Spring naar bijdragen

Vragen voor evangelischen


Aanbevolen berichten

Quote:

Een vraag van mijn kant: wie van jullie dienen in de gemeente hun 'tienden' te betalen?

Bij ons in de gemeente wordt dat niet van mensen verwacht. Vaak wordt er één keer in het jaar een geef-je-tienden-preek gehouden. Daarin wordt uiteengezet dat het belangrijk is, om een tiende van jezelf aan God te geven. Er wordt niet gezegd dat dat persé aan de gemeente moet worden gegeven. Het is natuurlijk wel welkom en ook vele leden, waaronder ik, betalen een tiende van wat ze verdienen aan de gemeente. Maar verplicht is het niet. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 169
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Het valt me op dat vrijwel alle vieringen van het Avondmaal zoals hier beschreven met matzes gebeurd en niet met gewoon brood. Is iets typisch voor de evangelische gemeenten, of zijn de beschrijvingen hier "incidenten?" En waarom gebeurt het eigenlijk met matzes? Wordt het Avondmaal soms als voortzetting van het Pesachmaal gezien? Alvast bedankt voor de antwoorden, vind het erg boeiend om te weten hoe evangelischen de christelijke feesten nou eigenlijk vieren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bij ons worden altijd matzes gebruikt.

Dit gebeurt omdat het niet-gerezenbrood is. Dit is inderdaad ter herinnering aan het Pesachmaal. Zoals je, denk ik, zeker wel weet, is dit omdat de Joden geen tijd hadden het brood te laten rijzen toen ze uit Egypte vertrokken. Het laatste avondmaal was ook een Pesachmaal en dus ook Jezus at ongerezen brood.

Het is dus niet incidenteel, maar met voorbedachte raden! knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Dit gebeurt omdat het niet-gerezenbrood is. Dit is inderdaad ter herinnering aan het Pesachmaal. Zoals je, denk ik, zeker wel weet, is dit omdat de Joden geen tijd hadden het brood te laten rijzen toen ze uit Egypte vertrokken. Het laatste avondmaal was ook een Pesachmaal en dus ook Jezus at ongerezen brood.

Het is dus niet incidenteel, maar met voorbedachte raden!
knipoog_dicht.gif

Sjaloom -eva-,

Aaah, oké. smile.gif Nu scheelt het, in de katholieke Kerk zijn de Hosties ook plat, hoewel dat meer is om te voorkomen dat ze gaan kruimelen (het Lichaam van Christus mag immers toch niet in kruimeltjes op de grond terechtkomen en later in zomaar een stofzuiger knipoog_dicht.gif), dus ik ben wel wat gewend. Vind het ook wel aardig om te zien: evangelischen gebruiken matzes ter herinnering aan Pesach, en bijvoorbeeld oosters-orthodoxen gebruiken weer gerezen brood als symbool voor de verrijzenis van Christus. widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Een vraag van mijn kant: wie van jullie dienen in de gemeente hun 'tienden' te betalen?

in de charismatische gemeentes waar ik lid van ben geweest (oa Berea) werd wel van me verwacht dat ik tienden betaalde, zelfs tienden over je bruto-inkomen....hoe het zit in de kerk waar ik nu zit, heb ik nog niet uitgevonden

Link naar bericht
Deel via andere websites

@JoostG Bij ons is in het verleden wel eens een preek gehouden over het betalen van tienden, maar je wordt er niet toe gedwongen o.i.d. Veel mensen doen het echter wel.

@RobertF, in veel gemeenten zal het idd als voortzetting van Pesach worden gezien, ikzelf heb ook nog wel andere verhalen gehoord. Zo zijn er op matzes kleine gaatjes, vergelijkbaar met de gaten in de handen van Jezus. Er zitten bruine vlekken op, symbool voor het bloed geloof ik. En zo zijn er nog veel meer dingen die naar Jezus lijdensweg kunnen verwijzen.

Maar goed, dat is meer een leukigheidje dan dat het onderdeel is van 1 of andere theologie ofzo hoor, dus val me er niet op aan puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Zo zijn er op matzes kleine gaatjes, vergelijkbaar met de gaten in de handen van Jezus. Er zitten bruine vlekken op, symbool voor het bloed geloof ik. En zo zijn er nog veel meer dingen die naar Jezus lijdensweg kunnen verwijzen.

Maar goed, dat is meer een leukigheidje dan dat het onderdeel is van 1 of andere theologie ofzo hoor, dus val me er niet op aan
puh2.gif

Ja, de leukigheidjes van Jezus' lijdensweg... waarom nemen ze in jullie gemeente geen chocolade donuts?.. bruin en met een gaatje? hamer.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Ja, de leukigheidjes van Jezus' lijdensweg... waarom nemen ze in jullie gemeente geen chocolade donuts?.. bruin en met een gaatje?
hamer.gif

Waar slaat dat nou weer op. Het is een vergelijking die veel gemaakt wordt, ik noem het alleen. Natuurlijk is die lijdensweg geen pretje geweest, het heet niet voor niets de lijdensweg... Het is gewoon grappig dat je zoveel overeenkomsten kunt vinden vind ik persoonlijk ja, niet dat Jezus zoveel pijn heeft moeten lijden uiteraard.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Waar slaat dat nou weer op. Het is een vergelijking die veel gemaakt wordt, ik noem het alleen. Natuurlijk is die lijdensweg geen pretje geweest, het heet niet voor niets de
lijden
sweg... Het is gewoon grappig dat je zoveel overeenkomsten kunt vinden vind ik persoonlijk ja, niet dat Jezus zoveel pijn heeft moeten lijden uiteraard.

Ik denk dat St. Ignatius wilde aangeven dat je op zo'n manier bij elk willekeurig object vergelijkingen kunt trekken naar hetgeen wat er op Golgotha heeft plaatsgevonden. Misschien niet zo subtiel gedaan, maarja.

Zelf vind ik het ook een beetje vergezocht. Ik denk niet dat er opzettelijk gaatjes in een matze zitten en ik denk ook niet dat ze de matze er net zolang in laten zitten totdat het een beetje bruin wordt, maar de vergelijking is mooi. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mjah oke, ik begrijp het ook wel en het was ook niet kwaad bedoeld van jou (en van mij ook niet trouwens).

Maar in de ene zin stond ook iets over dingen die naar de lijdensweg verwijzen. En dan in de volgende zin: "maar dat zijn alleen maar leukigheidjes." Dat staat een beetje raar als het in de context van Christus lijden word gezegd en dat nog geen week na Goede Vrijdag. Maar goed, dat was je bedoeling ook niet... devil.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Misschien is het al in het topic beantwoord, maar ik kan het niet vinden.

Wat maakt evangelischen anders dan katholieken of traditioneel protestanten? Wat is de meerwaarde?

De meeste evangelischen geloven wat tot hen komt enkel en alleen vanuit de Bijbel. Voorzover ik het kan zien nu 'drijven' katholieken en trad. prot. mede op de Traditie of traditie. Soms zie je ook dat evangelischen tegen deze Traditie of traditie aanschoppen.

Wat is de meerwaarde..? Volgens mij is die er niet.

Vele evangelischen zullen denk ik beweren dat tradities onbelangrijk zijn, toch bouwen zij net zo hard aan nieuwe (inhoudelijke) tradities.

Dit is hoe ik er momenteel tegenaan kijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nouja, ik weet niet of dat algehele waarheid is, dus ik zal het niet als een waarheid neerzetten.

Maargoed,

ik denk dat het een andere geloofsbeleving is. Ik merk dat er in evangelische kerk een ander soort rol aan de Heilige Geest gegeven wordt. Meer uiting van de gaven van de Geest in de kerk en meer uiting aan persoonlijke gevoelens.

Ook vind ik dat in evangelische kerken vaak de kerk meer is dan alleen een zondag dienst. Ik heb het idee dat er veel meer mensen elkaar kennen, en merk dat ook echt in mijn eigen kerk. Ik ben echt opgegroeid in onze kerk, met die mensen en ik voel me er echt thuis. Ik ken de mensen, er worden vaak dingen georganiseerd. Maaltijden, studieavonden, verschillende soorten avonden enz. Als het lekker weer is gaan we vaak met een grote groep naar het strand. Of picknicken met heel veel mensen enz.

Ik heb het idee dat dat heel anders is dan traditionele kerken, in ieder geval anders dan de meeste traditionele kerken die ik ken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat het voornaamste verschil tussen evangelischen en de 'traditionelere' vormen de invulling van de diensten is.

En dan met name de vrijheid daarin.

De katholieke diensten zijn vaak zeer strict in uitvoering (correct me if i'm wrong), en ook de protestantse hebben dit (ook al is hier mischien net een tikje je meer ruimte in). Liederen en gebeden en rituelen zijn hier vaak vast van vorm (liturgie).

In evangelische diensten wordt er aan de vorm veel meer vrijheid gegeven. Vaak is er ruimte voor een open gebed (waarin iedereen God kan danken), zullen mensen geneigd zijn soms te dansen, in handen te klappen, met vlaggen te zwaaien (die heb ik zelf nog nooit begrepen trouwens). En ook is er vaak ruimte als iemand zich door de Geest geinspireerd voelt om iets te delen dit ook te doen (of mogelijkerwijze in tongen te spreken).

Dit maakt het voor sommigen vrijer en persoonlijker denk ik.

Ook zijn de eisen op theologisch gebied om een gemeente toe te spreken veel lichter (waar je in de traditionelere vormen vaak eerst theologie gestudeerd moet hebben). De moraal eis is vaak wel hoog (hoop ik). Preken zijn dan ook voornamelijk gericht op toepassing en opbouw van je geloof (en niet op theologische gronden).

Ik denk dat de meerwaarde dan ook niet zozeer zit in de diepgang van het geloof, maar dat er een bepaalde behoefte onder mensen is om zich vrijer te kunnen uiten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

In evangelische diensten wordt er aan de vorm veel meer vrijheid gegeven.

Nouja, vrijheid. Ik merk dat bij ons in de kerk het allemaal steeds strakker is. Overal is er bepaalde tijd voor. De hele dienst is qua tijd ingedeeld en je hebt een paar kleine keuzes die je kunt maken om in te delen, maar er zijn wel strakke richtlijnen.

Ik spreek niet voor alle evangelische kerken, maar dat is bij ons zo.

Het is meer dat er andere invullingen zijn denk ik. Er zitten andere onderdelen in een evangelische dienst dan in een traditionele kerk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb het idee dat inderdaad de gemeenschap binnen een evangelische kerk veel intenser is. Het is een soort ons-kent-ons gevoel. Er zijn naast de zondagse dienst heel veel activiteiten waar je naar toe kunt (dus optioneel) gaan. Bijvoorbeeld bijbelstudies, bidstonden enz.

Ik zit meestal wel 3/4 keer per week in de kerk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ook vind ik dat in evangelische kerken vaak de kerk meer is dan alleen een zondag dienst. Ik heb het idee dat er veel meer mensen elkaar kennen, en merk dat ook echt in mijn eigen kerk. Ik ben echt opgegroeid in onze kerk, met die mensen en ik voel me er echt thuis. Ik ken de mensen, er worden vaak dingen georganiseerd. Maaltijden, studieavonden, verschillende soorten avonden enz. Als het lekker weer is gaan we vaak met een grote groep naar het strand. Of picknicken met heel veel mensen enz.

Ik heb het idee dat dat heel anders is dan traditionele kerken, in ieder geval anders dan de meeste traditionele kerken die ik ken.

Bij mij in de kerk kent iedereen ook iedereen en worden ook diverse activiteiten georganiseerd. Dat het wellicht op minder frequente schaal gebeurd kan ook liggen aan de grote van de gemeente. In een dorpie waar het merendeel 65+ is, is het wel een wat andere beeld dan in een stad waar de groep gevarieerder is. En gemeente of kerk zijn doe je samen, dat is ook niet zozeer iets typisch evangelisch.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja Michiel, dat vind ik ook. En ook bij katholieke parochies en traditionele protestantse gemeentes (tenminste de PKN hier in de buurt) is veel meer te doen dan de diensten/vieringen op zondag.

Dus tot nu toe heb ik eigenlijk niets gehoord wat mijn vraag beantwoord. Behalve dat de invulling van de diensten anders is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Bij mij in de kerk kent iedereen ook iedereen en worden ook diverse activiteiten georganiseerd. Dat het wellicht op minder frequente schaal gebeurd kan ook liggen aan de grote van de gemeente. In een dorpie waar het merendeel 65+ is, is het wel een wat andere beeld dan in een stad waar de groep gevarieerder is. En gemeente of kerk zijn doe je samen, dat is ook niet zozeer iets typisch evangelisch.

Ja daarom zeg ik ook de hele tijd ik vind, denk ik, merk ik, voor zover ik weet, de kerken die ik ken enz...

Ik kan niet voor elke kerk spreken, en er zullen ook vast traditionele kerken zijn waar het een 'hechte kliek' is. Maar van wat ik een beetje meekrijg, vind ik het wel iets wat meer 'kenmerkend' is voor een evangelische kerk en iets wat 'wel voorkomend' is in traditionele kerken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

De meeste evangelischen geloven wat tot hen komt enkel en alleen vanuit de Bijbel. Voorzover ik het kan zien nu 'drijven' katholieken en trad. prot. mede op de Traditie of traditie. Soms zie je ook dat evangelischen tegen deze Traditie of traditie aanschoppen.

Wat is de meerwaarde..? Volgens mij is die er niet.

Vele evangelischen zullen denk ik beweren dat tradities onbelangrijk zijn, toch bouwen zij net zo hard aan nieuwe (inhoudelijke) tradities.

Dit is hoe ik er momenteel tegenaan kijk.

Timon heeft in dit topic een aantal posts geschreven over de evangelische beweging. Misschien veranderen (als je die nog niet gelezen hebt) die wel het beeld over wat je over de evangelische beweging hebt. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Ja daarom zeg ik ook de hele tijd ik vind, denk ik, merk ik, voor zover ik weet, de kerken die ik ken enz...

Ik kan niet voor elke kerk spreken, en er zullen ook vast traditionele kerken zijn waar het een 'hechte kliek' is. Maar van wat ik een beetje meekrijg, vind ik het wel iets wat meer 'kenmerkend' is voor een evangelische kerk en iets wat 'wel voorkomend' is in traditionele kerken.

Dat zal zonder meer. Het ligt er maar net aan wat voor groep mensen je treft natuurlijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid