Spring naar bijdragen

gothic?


gothic  

  1. 1. gothic

    • en dat is?
      8
    • stom!
      41
    • leuk!
      53


Aanbevolen berichten

En toch blijf ik het stiekem ontzettend leuke muziek vinden! widegrin.gif

(Ok, ik ben nu ook wel nogal een 'new wave-goth', als die term vanaf nu toch bestaat, dus zo stiekem is het misschien niet. knipoog_dicht.gif)

RawRanX: Het verbaast me eigenlijk dat je verwijst naar mijn posts, aangezien ik de indruk heb dat jij er een pak negatiever tegenover staat dan ikzelf. knipoog_dicht.gif

Ik denk niet dat het kunstmatig en geforceerd is, en gecreëerd door de muziekindustrie, enzovoort. Mijns inziens is het gewoon eigen aan mensen om zich op één of andere manier te 'verenigen'. Je merkt bij allerlei verschillende muziekstijlen dat fans zich beginnen interesseren in gelijkaardige dingen, zich gelijkaardig beginnen kleden, elkaar op beginnen te zoeken, enzovoort. Het ontstaan van subculturen lijkt me heel natuurlijk, mensen willen ergens bij horen. Ik denk ook niet dat dat iets slecht moet zijn. Volgens mij kan het net enorm goed doen om ergens een soort 'groep' te hebben, waar je je identiteit voor een stukje in kan wortelen. Ik weet dat ik het als tiener helemaal geweldig vond toen ik ontdekte dat een aantal dingen die ik leuk vond (bepaalde muziek, bepaalde nogal dramatische kleding, een voorliefde voor bepaalde stijlen,...) ook een naam hadden, en dat er meer mensen waren die dat leuk vonden, en dat die mensen ook bijvoorbeeld eigen internetfora hadden, en eigen feestjes, enzovoort. Het gaf mij een stuk houvast, je kan immers niet steeds alles zelf volledig uitvinden. Subcultuurgedoe lijkt me pas slecht en kunstmatig als je je in bochten gaat wringen om er in thuis te horen, en je gaat afsluiten voor andere dingen. Wanneer je je bijvoorbeeld niet meer durft vertonen in niet-zwarte kledij omdat je dan denkt dat je niet 'echt' bent bijvoorbeeld, of wanneer je slaafs elke groep die op gothicfeestjes gedraaid wordt gaat adoreren. Je moet jezelf kunnen zijn en je eigen identiteit kunnen ontwikkelen, maar dat kan best vanuit een bepaald hokje, zo lang dat hokje geen gevangenis wordt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 608
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

* Raido roept STERFFFFF naar markvand

Het is in elk geval bijbels. Zie Romeinen 6:3-11. smile.gif


Samengevoegd:

Quote:

Subcultuurgedoe lijkt me pas slecht en kunstmatig als je je in bochten gaat wringen om er in thuis te horen, en je gaat afsluiten voor andere dingen. Wanneer je je bijvoorbeeld niet meer durft vertonen in niet-zwarte kledij omdat je dan denkt dat je niet 'echt' bent bijvoorbeeld, of wanneer je slaafs elke groep die op gothicfeestjes gedraaid wordt gaat adoreren. Je moet jezelf kunnen zijn en je eigen identiteit kunnen ontwikkelen, maar dat kan best vanuit een bepaald hokje, zo lang dat hokje geen gevangenis wordt.

worshippy.gif

Als ik niet al getrouwd was, had ik je ten huwelijk gevraagd! smile.gif

Ik hoef namelijk zelden meer wat te zeggen omdat jij mijn ideeën over het algemeen uitsteekbaar verwoordt.

Even een test, aan welke kleur denk ik nu? hamer.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat is een subcultuurgothic... en wat ben ik *help indentiteitscrisis*

Kleding @ TheMoment: Floris van Bommel schoenwerk (geen kisten of Docs), Spijkerbroek met ietsuitlopende pijpen, en zwart-grijsgestreepte polo (erg emo puh2.gif)..

Muziek laatste drie maand: progressive metal | dark ambient doom metal | industrial | indie | folk | progressive rock | ebm | melodic death metal | ambient | martial industrial | post-rock | folk metal | darkwave | sludge | neofolk | black metal | gothic | medieval | classic rock | futurepop |synthpop |

engel.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

The Cure is nog best goed eigenlijk
bloos.gif

The Simple Minds zijn vreselijk, in hoeverre dat nog new wave oid is.

De cure is ook goed. yes.gif

Verder zijn er daarnaast wel andere bands in de goffik rock en in de darkwave die ik wel leuk vind klinken. En die folk is trouwens ook soms best mooi. Maar zodra het teveel electro is en de gitaren compleet verdwenen zijn haak ik af.

Alleen wat nou iets (qua muziek) goffik maakt ben ik totaal kwijt. Ik ga meestal maar af op de foto's met vage warrige zwarte kapsels met vage zwarte kleding, zoals The Frozen Autumn. widegrin.gifpuh2.gif

Maar qua muziek, geen idee waarom het één nou weer goffik is en het ander niet. Waarom EBM bijv. en alles waar het woord 'metal' in gebruikt wordt bij voorbaat niet. Met darkwave begrijp ik de link, maar met ebm minder en al totaal niet met die middeleeuwse folk. Wat dat betreft vind ik die folk dichter bij bepaalde metal genres liggen.

Qua scene kan ik het begrijpen waarom een band goffik is. Maar qua muziek genre? neuh...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Och, ik weet niet, ik neem aan dat bepaalde genres en subgenres gewoon min of meer toevallig veel liefhebbers uit de gothichoek kregen en omdat ze qau sfeer wel passend waren ook gedraaid werden op gothfeestjes enzo, en daardoor zijn ze min of meer deel gaan uitmaken van het hele hokje. Ok, misschien zit er ook een veel betere verklaring achter die ik niet ken, kan ook best zijn, maar ik vind het ook best opmerkelijk dat er zoveel diverse genres zijn die min of meer onder de grote gothicparaplu thuis te brengen zijn, terwijl ze onderling zo enorm verschillen. Nuja, da's als je het mij vraagt ook één van de leukere aspecten ervan, ik vind het eigenlijk geweldig om op éénzelfde fuif zowel harde beats als middeleeuws gedoe te horen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Zolang het voor jou duidelijk is en belangrijker, zolang je het leuk vindt klinken en het je ding is, lijkt me dat al rechtvaardiging voldoende. Wellicht zie ik het verband ook niet omdat ik er niet zo in thuis ben. Maar dat zul je wel met zoveel scenes hebben.

Zo kan ik me best voorstellen dat er ook mensen zijn die zich afvragen wat het cleane indierock en het zware metalcore met elkaar te maken hebben (een combinatie die ik ook wel mee maak op bepaalde festivals en voor mij best logisch is). widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Qua scene kan ik het begrijpen waarom een band goffik is. Maar qua muziek genre? neuh...

New-wave bands zis ook niet gothic, darkwave is ook niet gothic. Gothic is een stijl die maar kort heeft bestaan. Daarnaast bestond bijvoorbeeld (doom) metal en rock, die hebben bepaalde stijlelementen overgenomen uit die gothic.

Dat is de gothic metal (niet te verwarren met Nightwishachtige muziek) maar denk aan Paradise Lost of Katatonia. Darkwave is min of meer weer ontstaan uit new-wave waar ook de gothic ooit uit ontstond, er zijn linkjes en de stijlen overlappen elkaar soms nogal. Ambient/Darkwave/Dark Ambient. Dark Ambient is eigenlijk weer een Industrial-genre, EBM is een crossover van Industrial en Techno en zo voort..

Het ligt vaak bij elkaar in de buurt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja, ok, maar het wordt uiteindelijk wel allemaal onder het gothic-paraplu'tje geplaatst. Als je bijvoorbeeld naar een gothicfeestje gaat worden al die verschillende stijlen gedraaid, op een gothicforum wordt er over al die stijlen wel gepraat, zowat iedereen die zichzelf min of meer profileert als goth is vertrouwd met die stijlen. Het hoort er niet bij als je gothic heel strikt neemt, maar in de bredere zin maakt het er in de praktijk wel deel van uit.

En, FalcoZ: mensen zijn zo omdat die stijl hen nu eenmaal aanspreekt, omdat het bij hun karakter past, omdat ze het mooi en interessant vinden, enzovoort. Simpel toch. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind het ook leuk hoe de verschillende muziekstijlen binnen de subcultuur veranderen en door de tijd heen steeds breder worden. Hoewel, stel je voor, misschien worden over een jaar of 5 Within Temptation en Nightwish enzo wel gezien als gothic, dan komt het zo belachelijk over dat iedereen nu bij hoog en bij laag volhoudt dat het niet zo is. Oeh, en dan kunnen wij de oudere generatie worden die constant zeurt over hoe het in hun tijd veel beter was, ik kijk er al naar uit! widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Er zijn ook heel wat gothen die rustig WT en Nightwish luisteren. Op Summerdarkness (best wel gothic feest) komt Therion bijvoorbeeld maar ook allerlei Ambient/Neoclassical en Industrial spul.

Edit, dat was vorig jaar.. Denk nu aan Assemblage 23, Grendel, VNV Nation, Ordo Rosario Equilibrio, Dope Stars Inc, Inkubbus Sukkubus en My Dying Bride knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Weet ik, maar het wordt over het algemeen toch gezien als niet-gothic-zijnde. Ik vind WT zelf ook prima (Nightwish dan weer niet, ook al zou ik niet echt kunnen zeggen waarom), daar niet van, maar het wordt hier toch heel duidelijk bekeken als niet gothic (maar misschien dat dat in Nederland al anders is omdat zulke bands daar populairder lijken te zijn, net zoals bij jullie als ik het goed heb cyber ook meer een big deal is dan hier).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik hou het ook allemaal niet meer uit elkaar, wat is nou wat? Er zijn zo veel verschillende stijlen. Wel valt me op dat metal met een zangeres vrijwel altijd gelijk in het hokje gothic word gedrukt. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Veel Female fronted metal is ooit wel begonnen als gothic maar is nu doorgegroeid naar een 'normale' metalband, alleen dan met vrouwelijke zang (denk aan bijvoorbeeld After Forever).

Ik heb overigens ook hel;emaal geen verstand van al die verschillende muziekstijlen. Ik kom vaak niet verder dan 'rock' 'metal' en 'industrial' ofzo puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Och, ik ben er ook niet erg goed in hoor, die subgenres. Nuja, het is handig om in één woord een vrij goed beeld te kunnen geven van welke muziek een band maakt, of van welke muziek je zelf leuk vindt, maar al bij al is het niet zo belangrijk, als je iets maar gewoon goed vindt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De meeste female fronted metal is niet begonnen als gothic, imho. Want zelf ik ken geen band die als gothic is begonnen en nu symphonic/power metal maakt met vrouwelijk vocalen..

Quote:
maar het wordt hier toch heel duidelijk bekeken als niet gothic (maar misschien dat dat in Nederland al anders is omdat zulke bands daar populairder lijken te zijn

In Nederland is het ook duidelijk niet-gothic. Alleen op Summerdarkness, imho een gothicfeest komen 1 of 2 duidelijke metal bands (dit jaar dus doom-death, vorig ja symphonic-death)..

De stijlen passen wel wat bij elkaar, het allebei wat duister, en de artiesten zelf zweven ook nog wel eens heen en weer.. black metal --> black ambient --> dark ambient --> industrial en vice versa..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik ben nog steeds benieuwd welk forum. Ik zit zelf ook op een redelijk groot en bekend Nederlandstalig gothicforum, dus misschien heb ik je intro wel gelezen, als het tenminste dat forum was.

www.gothic-nederland.nl/forum

Opletten he puh2.gif.

Ach, om iedereen maar na te praten, nederland is een fout gothicland.

Weet je, Amy Lee noemt zichzelf vrijwillig gothic..

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid