Spring naar bijdragen

Kun je als christen of volgeling van Jezus nog wel vlees eten?


Aanbevolen berichten

Gegeven dat Jezus ons voorleefde zelfs onze vijand nog lief te hebben en gegeven onze opdracht God's schepping in liefde te dienen, ligt het niet voor de hand dat wij levende dieren met rust moeten laten of zelfs moeten helpen, in plaats van hun leven op wrede wijze te beeindigen al naar gelang het ons uitkomt?

Op mijn zeventiende begon ik in God te geloven en drie jaar later stopte ik met vlees eten omdat ik het niet meer kon verenigen met mijn manier van geloven.

Hoe zit dat met jou, heb jij er ook wel eens over nagedacht of de klimaatellende-dreiging en het massale dierenleed en de enorme uitstervingsgolf niet een schreeuw zijn om te stoppen met vlees eten? Of denk je anders wel eens na over je grotere kans op kanker of hart- en vaatziekten mogelijk leidend tot een vroegere dood?

bewerkt door zendeling
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 210
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Of je wel of niet vlees mag eten, is een persoonlijke afweging die je zelf moet maken. Je eigen geweten zal samen met het Evangelie daarin leidend zijn. In de christelijke geloofstraditie is het ech

Dit is fundamentalistisch gemekker dat heel precies overeenkomt met evangelischen die beweren niet religieus te zijn. Een ingebeelde Jezus en een geidealiseerd paradijselijk verleden, generalisat

Wat voegt dit toe aan de discussie? Wat heeft het geslacht van iemand te maken met het waarheidsgehalte van wat diegene zegt? Zou ik bijvoorbeeld standaard meer gelijk hebben gehad als ik een vrouw wa

Ik denk wel na over deze kwestie, maar ik volg toch vooral mijn gevoel.  Kadavers van koeien of varkens en andere grote dieren eet ik niet.  Maar wel pluimvee en sommige vis.  Met mate uiteraard en mits de dieren niet gemarteld zijn.  Een vroege dood kan me niks schelen en de wijze waarop ik dood zal gaan maakt me ook niet uit.  Dat is allemaal 'wordend' en onvervulde toekomst.  Waar ik wel gevoelig voor ben is goede argumenten.  Volstrekt vegetarisch komt niet ieder mens ten goede.  Of je daar toe behoort kun je alleen met proberen aan de weet komen.  En vette vis is in noordelijke streken een argument tegen immuniteit-ziektes.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ongeveer een jaar of 15 geleden begon ik te twijfelen of ik uit naastenliefde, voor de toekomst van onze kinderen en onze planeet niet beter ook kon kappen met het nuttigen van zuivelproducten, voeding gemaakt van de melk bestemd voor runderkalveren of kleine geitjes.

Dat is een lange weg geworden, geleidelijk werd het steeds minder melk, yoghurt en uiteindelijk bleef alleen kaas nog jarenlang over. Een jaar of 8 geleden schat ik, heb ik ook de kaas afgebouwd tot incidenteel en tenslotte definitief nooit meer gegeten.

Het voelt beter zo, ik voel me meer in harmonie met God, nu ik veel minder beslag leg op fossiele brandstoffen en landbouwgrond en allerlei dierenleed niet meer op mijn geweten heb. Vlees, vis, eieren kwamen al sinds mijn twintigste het huis niet meer in en nu is mijn keuken geheel gericht op verse plantaardige voeding, liefst biologisch. Ik voel me fysiek ook fitter en mentaal lichter.

Je ziet nog wel eens beelden van dierentransporten op weg naar de slacht of koeien met abormale mega-grote uiers in een melkmachine die maar een paar jaar oud mogen worden en het voelt goed om geen onderdeel meer te zijn van die gruwelijke uitbuitingsindustrie die talloze levende wezens een ellendig leven bezorgt en de Amazone razendsnel doet ontbossen.

Nu leef ik zoals de meeste mensen op deze planeet, mensen die geen geld hebben om te vliegen of anders te eten dan een beetje vis of bonen bij hun rijst met groenten. En dat voelt goed, meer zoals Jezus het graag ziet, eenvoudig en zonder leed of schade toe te brengen.

bewerkt door zendeling
Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei zendeling:

 

.En dat voelt goed, meer zoals Jezus het graag ziet, eenvoudig en zonder leed of schade toe te brengen.

 Als het goed voelt, dan is het voor jou op dit moment goed om zo te leven. Op het moment dat je van jouw leefwijze echter een dogma gaat maken en gaat beweren dat dit leven is zoals Jezus het graag zou zien, doe je exact hetzelfde als wat het exoterisch christendom doet.

Een ascetisch leven leiden kan voor jou als individu op enig moment of desnoods voor lange tijd juist zijn, dat wil niet zeggen dat het voor iedereen juist is en ook niet dat het leven is zoals Jezus zou willen dat je leeft. 

Een familielid van mij heeft jaren met nierdialyse geleefd en eieren hebben zijn leven gered. Eieren zijn een van de beste  eiwit bronnen die er bestaan voor het menselijk lichaam, omdat de eiwitten van eieren het meest lichaamseigen zijn en het gemakkelijkst worden opgenomen.  Ook voor ouderen en hartpatiënten zijn ze erg goed. Het hart is ook een spier.  

Vlees, vis en zuivel is ook heel gezond, het is een uitstekende eiwit bron en bevat vitamine D, iets wat wij zelf niet kunnen maken, en ook weer in de best mogelijk opneembare vorm.

Deze (gevallen) schepping is gemaakt om het (gevallen) lichaam te voeden.  Het is nu eenmaal zo dat deze wereld niet volmaakt is en dat de schepselen onderling van elkaar leven.  Dat is zo beschikt in de schepping.  Het is niet het religieuze cq ascetische leven dat onze bestemming kenmerkt, maar de bewustwording van onze ware bron die zich in en achter en boven de gevallen schepping bevindt.  Juist door de gebrokenheid heen en niet om de gebrokenheid heen.

Het kan op enig moment tijdelijk het  juiste zijn voor een individu om ascetisch te leven. Bijvoorbeeld omdat hij dan op dat moment makkelijker kan groeien in bewstzijn.  Het is algemeen bekend dat voedsel “slaperig” maakt. Het bekende dutje na de maaltijd.   En sommige individuen die een leven lang deze leefwijze blijven hanteren hebben de mazzel dat ze  gezond oud worden maar even zovele niet. Maak er dus geen dogma van.  

bewerkt door Christos00f
Link naar bericht
Deel via andere websites

“Niets wat de mond ingaat, kan een mens verontreinigen”.

Als je dat wel denkt moet je je afvragen of je echt weet wat “mens” is.  Het komt allemaal neer op zelfkennis.  Ben je vlees en bloed, of ben je je bewust van wie je werkelijk bent?  Dat is het waar De Leraar naar verwijst. Je diepste Oergrond. En dat is niet vlees en bloed, want die kunnen het Koninkrijk niet beërven. Ook niet als je ascetisch leeft.  Er moet dus nog iets anders IN de mens aanwezig zijn dat het Koninkrijk wel kan beërven. En dát wacht op openbaring. 

 En dat is niet door de duisternis begrepen of gegrepen. Daarom heet het “niets” en soms “iets” en ook wel Zoon.   Kwestie van bewustzijn.

bewerkt door Christos00f
Link naar bericht
Deel via andere websites

“Niets wat de mond ingaat, verontreinigt een mens”. Ook bloedworst niet.  Duizenden jaren geleden hadden ze nog geen gasfornuis, en geen conserveringsmiddelen, geen Blue Wonder desinfectiespray.  Daarom konden ze sommige dingen beter niet gebruiken in die tijd.   Maar wie de Heer wil liefhebben met het gehele hart, de gehele ziel en het gehele verstand die ontkomt er niet aan voortschrijdend inzicht toe te laten.  Dat betekent ook de antropomorfe wraakzuchtige oudtestamentische godheid uiteindelijk achter zich laten en de angst om iets “verkeerds” te eten. Want de wraakgod die deze tegenwoordige wereld beheerst houdt daarmee alles en iedereen in zijn greep.  Zo niet de God van Jezus, die is geheel Anders. Die schenkt en schenkt en schenkt.  Zelfs het bloed van zijn eigen Zoon. Neemt en eet. Dit is mijn bloed. Mattheus 26,28.
 

Mod sjako. Het is verboden om God uit het OT aan te duiden met ‘wraakzuchtige oud-testamentische god. Dat wordt hier gezien als Godslastering. Hiervoor krijg je een strafpunt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Christos00f:

 Vlees, vis en zuivel is ook heel gezond, het is een uitstekende eiwit bron en bevat vitamine D, iets wat wij zelf niet kunnen maken, en ook weer in de best mogelijk opneembare vorm.

Zoals ik al zei zijn dierlijke eiwitten niet alleen onwenselijk omdat ze massaal het uitsterven van wilde dieren en planten teweeg brengen, maar ook nog eens de oorzaak van de massale kanker en hart- en bloedvaataandoeningen die onze zieke samenleving teisteren.

Alles wat jij beweert over dat dierlijke eiwitten zo toegankelijk zouden zijn qua voedingswaarde is onjuist, het is allemaal heel goed uit plantaardige voeding te halen. Olifanten, gorilla's en neushoorns kennen een volledig plantaardig dieet en zijn sterke gezonde dieren. Het eten van eieren is dan ook helemaal niet nodig, ook niet als je een aandoening hebt. Zelfs zuivel is nergens voor nodig, de vetten erin zijn zelfs schadelijk voor je bloedvaatstelsel.

Het sprookje dat niets wat de mond ingaat een mens verontreinigt is toch echt onzin. Drugs zijn altijd schadelijk voor iemand die zich op God wil kunnen blijven richten en veel voedingsmiddelen hebben een negatieve weerslag op de zuiverheid van ieders geest of dat nu uien zijn, vlees of zeer gepeperde spijzen. 

Op het ogenblik echter is vooral ook de schadelijkheid voor het klimaat en het milieu de meest zwaarwegende factor als je het goede wilt doen in. Je kunt je er natuurlijk met fraai-klinkende reli-slogans of citaten voor weg willen draaien, veel indruk zal je er niet mee maken.

Het doet mij goed dat tegenwoordig ook vooruitstrevende christenen vaker vegetarisch of veganistisch gaan leven, zoals ook die nieuwe woongemeenschap de Dorothy Gemeenschap niet ver bij mij vandaan en natuurlijk veel zevende-dags adventisten.

bewerkt door zendeling
Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Christos00f:

Niets wat de mond ingaat, verontreinigt een mens”. Ook bloedworst niet.

Eten van bloed is verboden voor een christen omdat bloed heilig is. Handelingen 15:20 is daar overduidelijk in

Want de heilige geest en wij hebben besloten jullie geen verdere last op te leggen dan deze noodzakelijke dingen:  29 blijf je onthouden van dingen die aan afgoden zijn geofferd, van bloed, van verstikt vlees en van seksuele immoraliteit. Als je je verre houdt van die dingen, zal het goed met je gaan. Wij wensen jullie het beste toe!’

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei zendeling:

Alles wat jij beweert over dat dierlijke eiwitten zo toegankelijk zouden zijn qua voedingswaarde is onjuist, het is allemaal heel goed uit plantaardige voeding te halen. Olifanten, gorilla's en neushoorns kennen een volledig plantaardig dieet en zijn sterke gezonde dieren.

Waar je gemakshalve aan voorbijgaat is dat die dieren een spijsvertering hebben die is afgestemd op hun dieet. Een olifant eet zo'n 200 kilo per dag aan gras  en poept daarvan de helft onverteerd uit. Aangezien gras toch al niet het meest voedzame voedsel is (waarom heeft een koe 4 magen?) is het wel duidelijk waarom die hoeveelheden geconsumeerd worden. Het darmstelsel van een doorsnee gorilla is 5 meter langer dan dat van een mens (12 meter t.o.v. 7 meter). Dat heeft niks met de omvang van het beest te maken (vrouwtjes zijn kleiner dan mensen en hebben ongeveer hetzelfde gewicht) maar met dat het moeilijker is om voedingsstoffen uit het voedsel te halen. 

Wij hebben ook een spijsvertering die afgestemd is op ons dieet. Alleen hebben we ons dieet aangepast terwijl de spijsvertering dat nog niet is. Van nature zijn wij omnivoren. We eten alles. Daar is onze spijsvertering op afgestemd. Vegetariërs en veganisten negeren dat (of ontkennen dat).

Wat overigens niet wil zeggen dat je iedere dag vlees moet eten.

Link naar bericht
Deel via andere websites
20 minuten geleden zei sjako:

Eten van bloed is verboden voor een christen omdat bloed heilig is. Handelingen 15:20 is daar overduidelijk in

Want de heilige geest en wij hebben besloten jullie geen verdere last op te leggen dan deze noodzakelijke dingen:  29 blijf je onthouden van dingen die aan afgoden zijn geofferd, van bloed, van verstikt vlees en van seksuele immoraliteit. Als je je verre houdt van die dingen, zal het goed met je gaan. Wij wensen jullie het beste toe!’

Dat geldt misschien voor de denominatie van de Jehova’s Getuigen maar niet voor christendom in het algemeen. Die eten gewoon bloedworst als ze dat lekker vinden, want  ze volgen het voortschrijdend inzicht dat Jezus hen gaf, en wat in het Nieuwe Testament staat opgetekend.   Maar sommige trachten de oude wijn in de nieuwe zak terug te gieten.  
Overigens is er volgens datzelfde testament geen enkele andere naam dan die van Christus gegeven die behoudt.  Niet die van Jehova of Jaweh maar van Christus. 

 

bewerkt door Christos00f
Link naar bericht
Deel via andere websites
14 minuten geleden zei sjako:

De Bijbel lijkt me duidelijk toch? Het staat in het NT, en ja ook in het OT. Maar ja, je hebt duidelijk problemen met autoriteit. 

Heb je misschien bloed geproefd, want je gaat nu wel heel vlot en ongenuanceerd in de aanval! Ik hoop dat je niet uit het oog verliest, dat hier nog andere denominaties zijn vertegenwoordigd naast het WTG. Jullie visie is niet de algemeen geldende binnen het Christendom.

Link naar bericht
Deel via andere websites
6 minuten geleden zei Jurriën Sr.:

Heb je misschien bloed geproefd, want je gaat nu wel heel vlot en ongenuanceerd in de aanval! Ik hoop dat je niet uit het oog verliest, dat hier nog andere denominaties zijn vertegenwoordigd naast het WTG. Jullie visie is niet de algemeen geldende binnen het Christendom.

Eens met Sjako. Christenen behoren geen bloed te eten/drinken.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Mullog:

Waar je gemakshalve aan voorbijgaat is dat die dieren een spijsvertering hebben die is afgestemd op hun dieet. Een olifant eet zo'n 200 kilo per dag aan gras  en poept daarvan de helft onverteerd uit. Aangezien gras toch al niet het meest voedzame voedsel is (waarom heeft een koe 4 magen?) is het wel duidelijk waarom die hoeveelheden geconsumeerd worden. Het darmstelsel van een doorsnee gorilla is 5 meter langer dan dat van een mens (12 meter t.o.v. 7 meter). Dat heeft niks met de omvang van het beest te maken (vrouwtjes zijn kleiner dan mensen en hebben ongeveer hetzelfde gewicht) maar met dat het moeilijker is om voedingsstoffen uit het voedsel te halen. 

Wij hebben ook een spijsvertering die afgestemd is op ons dieet. Alleen hebben we ons dieet aangepast terwijl de spijsvertering dat nog niet is. Van nature zijn wij omnivoren. We eten alles. Daar is onze spijsvertering op afgestemd. Vegetariërs en veganisten negeren dat (of ontkennen dat).

Wat overigens niet wil zeggen dat je iedere dag vlees moet eten.


Mensen zijn naar de natuur gemaakt om vlees te eten. Vegetariërs hebben 40 procent meer kans op darmkanker en op de langere termijn hebben zij en hun nageslacht genetische mutaties die hen vatbaarder maakt voor kanker en hart en vaatziekten.

https://www.telegraph.co.uk/news/2016/03/29/long-term-vegetarian-diet-changes-human-dna-raising-risk-of-canc/

Onder sommige yogis  heerst vaak de visie dat het eten van dierlijk voedsel in welke vorm dan ook hun bewustzijn verlaagt. 

bewerkt door Christos00f
Link naar bericht
Deel via andere websites
3 minuten geleden zei Jurriën Sr.:

Jullie visie is niet de algemeen geldende binnen het Christendom.

Geef me dan eens 1 reden waarom bloed eten wel zou mogen. Bloed vertegenwoordigd het leven en is heilig. Bloed van dieren kon zelfs zonden ‘wegwassen’. Uit eerbied voor het bloed vergoten door Jezus en door het gebod dat bloed heilig is zou je het niet moeten willen eten. Daarmee ontheilig je waarde van bloed. Daarom wordt in Handelingen het nogmaals benadrukt. Het je onthouden van ‘het verstikte’ oftewel vlees waar nog het bloed inzit lijkt me in deze context toch wel heel erg duidelijk. Het is ook niet exclusief ‘onze’ visie. 

16 minuten geleden zei Jurriën Sr.:

Jullie visie is niet de algemeen geldende binnen het Christendom.

Lees ook eens dit artikel van Jaap Fijnvandraat eens. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar dit is een goed stuk

https://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=3517

Link naar bericht
Deel via andere websites
21 uur geleden zei zendeling:

Gegeven dat Jezus ons voorleefde zelfs onze vijand nog lief te hebben en gegeven onze opdracht God's schepping in liefde te dienen, ligt het niet voor de hand dat wij levende dieren met rust moeten laten of zelfs moeten helpen, in plaats van hun leven op wrede wijze te beeindigen al naar gelang het ons uitkomt?

Op mijn zeventiende begon ik in God te geloven en drie jaar later stopte ik met vlees eten omdat ik het niet meer kon verenigen met mijn manier van geloven.

Hoe zit dat met jou, heb jij er ook wel eens over nagedacht of de klimaatellende-dreiging en het massale dierenleed en de enorme uitstervingsgolf niet een schreeuw zijn om te stoppen met vlees eten? Of denk je anders wel eens na over je grotere kans op kanker of hart- en vaatziekten mogelijk leidend tot een vroegere dood?

Natuurlijk kun je wel vlees eten. Er staan in de Bijbel voorschriften over welke dieren wel en niet , maar helemaal geen vlees, dat staat nergens.

1 uur geleden zei sjako:

Bloed vertegenwoordigd het leven en is heilig.

Vertegenwoordigt is met een t. Maar het is geen leven. Je baseert je op beeldspraak.

1 uur geleden zei sjako:

Bloed van dieren kon zelfs zonden ‘wegwassen’.

Ook dat is beeldspraak,afkomstig van de gewoonte om dieren te offeren.

1 uur geleden zei sjako:

Het is ook niet exclusief ‘onze’ visie. 

Want....? Wie nog meer dan?

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Thinkfree:

Niet eens, dat kon dat bloed niet dat enkel symbolisch heen wees naar Christus zijn bloed

Het bracht tijdelijke vergeving van zonden. Het bloed van Christus voor eeuwig. Het verwees inderdaad vooruit naar Christus.

27 minuten geleden zei Mullog:

Omdat bloedworst met een appeltje lekker is

Bah.

41 minuten geleden zei Dat beloof ik:

Want....? Wie nog meer dan?

Volgens mij de gereformeerde kerk ook niet. En ik verwees al naar een artikel van Jaap Fijnvandraat.

Link naar bericht
Deel via andere websites
22 minuten geleden zei sjako:

Volgens mij de gereformeerde kerk ook niet. En ik verwees al naar een artikel van Jaap Fijnvandraat.

Ja, allemaal vriendjes van het WTG die de handen op dezelfde buik hebben. Hou het nou maar gewoon bij artikeltjes van het WTG en loop niet te leuren met mensen die faliekant tegen de leer van Jehova's Getuigen zijn.

bewerkt door Kaasjeskruid
Link naar bericht
Deel via andere websites
6 minuten geleden zei Kaasjeskruid:

Ja, allemaal vriendjes van het WTG die de handen op dezelfde buik hebben. Hou het nou maar gewoon bij artikeltjes van het WTG en loop niet te leuren met mensen die faliekant tegen de leer van Jehova's Getuigen zijn.

Heb je het artikel van Jaap Fijnvandraat gelezen?

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 minuut geleden zei sjako:

Heb je het artikel van Jaap Fijnvandraat gelezen?

Al lang en vele malen. Die Jaap Fijnvandraat was een prachtige man en beste evangelist uit Friesland, een warm hart draag ik hem toe. Gelukkig veilig bij God ondertussen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
12 uur geleden zei sjako:

 

Lees ook eens dit artikel van Jaap Fijnvandraat eens. Ik ben het niet altijd met hem eens, maar dit is een goed stuk

https://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=3517

Opmerkelijk. Hij geeft er Jehova getuigen behoorlijk van langs en noemt degenen die onder hun invloed staan slachtoffers. Wat hij daarna schrijft is voornamelijk cherry picking, zichzelf tegenspreken en  stukken uit de bijbel weg laten. 

Waarschijnlijk bedoelde je dus te zeggen dat je het met bepaalde delen eens bent.  Welnu,  geef die delen dan aan een leeg uit waarom.  

Nu ben je alleen maar bezig met jezelf belachelijk te maken en dat zal je bedoeling niet zijn. 

10 uur geleden zei sjako:

Heb je het artikel van Jaap Fijnvandraat gelezen?

Doen mensen, als je even goed wil lachen. 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid