil ga ik te rade bij een moslim of lees ik islamitische boeken. Als ik informatie wil over het boeddhisme dan lees ik boeken uit die stroming. De RKK heeft niet een verwrongen obsessie om negatief over andere religies te schrijven, veel informatie kan ikd aar dus niet vandaan halen over andere religies. Je zou er goed aan doen, en bovendien de Waarheid dienen, door objectieve informatie tot je te nemen over andere geloven in plaats van de kwaadaardige WTG pulp.
 12. Ga je naar de ku klux klan als je wil weten over de geschiedenis en huidige staat van de Afro-Amerikaanse gemeenschap? Nee. Je bent wellicht goed onderwezen in WTG doctrine en de WTG visie op andere religies en stromingen. De door het WTG overgedragen kennis over niet-WTG religies en stromingen heeft echter maar zijdelings met de realiteit te maken.
 13. Mijn mening over ontwikkelingshulp zoals onze politiek dat bedrijft wordt in dit Youtube fragment wel verwoord. Wat nuance is zeker mogelijk, maar Bosma heeft hier een goed punt.
 14. Ik zeg nergens dat het geen terechte vraag zou zijn. Ik heb mijn antwoord gegeven. Als iemand daar vragen over heeft dan hoor ik het wel.
 15. Natuurlijk mag je kritisch zijn op je geloof. Ik denk dat het juist gezond is om een positieve maar kritische grondhouding te hebben. En waarheidsgehalte, niet alles in de bijbel zal geschiedkundig waar zijn. Het gaat erom welke lessen je kan trekken uit de verhalen.