Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Ik loop al een tijdje met het idee voor dit topic, dus bij deze. Wat niet de bedoeling is is een discussie of occultisme wel of niet kan, daar zijn al genoeg topics over. Verder kan en mag wat mij betreft veel.

Voor de hand liggende dingen als wat je favoriete horrorfilms of horrorboeken zijn en misschien interessanter, waarom zijn mensen zo gefascineerd door horror? En waarom zijn sommige ideeen blijkbaar favoriet? Weervolven en Vampiers komen in een of andere vorm in veel culturen voor en lijken te appeleren aan een heel bassale angst. Een modern angstbeeld is de Romerozombie. Wat opmerkelijk is is het feit dat het vaak praktisch dezelfde film is. Lijken komen tot leven, gaan kanibalistische neigingen vertonen en veroorzaken de Zombocalypse. En blijkbaar willen we dat telkens weer zien, want laat je de zombies rennen ipv schuifelen, dan zijn de zombiefans in rep en roer.

Ik ben een groot horrorfan en dat tewijl ik van nature een mietje ben wat dat betreft. Mijn eerste volwassen horror was Salem's Lot (plot: epidemie van vampirisme roeit een dorpje uit) van S. King. Ik was 12 en heb een week met een crucifix *) onder mijn kussen geslapen (of beter, wakker gelegen knipoog_dicht.gif ) Blijkbaar beviel dat prima, want sindsdien was ik verslingerd aan het genre.

Nu ja, lijkt me duidelijk waar dit topic voor is...

*) nee papen, dat is geen bewijs voor mijn anonieme katholicisme, ik had namelijk ook een fles wijwater op de vensterbank.....

laat maar.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 50
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ja, horror, drama en films die slecht aflopen. Ik heb er ook een zwak voor.

De spanning die er in horror zit geeft gewoon een kick, extra omdat bijna elke scene in de film een kwestie van leven of dood word.

plus dat er volop gespeeld word met de duistere kant van de menselijke fantasie, die bijna altijd interessanter is dan de vrolijke kant.

Het blijkt iig dat je er boeiendere verhalen mee kan vertellen.

Ook leuk is dat de morele grenzen vaak extreem laag zijn, waardoor de fantasie nog groter word. Alle gedrags-codes gaan meestal de prullenbak in.

Ik was 11 of 12 toen ik films als Jaws, It en The Fly ging kijken. Films die ik toen doodeng vond, maar ze fascineerde me ook heel erg.

M'n favoriete horror is de originele Alien, omdat die film eigenlijk alles heeft wat een horror-film goed maakt.

Een origineel gegeven, doodsangst voor een monster, en een omgeving waar je niet weg kan. (en hij is stijlvol gemaakt)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

*) nee papen, dat is geen bewijs voor mijn anonieme katholicisme, ik had namelijk ook een fles wijwater op de vensterbank.....

Ik heb ooit wel eens zo'n kitscherig flesje wijwater in de vorm van een Maria-beeldje gekregen, zo'n plastic ding met een blauw kroontje als dop. Ik heb er de planten op mijn vensterbank mee water gegeven toen ik eens te lui was om de gieter te gaan halen. bloos.gifbloos.gifbloos.gif

Ik ben echt een enorme wuss wat horror betreft, van die typische goedkope schrikeffecten hebben idioot veel effect op mij. Echt stom, zelfs als ik ze van mijlenver zie aankomen gil ik nog altijd het hele huis bij elkaar wanneer er dan plots een eng ding opduikt. Van die films zoals the ring kan ik dan weer best goed hebben omdat die meer drijft op sfeer dan op van die echte plotse schrikmomenten. Horror lezen is bij mij niet zo'n goed plan, op zich vind ik Stephen King erg leuk om te lezen maar ik slaap dan letterlijk de hele week met het licht aan. bloos.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik heb ooit wel eens zo'n kitscherig flesje wijwater in de vorm van een Maria-beeldje gekregen, zo'n plastic ding met een blauw kroontje als dop. Ik heb er de planten op mijn vensterbank mee water gegeven toen ik eens te lui was om de gieter te gaan halen.
bloos.gifbloos.gifbloos.gif

Die plantjes zullen dan nu zeker wel prachtig groeien. Of zijn het nu ook horrorplanten geworden, die alles opvreten wat in hun weg komt, omdat je nu eenmaal zware heiligschennis hebt gepleegd? clown.gif

(tot zover dit mooie brugje naar het topiconderwerp)

Zelf denk ik dat de populariteit van horror heel eenvoudig te verklaren is: mensen vinden angst gewoon een heel lekker gevoel. De stromende adrenaline, het tintelende gevoel in de handen en het kloppen van de harten brengt mensen in een soort roes waarin ze even scherper zien en reageren.

Om die reden zijn achtbanen of andere wilde attracties zo populair: ze roepen vrij gemakkelijk en soms ook heel plotseling veel angst op, wat men dan omschrijft als een kick. Vooral als de attractie suggereert dat het allemaal maar nét goed gaat en het best wel eens niet goed zou kunnen gaan, zoals door onheilspellend te kraken of "ineens" even te stoppen, krijgen veel mensen er geen genoeg van.

Angst wordt alleen vervelend als je leven er echt van afhangt, als je echt in gevaar bent. De angst moet dus geen mogelijke vervelende consequenties hebben als je er niet naar handelt. Daarom zijn bijvoorbeeld oorlogsgames razend populair, terwijl al die gamers liever niet in een échte oorlog zouden willen vechten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik kijk meestal horror als mijn eigen zwarte-ik een beetje naar boven is gekomen (ergo: doorgaans in depressieve buien).

Op zich ben ik redelijk 'fan' van de Saw-reeks (maar dan vooral vanwege de toch heel aardige verhaal-lijnen).

Verder vind ik films van Rob Zombie wel leuk ('House of the 1000 corpses' en 'The Devils Rejects') en vond ik '2001 Maniacs' best vermakelijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bleh, ik ben zo iemand te te veel een watje is voor horror nosmile.gif Ik vond 'Deep blue sea' al vreselijk en als ik vroeger stiekem een enge film had gekeken als mijn ouders niet thuis waren, zette ik daarna de Teletubbies van mijn broertje op omdat ik anders niet naar bed durfde... Zeker films, die droom ik dan 's nachts alleen dan met mezelf in de hoofdrol.

Misschien verklaart het ook waarom ik zo'n hekel heb aan achtbanen clown.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Veel horror vind ik vooral erg stom omdat het te overdone is en compleet failt in het doel. En daarbij ook een soort van porno-horror is. Dwz, films waar het draait om de blood and gore met een crappy verhaal.

Bepaalde horror films vind ik trouwens wel weer erg leuk, maar dan juist als camp. widegrin.gif Zo beleef ik veel lol aan zombie films. smile.gif Zombies zijn de ultieme sneue trieste gefailde ondoden, I like them. Daarom moeten ze er ook niet aan gaan sleutelen door ze sneller te maken ofzo. Dat sucks...

Ik beleef ook plezier aan Army of Darkness. widegrin.gif Maar ok, die parodiëren zichzelf een beetje.

Het Vampier concept vind ik leuk, maar die films failen regelmatig waardoor ze teleurstellend zijn. De anime serie Hellsing OVA zet ze trouwens wel goed neer vind ik. smile.gif Ik ben trouwens fan van de Alien serie, die ik erg sterk vind. Maar dat is dan weer meer sci-fi horror denk ik.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben zo'n horrorpurist dat ik zelfs de Romerozombie niet helemaal goedkeur. De Romerozombie hoeft voor zijn dood niet gebeten te zijn om terug te komen. Het is maar een kleine dwaling, maar de zombie survival guide is duidelijk over de besmettingsweg.

Snelle zombies kunnen wel, maar ik vind wel dat de filmmaker verplicht is om aan het begin duidelijk aan te geven dat het om fictie gaat en dat zij ook wel weten dat een zombie onmogelijk snel kan zijn.

Vampiers hetzelfde. Kruizen, wijwater en staken. Natuurlijk mag je je afvragen of een joodse vampier schrikt van een davidsster, als je maar begrijpt dat dat academisch is. Vampiers schrikken van kruizen en of crucifixen.

etc etc.

Alien is in de eerste plaats horror denk ik. briljante horor zelfs.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik hou niet van horror. Ik heb nog nooit een échte horror gezien, maar ik heb wel drie verschillende child's play films gezien en van elke film heb ik zeker drie nachten slecht geslapen.

En ik heb wel een horrorfilm gezien bedenk ik me. Toen was ik met een blind date naar de bios, naar -dachten we- een avonturenfilm. Zo was hij namelijk geclassificeerd. Maar ik zat ik die zaal en werd letterlijk niet lekker. Ik weet niet meer hoe hij heet maar het gaat over een paar studenten die tijdens hun vakantie verzeild raken op een oude maya tempel die overwoekerd is met vleesetende klimplanten met rode bloempjes die in open wonden kruipen enzo. Ik ben halverwege weggelopen, ik was kotsmisselijk en ben zeker nog een half jaar band geweest voor alle klimplanten met rode bloempjes. En natuurlijk een week nauwelijks geslapen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als je nooit horrorfilms kijkt is "The ruins" een hele nare om te zien. Het was een goede middenklasser in het genre en wist zeker wat snaren te raken. En een blij einde ontbrak ook al, hoewel ik niet het originele einde zag.

Spoiler:

Een van de meisjes, Amy, weet als enige te ontsnappen, dan komt de laatste scene waarbij een tuinman de grafsteen van Amy verzorgt. Opeens hoort hij iemand het liedje fluiten wat hij fluit. Maar uiteraard is er niemand en het geluid lijkt uit een vreemd soort klimplant met rode bloempjes te komen.


Samengevoegd:

Quote:

Van die films zoals the ring kan ik dan weer best goed hebben omdat die meer drijft op sfeer dan op van die echte plotse schrikmomenten.

Dat zijn dan weer de films die het voor mij doen. Dat was een behoorlijk slechte nacht, zeg maar.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Die plantjes zullen dan nu zeker wel prachtig groeien. Of zijn het nu ook horrorplanten geworden, die alles opvreten wat in hun weg komt

Toen ik een klein Joostje was... Ik gok dat ik een jaartje of 5 was, keken m'n ouders een keer een horrorfilm over lopende, tikkende, vleesetende planten. Ik heb daar serieus nog jaaaaaren trauma's aan overgehouden.. én een fobie voor paddestoelen..... noparty.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quarentine

Dit is een remake van de (als ik Google mag geloven) spraakmakende film [REC]. Het is een film van het type Blair Witch Project. De film gaat over een filmcrew die tijdens het maken van een documentaire op een uitbraak van een virus in een apartementencomplex stuit. Dit virus reduceert mensen binnen een uur na besmetting in een soort gewelddadige zombies. De titel verraad het belangrijkste plotdevice al. De karakters zijn net binnen en beginnen te vermoeden dat ze in een horrorfilm zijn beland en de autoriteiten doen het gebouw in quarentaine.

Ik denk dat de grote verdienste van de film realisme is. Dat is ook gelijk de reden dat ik de film maar matig vind. Realisme betekent in dit geval: slechte belichting, slecht geluid, geen verhaal, schokkerige beelden, weinig achtergrond info, etc. etc.


Samengevoegd:

Op veler verzoek

Bespiegelingen over de aard van de natuurlijke zombie.

Wat is een zombie?

Men zegt dat er geen domme vragen bestaan, dat is onwaar, dit is een domme vraag. Om een kort antwoord te geven: een zombie is een levend lijk met kanibalistische neigingen.

En wat is daar precies natuurlijk aan?

Alles heeft een natuurlijke verklaring dus ook schijnbaar onnatuurlijke dingen als een zombie. Hoewel niet alle details bekend is de Zombietheorie ondertussen aardig uitgewerkt. Het is uiteindelijk volkomen logisch allemaal hoewel sommigen blijven beweren dat zombies bovennatuurlijk zijn. Dat is onzinnig aangezien het zombiepathogeen al geidentificeerd is te weten het virus Solanum. Er zijn andere (pseudowetenschappelijke) theorien, maar over Solanum is een wetenschappelijke consensus. 97,3% van de wetenschappers onderschrijft dit feit.

Waarom komen zombies nooit in het nieuws?

Doofpot duhuh, maar iedereen die weet waar hij moet zoeken weet dat er bijna jaarlijks wel kleine Solanumuitbraken zijn. In het standaardwerk over dit onderwerp de Zombie Survival Guide (ZSG) staat een opsomming met alle tot op heden bekende uitbraken.

Solanum is natuurlijk een biowapen, dat zag ik laatst in een film

Dat is onwaarschijnlijk omdat de oudste zombiewaarnemingen stammen uit de klassieke oudheid. Zelfs sommige grottekeningen wekken sterk de suggestie dat men bekent was met de zombie. Kortom, geloof niet alles wat je in films ziet.

Waar komt het dan vandaan?

Onbekend. De enige plek waarin Solanum tot op heden is aangetroffen is in het menselijke zenuwstelsel. Als men dieren injecteerd met het virus sterfen ze, maar na sectie worden er geen levende virussen aangetroffen. Aangezien er geen directe link tussen de uitbraken is vermoed men dat er wel degelijk een niet-menselijk reservoir is. Hoe de oorspronkelijk patient besmet wordt is onbekent.

En als je besmet raakt?

Zeg maar dag met je handje maar niet voor lang natuurlijk. Binnen een etmaal ben "je" weer op de been. Immuniteit is nog nooit aangetoont en eigenlijk weet men nog niet precies of het nu 100% dodelijk is of juist niet.

Zombies waren toch levende lijken?

Je bent zeker niet bekent met de term tegenstrijdige term. Een zombie heeft geen vitale kenmerken als hartslag en een functionele ademhaling en is technisch gezien hersendood. Het probleem mag duidelijk zijn, want in bepaalde opzichten is een zombie alles behalve dood.

?que?

Nu wordt het ingewikkeld. Recent onderzoek suggereert dat het virus in feite een symbiose aangaat met het hele zenuwstelsel en mogelijk zelfs met (delen van) de rest van het lichaam. De meeste zo niet alle cellen verliezen het vermogen tot regeneratie, maar blijven in bepaalde opzichten functioneren. De theorie dat alleen het brein in leven(?) blijft is achterhaald. Het brein is bij gebrek aan een betere term van vitaal belang, maar verklaart de zombie maar deels.

Een zombie is in feite een gigakolonie Solanum die versmolten is met een menselijk lichaam. Er bestaat een sterk vermoeden dat Solanum zich min of meer gedraagt als een kolonie sociale insecten. Het menselijke deel blijft zich rudimentair menselijk gedragen.

Kanibalisme is geen rudimentair menselijk gedrag...

Dat deel komt van het virus en is makkelijk te verklaren via evolutie. De meest efficiente manier om te verspreiden is via bijten. Mogelijk waren er vroeger appeltaart etende zombies, maar die stierven vrij snel uit. De variant die zich het beste verspreidde was de variant die kanibalistisch gedrag veroorzaakte. Overigens zijn niet alle zombies kanibalen, tot mss wel 10% is niet kanibalistisch, maar goed, als je aangevallen wordt door een horde zombies maakt de kanibalistische variant het meeste indruk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik kan NIET tegen horror!

Ik vond scoobydoo vroeger al te eng.

Andere films waar ik bijna in bleef waren niet eens echt eng:

The Butterfly effect

The Village

Hellraiser (1-allemaal)

en alles met Mariah Carey

Kortom: Horror is aan mij niet besteed. Ik snap de lol van de gruwel en de bijna-hartaanval niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik hou niet van horror. Ik heb nog nooit een échte horror gezien, maar ik heb wel drie verschillende child's play films gezien en van elke film heb ik zeker drie nachten slecht geslapen.

En ik heb wel een horrorfilm gezien bedenk ik me. Toen was ik met een blind date naar de bios, naar -dachten we- een avonturenfilm. Zo was hij namelijk geclassificeerd. Maar ik zat ik die zaal en werd letterlijk niet lekker. Ik weet niet meer hoe hij heet maar het gaat over een paar studenten die tijdens hun vakantie verzeild raken op een oude maya tempel die overwoekerd is met vleesetende klimplanten met rode bloempjes die in open wonden kruipen enzo. Ik ben halverwege weggelopen, ik was kotsmisselijk en ben zeker nog een half jaar band geweest voor alle klimplanten met rode bloempjes. En natuurlijk een week nauwelijks geslapen.

Dat lijkt me zò'n gave film biggrin.gif

Weet je hoe die heet? smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Thx. Die gaat op mijn wachtlijst smile.gif

De beste films zijn films met the acnient world. Bijvoorbeelds als mensen verdwaald zijn in een piramide, en allemaal nasty traps tegen komen of scarabeën, of hoe die krengen ook heten smile.gif

Tis alleen jammer dat ik daar zo weinig films van ken. Alleen The Mummy, maar dat vond ik nou ik niet zo bijster interessant... nooo.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid