Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

11 uur geleden zei Breuk:

Het bevreemdt mij dat als we het over de bijbel hebben, dat je dan met een (volgens bol.com) pseudo wetenschappelijk boek aankomt. Dat is echt fictie.

Wat pas fictie is zijn de verzinselen van Breuk dat de bijbel een literair construct zou zijn. Professor Sitchin weet er na zijn dertigjarige onderzoek meer van dan ene Breuk met zijn vele theoloogjes.  Wordt wakker anders besterf je het strakjes van angst bij het zien van de in de Bijbel beschreven tekenen aan zon en maan en sterren, zoals die in de eindtijd zichtbaar zullen worden. Het Oude Testament maakte al gewag van enkele van die tekenen, maar die vallen in het niet bij wat er nog op de aarde af gaat komen. Je zult nog op je neus kijken wanneer je zogenaamde literaire constructen werkelijkheid  worden.


De zon “stond stil”:

Jozua 10: 12-15

12 Want op die dag, de dag dat de HEER de Amorieten aan Israël overleverde, had Jozua gebeden tot de HEER. In aanwezigheid van Israël sprak hij: ‘Zon, sta stil boven Gibeon, maan, blijf staan boven de vlakte van Ajjalon.’   13 En de zon stond stil en de maan bleef staan, tot Israël zijn vijanden had afgestraft. Dit staat opgetekend in het Boek van de oprechte. De zon stond een volle dag stil aan het hoogste punt van de hemel zonder zich te haasten om onder te gaan. 14 Het is voor noch na die dag ooit voorgekomen dat de HEER op die manier gehoor gaf aan het gebed van een mens, maar de HEER streed dan ook voor Israël. 15 Na deze overwinning keerde Jozua met heel Israël terug naar het kamp bij Gilgal.


De zon “draaide terug”: 


Jesaja 38: 5-8

5 ‘Ga naar Hizkia toe en zeg tegen hem: “Dit zegt de HEER, de God van je voorvader David: Ik heb je gebed gehoord en je tranen gezien. Welnu, Ik geef je nog vijftien jaar te leven, 6 en Ik zal jou en deze stad redden uit de handen van de koning van Assyrië. Ik zal deze stad beschermen. 7 De HEER geeft je het volgende teken dat Hij zijn belofte zal nakomen: 8 Ik laat de schaduw op de zonnewijzer van Achaz tien graden achteruitgaan in plaats van vooruit.”’ En de schaduw ging tien graden achteruit.


Mattheüs 24: 23-31

23 Als iemand dan tegen jullie zegt: “Kijk, hier is de messias,” of: “Daar is hij,” geloof dat dan niet. 24 Want er zullen valse messiassen en valse profeten komen, die indrukwekkende tekenen en wonderen zullen verrichten om zo mogelijk zelfs Gods uitverkorenen te misleiden. 25 Let op, Ik heb jullie dit van tevoren gezegd. 26 Wanneer ze dus tegen jullie zeggen: “Kom mee, hij is in de woestijn,” ga er dan niet heen, of als ze zeggen: “Kijk, hij is daarbinnen,” geloof dat dan niet. 27 Want zoals de bliksem de hemel van oost tot west verlicht, zo zal de Mensenzoon komen. 28 Waar een lijk is, daar verzamelen zich de gieren. 29 Meteen na die tijd van verdrukking zal de zon verduisterd worden en de maan geen licht meer geven, de sterren zullen uit de hemel vallen en de hemelse machten zullen wankelen. 30 Dan zal het teken van de Mensenzoon verschijnen aan de hemel, en alle volken op aarde zullen zich van ontzetting op de borst slaan als ze de Mensenzoon zien komen op de wolken van de hemel, bekleed met macht en grote luister. 31 Dan zal Hij zijn engelen uitzenden, en onder luid bazuingeschal zullen zij zijn uitverkorenen uit de vier windstreken bijeenbrengen, van het ene uiteinde van de hemelkoepel tot het andere.

bewerkt door Flawless victory
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 226
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Dat is ook weer een geheel aparte stelling. De Jehova Getuigen zijn nu bepaald niet positief over de RK-kerk vanaf het jaar 325. Maar nu vindt men dus wel dat de canon van de Bijbel, zoals die doo

Klopt. Die kregen een wind van ongeveer 1.700 kilometer per uur om hun oren. Dat zal vast opgevallen zijn. Of ze het konden navertellen is een ander verhaal (misschien dat er daarom daarover verder ni

Het kan zijn dat er materiaal uit de Babylonische tijd wordt gebruikt, maar het is (als eindstuk) geschreven in de Hellenistische overheersing.   Zie Wikipedia 😉 Historicus Jona Lendering heeft

4 minuten geleden zei Flawless victory:

Wordt wakker anders besterf je het strakjes van angst bij het zien van de in de Bijbel beschreven tekenen aan zon en maan en sterren, zoals die in de eindtijd zichtbaar zullen worden.

Ach wat maakt het uit. Er is toch een alverzoening?

5 minuten geleden zei Flawless victory:

De zon “stond stil”:

...


De zon “draaide terug”

...

Geloof je serieus dat dit zo plaats heeft kunnen vinden Fv?

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei sjako:
Op 3-9-2024 om 17:48 zei Dat beloof ik:

De RK kerk, waarvan de JG vinden dat ze in 325 de verkeerde weg zijn ingeslagen vanwege het accepteren van de drie-eenheid, en die daarna, in 367, de canon van het NT bepaalde. 

Dit staat los van de keuze van de canon.

Nee, dat is precies wat er speelt als je vindt dat het gaat over door God geïnspireerde boeken (en dat vind je).  Het moment van de keuze en degene die de keuze bepaalt, hebben als gevolg dat die keuze wordt gedaan door een instantie (de RK kerk) waarvan de JG zeggen dat die op dat moment niet meer betrouwbaar zijn. 

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Flawless victory:

Wat pas fictie is zijn de verzinselen van Breuk dat de bijbel een literair construct zou zijn.

Het is te veel eer om het aan mij toe te schrijven. Ik schreef hier wat algemeen binnen de theologie bekend en aanvaard is. Zelfs een iets wat orthodox gezelschap die meewerken aan de podcast ‘Dit is de bijbel’ leggen dat in een aantal gevallen uit. Stefan Paas heeft mij persoonlijk verteld dat Daniël uit de 2-3de eeuw stamt.  
Ga die podcast eens beluisteren ipv mij te bekritiseren.

1 uur geleden zei Flawless victory:

an dan ene Breuk met zijn vele theoloogjes.

theoloogjes, o nu opeens is Barth niets meer waard. Bonhoeffer, Miskotte, Deurloo, Naastepad, Oosterhuis, allemaal theoloogjes volgens de geleerde Flawless victory.  
Als je bij een kerkgemeenschap zou behoren, dan zou ik vragen om je onder tucht te plaatsen met je denigrerende opmerkingen.

 

Is de man professor? https://nl.wikipedia.org/wiki/Zecharia_Sitchin

https://sitchiniswrong.com/sitchinerrors.htm

1 uur geleden zei Flawless victory:

Wordt wakker anders besterf je het strakjes van angst bij het zien van de in de Bijbel beschreven tekenen

Een veel beproefde en gehoorde methode: mensen bang maken.  
Bang voor de hel, voor de duivel, voor het oordeel, voor de eindtijd.  
Nu lees en snap ik de bijbel als protestant toch wel een beetje, dat ik me door jou geen angst hoef aan te laten praten.

Christenen verkondigen het evangelie van opstanding, vrijheid, redding, genezing, hoop en liefde. 
Die christenen die angst verspreiden moeten daar maar eens goed over nadenken.

2 uur geleden zei sjako:

Daniël wordt aangehaald door oa Jezus. Ook zijn een hoop profetiën uitgekomen, oa over de komst van de Messias.

Niemand ontkent dat het boek Daniel niet bestond in de tijd van Jezus en dat Jezus (of zijn het de latere volgelingen die het opschrijven) bepaalde gedeelten op zichzelf betrok.

Jezus was juist volkomen anders dan dat men verwachtte als messias.  Hoe kan er nu een messias uit Galilea komen schrijft Johannes.  
Marcus heeft het verborgen messiasschap als thema genomen.  
Een lijdende knecht, die aan een kruis vermoord werd, is dat de messias? 
 

Hoe men dan zijn opstanding en de bevestiging van het messiasschap heeft ervaren, daar schrijven de evangelisten op een literaire manier over. Het heeft m.i. jaren geduurd voordat het besef doorbrak, maar nu ga ik het weer historisch (los van de teksten) proberen in te vullen en we moeten juist de teksten lezen. Vrouwen hebben daar een belangrijke rol in gespeeld, lezen we.

bewerkt door Breuk
Link naar bericht
Deel via andere websites
31 minuten geleden zei Breuk:

Stefan Paas heeft mij persoonlijk verteld dat Daniël uit de 2-3de eeuw stamt.

Wat een onzin. Ezechiël 14:14 Al zouden deze drie mannen — Noach, Daniël en Job — daar zijn, dan zouden ze alleen zichzelf kunnen redden vanwege hun rechtvaardigheid”, verklaart de Soevereine Heer Jehovah.’

In Ezechiël wordt Daniël genoemd. En Ezechiël is echt veel ouder. 593 v Chr.

Je moet jezelf niet zo voor de gek laten houden. Stefan Paas is duidelijk een leugenaar of heeft geen kennis.

32 minuten geleden zei Breuk:

theoloogjes, o nu opeens is Barth niets meer waard. Bonhoeffer, Miskotte, Deurloo, Naastepad, Oosterhuis, allemaal theoloogjes volgens de geleerde Flawless victory.  

Daar heeft hij gelijk in. Die kunnen van zm leven niet Gods Geest hebben gehad.

Link naar bericht
Deel via andere websites
4 minuten geleden zei sjako:

Wat een onzin. Ezechiël 14:14 Al zouden deze drie mannen — Noach, Daniël en Job — daar zijn, dan zouden ze alleen zichzelf kunnen redden vanwege hun rechtvaardigheid”, verklaart de Soevereine Heer Jehovah.’

In Ezechiël wordt Daniël genoemd. En Ezechiël is echt veel ouder. 593 v Chr.

Je moet jezelf niet zo voor de gek laten houden.

Lees eens wat breder dan jw.org…


https://bijbel.eo.nl/bijbel/ezechiel/14

Daniel was zie kantlijnuitleg een koning uit Syrië volgens deze site.
Of hieronder (het is niet bepaald dat het om dezelfde Daniel gaat).
https://www.debijbel.nl/wereld-van-de-bijbel/kennis-achtergronden/bijbelse-personen/daniel

Het kan zeker zo zijn dat er in het boek Daniel gebruik wordt gemaakt van oudere verhalen. Het boek is echter geschreven als aanklacht tegen de tirannieke Syrische heerser Antiochus IV Epiphanes (2de eeuw vC).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniël_(boek)

Het boek Daniël is ontstaan uit een verzameling legenden die circuleerden in de Joodse gemeenschap in Babylon en Mesopotamië in de Perzische en vroeg-hellenistische periode (5e tot 3e eeuw v.Chr), die werden aangevuld met de visioenen in hoofdstuk 7-12 in de periode van de Makkabeeën (midden 2e eeuw v.Chr. tot midden 2e eeuw n.Chr.)

Veel orthodoxe gelovigen gaan ervan uit dat Daniël het boek zelf geschreven heeft rond 540 v.Chr. Casper Labuschagne (1977, 2011) stelde dat het boek Daniël 'een der meest misverstane en misbruikte boeken van het Oude Testament' is. Wat hem betreft moest de lezer 'weten dat het geen profetie is van een profeet genaamd Daniël uit de zesde eeuw vóór Christus', maar een apocalyptisch boek geschreven tijdens de Makkabese Oorlog. 'Een apocalyptisch boek is een troostboek, ontstaan in een situatie van bedreigd bestaan en het houdt zich bezig met het einde en de ondergang van de wereld van de verdrukker. Daarbij gaat het niet om schrikaanjagende voorspellingen over het einde van ónze wereld, maar om een verwachting betreffende de ineenstorting van de vreemde overheersing waaronder men in de eigen tijd gebukt ging'

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Monachos:
1 uur geleden zei Flawless victory:

De zon “stond stil”:

...


De zon “draaide terug”

...

Geloof je serieus dat dit zo plaats heeft kunnen vinden Fv?

Psa. 33:6 "Door het Woord des HEEREN zijn de hemelen gemaakt, en door den Geest Zijns monds al hun heir.", Psa. 147:4 "Hij telt het getal der sterren; Hij noemt ze allen bij namen." en jij denkt dat God de zon niet kan stoppen?

Aristarkos

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 minuten geleden zei Aristarkos:

Psa. 33:6 "Door het Woord des HEEREN zijn de hemelen gemaakt, en door den Geest Zijns monds al hun heir.", Psa. 147:4 "Hij telt het getal der sterren; Hij noemt ze allen bij namen." en jij denkt dat God de zon niet kan stoppen?

Aristarkos

Heb jij serieus nog een geocentrisch wereldbeeld? De Aarde draait om de zon, niet andersom. De enige manier waarop -vanaf de Aarde bekeken- de zon stil zou kunnen lijken te staan is als de Aarde zou stoppen met om haar eigen as te draaien.

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 minuten geleden zei Aristarkos:

Psa. 33:6 "Door het Woord des HEEREN zijn de hemelen gemaakt, en door den Geest Zijns monds al hun heir.", Psa. 147:4 "Hij telt het getal der sterren; Hij noemt ze allen bij namen." en jij denkt dat God de zon niet kan stoppen?

Aristarkos

 

Als het duidelijk overbrengen van een boodschap aan zijn volgelingen al problemen oplevert, verwacht ik inderdaad van niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites
22 minuten geleden zei Breuk:

Daniel was zie kantlijnuitleg een koning uit Syrië volgens deze site.
Of hieronder (het is niet bepaald dat het om dezelfde Daniel gaat).

Ja natuurlijk wel. Hij wordt in één adem met Noach en Job genoemd. Het moet een belangrijke persoon zijn geweest. Bovendien is Daniël belangrijk voor de Joden. De profetiën komen uit. Jezus benoemd hem. Moet ik nog even doorgaan? Dat is de reden waarom ongelovigen uitvluchten zoeken bijv dat Daniël geschreven zou zijn nadat het gebeurt was. Maar Ezechiël bewijst iets anders.

22 minuten geleden zei Breuk:

Labuschagne (1977, 2011) stelde dat het boek Daniël 'een der meest misverstane en misbruikte boeken van het Oude Testament' is.

Interessant willen zijn is een kunst, maar hij zit ernaast. Er zijn grote parallellen tussen Daniël en Openbaring. Daniël is overduidelijk geïnspireerd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De zon draait met 828 duizend kilometer per uur om het centrum van de Melkweg.   De zon is dus wel degelijk te stoppen.   Alleen gaat God dat niet doen, er is geen enkele aanwijzing daarvoor.

Overigens is iedere snelheid in het heelal een snelheid ten opzichte van iets anders.   Dus wat zet God dan stil?   Zou God de hele melkweg stil zetten dan dondert de melkweg door de zwaartekracht in elkaar.    Dus voordat God iets stilzet, is het ook verstandig om de zwaartekracht even uit te zetten.   Maar dan komen we wellicht weer in de knoei met de kromming van ruimte tijd?

Ingewikkeld zeg, dat buikspreken voor God....

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 minuut geleden zei Monachos:

Hoe kom je erbij dat de zon dan 'dus wel degelijk te stoppen is'?

Zodra de zon plotseling 0 kilometer per uur om het centrum van de Melkweg draait is de zon gestopt.  De kans is niet ondenkbeeldig dat de planeten door vliegen , want Aristarkos spreekt alleen over de zon.   Dan zijn we mooi in de aap gelogeerd, want dan zijn we onze moederster kwijt.   Dus waarschijnlijk zet God dan de hele Melkweg stil, maar dan loop je tegen de reeds genoemde zwaartekracht problemen aan.

P.S. best geinig dat letterlijk lezen van de Bijbel.  Opeens komen er heel andere gesprekken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
46 minuten geleden zei Monachos:

Heb jij serieus nog een geocentrisch wereldbeeld? De Aarde draait om de zon, niet andersom. De enige manier waarop -vanaf de Aarde bekeken- de zon stil zou kunnen lijken te staan is als de Aarde zou stoppen met om haar eigen as te draaien.

Dus je snapt het wel, maar wilde toch nog even een een rot opmerking maken. Ieder z'n lol.

Aristarkos

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 minuten geleden zei Aristarkos:

Dus je snapt het wel, maar wilde toch nog even een een rot opmerking maken. Ieder z'n lol.

Aristarkos

Ben benieuwd wat jij hebt opgevat als een 'rot opmerking'. 

26 minuten geleden zei Hopper:

Zodra de zon plotseling 0 kilometer per uur om het centrum van de Melkweg draait is de zon gestopt.

M.i. is dat zowel praktisch als theoretisch 100% onmogelijk maar ik ben niet bepaald een expert in sterrenkunde.

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 uur geleden zei Monachos:

Ben benieuwd wat jij hebt opgevat als een 'rot opmerking'.

Heb jij serieus nog een geocentrisch wereldbeeld? De Aarde draait om de zon, niet andersom. De enige manier waarop -vanaf de Aarde bekeken- de zon stil zou kunnen lijken te staan is als de Aarde zou stoppen met om haar eigen as te draaien

En nog benieuwd zijn? Belerende onnodige reacties worden over het algemeen opgevat als "rot opmerking".

Aristarkos

bewerkt door Aristarkos
Link naar bericht
Deel via andere websites
27 minuten geleden zei antoon:

De boeken en sites die de profeet rond 160 voor onze telling plaatsen staan  bol van wensdenken, speculeren en verzinnen, er worden geen bewijzen gegeven.

De boeken en sites die de profeet rond 600 voor onze telling plaatsen staan  bol van wensdenken, speculeren en verzinnen, er worden geen bewijzen gegeven.

11 uur geleden zei sjako:

Ja natuurlijk wel. Hij wordt in één adem met Noach en Job genoemd. Het moet een belangrijke persoon zijn geweest. Bovendien is Daniël belangrijk voor de Joden. De profetiën komen uit. Jezus benoemd hem. Moet ik nog even doorgaan? Dat is de reden waarom ongelovigen uitvluchten zoeken bijv dat Daniël geschreven zou zijn nadat het gebeurt was. Maar Ezechiël bewijst iets anders.

Interessant willen zijn is een kunst, maar hij zit ernaast. Er zijn grote parallellen tussen Daniël en Openbaring. Daniël is overduidelijk geïnspireerd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniël_(Hebreeuwse_Bijbel)
Vermelding in het boek Ezechiël

Ezechiël 14:14,20 en 28:3 beschreef Daniël als een wijze uit een ver verleden, naast Noach en Job. Het is niet uitgesloten dat Ezechiël drie niet-Joodse mensen heeft willen noemen die spreekwoordelijk waren wegens hun vroomheid.[2] De auteur van het boek Daniël lijkt deze legendarische figuur, vermaard om zijn wijsheid, als zijn hoofdpersoon te hebben gekozen.[3]

In de tekst van Ezechiël staat alle drie de keren geen Daniël, maar Danel. De Masoreten, middeleeuwse Bijbelgeleerden, dachten dat dit fout was en maakten een aantekening, Qere/ketieb, dat men waar Danel stond, Daniël moest lezen. In het Aqhat epos uit Ugarit komt echter een zekere Dˈnil of Danil voor, een rechter en wijze, die zich inspant voor de rechten van weduwen en wezen. (Ugarit was een Kanaänitische stad die rond 1200 v.Chr. werd verwoest. De kleitablet[4] wordt gedateerd op rond 1360 v.Chr.[5]) Het is niet waarschijnlijk dat Ezechiël deze oude Kanaänitische legende kende, maar het is redelijk een verband tussen de twee te veronderstellen.[6] De auteurs van de verhalen in het eerste deel van Daniël waren waarschijnlijk ook niet op de hoogte van de Ugaritische Daniël en ontleenden de naam waarschijnlijk van hun held Ezechiël. De auteur van de visioenen in het tweede deel ontleende op zijn beurt de naam van zijn hoofdpersoon aan de verhalen.[6]

Mogelijk haakte Ezechiël (ook) aan op de traditie die te vinden is in Jubileeën, dat min of meer gelijktijdig met het boek Daniël ontstond (2e eeuw v.Chr.), en waarin Danel of Daneel de schoonvader van Henoch was en als prototype van alle wijzen gold. Dit wil niet zeggen dat Daniël dezelfde is als Danel. In de apocalyptische literatuur wordt wijdverbreide voorkeur aangetroffen voor ideaaltypische figuren uit de vroege periode. Met de naam Daniël zette de auteur(s) van het boek Daniël de ander traditie voort rondom de met de figuur Danel verbonden andere tradities met een, ten tijde van de Tweede tempel, levendig paradigma van een wijze.

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 uur geleden zei Flawless victory:


Je had de aanhalingstekens niet gezien of had je weer eens zin om te trollen?

Okee dus je gelooft niet dat wat in Jozua en Jesaja over de zon staat, echt gebeurd kan zijn. Dat is nu duidelijk.

2 uur geleden zei Aristarkos:

En nog benieuwd zijn? Belerende onnodige reacties worden over het algemeen opgevat als "rot opmerking".

Aristarkos

Ik reageerde op het vet gemaakte.

11 uur geleden zei Aristarkos:

Psa. 33:6 "Door het Woord des HEEREN zijn de hemelen gemaakt, en door den Geest Zijns monds al hun heir.", Psa. 147:4 "Hij telt het getal der sterren; Hij noemt ze allen bij namen." en jij denkt dat God de zon niet kan stoppen?

Dat wekte bij mij de (blijkbaar verkeerde) indruk dat je een letterlijke lezing aanhangt.

bewerkt door Monachos
Link naar bericht
Deel via andere websites
57 minuten geleden zei Monachos:

Dat wekte bij mij de (blijkbaar verkeerde) indruk dat je een letterlijke lezing aanhangt.

Ik hang zeker een letterlijke lezing aan, maar geen star-letterlijke. We moeten niet alles wat in de Schrift staat star-letterlijk nemen, maar praktisch alles wel letterlijk. Als ik zeg dat de zon opkomt in het westen valt niemand daar over — de zon komt helemaal niet op, het deel van de aarde waar wij zijn draait naar de zon toe zodat deze het kan beschijnen —, maar als er in de Schrift staat dat God de zon "stopt", dan vallen we dat opeens wetenschappelijk aan. Een ieder die denkt dat God die Hemelen en aarde heeft geschapen, de zon niet een hele dag op dezelfde plaats kan laten staan, twijfelt op z'n minst aan de almacht van God, om geen ergere bewoordingen te gebruiken.

Aristarkos

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Aristarkos:

Ik hang zeker een letterlijke lezing aan, maar geen star-letterlijke. We moeten niet alles wat in de Schrift staat star-letterlijk nemen, maar praktisch alles wel letterlijk. Als ik zeg dat de zon opkomt in het westen valt niemand daar over — de zon komt helemaal niet op, het deel van de aarde waar wij zijn draait naar de zon toe zodat deze het kan beschijnen —, maar als er in de Schrift staat dat God de zon "stopt", dan vallen we dat opeens wetenschappelijk aan. Een ieder die denkt dat God die Hemelen en aarde heeft geschapen, de zon niet een hele dag op dezelfde plaats kan laten staan, twijfelt op z'n minst aan de almacht van God, om geen ergere bewoordingen te gebruiken.

Aristarkos

Als je niet tot het kamp van de letterlijke gelovigen behoort, dan wordt je dus gelijk in het kamp van de ongelovigen of god ontkenners geduwd. De letterlijken zijn de rechtzinnigen.

Miskotte schreef echter al: men is wel bijbelvast maar niet bijbelgetrouw.   
De almacht van God wordt hier gebruikt om een bepaald (ik denk achterhaald) godsbeeld neer te zetten.

De god die alles kan, als ultiem antwoord op alle lastige exegetische vraagstukken. 
Bonhoeffer noemde dat al god gebruiken als gaatjesvuller, als stoplap.

https://www.nd.nl/cultuur/boeken/609676/bonhoeffer-alsof-god-niet-zou-bestaan

God laat zich echter volgens Bonhoeffer niet anders kennen, dan de lijdende en gekruisigde Christus.

 

Kan het zijn dat jouw theologische duiding erg ondermaats is en dat je dat beter aan anderen (daar bedoel ik niet mijzelf) moet overlaten? 

In de bovenstaande link staat dit:

In een gedicht dat hij in de gevangenis schreef, stelt Bonhoeffer de christen tegenover de heiden. En daarin zegt hij: christenen staan naast God in zijn lijden. Want: God is zwak en machteloos in de wereld. Dit is moeilijke taal voor mensen die opgevoed zijn met het geloof in de ‘almachtige’ God. Maar God, zegt Bonhoeffer, laat zich uit de wereld terugdringen tot op het kruis. God is zwak en machteloos in de wereld en alleen zo is Hij met ons en helpt Hij ons.

Is God dan niet almachtig? Is Christus dan niet gegeven ‘alle macht in hemel en op aarde’? Jawel. Maar zou daar bijvoorbeeld ook de macht van de liefde mee bedoeld kunnen zijn?

Ongetwijfeld stelt Bonhoeffer ons hier voor vragen. Het is duidelijk dat hij ons anders wil leren denken. En dat hij ons wil bewaren voor, zoals hij hierover elders eens zei, misbruik van Gods naam.

Link naar bericht
Deel via andere websites
13 minuten geleden zei Breuk:

Kan het zijn dat jouw theologische duiding erg ondermaats is en dat je dat beter aan anderen (daar bedoel ik niet mijzelf) moet overlaten?

Ook hier geld dat is jouw "geloof" of mening, ik heb het voor kennisgeving aangenomen, meer kan ik er niet mee.

Aristarkos

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei Aristarkos:

Ik hang zeker een letterlijke lezing aan, maar geen star-letterlijke. We moeten niet alles wat in de Schrift staat star-letterlijk nemen, maar praktisch alles wel letterlijk. Als ik zeg dat de zon opkomt in het westen valt niemand daar over — de zon komt helemaal niet op, het deel van de aarde waar wij zijn draait naar de zon toe zodat deze het kan beschijnen —, maar als er in de Schrift staat dat God de zon "stopt", dan vallen we dat opeens wetenschappelijk aan. Een ieder die denkt dat God die Hemelen en aarde heeft geschapen, de zon niet een hele dag op dezelfde plaats kan laten staan, twijfelt op z'n minst aan de almacht van God, om geen ergere bewoordingen te gebruiken.

Aristarkos


Zo is dat. Het is getrol en (schijn)(christelijk) ongeloof. En spotternij.

bewerkt door Flawless victory
Link naar bericht
Deel via andere websites

Verder dan meningen/geloof gaat het niet in deze discussie.  Aristarkos stelt hetzelfde vast als wat Breuk onlangs vaststelde.

Eens even lezen of Paulus misschien raad weet?

En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken, opdat gij moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, welgevallige en volkomene.

Dat is nog eens goede raad.   Uw denken moet vernieuwd worden, beste medeforummers.    Anders blijven we hangen in meningen over stilstaande zonnen.

bewerkt door Hopper
Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid