Spring naar bijdragen

Bestaat de hel?


Gast Anon_phpbb

Aanbevolen berichten

Ik vind nog steeds dat het plaatje van een hel niet past bij het geloof in een goede, rechtvaardige, en genadige God...

Maar als ik aan de hel denk, dan denk ik aan pijn dat nog veel erger moet zijn. En voor een eeuwigheid. .

De hel als een plaats van eeuwige pijniging past inderdaad niet bij een God van gerechtigheid. Wij zijn als mens naar Gods beeld gemaakt. Als wij denken aan personen die anderen extreem pijnigen, zoals het voorbeeld dat je noemt, dan vinden wij iemand totaal gestoord. Zo iemand hoort in de gevangenis. En zeker als een ouder dat bij een kind zou doen. Ook al is het een ongehoorzaam kind, dan komt de kinderbescherming het kind ophalen. Onze maag draait om als we horen over verhalen waarbij mensen andere mensen gruwelijk pijn doen, ook al is het maar voor even en ook al zijn de mensen slecht. Zou God het dan aan kunnen zien dat mensen zoveel pijn hebben? Zou hij het zelf kunnen veroorzaken? Ik geloof dat niet.

Wat je wel of niet gelooft is helemaal aan jou. En dat je je er niets bij kan voorstellen is vervelend maar dat veranderd niet iets aan wat is. Draai het eens om als er alleen maar een hemel is waarom zou je dan enige moeite doen om christelijk te leven? Het komt toch wel goed?

Het is inderdaad zoals het is. Maar ik schreef dat we naar Gods beeld zijn geschapen. Hoewel wij onvolmaakt zijn, hebben wij ook een rechtvaardigheidsgevoel. Als iemand zich heeft misdragen, dan hoort daar een straf bij. Dus als iemand iets vreselijks heeft gedaan, dan is het fijn te weten dat zo iemand in de gevangenis zit en geen verdere ellende kan veroorzaken. Maar ik vind het wreed als mensen in de gevangenis worden geslagen, verkracht enz. Dat is mijn gevoel. Gevangenisstraf is toch voldoende.

En zo zei God tegen Adam dat de straf op zonde dood was. En dood is geen eeuwig leven in een hel of hemel. Adam zou tot stof terugkeren. Niet meer en niet minder. Maar dat was al erg genoeg. Jezus was bovendien nog niet gestorven. Er was ook helemaal nog geen basis om verder te leven.

En natuurlijk heeft het wel zin om christelijk te leven als er geen hel als plaats van pijniging zou bestaan. Zoals uit Romeinen 6:23 die ik had aangehaald blijkt, is eeuwig leven een gave. En niet iedereen komt in aanmerking voor deze gave.

De tweede dood is heel ver van God vandaan en dat klinkt best wel als een hel. Tenminste Jezus roept aan het kruis niet voor niets "mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?" op het diepste punt van zijn lijden.

Ik heb de indruk dat personen die zonder God leven ook best plezier hebben. Ze vinden het prima om zo te leven. In Psalm 73 lees je hoe Asaf bijna zijn geloof was verloren toen hij zag hoe geweldig het ging met de goddelozen. Pas toen hij dacht aan hun afloop, vond hij zijn evenwicht weer (73:27,28).

En voor Jezus waren de laatste momenten van zijn leven hier op aarde in alle opzichten heel pijnlijk. Vooral inderdaad omdat hij het zonder de beschermende kracht van zijn Vader moest doen. Jezus leed in alle opzichten. Dit gun je toch je ergste vijand niet!

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 278
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Als je in je leven niks met God te maken wilt hebben, waarom zou je na je leven opeens wel dicht bij God (willen) zijn? Ik geloof dat de hel een plek is waar je helemaal op jezelf teruggeworpen bent, omdat God er daar niet voor je is. Hij heeft die mensen als het ware bij het afval gegooid, dat is ook de betekenis van gehenna. Of dat dan voor altijd is... dat weet ik niet precies.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Als je in je leven niks met God te maken wilt hebben, waarom zou je na je leven opeens wel dicht bij God (willen) zijn?

Dat is het hem juist. Mensen die niet in God geloven zeggen niet "ik weet dat God bestaat en ik kies ervoor om hem de rug toe te keren." Ze geloven simpelweg niet in God. Heeft niks te maken met "niks met God te maken willen hebben", ze geloven gewoon niet in God en zijn dus niet religieus. Als ik er na mijn dood achter kom dat God wel bestaat zou ik gelijk mijn ongelijk toegeven en doen wat Hij zegt, maar tot die tijd zal ik wat meer nodig hebben dan alleen een boek om mij te overtuigen van het bestaan van God. Als dat mijn leven lang niet gebeurt is dat volgens de Bijbel al genoeg reden om mij naar de hel te sturen, en dat is voor mij genoeg reden om het christendom af te doen als fabeltje :)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Maar MasterJapie. Zowel Elisabeth als ik hebben het helemaal niet over het wel of niet geloven in het bestaan van God gehad, maar wij hebben het steeds over het afwijzen van God.

Jij koppelt dat er vervolgens wel weer aan, zodat je een beetje langs ons heen praat, niet wij.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik iig niet. Het hangt af van Gods oordeel, daar weet ik de uitkomst niet van. Ik geloof in de eeuwige hel, maar ben wel een inclusivist (wat betekent dat het best mogelijk is dat er ook mensen zijn die niet christen zijn in aanmerking komen voor Gods genade.)

De tekst van het goede vrijdag gebed (rkk) voor de ongelovigen spreekt me wel aan, ik kan het helaas niet online vinden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

dus als het allemaal wel waar is, wil ik niet in de hemel komen, want dat zou voor mij een hel zijn.

Ik denk dat als het waar is, je de hemel wel zou verkiezen boven een eeuwige tijd van foltering en pijniging :P Ik zou er in de hemel alles aan doen om God in te laten zien hoe slecht Hij wel niet bezig is, maar alles is beter dan een eeuwigheid van pijn :P

Job riep God ook ter verantwoording maar aan het eind van het liedje moest hij toch erkennen dat hij beter zijn mond had kunnen houden omdat hij op geen enkele manier God's gelijke was.

Dus Job buigt eigenlijk voor een dictator? Aangezien God toch veel machtiger is.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Iedereen die meer weet, kan en doet dan jij is een dictator?

nee, doch, de God die hier in dit topic gemanifesteert wordt is er een die ABSOLUTE aanbidding wil, en iedereen die hierbuiten valt gaat , danwel, maakt kans op de Hel

de enige manier om dit te omzeilen is dus verplicht geloven in Jezus.

in dit geval is er mijns inziens sprake drang en plichtmatigheid

Link naar bericht
Deel via andere websites

De tekst van het goede vrijdag gebed (rkk) voor de ongelovigen spreekt me wel aan, ik kan het helaas niet online vinden.

Hieronder staat de voorbede van Goede Vrijdag volledig. De bede 'voor wie niet in God geloven' staat onder VIII.

VOORBEDE

Na elke oproep tot gebed bidden allen in stilte; daarna bidt de celebrant luidop voor de aangegeven intentie.

I. Voor de heilige Kerk

Laten wij bidden, broeders en zusters, voor de heilige Kerk: dat onze God en Heer haar over heel de wereld vrede en eenheid brengt: dat in ons leven tijden van rust en stilte komen tot verheerlijking van God, de almachtige Vader.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, in Christus hebt Gij uw heerlijkheid aan alle volken geopenbaard. Waak over het werk van uw barmhartigheid, geef dat uw Kerk, verspreid over heel de wereld, stand houdt in de belijdenis van uw Naam. Door Christus onze Heer. - Amen.

II. Voor de paus

Laten wij ook bidden voor onze heilige vader, paus N., die door onze God en Heer is uitverkoren tot het bisschopsambt: dat hij gespaard blijft om leiding te geven aan de Kerk, het heilig volk van God.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, alles wat bestaat steunt op uw raadsbesluit. Luister naar ons gebed: bewaar in uw liefde de paus die Gij over ons hebt aangesteld. Moge het christenvolk, dat door U wordt bestuurd, onder zijn leiding altijd toenemen in geloof. Door Christus onze Heer. - Amen.

III. Voor de gehele geestelijkheid en alle gelovigen

Laten wij ook bidden voor onze bisschop N., voor alle bisschoppen, priesters en diakens van de Kerk en voor heel het gelovige volk.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, door uw Geest leidt en heiligt Gij allen die tot de Kerk behoren, het Lichaam van de Heer. Verhoor ons gebed voor al uw gewijde dienaren: dat ieder, naar de genade die Gij hem hebt geschonken, U dient in geloof en trouw. Door Christus onze Heer. - Amen.

IV. Voor de doopleerlingen

Laten wij ook bidden voor hen die zich op het doopsel voorbereiden: dat onze God en Heer hun oren opent om met hun hart zijn woord te verstaan, en hun de deur ontsluit van zijn barmhartigheid; dat zij door de wedergeboorte in het waterbad vergiffenis verkrijgen van alle zonden en geborgen zijn in Christus Jezus, onze Heer.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, Gij zegent steeds de Kerk met nieuwe christenen. Breng de doopleerlingen geloof en inzicht bij. Geef dat zij herboren worden uit het water van het doopsel en in de gemeenschap worden ingelijfd van hen die Gij als uw kinderen hebt aangenomen. Door Christus onze Heer. - Amen.

V. Voor de eenheid van alle christenen

Laten wij ook bidden voor al onze broeders en zusters die in Christus geloven: dat onze God en Heer hen die trouw zijn aan de waarheid samenbrengt en in zijn éne Kerk bewaart.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, die verdeeld zijn brengt Gij weer samen, die samen zijn bewaart Gij in uw vrede. Zie genadig naar de kudde van uw Zoon: verenig allen die door één doopsel zijn geheiligd in oprecht geloof en verbind hen door één band van liefde in Christus Jezus onze Heer. - Amen.

VI. Voor het Joodse volk

Laten wij ook bidden voor het Joodse volk dat door onze God en Heer het eerst is aangesproken: dat Hij het groot maakt in liefde voor zijn heilige Naam, in trouw aan zijn Verbond.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, Gij hebt uw beloften toevertrouwd aan Abraham en aan zijn volk. Verhoor genadig de gebeden van uw Kerk; dat het volk dat Gij het eerst hebt uitverkoren, tot de volheid van de verlossing komt. Door Christus onze Heer. - Amen.

VII. Voor allen die niet in Christus geloven

Laten wij ook bidden voor hen die niet in Christus geloven: dat de heilige Geest hen met zijn licht vervult en dat zij de wegen inslaan die leiden naar het heil.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, geef dat zij die zonder Christus te kennen in uw ogen eerlijk door het leven gaan, de waarheid vinden; en dat wij altijd groeien in wederzijdse liefde, meer ontvankelijk worden voor het mysterie van uw leven en voor de wereld beter getuigen van uw goedheid. Door Christus onze Heer. - Amen.

VIII. Voor allen die niet in God geloven

Laten wij ook bidden voor hen die niet in God geloven: dat zij met een oprecht hart ingaan op wat goed is en eenmaal bij God uitkomen.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, Gij hebt de mensen zo gemaakt dat zij in hun verlangens U altijd zoeken en tot rust komen als zij U vinden. Wij vragen U dat allen, ondanks de vele hindernissen, de tekenen verstaan van uw liefde en het getuigenis van de goede werken van uw gelovigen; en dat zij eenmaal U, God, één en waarachtig, vol vreugde onze Vader noemen. Door Christus onze Heer. - Amen.

IX. Voor de regeringsleiders

Laten wij ook bidden voor de regeringsleiders: dat onze God en Heer hun hart en geest richt naar zijn wil, zodat iedereen mag leven in vrijheid en echte vrede.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, het leven van de mensen ligt in uw hand en voor de rechten van de volken staat Gij borg. Sta onze regeringsleiders bij en geef dat overal ter wereld onder alle volkeren voorspoed en blijvende vrede heersen en vrijheid van godsdienst. Door Christus onze Heer. - Amen.

X. Voor allen die in nood verkeren

Laten wij bidden, broeders en zusters, tot God, de almachtige Vader: dat Hij de wereld van dwaling zuivert, gevaarlijke ziekten en hongersnood verdrijft, gevangenissen ontsluit en boeien verbreekt, een thuis schenkt aan ontheemden, veiligheid aan hen die onderweg zijn, genezing voor zieken, en voor de stervenden eeuwig heil.

Gebed in stilte. Daarna zegt de priester:

Almachtige eeuwige God, Gij zijt vertroosting voor de bedroefden en sterkte voor hen die het moeilijk hebben. Laat hun gebeden tot U doordringen, uit welke nood zij ook roepen. Dat zij tot hun vreugde de hulp ondervinden van uw barmhartigheid in al hun beproevingen. Door Christus onze Heer. - Amen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Als je in je leven niks met God te maken wilt hebben, waarom zou je na je leven opeens wel dicht bij God (willen) zijn? Ik geloof dat de hel een plek is waar je helemaal op jezelf teruggeworpen bent, omdat God er daar niet voor je is. Hij heeft die mensen als het ware bij het afval gegooid, dat is ook de betekenis van gehenna. Of dat dan voor altijd is... dat weet ik niet precies.

Zie 2 Thessalonicenzen 1:6-9. "Zij zullen als straf het eeuwig verderf ondergaan"

Link naar bericht
Deel via andere websites
Als je in je leven niks met God te maken wilt hebben, waarom zou je na je leven opeens wel dicht bij God (willen) zijn? Ik geloof dat de hel een plek is waar je helemaal op jezelf teruggeworpen bent, omdat God er daar niet voor je is. Hij heeft die mensen als het ware bij het afval gegooid, dat is ook de betekenis van gehenna. Of dat dan voor altijd is... dat weet ik niet precies.

Zie 2 Thessalonicenzen 1:6-9. "Zij zullen als straf het eeuwig verderf ondergaan"

wat een bangmakerij ten top

Link naar bericht
Deel via andere websites
Als je in je leven niks met God te maken wilt hebben, waarom zou je na je leven opeens wel dicht bij God (willen) zijn? Ik geloof dat de hel een plek is waar je helemaal op jezelf teruggeworpen bent, omdat God er daar niet voor je is. Hij heeft die mensen als het ware bij het afval gegooid, dat is ook de betekenis van gehenna. Of dat dan voor altijd is... dat weet ik niet precies.

Zie 2 Thessalonicenzen 1:6-9. "Zij zullen als straf het eeuwig verderf ondergaan"

wat een bangmakerij ten top

Doet onze Here Jezus Christus ook aan bangmakerij?

Mark.9:48, Mat.10:28; 6:23; 22:13; 25:30; 8:12; 13:42, 50; 24:51

Jezus zegt:

En vreest niet voor degenen die het lichaam doden en de ziel niet kunnen doden;

maar vreest veelmeer Hem Die beide ziel en lichaam kan verderven in de hel.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Zie 2 Thessalonicenzen 1:6-9. "Zij zullen als straf het eeuwig verderf ondergaan"

wat een bangmakerij ten top

Doet onze Here Jezus Christus ook aan bangmakerij?

Mark.9:48, Mat.10:28; 6:23; 22:13; 25:30; 8:12; 13:42, 50; 24:51

Jezus zegt:

En vreest niet voor degenen die het lichaam doden en de ziel niet kunnen doden;

maar vreest veelmeer Hem Die beide ziel en lichaam kan verderven in de hel.

het hele geloof is bangmakerij.

opmerking: Jehova's getuigen geloven niet in de Hel.

Link naar bericht
Deel via andere websites

het hele geloof is bangmakerij.

opmerking: Jehova's getuigen geloven niet in de Hel.

Je eigen geloof neem ik aan, niet 'het'. Want ik ben niet bang en heb ook wel van anderen gehoord dat ik daar niet de enige in ben.

Verder is een waarschuwing ook wel eens handig. Misschien dat ik soms wel banger zou moeten zijn. ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
Als je in je leven niks met God te maken wilt hebben, waarom zou je na je leven opeens wel dicht bij God (willen) zijn? Ik geloof dat de hel een plek is waar je helemaal op jezelf teruggeworpen bent, omdat God er daar niet voor je is. Hij heeft die mensen als het ware bij het afval gegooid, dat is ook de betekenis van gehenna. Of dat dan voor altijd is... dat weet ik niet precies.

Zie 2 Thessalonicenzen 1:6-9. "Zij zullen als straf het eeuwig verderf ondergaan"

wat een bangmakerij ten top

Dit is niet om bang te maken. Zoals uit mijn eerdere berichten blijkt, geloof ik niet in een brandende hel. Ik geloof dat dood dood is. Maar God wil mensen eeuwig leven schenken. Romeinen 6:23 zegt: "de gave die God schenkt, is eeuwig leven door Christus Jezus, onze Heer". Dat is iets om dankbaar voor te zijn. We kunnen er ook voor bedanken en leven zonder God en gebod. En die tekst die ik heb aangehaald uit 2 Thessalonicenzen 1:6-9 laat zien dat degenen die het evangelie van Jezus niet gehoorzamen, zullen sterven en dat is dan ook voor eeuwig.

In Deuteronomium 30:11-20 lezen we ook dat we kunnen kiezen tussen leven en dood. En God zegt dan in 19: "kies dan het leven, opdat gij leeft, gij en uw nageslacht".

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bestaat de hel? Hmmmm... ik lees over de kampen in Noord-Korea, ik zie de beelden van de Nubiers in Soedan, ik vergelijk de budgetten van kapitalistische corporates met die van lokale ziekenhuizen in arme landen, ik zie wat de verborgen cameras registreren in dierlaboratoria, ik lees de kranten... ik kan alleen maar concluderen dat de hel bestaat...

Dat er ook na de dood lijden is, wellicht afhankelijk van je keuzen hier op aarde, dat geloof ik ook wel ja. En of dat die wellicht voor 'de aeon' of eeuwigheid duurt, of tot annihilatie volgt, geen idee, zolang de slimme theologen op deze wereld daar ook nog niet over uit zijn.... :-p

Link naar bericht
Deel via andere websites
(..)

het idee hel past totaal niet in mijn belevingswereld

(..)

Als je naar de hel op aarde kijkt kun je wellicht vertwijfeld afvragen waar de rechtvaardigheid is: waarom gebeurt er zoveel verschrikkelijks schijnbaar straffeloos. Dat is toch onrechtvaardig?

In een belevingswereld die rechtvaardigheid kent, wordt elke overtreding vroeg of laat gestraft.

En dat is nu precies de werkelijkheid:

Elke overtreding die we doen daar zullen we persoonlijk voor boeten ( tenzij iemand natuurlijk de boete voor je betaalt).

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid