Spring naar bijdragen

Theologie studeren


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 80
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Op dinsdag 21 juni 2005 09:07:42 schreef JohnM het volgende:

[...]

Om mijn gedachten in het kort samen te vatten:

De theologieopleidingen in NL zijn tegenwoordig minder Bijbelgericht dan voorheen, voornamelijk te danken aan de HBO/Universiteits-eisen waar de opleidingen aan moeten voldoen ivm erkenning door de overheid en de daarbijhorende subsidie.

Ik ken ook vershcillende mensen van theologie-opleidingen (hbo en universitair), en ik hoor idd ook negatieve verhalen, maar ook zeer positieve. Dus ik denk dat het echt ligt aan welke hogeschool of universiteit je bezoekt.

Quote:
En als laatste (voorlopig):

Ik vind het uitermate triest als kerken, in dit geval evangelische en pinkstergemeenten voorgangers (en dus ook oudsten) gaan selecteren op hun opleidingsniveau en menselijke populariteit/bekwaamheid. Dat is echt FOUT! Niet de mens maar GOD behoort aan te geven WIE HIJ VOOR DIE FUNCTIE in Zijn ogen geschikt acht.

Ben ik wel met je eens hoor, als alleen naar opleidingsniveau wordt gekeken, is er iets niet helemaal in orde. Maar een opleiding kan iemand die de gave heeft om het woord te brengen ofzo, wel helpen die gave nog beter te gebruiken. En dan denk ik dat het goed is als een kerk iemand zoekt die een opleiding heeft gehad, omdat iemand dan toch meer bekwaam is.

Quote:
Daar ligt mijn punt ook: men hecht tegenwoordig meer aandacht aan door mensen opgelegde systemen dan aan Gods wijsheid, die zo uit de Bijbel te halen is.

Een opleiding kan je dus helpen om nog meer van die wijsheid uit de Bijbel te halen.

Jezus onderwees tenslotte ook zijn discipelen..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 23 juni 2005 13:54:54 schreef Gods child het volgende:

Ben ik wel met je eens hoor, als alleen naar opleidingsniveau wordt gekeken, is er iets niet helemaal in orde. Maar een opleiding kan iemand die de gave heeft om het woord te brengen ofzo, wel helpen die gave nog beter te gebruiken. En dan denk ik dat het goed is als een kerk iemand zoekt die een opleiding heeft gehad, omdat iemand dan toch meer bekwaam is.

Opleidingsniveau wil echt niets zeggen over de geestelijke bekwaamheid van een persoon knipoog_dicht.gif

Daar schuilt ook het grootste gevaar, dat men enkel kijkt naar opleidingsniveau en populariteit en niet naar de Geestelijke Gave. Want je hoort best vaak dat voorgangers zich ontpoppen tot 'alleenheersers' waardoor veel kapot kan worden gemaakt of een leegte valt als die persoon opeens wegvalt. God beslist wie de prekersstoel mag vervullen en niet de mens. Zo hoort het iig te gaan.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 1 year later...

Ff een ouwe koe uit de sloot halen ... OK, geen HBO, maar wel theologie ... Ik ga nl. v.a. sept. 2007 theologie studeren aan de KTU in Utrecht. Is hier iemand bekend mee? En zijn er hier meer mensen die een universitaire theologiestudie doen of gaan doen - zo ja: aan welke uni? Ben benieuwd naar jullie ervaringen smile.gif

Wellicht wil een mod de titel veranderen in 'studie theologie' o.i.d., zodat de uni ook meedoet?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik studeer theologie in Leuven (aan de KUL), ik weet niet naar wat soort ervaringen je juist op zoek bent want daar is nogal veel over te zeggen natuurlijk, je mag altijd wat meer gerichte vragen stellen of me toevoegen op msn. Ik kan je wel vertellen dat ik het een geweldige studie vind! smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb je profiel even gelezen, en wat me direct opvalt, is dat je niet gelovig bent, maar wel theologie studeert. Hoe is dat? Ik neem aan dat je meeste mede-studenten wel gelovig zijn? En je wordt de hele tijd 'doodgegooid' met geloof ... Mij lijkt het eerlijk gezegd verschrikkelijk als ik zelf agnost zou zijn knipoog_dicht.gif Maar jou blijkbaar niet. Wat vind je zo geweldig aan de studie, kun je dat uitleggen?

En ben je gewoon direct na de middelbare school begonnen (d.w.z. is het je eerste studie), of ben je pas op latere leeftijd begonnen?

Genoeg vragen voor nu, lijkt me smile.gif Als je het in het openbaar wilt beantwoorden: graag! Daar kunnen anderen ook weer wat aan hebben. Anders graag via de email (aan M$N doe ik niet ... smile.gif)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zit er over te denken om de cursus CGO te gaan doen binnen mijn kerkverband is dat een opleiding voor gemeenteleden je hebt de A en de B cursus (ik kan wel instromen op B, maar dan mis ik de lessen Oud-Testament) ook is er een E-cursus die is vierjarig en een HBO-opleiding (je hebt dan de leraargodsdienst-bevoegdheid). Ik heb alleen het gevoel dat ik het beter volgend jaar kan ga doen, ik wil mijn propedeuse halen in het eerste jaar (Informatica in Utrecht) en misschien heb ik dan meer tijd nodig, de CGO is ook best veel werk.

Daarnaast.... sluit ik het niet totaal uit dat ik (als ik werk/getrouwd/deze opleiding af heb) in mijn avonduren theologie ga studeren, dan vermoedelijk aan de TUA of TUK maar dat duurt nog.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De TUK, de KUL, de KTU, de KU .. euhm, ..B, wat een afkortingen allemaal widegrin.gif

Maar ff serieus: waar staan de afkortingen CGO, TUA en TUK voor (laatste zijn vast Theologische Universiteit .. somewhere). Leidt die CGO (ook) op tot predikant, of is het meer als algemene achtergrond (als je niet doorgaat voor godsdienstleraar)? Op de KTU kun je o.a. kiezen voor het pastoraat of voor de educatieve variant (voor leraar dus). Dat laatste trekt me niet zo, dat eerste destemeer. Verder kun je nog een master wereldgodsdiensten doen of een master die je meer richting wetenschapper leidt, met het idee daarna 'klojo' te worden (AIO, OIO enz. smile.gif)

Link naar bericht
Deel via andere websites

CGO - Cursus Godsdienst Onderwijs (http://www.cgo-hbo.nl voor de HBO-variant). Het is een soort van cursus voor gemeenteleden die zich willen verdiepen in de Bijbel, in de dogmatiek (vooral de reformatorische en nog meer de bevindelijk-gereformeerde).

TUK - Theologische Universiteit Kampen, de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt met een afgronde studie theologie kun je predikant worden in de GKV.

TUA - Theologische Universiteit Apeldoorn, de Theologische Universiteit van de Christelijk Gereformeerde Kerken met een afgronde studie theologie kun je predikant worden in de CGK.

Als ik predikant wil worden in mijn eigen kerkverband moet ik eerst naar de kerkenraad die mijn roeping evalueerd, als mijn roeping oprecht genoeg is, en mijn stand en staat in de genade goed genoeg is wordt ik doorgestuurd naar het curatorium van de Theologische Universiteit der Gereformeerde Gemeente in Rotterdam hier wordt het nog eens bekeken en gezien of mijn persoonlijke overtuigingen aansluiten bij de kerkleer, zo ja dan krijg ik een vierjarige opleiding tot predikant. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Zo, da's heftig! BTW, ik dacht altijd dat jij een vrouw was, maar blijkbaar niet, want anders kon je sowieso geen predikant worden in jouw kerk, denk ik.

Ik heb zelf een beetje (veel) moeite met de vrijheden die veel - zowel mannelijke en vrouwelijke - pastoraal werkers zich aanmeten in de RKK. Zo heb ik in de parochie van mijn ouders wel eens gezien hoe een pastoraal werkster de hele mis deed beh. zo ongeveer 'Dit is Mijn Lichaam' en 'Dit is Mijn Bloed', dat de oude, slecht ter been zijnde priester die er verder de hele tijd voor spek en bonen bijzat, 'mocht' doen mondhouden.gif Zij deed de epistellezing, preek (!), evangelielezing (!), voorbeden, ja eigenlijk alles. Verder was het eucharistisch gebed totaal verkracht (excusez le mot). Ik weet dat je als pastoraal werker wel liturgische taken op je zult móeten nemen, aangezien er een priestergebrek, is, maar no way dat ik het zo zal gaan doen als het een mis is. Bij een woord- en communieviering wel, daar ben je immers de enige voorganger op zo'n moment. Maar dat vind ik ook al niet echt leuk .. Niet omdat ik het eng zou vinden om te preken ofzo (dat leer ik vanzelf wel in die opleiding), maar omdat ik het niet gepast vind dat een ongewijd persoon, een vrouw nog wel, preekt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op zaterdag 01 juli 2006 17:00:09 schreef Tom het volgende:

Als een ongewijd persoon de evangelielezing op zich neemt moet ze daarop aangesproken worden imho.

Ze is inmiddels weg daar, maar ik denk niet dat ik het nogmaals over zijn kant zou laten gaan als ik - daar of elders - nog eens zoiets zou zien.

Maar hoe zit dat met woord- en communiediensten? Ik bedoel, dan is er niemand anders. Ik ga wel eens naar een w&c-dienst doordeweeks, in een klooster, en dan wordt de evangelielezing door één van de zusters gedaan en er is geen preek. In het weekend wel eens naar één met een diaken als voorganger en dan is een preek natuurlijk geen probleem.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 29 juni 2006 07:56:38 schreef wateengedoe2 het volgende:

Ik heb je profiel even gelezen, en wat me direct opvalt, is dat je niet gelovig bent, maar wel theologie studeert. Hoe is dat? Ik neem aan dat je meeste mede-studenten wel gelovig zijn? En je wordt de hele tijd 'doodgegooid' met geloof ... Mij lijkt het eerlijk gezegd verschrikkelijk als ik zelf agnost zou zijn
knipoog_dicht.gif
Maar jou blijkbaar niet. Wat vind je zo geweldig aan de studie, kun je dat uitleggen?

Dat is een vraag die ik wel vaker krijg, wat natuurlijk niet helemaal onbegrijpelijk is. Het is wel zo dat een groot deel van mijn medestudenten gelovig is, maar niet allemaal hoor.

Onze opleiding is geen pure theologie-opleiding, eigenlijk is het theologie en godsdienstwetenschappen. De theologische vakken zijn echt specifiek christelijk en daar is het soms wel eens moeilijk om dat echt te begrijpen, maar ik vind het wel heel leerzaam om het christendom vanuit het binnenperspectief te bekijken. De godsdienstwetenschappelijke vakken bekijken verschillende godsdiensten op een eerder objectieve en pluralistische manier, daarbij is het dus geen probleem om niet gelovig te zijn.

Na de drie bachelor-jaren kan je kiezen voor een theologische of een godsdienstwetenschappelijke master, en ik ben wel van plan om voor die laatste te kiezen aangezien ik me als niet-gelovige toch niet echt op mijn plaats voel in zo'n puur theologische opleiding.

Er is heel veel wat ik zo geweldig vind aan mijn studierichting: die mix tussen uitgesproken christelijke vakken en andere godsdiensten, het gelovig engagement dat een hoop proffen en studenten uitdrukken terwijl ze bijvoorbeeld de bijbel toch op een wetenschappelijke manier kunnen bekijken en zich niet enkel bezighouden met de subjectieve kant van geloof, de geweldige sfeer op onze faculteit, de combinatie met veel filosofische vakken en de studie van klassieke talen,... Ik ben gewoon al jaren geïnteresseerd in godsdienst en ik heb door deze studie al ongelooflijk veel geleerd.

Quote:
En ben je gewoon direct na de middelbare school begonnen (d.w.z. is het je eerste studie), of ben je pas op latere leeftijd begonnen?

Ik kom recht van de middelbare school, ik ben nu 18 en heb mijn eerste jaar universiteit net achter de rug. Aan onze faculteit zitten wel vrij veel oudere studenten, meer dan aan de meeste andere faculteiten, maar de meerderheid van de studenten komt gewoon uit de middelbare school.

Quote:
Genoeg vragen voor nu, lijkt me
smile.gif
Als je het in het openbaar wilt beantwoorden: graag! Daar kunnen anderen ook weer wat aan hebben. Anders graag via de email (aan M$N doe ik niet ...
smile.gif
)

Graag gedaan! smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bedankt voor je antwoord!

Quote:

Op zondag 02 juli 2006 14:41:23 schreef Iriacynthe het volgende:

[...]

Onze opleiding is geen pure theologie-opleiding, eigenlijk is het theologie en godsdienstwetenschappen. De theologische vakken zijn echt specifiek christelijk en daar is het soms wel eens moeilijk om dat echt te begrijpen, maar ik vind het wel heel leerzaam om het christendom vanuit het binnenperspectief te bekijken. De godsdienstwetenschappelijke vakken bekijken verschillende godsdiensten op een eerder objectieve en pluralistische manier, daarbij is het dus geen probleem om niet gelovig te zijn.

OK, ik snap dat theologie-pur-sang (of moet ik dan théologie met een é-tje schrijven knipoog_dicht.gif) voor een niet gelovige toch wel een stukje moeilijker zou zijn (om bij de medestudenten te passen en je te vinden in het studieonderwerp, bedoel ik).

Quote:
Na de drie bachelor-jaren kan je kiezen voor een theologische of een godsdienstwetenschappelijke master, en ik ben wel van plan om voor die laatste te kiezen aangezien ik me als niet-gelovige toch niet echt op mijn plaats voel in zo'n puur theologische opleiding.

Ikke snap .. De opleiding die ik ga doen is wel puur theologisch, al kun je ook daar een master Wereldreligies doen, en zal er natuurlijk ook in de batchelor naar andere godsdiensten worden gekeken, maar dat alles wél vanuit het christendom.

Quote:
Er is heel veel wat ik zo geweldig vind aan mijn studierichting: die mix tussen uitgesproken christelijke vakken en andere godsdiensten, het gelovig engagement dat een hoop proffen en studenten uitdrukken terwijl ze bijvoorbeeld de bijbel toch op een wetenschappelijke manier kunnen bekijken en zich niet enkel bezighouden met de subjectieve kant van geloof, de geweldige sfeer op onze faculteit, de combinatie met veel filosofische vakken en de studie van klassieke talen,... Ik ben gewoon al jaren geïnteresseerd in godsdienst en ik heb door deze studie al ongelooflijk veel geleerd.

Super! Ik krijg er ook al zin in als ik dit lees. En ik wens je van harte toe dat het zien van het engagement van je gelovige medestudenten en profs ook nog eens aan jouzelf besteed zal zijn .. maar dat is iets wat alleen God weet.

Quote:

Ik kom recht van de middelbare school, ik ben nu 18 en heb mijn eerste jaar universiteit net achter de rug. Aan onze faculteit zitten wel vrij veel oudere studenten, meer dan aan de meeste andere faculteiten, maar de meerderheid van de studenten komt gewoon uit de middelbare school.

OK. Voor mij wordt dit mijn tweede studie en ik ben ook wel benieuwd naar hoe mensen dat praktisch (financieel e.d.) invullen. Maar daarvoor moet ik dus bij iemand anders zijn. No problemo, ik heb inmiddels ook redelijk goed uitgedokterd hoe ik het (zonder enig recht op financiering) toch wel voor mekaar kan krijgen smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen, ik hoop dat jij die studie even geweldig gaat vinden als ik! smile.gif

(En dinsdag weet ik of ik geslaagd ben voor mijn eerste jaar, spannend! Ok, dat ik geslaagd ben is eigenlijk al wel zo goed als zeker, maar ik ben toch benieuwd hoe ik het gedaan heb.)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op zondag 02 juli 2006 16:06:09 schreef wateengedoe2 het volgende:

OK. Voor mij wordt dit mijn tweede studie en ik ben ook wel benieuwd naar hoe mensen dat praktisch (financieel e.d.) invullen.

Ik denk toch deels zoals bij je eerste studie. Lieve ouders en/of bijbaantjes.

In Nederland iig.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Iriacynthe, hou ons op de hoogte smile.gif

Quote:
Op maandag 03 juli 2006 00:14:16 schreef Gorthaur het volgende:

[...]

Ik denk toch deels zoals bij je eerste studie. Lieve ouders en/of bijbaantjes.

In Nederland iig.

Gorthaur, mijn ouders moet ik het 'heugelijke' nieuws nog vertellen (ze zijn lauw-katholiek en snappen weinig tot niets van mijn geloof, maar zijn waarschijnlijk allang blij dat ik niet het klooster inga ... althans niet gelijk, hè widegrin.gif). Van hen hoef ik geen financiële steun meer te verwachten op mijn leeftijd (ben 30) en met zo'n keuze (waarbij het opzeggen van mijn goedbetaalde, vaste baan hoort). Maar daarbij moet gezegd dat ik mede dánkzij hun financiële steun tijdens mijn eerste studie en toen ik mijn flat kocht, nu zoveel buffer heb op de bank, dat ik het wel uitzing als ik er enkele dagen bij werk en als ik zo weinig mogelijk uitgeef (het boek 'Zuinig leven voor dummies' heb ik alweer uit de kast getrokken widegrin.gif). Ik heb lieve ouders en hoop dat ik hen niet te veel verdriet doe met mijn keuze. Waarschijnlijk zal het ff slikken zijn voor hen, maar als ze later zien dat ik de eindjes aan elkaar kan knopen en dat ik er gelukkig mee ben, denk ik dat zij er zelf ook gelukkig mee zullen zijn.

En - God zij geloofd! worshippy.gif - in dezelfde week dat ik het op mijn werk vertelde, werd duidelijk dat mijn baan vanwege een acquisitie bij ons bedrijf gaat uitbreiden van 1 fulltime-eenheid naar ong. 1,3 à 1,4 fte. Het is welhaast onmogelijk om voor mijn (specialistische) baan een parttimer voor 1½ of 2 dagen te vinden, maar een fulltimer gaat wél. Dus zowel voor mijn werkgever als voor mij vallen de puzzelstukjes op hun plaats! big-smile.gif Die nieuwe fulltimer gaan we deze winter werven en inwerken en v.a. augustus 2007 ga ik 1½ of 2 dagen werken (v.a. sept 2006 al 4 dagen i.p.v. 5, om mijn VWO Latijn en Grieks te kunnen doen). Echt fantastisch, want dat betekent dat ik een 'bijbaantje' met een fatsoenlijk loon heb. Zo kan ik het zeker uitzingen met mijn spaargeld gedurende mijn hele studie en hoef ik niet mijn flat te verkopen en terug naar een studentenkamertje. Al had ik dat ook gedaan, als van meet af aan duidelijk was dat dat de enige mogelijkheid was. Qua teruggang in luxe en privacy had ik dat best overleefd, alleen zou ik het heel erg vinden vanwege mijn 3 katten, die ik dan wsl. niet zou kunnen houden. Daarom ben ik héél dankbaar dat het niet hoeft.

Wat bedoelde je eigenlijk met 'in Nederland, trouwens'? Is er in België dan wel een mogelijkheid voor financiering/bijstand bij een tweede studie? Niet dat ik daar nou achteraan zal gaan hoor (het lijkt zichzelf immers al opgelost te hebben, en de KTU lijkt me ook prachtig om aan te gaan studeren), maar ben gewoon benieuwd smile.gif Als je op bijstandsniveau zit en verder nergens recht op hebt, kun je trouwens via de KTU zelf ook aan een fonds deelnemen, zo heb ik begrepen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Quote:
En als laatste (voorlopig):

Ik vind het uitermate triest als kerken, in dit geval evangelische en pinkstergemeenten voorgangers (en dus ook oudsten) gaan selecteren op hun opleidingsniveau en menselijke populariteit/bekwaamheid. Dat is echt FOUT! Niet de mens maar GOD behoort aan te geven WIE HIJ VOOR DIE FUNCTIE in Zijn ogen geschikt acht.

In mijn kerk is een 'eenvoudige bouwvakker' voorganger ...

Daar ligt mijn punt ook: men hecht tegenwoordig meer aandacht aan door mensen opgelegde systemen dan aan Gods wijsheid, die zo uit de Bijbel te halen is.

Kwestie van Geloof en blindelings Vertrouwen... net als Mozes die de slang BIJ DE STAART vastpakte toen God de opdracht gaf om dat te toen. Elk weldenkend mens weet dat je een slang NOOIT bij z'n staart moet pakken omdat je dan je eigen doodvonnis tekent...

onze voorganger heeft ook niet een hele theologie studie gehad, hij heeft de MTS gedaan (als ik het me niet vergis) en daarna is hij naar de bijbelschool gegaan, en aan de slag gegaan als voorganger

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid