Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Hallo iedereen. Ik ben Daniël, 33 jaar oud. Ik wil met jullie mijn verhaal delen van hoe ik tot het geloof gekomen ben en wat voor ontwikkeling ik meegemaakt heb binnen dat geloof. Om dat te vertellen, moet ik eerst over mezelf en mijn levensloop in het geheel vertellen.

1985-1999

Ik ben geboren in Rusland, in de stad Voronezh, op 20 september 1985. Mijn vader komt oorspronkelijk uit Afghanistan en hij woonde toen in Rusland als student. Hoe mijn vader en moeder daar elkaar leerden kennen is voor mij niet helemaal duidelijk. Wel weet ik dat nadat ik geboren was gingen mijn ouders trouwen. Daarmee is het duidelijk dat ik niet van christelijke ouders afstam. In mijn jeugd en kinderjaren was ik ongelukkig. Thuis was er geen sprake van liefde en vrede tussen mijn ouders en buiten op het kinderspel terrein vlakbij onze flat werd ik zwaar gepest vanwege mijn getinte huidskleur. Op school scoorde ik slecht en zelfs heel slecht. Ik had geen toekomstperspectief, geen droom voor de toekomst en daarom ook geen zin om te presteren op school en in het leven. Lange tijd groeide ik op alleen met mijn moeder en broer zonder vader, toen mijn ouders uit elkaar gingen wonen. Ondanks dat leefden we van het geld dat mijn vader verdiende en ook voor een deel van een soort uitkering van de staat. Mijn moeder werkte niet en wilde dat waarschijnlijk ook niet. Wat voor werk mijn vader deed is voor mij niet helemaal duidelijk. Ik weet ongeveer dat hij als zakenman handelde in de verkoop van Duitse auto's. In 1999 heeft hij besloten om naar West-Europa te emigreren. Ik weet niet hoe het nu is in Rusland, maar toen bij veel mensen was de verleiding groot om naar het Westen te gaan voor een beter leven. Dat had te maken met de economische crisis, armoede, stijging van de criminaliteit, wanorde in de binnenlandse politiek en de algemene demoralisatie van de mensen na de val van communisme en daarmee het verlies van het “nationaal idee”. In november 1999 zijn we via Duitsland naar Nederland gekomen.

1999-2008

Ik heb zo in de loop van 2000-2008 in verschillende azc's gewoond: in Schalkhaar (2 maanden), Grootegast, Leek en Baexem. Het was een nachtmerrie voor mij om zo onvoorbereid in het azc te gaan leven en groeien. In het azc Grootegast deelden we een appartement met een andere gezin uit Azerbaijan, daarna met een gezin uit Bosnië en weer later met een gezin uit Oekraïne. In die moeilijke periode moest ik veel nadenken en mijn uitweg zoeken uit mijn ellende. Ik had constant ruzies met mijn ouders en buren. In die tijd was ik ook zwaar gepest door mijn moeder (vanwege mijn Afghaanse afkomst) en geslagen door mijn vader. Ik kreeg een diagnose van PDD-NOS (wat nu ook Autism Spectrum Disorder heet). Op school ging het ook in het algemeen slecht. Toen ik 18-19 was stopte ik zelfs met school. Daar heb ik nu spijt van. In 2001 is mijn vader in zijn eentje naar Engeland vertrokken, ook als asielzoeker. In 2002 heb ik besloten dat ik orthodoxe christen wil worden. Het Orthodoxe christendom kende ik vanuit Rusland in de jaren 90. Na de val van Sovjet-Unie is de Russische-Orthodoxe Kerk weer tot bloei gekomen: de kerken en kloosters werden herbouwd en prachtig versierd, veel mensen gingen massaal naar de kerk om gedoopt te worden en men kon de patriarch (de opperste bisschop) Alexy dikwijls op de tv zien. Dus dankzij die herinneringen twijfelde ik ook niet dat ik orthodox wil worden. Ik was opgenomen in de orthodoxe parochie van de Heilige Transfiguratie des Heren in de stad Groningen. Vanwege mijn beperking, slechte relatie met de naaste omgeving, moeilijke situatie, was mijn ontwikkeling in het christendom ook moeizaam geweest en dramatisch, maar er waren ook positieve en mooi veranderingen in mijn verdere leven.

In 2005 verhuisde ik naar het azc Baexem in Limburg. Toen begon ik een andere parochie bezoeken in Eindhoven. Het is de Grieks-orthodoxe parochie van de heilige Nektarios van Egina. Het ging beter toen met mij. Ook maakte ik toen kennis met het Grieks-orthodoxe klooster van de Geboorte van de Moeder Gods in de gemeente Asten. Het is een vrouwelijke klooster met 6-7 nonnen uit verschillende landen. De overste van dat klooster, zuster Maria, was een goede vrouw uit Den Haag die enige tijd als non in Griekenland had gewoond. Eind 2007 heeft ze mij toegestaan om op haar kloosterterrein te gaan wonen in een oude caravan apart van de nonnen. Ik wilde toen ook naar het klooster gaan. En zij wilde mij helpen om naar de Berg Athos (in Griekenland) te gaan. Berg Athos is in feite een kleine monnikenrepubliek. Daar wonen alleen monniken, kloosterlijke gastarbeiders en er komen dagelijks pelgrims naar toe. Alleen mannen mogen het schiereiland Athos betreden. Eigenlijk wilde ik niet echt monnik worden, maar van het leven vluchten, en daarom hield ik me voor dat ik moet naar het klooster gaan en de wereld de rug toekeren. In die tijd kreeg ik toevallig ook verblijfsvergunning dankzij de Generaal Pardon en mocht ik naar het buitenland reizen. Het was ons ook gelukt om voor mij een plek te vinden in één van de 20 kloosters op de berg Athos. Dat klooster heet Karakalou. Daar werd ik opgenomen als een novice. In een klooster wordt men niet direct een monnik, maar pas na verloop van een proefperiode van ongeveer 3 jaar. In die proefperiode ben je dan een novice. In 2008 heb ik dus als een novice daar gewoond. Ik moest in de loop van de dag samen met anderen urenlange diensten bijwonen. Buiten de kerkdiensten moest iedereen eigen werk doen, ook was er tijd om uit te rusten in de cel. Ik mocht klussenwerk doen. Uiteindelijk is het mij niet gelukt om daarin te blijven en de abt stuurde me terug naar Nederland. Als novice ben je geen monnik en mag je altijd terugkeren en bijvoorbeeld gaan trouwen. Je blijft dan nog steeds een leek. In Nederland heeft zuster Maria mij geholpen mijn leven verder op te bouwen. Ik ging studeren, later dankzij de hulp van verschillende instanties (Mee, GGZ, Maatschappelijk opvang Helmond) heb ik woning kunnen vinden in Helmond en heb ik zelfs werk als postbode hier kunnen krijgen dankzij de re-integratietraject bij de stichting Boekenwerk en UWV. Voor al de mensen in Nederland die het voor mij mogelijk hebben gemaakt en mij hebben geholpen ben ik zeer dankbaar. Met name mijn dank gaat uit naar Pamela, een zachtaardige jonge vrouw dankzij wie ik voel me minder vervreemd van de mensen in Nederland die ik nu (in mijn hart) kan omarmen als mijn medemensen. Moge God haar en alle anderen rijkelijk zegenen en voor zijn Hemels Koninkrijk waardig maken.

Dit is in het kort mijn verhaal. Ik kon het ook heel uitgebreid vertellen, maar misschien zal het te veel worden. Als je vragen hebt, mag die gerust stellen. Dan krijg ik de kans om meer te vertellen. Bedankt voor het lezen en sorry als mijn verhaal dramatisch klinkt. Ik kan er niks aan doen. Moge God's zegen en ontferming over u komen.

Tot slot een samenvatting van het verhaal: Ik twijfelde niet dat Jezus is reëel en dat zijn evangelie de waarheid is (in tegenstelling tot de heilige boeken uit andere religies, zoals Koran in islam of Talmoed in het jodendom). Ik heb geen bovennatuurlijke wonderen gezien, maar toch diep in mijn hart ben ik overtuigd dat Jezus de Waarheid, het Leven en de Weg is. De ellende in mijn leven hebben mij aangemaand om de uitweg te zoeken, zo niet materiële, dan wel spirituele. Toen ik christen ben geworden, is mijn zoektocht niet tot het einde gekomen. Ik was toen helaas niet voorbereid om gedoopt te worden en was niet verantwoordelijk genoeg om mijn belofte (om volgens God's geboden te leven) na te komen. Vandaar dat mijn levenspad naar God was vol met vallen (in zonde) en opstaan (in berouw). Ik ben op zoek naar de persoonlijke relatie met God; met Jezus Christus die ik niet alleen vanuit boeken of andere mensen wil kennen, maar met name uit ervaring. Wel besef ik dat men moet zuiver van hart zijn voordat het mogelijk wordt. En daar werk ik aan zo goed als ik kan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik wil graag nog enkele foto's toevoegen.

112444.jpg

(Foto boven) De flat in Voronezh (Rusland) waar ik als kind opgroeide.

photo3.jpg

AZC Grootegast

Groningen_RuOK_(2).JPG

Interieur van de orthodoxe parochie in Groningen

IMG_1574.jpg

Parochie in Eindhoven. Het is de kerkdienst van de Goddelijke Liturgie (of eucharistieviering) met de bisschop. Ik ben hier ook aanwezig als altaardienaar (of acoliet) in het wit aan de rechterkant van de bisschop met een soort kroon.

197758.p.jpg

De zusters van het klooster in Asten en ik. 

karakalou001.jpg images?q=tbn:ANd9GcR4MkaGkLtqHHqgPGJBEcR

Het klooster Karakalou op de berg Athos waar ik gewoond heb.

%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CE%9C%CE%BF%CE

De broeders van het klooster. Onderaan zitten de novicen gehurkt.

13439023_914045012052175_450860289742968

En dit is de enige Nederlander (van Surinaamse afkomst) broeder Pahomios die daar nog woont.

https://www.youtube.com/watch?v=B8ptME8aO-Y 

En dit een interview met zuster Maria, die voor mij zo veel goeds had gedaan. Moge haar ziel in vrede rusten.

bewerkt door Modestus
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 months later...
Op 8-3-2019 om 17:57 zei Modestus:

Hallo iedereen.

...

Tot slot een samenvatting van het verhaal: Ik twijfelde niet dat Jezus is reëel en dat zijn evangelie de waarheid is (in tegenstelling tot de heilige boeken uit andere religies, zoals Koran in islam of Talmoed in het jodendom). ...

Wat is dan de tegenstelling die je in de Talmoed vindt? 

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 8-3-2019 om 18:58 zei Lobke:

Die zuster uit Asten wonen af en toe ook in convento greco ortodosso?  Fijn hoor zo afwisselend, de zomermaanden in Italie. ?

26 minuten geleden zei Lobke:

Nee, maar toen abdis Maria nog leefde onderhielden ze wel de contacten met een andere nonnenkloosters in Frankrijk, Griekenland en andere plaatsen. Maar het is niet gebruikelijk voor de mensen die een monastieke levenswijze leiden regelmatig van woonplaats te veranderen of op vakantie te gaan (om bijvoorbeeld om te zonnen, zwemmen of andere plezier te zoeken). Blijkbaar is die foto gekopieerd door meerdere websites.

13 uur geleden zei Levi:

Wat is dan de tegenstelling die je in de Talmoed vindt? 

Ik probeer deze vraag simpel en kort te beantwoorden: Ik respecteer de Talmoed als de boeken die vol zitten met menselijke wijsheid en ideeën. Van alle wijsheden en filosofieën van de wereld kun je natuurlijk iets positiefs leren. Maar als het om religie gaat, dan verwerpt de Talmoedische Jodendom het leerstelling dat Jezus (Yeshua) is de Christus (Messiah of Gezalfde) die gekomen is om de profetieën van de Tanakh te vervullen en het volk van Israel (en daarmee ook de volgelingen uit alle andere volkeren) te verlossen en terug te brengen naar het paradijs (het hof van Eden) die we verloren hebben door de zondeval van Adam. Dit is eigenlijk de leer van de eerste volgelingen van Jezus, de apostelen, die zelf joden waren. Jezus zegt over zichzelf "ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven"; dat is iets wat het Jodendom niet accepteert. Dat vind ik wel een fundamenteel verschil, want zoals verder de Nieuwe Testament zegt "De behoudenis is in niemand anders, want er is ook onder de hemel geen andere naam aan de mensen gegeven, waardoor wij moeten behouden worden".

11 uur geleden zei antoon:

Modestus een beetje laat,  van mij, excuses hiervoor maar ik heet je van harte welkom hier.

4 uur geleden zei sjako:

Welkom @Modestus. Ik hoop dat je hier veel gaat leren. Vragen staat altijd vrij. 

2 uur geleden zei Trajecto:

Welkom op het forum, @Modestus!

Leuk ook al de foto's die je erbij plaatst!

Dank jullie. Ik heb helaas niet voldoende vrije tijd voor forum tegenwoordig. Ik ben bezig met werk, sport (aikido, hardlopen), lezen... Maar in de toekomst hoop ik meer vrije tijd te vinden om de forum te gaan gebruiken. Ik wil dan jullie allemaal zoveel mogelijk van dienst te kunnen zijn. ?

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 8-3-2019 om 18:13 zei Modestus:

Ik wil graag nog enkele foto's toevoegen.

112444.jpg

(Foto boven) De flat in Voronezh (Rusland) waar ik als kind opgroeide.

photo3.jpg

AZC Grootegast

Groningen_RuOK_(2).JPG

Interieur van de orthodoxe parochie in Groningen

IMG_1574.jpg

Parochie in Eindhoven. Het is de kerkdienst van de Goddelijke Liturgie (of eucharistieviering) met de bisschop. Ik ben hier ook aanwezig als altaardienaar (of acoliet) in het wit aan de rechterkant van de bisschop met een soort kroon.

197758.p.jpg

De zusters van het klooster in Asten en ik. 

karakalou001.jpg images?q=tbn:ANd9GcR4MkaGkLtqHHqgPGJBEcR

Het klooster Karakalou op de berg Athos waar ik gewoond heb.

%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CE%9C%CE%BF%CE

De broeders van het klooster. Onderaan zitten de novicen gehurkt.

13439023_914045012052175_450860289742968

En dit is de enige Nederlander (van Surinaamse afkomst) broeder Pahomios die daar nog woont.

https://www.youtube.com/watch?v=B8ptME8aO-Y 

En dit een interview met zuster Maria, die voor mij zo veel goeds had gedaan. Moge haar ziel in vrede rusten.

Ik heb zelf trouwens ook pdd-nos en ken het probleem met opleidingen en werk vinden. Ik zie dat je spijt hebt van de gemaakte keuzes, maar waarscheinlijk zit de pdd-nos ook in de weg om je school af te kunnen maken en voor het gestudeerde werk te vinden. Veel mensen uit het autistische spectrum kampen met dit probleem. Sommigen zitten jaren werkloos thuis. Ik zelf heb twee opleidingen niet af kunnen maken en veel banen die me te complex waren verloren. 

Ik heb echter de ervaring dat God altijd voor me heeft gezorgd en in voldoende werk en inkomen heeft voorzien. Dat zie ik bij jou ook. Je hebt een huis, een kerk en werk. Alles is door God zo geleidt. Kijk, als je een diploma had gehad, kon jij je daar op beroemen. Dan is het jouw eigen inzet en verdienste geweest, lijkt het dan. Maar nu dat van jouw kant niet heeft kunnen gebeuren, heeft God in jouw leven voorzien met behulp van de nonnen. God krijgt dan alle eer. Dat heeft jouw geloof in afhankelijkheid van Jezus vergroot. Wat zou je immers zonder Hem zijn? Werkloos? Ongelukkig? Doelloos? Geïntimideerd? Maar nu heeft God jou gesticht als het ware. Hij heeft jou gemaakt tot wie je nu bent en dat is iets om werkelijk gelukkig om te zijn. :)

Met God aan jouw zijde kan je bergen verzetten.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei WdG:

Angst of een geest van angst?

Want God heeft ons niet gegeven een geest der vreesachtigheid, maar der kracht, en der liefde, en der gematigdheid.

(Lukas 12:49) Ik ben gekomen, om vuur op de aarde te werpen; en wat wil Ik, indien het alrede ontstoken is?

Link naar bericht
Deel via andere websites
11 uur geleden zei WdG:

Angst of een geest van angst?

Want God heeft ons niet gegeven een geest der vreesachtigheid, maar der kracht, en der liefde, en der gematigdheid.

Hij heeft ons niet een geest van angst gegeven, staat er.  Angst is dus niet van Hem :)

Link naar bericht
Deel via andere websites
27 minuten geleden zei Gaitema:

Hij heeft ons niet een geest van angst gegeven, staat er.  Angst is dus niet van Hem :)

Dat was niet mijn vraag. Het gaat dus niet om angst, maar om een geest van angst. Hoe kan men de geest van angst kwijt raken? Zoals je weet is een kwade geest een demon, en, demonen zijn personen zonder lichaam [geestelijke wezens]. Hoe raakt iemand een dergelijke demon kwijt?

Link naar bericht
Deel via andere websites
7 uur geleden zei WdG:

Dat was niet mijn vraag. Het gaat dus niet om angst, maar om een geest van angst. Hoe kan men de geest van angst kwijt raken? Zoals je weet is een kwade geest een demon, en, demonen zijn personen zonder lichaam [geestelijke wezens]. Hoe raakt iemand een dergelijke demon kwijt?

Dat stel je dan wel andersom als dat er staat. Er staat: 'Hij heeft ons "niet" een geest van angst gegeven.'  En zo ik het lees is dat een kwestie van in geloof aannemen. Dat je de Geest van kracht, liefde en gematigdheid hebt ontvangen.

Kijk ik heb wel een geest van angst gehad. Wel meer geesten. Ook die van zelfdoding, pornografie, agressie, valse religie en koppigheid. Iemand bad toen voor me dat satan mij zou verlaten, omdat hij geen recht op mij heeft.

En nu ben ik waarlijk vrij :)

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 uur geleden zei WdG:

Dat was niet mijn vraag. Het gaat dus niet om angst, maar om een geest van angst. Hoe kan men de geest van angst kwijt raken? Zoals je weet is een kwade geest een demon, en, demonen zijn personen zonder lichaam [geestelijke wezens]. Hoe raakt iemand een dergelijke demon kwijt?

Je hebt ook geïntegreerde demonen. Die een lichaam gestolen hebben via bezetenheid. Na de integratie moet dat vlees dood omdat de ziel dan verloren is. 

Raak je enkel kwijt door geloof. Maar dan niet halvelings werk plegen of de demon blijft sluimerend aanwezig. Er gebeuren nog steeds excorcismes vanuit de RKK. Maar ik denk dat men daar reeds enorm bezeten is. Hoe anders alles te verklaren daar? Signatuur van de donkere zijde ligt daar nogal vingerdik op. 

bewerkt door Fundamenteel
Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei Gaitema:

Dat stel je dan wel andersom als dat er staat. Er staat: 'Hij heeft ons "niet" een geest van angst gegeven.'  En zo ik het lees is dat een kwestie van in geloof aannemen. Dat je de Geest van kracht, liefde en gematigdheid hebt ontvangen.

Kijk ik heb wel een geest van angst gehad. Wel meer geesten. Ook die van zelfdoding, pornografie, agressie, valse religie en koppigheid. Iemand bad toen voor me dat satan mij zou verlaten, omdat hij geen recht op mij heeft.

En nu ben ik waarlijk vrij :)

Nee, ik stel het niet andersom. Maar, desondanks heb je volkomen gelijk! HIJ heeft ons NIET een geest van angst gegeven. Ofwel, God geeft ons geen demonen. Die geest komt ergens anders vandaan. En, zoals je aangeeft ben je lastig gevallen door diverse geesten [demonen]. Fijn dat je bevrijd bent. De duivel heeft nul komma nul recht op jou. We hebben macht over boze geesten. Jezus heeft ons die macht gegeven. DIE macht behoren wij te gebruiken. DAT is bij jou dus in dat gebed gebeurd.

Dan is de vraag hoe je zeker kunt weten dat er geen demonen meer actief zijn in ons leven. Enig idee hoe je dat kunt weten of kunt voorkomen [zijn twee verschillende vragen]?

Er is trouwens een enorm verschil tussen een demonische bezetting en lastig gevallen worden door een demon. Mee eens?

2 uur geleden zei Fundamenteel:

Je hebt ook geïntegreerde demonen. Die een lichaam gestolen hebben via bezetenheid.

Dan spreek je niet meer over mensen. Kunnen dieren op die manier bezet worden?

Link naar bericht
Deel via andere websites
21 minuten geleden zei WdG:

Nee, ik stel het niet andersom. Maar, desondanks heb je volkomen gelijk! HIJ heeft ons NIET een geest van angst gegeven. Ofwel, God geeft ons geen demonen. Die geest komt ergens anders vandaan. En, zoals je aangeeft ben je lastig gevallen door diverse geesten [demonen]. Fijn dat je bevrijd bent. De duivel heeft nul komma nul recht op jou. We hebben macht over boze geesten. Jezus heeft ons die macht gegeven. DIE macht behoren wij te gebruiken. DAT is bij jou dus in dat gebed gebeurd.

Dan is de vraag hoe je zeker kunt weten dat er geen demonen meer actief zijn in ons leven. Enig idee hoe je dat kunt weten of kunt voorkomen [zijn twee verschillende vragen]?

Er is trouwens een enorm verschil tussen een demonische bezetting en lastig gevallen worden door een demon. Mee eens?

Dan spreek je niet meer over mensen. Kunnen dieren op die manier bezet worden?

Biologisch gezien spreken we wel van mensen en spreken ze u aan zal je geen onderscheid kunnen maken. Zoiets vraagt een zeer toegewijde observatie met vele provocaties. Geen mens die elkaar zo dagelijks beproeft. 

Een demon die actief is kan je herkennen door je eigen denkkader eens objectief af te toetsen. We kennen allemaal onze zwakheden en zondes, als je daar telkens aan toegeeft heb je uw pantser van God afgedaan en komen de pijlen van den boze nu onbeschermd op u af. 

Dieren kunnen wellicht ook wel bezet worden, maar een geest van den bozen heeft meer interesse in mensen. Ze haten ons omdat ze verbannen zijn door God omdat God ons liefheeft en wil bevrijden van de boze. Nu de voorweeën sneller elkaar opvolgen mogen we er van uit gaan dat er iets gigantisch ons zal treffen waardoor de teller opnieuw naar 0 gaat. Zijn wil geschieden. 

bewerkt door Fundamenteel
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei WdG:

Nee, ik stel het niet andersom. Maar, desondanks heb je volkomen gelijk! HIJ heeft ons NIET een geest van angst gegeven. Ofwel, God geeft ons geen demonen. Die geest komt ergens anders vandaan. En, zoals je aangeeft ben je lastig gevallen door diverse geesten [demonen]. Fijn dat je bevrijd bent. De duivel heeft nul komma nul recht op jou. We hebben macht over boze geesten. Jezus heeft ons die macht gegeven. DIE macht behoren wij te gebruiken. DAT is bij jou dus in dat gebed gebeurd.

Dan is de vraag hoe je zeker kunt weten dat er geen demonen meer actief zijn in ons leven. Enig idee hoe je dat kunt weten of kunt voorkomen [zijn twee verschillende vragen]?

Er is trouwens een enorm verschil tussen een demonische bezetting en lastig gevallen worden door een demon. Mee eens?

 

Ja mee eens. Maar ik kan eerlijk gezegd niet goed je vraag beantwoorden ?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid