Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Die VKK lijkt me wel wat en ik had niet gedacht dat ik dat ooit van een Katholieke Kerk zou zeggen. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik was aan het surfen op wikipedia en toen las ik dit

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrij-katholieke_Kerk

Dus ik dacht eens kijken wat er op credible over staat.

De mystieke inslag en het esoterisch Bijbel lezen spreken me enorm aan en ik kan me goed vinden in hun opvattingen.

@La Rosa: Ik kan me goed voorstellen dat de VKK wel wat voor je is. Echt tof voor je. Schrijf nog eens wat over je ervaringen, ik ben wel benieuwd. Volgens mij is er geen VKK in Zeeland, anders was ik ook wel eens gaan kijken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 187
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ik vind deze inderdaad vrij sterk:

Quote:
Dat Christus alom tegenwoordig is en dat de goddelijkheid van Christus zich geleidelijk ontplooit in ieder mens tot ieder mens zal komen tot volmaaktheid. Deze opvatting noemt men de evolutionaire christologie, die de essentiële goddelijkheid - geheel tegengesteld aan de traditionele christelijke en katholieke leer - uiteindelijk toepast op de mens zelf.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Las ik de alverzoeningsleer niet tussen de regels door?

Voor zover ik dit topic heb gelezen lijkt de vrij katholieke kerk mensen gewoon altijd en overal naar de mond te praten.

Dit verschijnsel vertrouw ik liever niet.

Jezus was échte liefde en zo vaak sprak Hij mensen niet naar de mond. Hij is ook niet onduidelijk of vaag, integendeel, het is Hemel of hel, God of satan,

of je hebt een probleem óf je bent gerechtvaardigd.

Of je sticht de gemeente van Christus óf niet.

En zonder Jezus er geen vrijheid, dus Bijbels gezien:

waarom zou je deze kerk dan vrij katholieke kerk noemen?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op maandag 18 juli 2005 21:04:43 schreef LaRosa het volgende:
Ongetwijfeld is veel van deze oorspronkelijke leer van Christus verloren gegaan, terwijl een deel door toevoegingen in de loop der eeuwen onbegrijpelijk is geworden. Wat overgebleven is blijft een erfenis van onschatbare waarde die met liefdevolle zorg en eerbied moet worden bewaakt.

De Vrij-Katholieke Kerk beschouwt de H.Schrift, de geloofsbelijdenis en de tradities van de Kerk als de middelen waarmee de leer van Christus overgedragen werd aan Zijn volgelingen. Geenszins wordt daaraan echter onfeilbaarheid in letterlijke zin toegekend.

De Vrij-Katholieke Kerk leidt er zekere beginselen van geloof en gedrag uit af, die zij als fundamenteel en waar beschouwt en voldoende als grondslag voor een juist begrip en juist gedrag.

Als ik deze kerk eerder was tegengekomen was ik wellicht christen geworden. Het lijkt me een kerk die dicht bij de bedoeling van de missie van Jezus zelf staat. Ik vind ze duidelijker en concreter klinken dan de toch wel theoretische en wat sektarische hoofdstroom van het christendom. Mooi, dat zulke kerken ook bestaan in Nederland.yes.gifyes.gifyes.gifyes.gifyes.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:
Op zondag 15 mei 2005 21:15:02 schreef LaRosa het volgende:

kent iemand hier de vrij katholieke kerk? wel eens langs geweest?

ik kwam toevallig op hun site terecht, en hetsprak me wel aan, ik zit te denken om er eens langs te gaan. ze respecteren alle zienswijzen, ook niet-christelijke, staan open voor iedereen die op zoek is naar de waarheid...de zienswijzen die op hun site staan staan me wel aan,wat erg katholiek misschien, maar kent iemand hier deze kerk misschien?

Ken het niet LaRosa, maar het woord 'vrij' bevalt me uitermate. flower.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 17:33:41 schreef Helena het volgende:

[...]

Nee, echte liefde is dat witte deel.

Voor mij blijft echte liefde grijs widegrin.gif

Maar serieus, nooit geweten dat er een christelijke kerk was die zó aansloot bij mijn opvattingen. Jammer is dat er geen kerk in het noorden is, Zwolle komt nog het dichtste bij... Maar ja, van Leeuwarden naar Zwolle reizen is ook een beetje teveel van het goede...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben vandaag voor de eerste keer naar de Vrij-Katholieke Kerk geweest en ik moet zeggen... ik ben erg onder de indruk. Hier volgt een verslagje:

Het eerste dat me opviel toen ik aankwam bij de Vrij-Katholieke Kerk te Rotterdam was de buitenkant van het gebouw. Als Roomsche Hulstenaar was ik de bescheiden pracht en praal van onze basiliek gewend, en dit was toch wel iets anders. De kerk is een onopvallend gebouw dat alleen te onderscheiden is aan een bord waarop vermeld staat dat het inderdaad om de Vrij-Katholieke Kerk gaat. Om de kerk te betreden moet je aanbellen om binnen te komen. Je komt eerst in een portaaltje waar je je jas op kunt hangen voor je de kerk zelf binnengaat.

De kerkzaal is een gezellige ruimte waar het altaar, de kaarsjes en bovenal de herkenbare wierrooklucht voor een sfeer van heiligheid en mystiek zorgen. In de kerkzaal zijn boekjes met de liturgie en liedboeken aanwezig om te gebruiken tijdens de mis. De dienst zelf begint om half 11 maar de bezoekers zorgen ervoor dat ze een tijdje van tevoren aanwezig zijn zodat de mis zelf niet gestoord wordt door laatkomers.

Het eerste waar ik aan denk bij de VKK is het groepsgevoel (het echte 'gemeente-gevoel') dat daar sterk aanwezig is. Ik werd, als nieuweling, erg hartelijk ontvangen door de vaste bezoekers en de priester. De mis zelf verloopt heel erg plechtig en respectvol. Het grootste deel van de viering zit je op je knieën of sta je uit respect recht. De eerst helft van de dienst heb ik niet geknield omdat ik dat niet gewend was. Toen het communiegebed begon zat ik echter op mijn knieën voor ik het doorhad en dat beviel me eigenlijk wel prima. Ik vind de liturgie van de Vrij-Katholieke Kerk erg mooi en de dienst heeft me zeker weten te raken. De hele mis ademt devotie en heiligheid uit en de vele mooie details weten de ziel te ontroeren.

De Communie zelf vond ik ook erg mooi. Alle bezoekers gaan tegelijk naar voren en knielen voor het altaar. De priester legt dan het H. Brood in de mond van de gelovigen en spreekt zijn zegen uit. Deze manier van communievieren vind ik heel erg mooi en respectvol. Ook versterkt het het groepsgevoel dat ik zo kenmerkend voor de VKK vind. De VKK heeft een open communie, iedereen is dus vrij om eraan deel te nemen.

De schriftlezingen waren genomen uit het boek Jezus Sirach en het Evangelie volgens St. Matteüs. Het was een echte 'huis-tuin-en keuken tekst' zoals ze daar in de preek zeiden. Een praktische tekst tegen roddelen en dom geklets. Deze teksten hadden niet echt een diepere symbolische betekenis dus dat was op zich wel jammer (omdat de VKK daar juist vaak mee aan de slag gaat in de preek). Misschien volgende keer.knipoog_dicht.gif

Na de mis vertrokken sommige bezoekers naar huis. De rest (waaronder ik) gingen naar een kamertje naast de kerkzaal voor thee, soep en een versnapering. Ondertussen liet de priester een Powerpoint-presentatie zien over een reis naar Egypte die hij met zijn vrouw had gemaakt. Er werd vooral ingegaan op de treffende overeenkomsten tussen de levensbeschouwing van de pre-christelijke Egyptenaren en de christenen.

Na deze prettige 'after-mass' moesten we uiteindelijk toch weer de gewone profane wereld in... jammer genoeg. Mijn conclusie is dat de Vrij-Katholieke Kerk op geen enkele manier teleurstelt en dat ik het alleen maar jammer kan vinden dat er geen bij mij in de buurt is. Ik hoop heel erg nog eens te gaan.

Tot slot wil ik LaRosa bedanken dat ze mij kennis heeft laten maken met dit mooie kerkje. Ook wil ik nogmaals benadrukken dat ik in de hele mis niets ketters heb gezien of gehoord, het gaat er veel respectvoller en vromer aan toe dan in andere kerken die ik ken.

Een hele mooie ervaring. Ik kan het iedereen die op zoek is naar iets dat lijkt op wat ik heb beschreven zeker aanraden.smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het lijkt me dat je altijd vragen kunt stellen als je dat wilt.knipoog_dicht.gif Zolang je het maar op een beleefde manier doet en de mensen gelegenheid geeft om het uit te leggen. Het is onbeleefd om ergens meteen een discussie te gaan trappen.

Dit gaat denk ik wel op voor alle geloofsgemeenschappen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 years later...

Oké, dit topic is al van een tijdje geleden ehhh... lang geleden knipoog_dicht.gif, maar op andere fora wordt men niet echt blij als je een zogenaamde 'dubbele topic' plaatst..

Ik zit er ook over te denken om eens bij een vrij-katholieke kerk te gaan kijken.. (Andere stromingen zoals de pkn e.a ligt me niet) Hun zienswijzen staan me wel aan en past wel bij mn liberale manier van leven.. niks moet. Lijkt me een kerk die bij deze tijd hoort, en dat is uiteraard goed om tegenwoordig mensen weer de 'kerk' in te krijgen als het ware..

Zijn er op dit forum nog vrij-katholieken?

Wat zijn je ervaringen met deze stroming, en/of kun je beter gewoon een Rooms-katholieke kerk bezoeken?

Martinn

Link naar bericht
Deel via andere websites

Voor de estheticus is het een mooi schouwspel zeer verzorgd maar het is niet wat het lijkt,de uiterlijke vorm van de Katholieke Liturgie,maar voor de rest een genootschap van de genosis en theosofie,en meer ook niet,weg blijven daar;zij ontkennen de Kruisverdienten van Jezus Christus de Verlosser,Dus nogmaals wegblijven.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Dus nogmaals wegblijven.

Kijken kan geen kwaad, want "Maar wat doet het er eigenlijk toe! Wat telt is dat Christus verkondigd wordt. Of het nu uit valse of oprechte motieven gebeurt, dát het gebeurt verheugt me. En mijn vreugde is blijvend", zegt Paulus in Filippenzen 1:18. Dat ging dan wel over een heel ander soort verkeerde verkondiging van Christus, maar dàt het verhaal blijft rondgaan, dáár gaat het om.

Ik vind die vrij-katholieken wel plezant klinken trouwens. Martin, ik ben niet vrij-katholiek, maar wel de protestantse variant.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid