Spring naar bijdragen

Een hemel of aarde zonder zonde.. heb je dan nog een vrije wil ?


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 403
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Dag Sjako,  HJW kon dit destijds niet weten toen hij zichzelf die ban oplegde.  De vraag is nu waarom je niet met je hand over je hart strijkt.  

Ik vind beledigingen op een Christelijk forum niet acceptabel. Je moet wel wat kunnen verdragen, maar er zijn grenzen. Als ik niet ingrijp wordt het een puinhoop. Een forum met alleen nog atheïsten zi

Zolang er nog mensen zijn die de moeite willen (en durven!) nemen om te protesteren zijn er nog mensen die zich betrokken voelen bij elkaar en je forum.. zou je ook kunnen denken. Imo is dat iets posi

Op 25-8-2023 om 17:16 zei Petra.:

Hi Henry, mooie post hoor.

Ik had hier s een topic gemaakt met een yt van rabbi Manis Friedman waarin ie uitlegt dat het idd hun bewuste keuze was omdat God dat van ze vroeg. 

Edoch...de vraag in dit topic was niet of er vrije keuze is (wat jij kennelijk als vrije wil ziet, ikke ook trouwens), maar de vraag was ...of je een vrije wil kunt hebben als er geen zonde bestaat. 

Hinkend op de idee...dat als je vrijwillig kiest er wel wat te kiezen moet zijn. Als er geen zondes (lees: slechte dingen) bestaan kun je daar ook niet voor kiezen. Heb je wel een vrije wil als er niet voor zondes te kiezen valt? 

 

Die YT heb ik inderdaad ook gezien. De uitleg is niet direct in de commentaren op de Tenach te vinden, maar is een uitleg vanuit de Talmud dacht ik. Het punt was dat er in de hof van Eden geen zonde was, maar dat de mens koos om toe te geven aan de verleiding, die er dus volgens dit verhaal bewust was geplant. Geen zonde, wel een verleiding, en dus toch vrije wil om daarvoor te kiezen. Terzijde overigens is in de uitleg van Manis Friedman de slang ook helemaal niet iets kwaads, maar gewoon een wezen dat de opdracht van God uitvoerde. God kon immers niet zelf direct aan de mens vragen of hij alsjeblieft de hof van Eden uit wou gaan om de rest van de wereld te redden. Dat zou oneerlijk zijn. Volgens dezelfde uitleg was de 'Zondeval' ook geen zonde, omdat er nog helemaal geen Wet bestond om tegen te zondigen of te overtreden. Maar dat gaat helemaal buiten dit topic. Ik doel dus op de vrije wil om te kiezen voor iets in een toestand van zondeloosheid, zoals in de hof van Eden helemaal aan het begin was. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
22 uur geleden zei Henry:

Het punt was dat er in de hof van Eden geen zonde was, maar dat de mens koos om toe te geven aan de verleiding, die er dus volgens dit verhaal bewust was geplant. Geen zonde, wel een verleiding, en dus toch vrije wil om daarvoor te kiezen.

Geen zonde, maar wel verleiding. En om daarvoor te kiezen heb je een vrije wil. 

Als ik je goed begrijp is dat je antwoord. 

Maar...is die verleiding dan geen zonde ? Ik denk dat je goeie en slechte verleiding kunt hebben. Dus...als er sprake is van slechte verleiding(en) dan is het toch niet een wereld zonder zonde te noemen ? !

 

bewerkt door Petra.
Link naar bericht
Deel via andere websites
16 minuten geleden zei Petra.:

Maar...is die verleiding dan geen zonde ? Ik denk dat je goeie en slechte verleiding kunt hebben. Dus...als er sprake is van slechte verleiding(en) dan is het toch niet een wereld zonder zonde te noemen ? !

Heel soms is het toch ook wel even schrikken, wanneer je iets aandacht geeft.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid