Spring naar bijdragen

Chaim

Members
 • Aantal bijdragen

  942
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Alles door Chaim geplaatst

 1. Ik kies liever voor een voorspoedig Nederland en Europa dan voor Amerika, een land dat me sowieso weinig kan schelen, behalve dat het ooit bondgenoten en vrienden waren. De VS hebben wereldwijd veel goodwill verloren. Misschien dat Biden dat nog goed kan maken, maar dat zal niet gratis zijn. Ben het eens met Merkel dat Europa meer op eigen benen moest staan en dat nu heeft geleerd.
 2. Trump was nadelig voor Europa en ook Nederland en heeft trans-Atlantische banden onder druk gezet.
 3. Laten we hopen het lukt. Dan zijn we tenminste van die narcist af. We zullen zien hoe effectief je gebed is. De gebeden van de goedgelovige Trump-aanhangers hebben hachelijk gefaald bij deze verkiezingen. Hij is de eerste president sinds Carter die het niet voor elkaar heeft gekregen om te worden herkozen en tevens de allereerste president die twee afzettingsprocedures aan z'n broek krijgt. Waarschijnlijk zullen zijn Republikeinse partijgenoten hem niet gaan afzetten deze laatste 10 dagen, maar hj zal zondermeer daarna als vrij burger justitieel flink in de problemen komen. Een
 4. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Er wordt niet getracht te bewijzen dat Jezus niet de messias kan zijn, integendeel -- Jezus kan best de messias zijn. Het topic op Geloofsgesprek betreft slechts de verhouding tussen de T'NaCH en het christelijke Testament: hoe sterk zijn de claims die het christelijke Testament doet? Als je ze analyseert, zul je m.i. tot de conclusie komen dat ze als letterlijke prooftexts niet goed functioneren, maar als pesjer prima voldoen. Vermoedelijk was pesjer de intentie van de schrijvers van de evangeliën. Maar we zullen zien.
 5. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Als gezegd, waarom zou Genesis 17:20 überhaupt een argument zijn? Net zoals Jisra’el 12 stammen had (Re’oeven, Sjim’on, Levie, Jehoedah, Jissachar, Zeboelon, Naftalie, Gad, ‘Asjer, Binjamien en Josef), had eveneens Jisjma’el er 12 (Nabajoth, Kedar, Adbe’el, Mivsam, Misma, Doema, Massa, Hadar, Thema, Jetoer, Nafies en Kedma). Zie bijvoorbeeld Genesis 25:13. Dat weet iedere religieuze jood en het toont niets aan. Het feit dat de Koran Jezus als een messias ziet, komt omdat de Islam deels op het Christendom is gebaseerd. Net zoals het christelijke Testament David als een messias ziet, omdat
 6. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Of wát niet zo is of dat wát wel zo is? Zou graag willen helpen, maar snap gewoon niet waarop je doelt.
 7. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Dank. Insgelijks. Snap alleen niet waarop je nou precies een tegenwerping wilt.
 8. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Eindelijk een ontopic reactie. Ik ben ervan op de hoogte dat je in het christelijke Testament gelooft en gelooft dat Jezus de messias is. Maar zou je kunnen zeggen waarom Jesaja 7:14 een messiaanse profetie betreft? Schreef ook reeds in het andere topic dat het vers bovendien reeds was vervuld in de dagen van koning Achaz. De tekst zegt letterlijk dat de jonge vrouw (העלמה) - niet "een jonge vrouw" - waarnaar verwezen werd, reeds zwanger was. Het woord harah (הָרָה) kan zowel een werkwoord als een bijvoeglijk naamwoord zijn. Als werkwoord staat het in de verleden tijd, 3e persoon man
 9. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Ben op de hoogte dat het Nieuwe Testament van Jezus' messiasschap uitgaat en de Koran van Jezus een ander soort messias maken. Maar hoe sterk zijn de claims die het Nieuwe Testament doet betreffende de T'NaCH? Dat is de vraag van het topic.
 10. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Ik snap niet wat je wilt zeggen. Je praat - vind ik - nogal warrig, maar dat kan aan mij liggen. Wetenschap en tekstkritiek zijn objectief het meest betrouwbare dat we hebben als het gaat om de historische Jezus. En deze Jezus verschilt nogal van de Jezus van het christelijke Testament. En als gezegd, is evenmin de Talmoed een historisch betrouwbare serie boeken.
 11. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Duidelijk Wat zou ik moeten verklaren op basis van de Gemara? Ken de Talmoed vrij redelijk en het is historisch een nogal onbetrouwbare serie boeken. Zou je kunnen zeggen waar je op doelt?
 12. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Bedoel je dat wetenschap en tekstkritiek als een uitweg klinken en dat het christelijke Testament de correcte historische boodschap vertelt? Ik vroeg of je nog argumenten had op basis van de T'NaCH waaruit zou blijken dat Jezus de messias zou zijn? Of houdt het hier reeds op? Daarop antwoord je: Heb je geen argument dan? 🙄
 13. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Heb het dan ook over de historische Jezus van de wetenschap en tekstkritiek en niet over de Jezus zoals zoals deze in het christelijke Testament beschreven wordt. Veel zaken in het christelijke Testament en eveneens de T'NaCH zijn niet historisch en er komt eveneens nogal wat pesjer in het christelijke Testament voor. Heb je nog argumenten? Dan kunnen we het daar over hebben. Je zegt op dit forum iets over een discussie op een ander forum, maar nu lijk je de discussie over het onderwerp uit de weg te gaan. En terzijde: aangezien je weet hebt van de gebakjes in La Campana in Sevilla
 14. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Het lijkt me sterk dat ik een godsdienst een valse religie heb genoemd. Ben het oneens met alle godsdiensten - ook met het Judaisme, Christendom, de Islam en impliciet met de T'NaCH, het christelijke testament en vind enkele zaken die erin staan zelfs oprecht afschuwelijk - maar het betreft een open en veelal respectvolle discussie waarin wordt bekeken hoe sterk de claims zijn die het Nieuwe Testament doet betreffende de T'NaCH. Zou je me kunnen zeggen waar in de opening wordt gezegd dat het een valse religie betreft?
 15. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Waarom zou dat überhaupt een argument zijn? Net zoals Jisra’el 12 stammen had (Re’oeven, Sjim’on, Levie, Jehoedah, Jissachar, Zeboelon, Naftalie, Gad, ‘Asjer, Binjamien en Josef), had eveneens Jisjma’el er 12: Nabajoth, Kedar, Adbe’el, Mivsam, Misma, Doema, Massa, Hadar, Thema, Jetoer, Nafies en Kedma. Zie bijvoorbeeld Genesis 25:13. Dat weet iedere religieuze jood. De historische Jezus was een apocalyptische joodse rondtrekkende prediker en hield zich aan de Joodse Torah sje be’Al peh en sje bik’tav. Hij was in vrijwel alles tegen de Farizeesche school van Sjammai en vrijwel al
 16. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Bedoel je dat je Nikie90 bent? Nikie90 was toch eveneens Joods en atheïst? Althans, dat meen ik me te herinneren. Volgens mij ben ik nooit een gesprek uit de weg gegaan; evenmin met Nikie90. Nogmaals, zou je me kunnen vertellen op welke discussies je doelt? Dan kan ik er alsnog op reageren.
 17. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Klopt. Denk niet dat ik ooit een gesprek uit de weg ben gegaan. Kan me evenmin herinneren dat ik ooit een discussie met je heb gehad. Zou je kunnen zeggen welke discussies je bedoelt? Dan kan ik er alsnog op reageren.
 18. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Geen probleem. Woon je ook in Sevilla?
 19. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  En hoe zit het met de claims die het christelijke Testament doet aangaande de T'NaCH? Zijn die sterk?
 20. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  En zou jij aan de hand van de T'NaCH datgene kunnen verdedigen waar je wél in gelooft? Of blijft het bij een ad hominem?
 21. Chaim

  De Messias van de T'NaCH

  Ga je nu hier op afstand over een discussie op een ander forum schrijven dat het een zinloze betreft en de woordkeuze ''enigszins arrogant'' is? Indien je argumenten hebt aan de hand van de T'NaCH dat de claims van het christelijke Testament sterk zouden zijn en Jezus de messias van de T'NaCH zou zijn, ben ik benieuwd. Dit is gericht aan Hermanos2, de TS van dit draadje.
 22. Chaim

  Vreemde subheaders

  Onder de topictitels verschijnen vreemde subheaders, zoals ''Discussie antwoordde op een leren schoen in Godsdienst en spiritualiteit'' of ''Discussie antwoordde op een zendeling van Mullog in Godsdienst en spiritualiteit'' of ''Discussie antwoordde op een Hopper van Kaasjeskruid in Tips en feedback'', etc. Stoor me er verder niet aan (vind het eigenlijk wel grappig), maar het ziet er naar de buitenwereld toe niet erg professioneel uit. Wellicht zou er iets kunnen worden aangepast in het script?
 23. Je reactie getuigt dermate van disrespect, dat ik eraan begin te twijfelen of je wel een hart hebt en weet wat je zegt. Sjako heeft getoond dat het heel goed mogelijk is zijn overtuiging te combineren met het moderatorschap en heeft er jarenlang met hard werk in zijn vrije tijd voor gezorgd dat de mensen hier een onpartijdig gemodereerd forum hebben. Hij heeft discussies over de Triniteit, over wetenschap en over andere issues altijd gemodereerd zonder mensen met andere denkbeelden te discrimineren. Indien Sjako zijn functie neerlegt naar aanleiding van opmerkingen als die van jou, dan la
 24. Vind Sjako persoonlijk een prima moderator die het al jaren goed doet. Het punt is slechts, dat hij m.i. in dit ene geval ietwat voorbarig is geweest. Ken Hopper namelijk al wat langer van GG en het is een integer mens die simpelweg niet uitgaat van een dualistische God. Indien men hem wat langer meemaakt, zal men hem hier weten te waarderen -- ben daar vrij zeker van. Indien Lobke en/of Robert Frans binnen kunnen worden gehaald als comité-leden die Trajecto en Sjako in geval van moeilijke beslissingen bij kunnen staan, dan zou dat zeker een toegevoegde waarde hebben. Het betref
 25. Ah, dus het is blijkbaar wél een feit dat een non-dualistische gedachte waar God één en ongescheiden is van al het andere, bij het laagste soort behoort en dient gebanned te worden. En hoewel het zelfs werd gezegd naar aanleiding van een Bijbelpassage, wordt die ketterij hier niet geduld.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid