Spring naar bijdragen

Zoontje `mag` niet gedoopt worden?


Aanbevolen berichten

Ik wil graag wat aan jullie voorleggen wat me ontzettend bezighoudt en me verdriet doet.

Mijn vriend en ik zijn lid van de chr. geref. kerk. Eind vorig jaar hebben we een zoontje gekregen; het was een `verassing` voor ons, maar we zijn er ontzettend wijs mee. Ik zelf ben belijdend lid en mijn vriend staat qua geloof nog in de kinderschoenen, en is daarin groeiende. Nu is het zo dat we ons kindje graag willen laten dopen, immers, onze gedachte is dat hij ook bij Gods verbond hoort en ook gedoopt mag worden! Helaas is de kerk toch geneigd daar anders over te denken en vind het lastig dat we (nog) niet getrouwd zijn. Letterlijke opmerking van de dominee toen hij bij ons op bezoek was \" ik zat net onder het gebed te bedenken, haal toch gewoon een trouwbriefje..ben je ervan af\". Terwijl we net een uur hebben gepraat over ons innerlijk geloofsleven en dat dat juist belangrijk is en niet de uiterlijke `schijn`. Ik vind het ontzettend moeilijk en weet niet goed wat ik hiermee `moet`, het is alsof je overgeleverd bent aan wat de kerkeraad maar beslist. Het is toch dat de kinderen bij het verbond van God mogen horen, het is toch juist mooi dat we ons kindje willen laten dopen? Of is het nu echt zo omdat we geen rooie rotcent hebben om te trouwen, God dus niet achter de doop staat??? Dit gaat een beetje mijn pet te boven...heeft iemand tips of aanvulling of een andere zienswijze dat ik het wat beter in perspectief te plaatsen??

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 79
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ik vind het belachelijk eerlijk gezegd. De doop van je zoontje heeft volgens mij niets te maken met het feit of jullie wel of niet getrouwd zijn.

Ik vind het echt heel krom en ik zou je er niet bij neerleggen totdat je een goede uitleg van de achterliggende gedachte krijgt.

Ik weet dat bij ons in de kerk een kindje wel gedoopt mocht worden in een soortgelijke situatie. Alleen werden de vragen (voor de doop) dan alleen aan de moeder gesteld en werd de vader er dus in principe niet bij betrokken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Voordat we hier allemaal uitspreken hoe vreemd we het wel of niet vinden is er misschien een mogelijkheid dat er een gereformeerd iemand hier een gedegen antwoord op geeft.

Vragen en opmerkingen als 'ik vind het belachelijk' en 'is dit de kerk waar je bij wil horen' helpen niet echt tot meer begrip, aanvullingen en andere zienswijzen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vind het eigenlijk niet zo'n hele rare gedachte van de kerk, ik denk dat de kerk nee zegt omdat jullie niet getrouwd zijn en het huwelijk dus ook niet ingezegend is.

Wil niet zeggen dat ik het in deze met de kerk eens ben overigens...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Een vriendin van mij heeft dat aan de hand gehad. Zij gelovig en gedoopt (gereformeerd), vriendlief niet gelovig, ongetrouwd. Voet bij stuk gehouden aan de hand van de bijbeltekst: laat de kinderen tot mij komen, hindert ze niet.... (je kunt hetvast wel vinden) en andere teksten over geloven als een kind...er zijn er hier vast die ze allemaal op kunnnen lepelen.

Eerst de dominee overtuigd en die heeft toen zijn poot stijfgehouden bij de tegenstribbelaars en gezegd dat ze onchristelijk en onbijbels bezig waren puh2.gif

Het kost strijd, tijd en moeite, maar het is mogelijk (overigens heeft mijn vriendin vervolgens samen met haar vriend het huwelijk gesloten in stilte (maar pas nadat de strijd over de doop gewonnen was) en hebben ze de kerk verrast met de mededeling dat ze de dag voor de doop getrouwd waren widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hij zat het dus te bedenken dat je beter kon trouwen 'zodat je er vanaf was'. Maar heeft hij ook letterlijk uitgesproken dat je eerst moet trouwen omdat anders jullie kindje niet gedoopt wordt?

Er zullen kerken zijn die hiervoor een voorkeur hebben, maar wellicht is het uiteindelijk geen verplichting. Voor je gemoedsrust helpt het vast als je dat eerst duidelijk krijgt flower.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ah, ik heb al een paar fijne teksten gevonden:

Matt. 19

13 Daarop brachten de mensen kinderen bij hem, ze wilden dat hij hun de handen zou opleggen en zou bidden. Toen de leerlingen hen berispten, 14 zei Jezus: ‘Laat de kinderen ongemoeid, belet ze niet bij mij te komen, want het koninkrijk van de hemel behoort toe aan wie is zoals zij.’ 15 En nadat hij hun de handen had opgelegd, trok hij weer verder.

Marcus zegt het nog beter

Binnengaan in het koninkrijk van God

13 De mensen probeerden kinderen bij hem te brengen om ze door hem te laten aanraken, maar de leerlingen berispten hen. 14 Toen Jezus dat zag, wond hij zich erover op en zei tegen hen: ‘Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. 15 Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan.’ 16 Hij nam de kinderen in zijn armen en zegende hen door hun de handen op te leggen.

Matt 7

1 Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt. 2 Want op grond van het oordeel dat je velt, zal er over je geoordeeld worden, en met de maat waarmee je meet, zal jou de maat genomen worden. 3 Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? 4 Hoe kun je tegen hen zeggen: “Laat mij de splinter uit je oog verwijderen,†zolang je nog een balk in je eigen oog hebt? 5 Huichelaar, verwijder eerst de balk uit je eigen oog, pas dan zul je scherp genoeg zien om de splinter uit het oog van je broeder of zuster te verwijderen.

7 Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. 8 Want ieder die vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan. 9 Is er iemand onder jullie die zijn kind, als het om een brood vraagt, een steen zou geven? 10 Of een slang, als het om een vis vraagt? 11 Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal jullie Vader in de hemel dan het goede geven aan wie hem daarom vragen.

12 Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten.

Luc 6

31 Behandel anderen zoals je wilt dat ze jullie behandelen. 32 Is het een verdienste als je liefhebt wie jullie liefhebben? Want ook de zondaars hebben degenen lief die hen liefhebben. 33 En is het een verdienste als je weldaden bewijst aan wie weldaden bewijzen aan jullie? Ook de zondaars handelen zo. 34 En is het een verdienste als je geld leent aan degenen van wie jullie iets terug verwachten? Ook zondaars lenen geld aan zondaars in de verwachting alles terug te krijgen. 35 Nee, heb je vijanden lief, doe goed en leen geld aan anderen zonder iets terug te verwachten; dan zullen jullie rijkelijk worden beloond, en zullen jullie kinderen van de Allerhoogste zijn, want ook hij is goed voor wie ondankbaar en kwaadwillig is.

36 Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is. 37 Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden. 38 Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt.’

      1 Joh 3,18

      Kinderen, we moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.

Geef gerust toe dat jullie zelf niet volgens de (uiterlijke)regels leven, maar dat dit geen reden is om het kind, voor wie jullie oprecht de doop vragen, te verhinderen bij Jezus te komen, de deur niet open te doen en niet te geven wat gevraagd wordt, omdat ze een oordeel hebben uitgesproken over de ouders en niet in staat zijn tot vergeving en het kind veroordelen door de ouders te oordelen. Dat het toch erg jammer zou zijn als de kleinzielige maat waarmee zij het kind menen te moeten meten ook de maat is waarmee God hun zou meten.

Veel succes.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik weet eerlijk gezegd niet heel precies hoe het geregeld is binnen de CGK, waar ik zelf ook (doop)lid van ben, maar heel verbazend vind ik het niet. Wij beschouwen het huwelijk niet als 'uiterlijke schijn' en hebben een heel heldere visie mbt. huwelijk en seksualiteit. Daar hoort ook bij dat seks binnen het huwelijk plaatsvindt. Het verbaast mij eerlijk gezegd dan ook dat je als belijdend lid ongehuwd samenwoont. Dus ik kan mij de aarzeling van de predikant mij goed voorstellen, vergeet niet wat je belooft: 'Belooft u en neemt u voor uw rekening deze kinderen,van wie u de vader en de moeder bent,bij het opgroeien in deze leer naar uw vermogen te onderwijzen of te laten onderwijzen?' En 'deze leer' heeft ook betrekking tot relaties en seksualiteit, iets waar jij je niet in kunt vinden en waarvan je je dus kunt afvragen of jij in staat bent om daar in alle eerlijkheid 'ja' op te antwoorden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Waarom zou de kerk zich daarmee moeten bemoeien? Welk recht hebben zij om zich daarmee te mengen?

Omdat je als belijdend lid lid bent van een gemeente, dat geeft hen het recht om zich te bemoeien met iets dat de gehele gemeente aangaat.

@ThomasM: Ik kom later op jouw vraag terug.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Even een vraag aan iemand die de christelijk gereformeerde kerk visie in deze deelt. Waar achten zij dit 'regeltje' dat niet getrouwde stellen hun kinderen niet mogen dopen op te baseren. In ieder geval niet op de Bijbel.

Ik deel deze visie wel. En ik wil er na het werk wel verder op ingaan. Ik denk dat we een essentieel punt aanbreken waarin duidelijk wordt wat het kerkverstaan van de verschillende users is.

Quote:
[...]

Waarom zou de kerk zich daarmee moeten bemoeien? Welk recht hebben zij om zich daarmee te mengen?

Elk recht. Maar later meer.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind het raar dat iemand een kind weigert voor de doop omdat de ouders niet getrouwd zijn.

In de bijbel staat dat Jezus zegt: "Laat de kinderen tot mij komen en belemmer ze niet!"

Ik vind dat de dominee hooguit zijn mening mag geven en misschien een beetje stimuleren, maar zeker geen mensen uitsluiten.

In een uiterst geval verlaten deze mensen de kerk, dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als de CGK in kwestie hetzelfde doopformulier hebben als dat wij hebben (en dat is wel waarschijnlijk) is het vrij logisch dat ze het kind niet willen laten dopen wanneer de ouders niet getrouwd zijn. Machiavelli heeft al uitgelegd dat de CGK een bepaalde visie op het huwelijk en kinderen en dergelijke heeft, en daar komt deze houding uit voort.

Wanneer je als kerk samenwonen/seks voor het huwelijk als zondig ziet, dat zou het raar zijn om een kind te laten dopen bij ouders die samenwonen aangezien er in het formulier staat: 'Verder,dat wij ons van de wereld afkeren, onze oude natuur doden en in een nieuw godvrezend leven wandelen [Titus 2:12].. Het gaat hier over het leven van het kind, dat een gedoopt kind, als het zijn doop serieus neemt, z'n best doet om zich van de wereld af te keren. Wanneer je samenwonen als zonde ziet, dan groeit het kind op in een omgeving die het hem moeilijk maakt om 'in een nieuw godzalig leven te wandelen'.

Hetzelfde zie je even verderop in het doopformulier, waar gevraagd wordt aan de ouders of ze de leer (…) die in de christelijke kerk alhier geleerd wordt, als de ware en volkomen leer van de zaligheid erkennen (als je van plan bent om hier negatief op te reageren: lees eerst het hele formulier eens door). Wanneer je als ouders gelooft dat de leer van de kerk waarin je je kind laat dopen, de juiste leer is.. En de leer in die kerk omvat óók dat een kind hoort opgevoed te worden door twee getrouwde ouders.. dan lijkt het me logisch dat je eerst trouwt voordat je je kind laat dopen.

Verder snap ik sowieso niet waarom je niet wilt trouwen, geld hoeft nooit een issue te zijn als je echt wilt trouwen. smile.gif

Formulier om de heiligen doop te bedienen aan de kleine kinderen der gelovigen

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid