Spring naar bijdragen

Petra.

Members
  • Aantal bijdragen

    3.162
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Petra.

  1. 30 minuten geleden zei Robert Frans:

    Net zoals wij ook vandaag de dag simpelweg op God moeten vertrouwen, ook als we niet altijd weten waarom Hij zus en zo gebiedt.

    Aangezien zelfs Mozes verkeerd kan begrijpen wat Gods opdracht is, omdat wat gisteren de opdracht/bedoeling was morgen verkeerd kan zijn, denk ik dat het euvel niet is waarom God iets gebiedt, maar dat je als mens kennelijk niet in staat bent om de opdracht altijd goed te begrijpen. Zelfs als je Mozes bent die altijd op God vertrouwd heeft en met God sprak als -een vriend- . Dus dat zegt nogal wat!

  2. 41 minuten geleden zei Noel2:

    Geestelijk water stroom ook als je geweld ( bijvoorbeeld drugs ) gebruikt, mogelijk dat God dit in andere situatie sanctioneert, maar in Numeri 20 lijkt het advies anders te zijn.

    In Exodus 17 zegt God "Neem je staf. Als je op de rots slaat, zal er water uit stromen, zodat het volk te drinken heeft.

    Als Mozes dan daarna (Numeri 20) in een vergelijkbare situatie komt en weer om water vraagt en dan weer te horen krijgt dat ie zijn staf moet nemen om de rots te bevelen water te geven, dan vind ik het logisch dat ie weer hetzelfde doet als de keer ervoor. Hij had immers geleerd dat het bevelen gebeurt door met de staf op de rots te slaan. 

     

    Numeri 20

    " 8 ‘Neem de staf en roep met je broer Aäron de Israëlieten bijeen. In hun bijzijn moeten jullie de rots daar bevelen water te geven. Jullie zullen water voor hen uit de rots laten komen" 

  3. 3 minuten geleden zei Noel2:
    8 minuten geleden zei Petra.:

    Kennelijk valt met je stok/staf op een rots slaan daar dan niet onder.  Dat was immers in Exodus 17 de opdracht. 

    Als je dit niet geestelijk begrijpt, kan je beter de Bijbel maar laten voor wat die is, een verzameling inconsequente verhalen.

    Sla op de rots en er zal water uitstromen. Dat is toch duidelijke taal. 

     

    https://bijbel.nbv21.nl/bijbel/NBV21/EXO.17/Exodus-17/

    " Neem de staf waarmee je op de Nijl hebt geslagen in je hand en ga op weg. 6  Ik zal je opwachten op de rots bij de Horeb. Als je op de rots slaat, zal er water uit stromen, zodat het volk te drinken heeft.’ Mozes deed dit,.." 

  4.  

    https://www.zoeklicht.nl/artikelen/de-schandvlek-van-het-christelijke-antisemitisme-10261

    De Schandvlek van christelijk antisemitisme

    "Het stemt tot nadenken dat de wortels van het antisemitisme in Europa gevonden worden in de theologie van de christelijke kerk. Hoe is het mogelijk dat Hitler jaren en jaren achtereen onomwonden vanaf zijn spreekgestoelten openlijk kon oproepen tot vervolging en uitroeiing van Joden, zonder dat hem gelijk de mond werd gesnoerd? Eén van de redenen daarvan is dat er al eeuwen lang in het ‘christelijke’ Europa een sterk anti-Joods sentiment leefde, dat ontstaan was door wat de Kerk leerde over het falen van de Joden ten opzichte van Christus. 

    Vele Joden zijn letterlijk (!) met het kruis doodgeslagen, of synagogen zijn in brand gestoken met mannen, vrouwen en kinderen daarin, terwijl christenen er omheen liepen en zongen: “Jezus Christus is Heer."

    De grootste schandvlek uit de geschiedenis van de christelijke kerk is misschien wel de wijze waarop christenen Joden hebben behandeld, dwars tegen Gods Woord in".

  5. Ik dacht eerst.. huh wat raar. In mijn herinnering moest Mozes juist van God op die rots slaan en kwam er water uit. Maar zie nu dat dat een andere keer was in Exodus 17. 

    Dat was dan toch eerder. Dan lijkt het mij heel logisch dat Mozes denkt dat een rots bevelen water te geven op dezelfde manier moet als de vorige keer.  Om dat nou ongehoorzaam te noemen vind ik wel erg ver gezocht. God zegt immers de rots te bevelen, en niet op wat voor mannier dat moet. En ook niet expliciet dat het nu anders moet dan vorige keer. 

    Kan er niet een andere reden zijn?  

  6. 8 uur geleden zei Bluebird:

    Wel heeft hij meer dan eens heel dreigend boven me gestaan waarbij ik bang was dat hij me wel wat zou aandoen. 
    Mijn kinderen ... zien ze mij met regelmaat huilend aan tafel omdat ik de grond in word gepraat. 
     

    ... De keer dat ik meeging heb ik moeten aangeven hoe het voor mij was. Ik was voorzichtig in wat ik zei omdat ik wist dat ik het op een nare manier terug zou krijgen. En dat gebeurde ook: “och mijn man is een alcoholist. Wat ben ik zielig!” Was wat hij zei na thuiskomst. Hij wil geen hulp. Hij wil ook niet aangesproken worden op zijn gedrag. 
     

    Naast dat hij een drankprobleem heeft met kwade dronk, heeft hij ook narcistische trekken. Als hij niet wil dat ik iets doe of eet, gebeurt het niet. Ga ik er tegenin, dan is het bonje. Het lijkt nu veiliger te zijn om in deze situatie te blijven dan weg te gaan, want ik weet niet tot wat hij in staat is. Hij is enorm controlerend en dwingend. 
     

    .. En als mijn man er achter komt, wat hangt me dan boven het hoofd. 

    Het is erg moeilijk om niet naar je gevoel te luisteren, dit uit te zetten, wanneer je psychisch met de grond gelijkgemaakt wordt. Als er gezegd wordt dat er niks van je deugt: je geloof, de manier waarop je je kinderen opvoedt, de manier waarop je je werk doet (eigen bedrijf), de manier waarop je met je eigen familie omgaat, hoe je er uit ziet, hoe je je gedraagt in je relatie. 

    Hallo Bluebird, 

    Lees nog eens terug wat je zelf schrijft.  JA, jij en je kinderen zitten in een hele onveilige situatie. 

    Je hebt gebeden om hulp en dat heb je ook nodig. God bracht je hier en ik geef je dit nummer: 0800-2000 (gratis) pak je telefoon bel NU Veilig Thuis !!! 

    Situaties zoals de jouwe is waar dit hulpsysteem voor is opgericht. Je bent bang voor represailles en ook daar zijn ze goed mee bekend en weten ze mee om te gaan. 

    Zet 'm op, je kan het! 🌺

     

     

     

     

  7. 1 uur geleden zei Robert Frans:

    Op zich niet onredelijk bedacht en bij minder belangrijke kwesties ook een vrij normale manier van handelen. Alleen het punt is wel dat een dominee of pastoor niet namens zichzelf spreekt, maar namens zijn (of haar) kerk, denominatie en het christendom in het algemeen. Hij kan dus niet zonder meer zijn persoonlijke mening en pad verkondigen, maar is gehouden aan zijn geloofstraditie. Ook als hij daardoor soms mensen moet teleurstellen.

    Uiteraard spreken deze mensen niet zomaar een persoonlijke mening; ze zijn immers door God geroepen tot die ambten. Kennelijk roept God ook (getrouwde) homo's en ook vrouwen tot die ambten. 

     

    Citaat

    Nieuwe interpretaties en ideeën moeten geworteld zijn in wat onze voorouders ook al leerden en wat de kerk nu algemeen leert. Wanneer twee dominees bij fundamentele kwesties als het huwelijk elkaar vervolgens tegenspreken, dan zal één van die dominees daarom zijn visie alsnog moeten herzien om in lijn te blijven met de geloofstraditie.

    Lees nog eens wat je zelf schreef (zie gedeeltelijk citaat hieronder) over Gods heilspedagogie als een proces wat vele generaties kan duren.  In dit geval nam je slavernij als voorbeeld, maar daar kun je elk voorbeeld invullen. Het gaat immers om een stapsgewijs verandertraject.  Als we jouw bovengenoemde handelswijze op je slavernij verhaal toepassen had je daarmee kunnen bepleiten dat slavernij moet blijven omdat het in lijn is met wat onze voorouders ook al leerden en geloofstraditie. Misschien is het feit dat God tegenwoordig homo's en vrouwen tot ambten roept ook vanwege de heilspedagogie. 

     

    Op 10-11-2022 om 10:05 zei Robert Frans:

    Wij noemen dat de heilspedagogie. God openbaart zich aan een volk naar de cultuur van dat volk, maar vervolgens vormt hij de kwalijke aspecten van die cultuur stapsgewijs om naar zijn Wil.
    Stel dat ...
    Vervolgens ...
    Daarna... vervolgens ... en tenslotte ...

    Dat is dus een proces dat vele generaties kan duren en in de praktijk door onze kwade neigingen natuurlijk grilliger, schoksgewijzer en onoverzichtelijker verloopt dan zoals ik nu omschreef.

     

  8. 19 uur geleden zei Figulus:

    U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangen heel de Wet en de Profeten. (Marcus 12)

    Volgens mij getuigt het van liefde om de waarheid te verkondigen.

    De wetgeleerde gaf in Lucas 10 ook dit juiste antwoord van deze twee geboden. Waarna Jezus het verhaal van de barmhartige Samaritaan vertelt om daarmee uit te leggen hoe je deze geboden toepast. 

  9. 19 uur geleden zei Breuk:

    @Petra. en @sjako kan het zijn dat dit hoofdstuk juist God en Jezus verbindt.

    Dan stelt zomaar een overste hem een vraag en zegt: goede leermeester, 
    wat moet ik doen om eeuwig leven te beërven?


    Maar Jezus zegt tot hem: waarom zeg je van mij dat ik goed ben?- 
    niemand is goed behalve God!-

    De rijke overste erkent het gezag van Jezus als (namens) God.

    Ja, de rijke overste erkent idd Jezus als God. Waarop Jezus zegt, Nee dat ben ik niet (Zo lees ik het).  Evenals in dit topic :

     

     

    16 uur geleden zei Flawless victory:
    22 uur geleden zei Petra.:

      Tevens zullen er volgens Romeinen 8 talloze mensen bestemd zijn om Jezus' evenbeeld te worden. Zijn die dan ook allemaal God?

    Het antwoord daarop is Ja!  Er staat ook niet voor niets dat God ooit alles in allen zal zijn

    Op zich vind ik het wel een mooie gedachte hoor dat iedereen dan God is. Maar ... was dat nou niet de hele reden dat Adam uit het paradijs werd geknikkerd? Omdat ie gelijk aan/hetzelfde als God wilde zijn. 

     

     

  10. 20 uur geleden zei Robert Frans:

    Als God tegen de ene dominee zegt dat homoseksuele handelingen zondig zijn, maar tegen de andere dat ze oké zijn, tot welke dominee heeft God volgens jou dan gesproken?

    Hi RF, dat is een hele goeie vraag en idd de essentie van bijna alle disputen m.b.t. de Bijbel.  Volgens de ene mens zegt God dit en volgens de andere mens zegt God wat anders, van een beetje anders tot soms zelfs het tegenovergestelde. 

    Als je in de Bijbel alle uitspraken van Jezus bekijkt zie je ook verschillende manieren van reageren naar verschillende mensen. De schriftgeleerden vallen Jezus met regelmaat aan op punten. Dat zegt nogal wat. Ze worden immers niet voor niks schriftgeleerden genoemd; ze weten dondersgoed wat er geschreven staat, en kennelijk volgt Jezus volgens hen niet altijd de Schrift. 

    Dus wat aan te vangen met dominees (of anderen) die het tegenovergestelde beweren? Misschien heeft de ene het goed en de ander fout OF misschien hebben beiden het juist en moeten we gewoon accepteren dat ieder een eigen uniek pad loopt en God tegen de ene dit zegt en tegen de ander dat.  Voor jou is het niet oké, voor een ander is het wel oké. 

     

     

     

  11. 28 minuten geleden zei Figulus:

    En zo is er sprake van twee tegengestelde meningen waarvan het onmogelijk lijkt om deze inclusief te laten zijn. Mensen kunnen verschillende perspectieven hebben, inclusief het perspectief dat ze er niet voor openstaan om transgender personen en dies meer zij te erkennen of te respecteren. Een valide standpunt wat mij betreft.

    Die validatie haal ik niet uit de Bijbel. 

    Wat ik er wel uithaal: 

     

    " U zult uw naaste liefhebben als uzelf. 

    Een ander gebod, groter dan deze twee, is er niet." 

     

    "Voorwaar zeg Ik u: Voor zoveel gij dit een van deze minsten niet gedaan hebt, zo hebt gij het Mij ook niet gedaan" 

     

    "U bent allemaal kinderen van God door het geloof, in Christus Jezus. Want allemaal bent u in Christus gedoopt, met Christus bekleed. Er is geen Jood of Griek meer, er is geen slaaf of vrije, het is niet man en vrouw: u bent allemaal één in Christus Jezus."

     

     

  12. Op 27-4-2024 om 10:20 zei Thinkfree:

    Je snapt er werkelijk niets van, het enige wat je doet is wachttoren lectuur nablaten.

    En ongeacht het tegenbewijs wat aangevoerd wordt je blijft het doen net als iemand die is gehersenspoeld.

    Wat is dat nou voor rare reactie. Kijk 's in de spiegel een zeg het volgende tegen jezelf: 

     

    Je snapt er werkelijk niets van, het enige wat je doet is ... lectuur nablaten.

    En ongeacht het tegenbewijs wat aangevoerd wordt je blijft het doen net als iemand die is gehersenspoeld.

  13. Op 27-4-2024 om 09:39 zei sjako:

    Jezus gaf de Vader altijd de eer. Hij had heilige Geest gekregen van Zijn Vader. Het probleem in de Christenheid is dat de heilige Geest als een apart Persoon wordt bezien, maar dat is niet zo. Het is Gods werkzame kracht die Hij aan iedereen kan geven wie Hij wil. In Jezus was die kracht ten volle aanwezig. Elia bijv kon ook doden opwekken met Gods kracht. En Mozes kon  bijv met Gods kracht een zee laten splitsen. Jezus liet die wonderen zien om aan te tonen dat God met Hem was en dat in de nieuwe wereld straks alles onder controle is. Dat de doden inderdaad opgewekt zullen worden en dat zieken weer genezen zullen worden. Jezus is koning of Gods Koninkrijk. Hij had idd Gods autoriteit om deze wonderen te verrichten.

    Johannes 11:41 laat bijv zien dat Hij de Vader alle eer gaf voor Lazarus zijn opstanding:

    Toen haalden ze de steen weg. Jezus keek omhoog en zei: ‘Vader, dank u wel dat u me hebt verhoord.  42 Ik weet dat u me altijd verhoort. Maar ik zeg dit voor de menigte die hier staat, zodat ze zullen geloven dat u me hebt gestuurd.

    Zoals aangetoond zijn al je voorbeelden te verklaren. De drieeenheid zie ik als ernstige dwaling. Het gaat tegen de belangrijkste regel in dat God één is.

    Deut 6:4 Luister, Israël: Jehovah, onze God, is één Jehovah.  5 Je moet Jehovah, je God, liefhebben met je hele hart, je hele ziel en je hele kracht.  6 Deze woorden die ik je vandaag gebied, moet je in je hart hebben,  7 en je moet ze je zonen inprenten en erover praten als je in je huis zit, als je onderweg bent, als je gaat slapen en als je opstaat.  8 Bind ze op je hand als herinnering en draag ze als een band op je voorhoofd.  
     

    Markus 12:28 Een van de schriftgeleerden was dichterbij gekomen en had de discussie gevolgd. Hij besefte dat Jezus hun een uitstekend antwoord had gegeven en vroeg hem: ‘Wat is het eerste van alle geboden?’  29 Jezus antwoordde: ‘Het eerste is: “Luister, Israël. Jehovah, onze God, is één Jehovah,  30 en je moet Jehovah, je God, liefhebben met je hele hart, je hele ziel, je hele verstand en je hele kracht.”  31 Het tweede is: “Je moet je naaste liefhebben als jezelf.” Er is geen gebod dat belangrijker is dan deze geboden.’  32 De schriftgeleerde zei tegen hem: ‘Meester, u hebt goed gesproken en wat u zegt is waar: “Hij is één, en buiten hem is er geen ander.”  33 Hem liefhebben met je hele hart, je hele verstand en je hele kracht, en je naaste liefhebben als jezelf is veel meer waard dan alle volledige brandoffers en slachtoffers.’  34 Toen Jezus merkte dat de man een verstandig antwoord had gegeven, zei hij tegen hem: ‘Je bent niet ver van Gods Koninkrijk.’ Niemand durfde hem verder nog een vraag te stellen.

    Jezus erkende dus dat Hij niet de Almachtige God is, want Hij zei niet dat Hij een deel van een Drieeenheid was. Hij noemt Zichzelf niets eens goed, want slechts één is werkelijk goed, God. 
    Lukas 18:18 Een van de bestuurders vroeg hem: ‘Goede Meester, wat moet ik doen om eeuwig leven te krijgen?’  19 Jezus zei tegen hem: ‘Waarom noem je mij goed? Niemand is goed, behalve één, God.  

    Al denk ik dat het niet heel veel uitmaakt of je nou in een 1 eenheid, 2 eenheid, 3 eenheid, of 4 eenheid gelooft denk ik wel dat je hier een goed punt maakt Sjako. Vooral je laatste alinea is klare taal. 

    Ik snap ook niet waarom het voor veel christenen zo'n ding is dat Jezus gelijk aan God moet zijn. Alsof Zoon niet goed genoeg is.  Tevens zullen er volgens Romeinen 8 talloze mensen bestemd zijn om Jezus' evenbeeld te worden. Zijn die dan ook allemaal God? Want sja.. als je in een 3eenheid gelooft, dan lijkt mij een 4eenheid of meer tot miljarden eenheid aan toe...net zo acceptabel. 

     

     

  14. Op 26-4-2024 om 14:50 zei sjako:

    Dan moet je je eerst eens bedenken waarom wij als mensheid redding nodig hebben. Dat is allereerst doordat Adam zondigde en de soevereiniteit van God ontkende. Adam was geschapen door God om voor eeuwig te mogen leven op aarde. Doordat Adam zondigde had hij geen eeuwig leven meer en al zijn nakomelingen ook niet meer. Hij kon ook niet boeten door zijn leven te geven. Dat kon geen enkel mens. Adam was een volmaakt mens en doordat hij zondigde verbeurde hij die volmaaktheid. Om een zoenoffer te kunnen brengen is een overeenkomstig offer nodig. Dat is een van de redenen dat Jezus, als de Zoon van God, naar de aarde kwam en mens moest worden. Jezus was na Adam het enige volmaakte mens. In die hoedanigheid kon Hij, vrijwillig, een overeenkomstig offer brengen voor wat Adam had gedaan. Als God Zijn leven moest afleggen was dit offer oneindig veel groter geweest en bovendien is God eeuwig en kan niet overlijden. 
    Dus door een schepsel, Adam, zitten wij nu in de problemen, en door Gods eniggeboren Zoon kunnen we weer eeuwig leven omdat de balans is hersteld. Het enige wat we daar voor moeten doen is geloven in Jezus en het loskoopoffer, wat ook inhoudt dat je gelooft in één God, de Vader van Jezus. 

    Ik snap niet waarom de mensheid volgens jou in de problemen zit en nog redding nodig heeft. Je schrijft dat Adam zondigde en dat Jezus als volmaakte mens het offer heeft gebracht voor wat Adam had gedaan. 

    Dan is daarmee het probleem toch opgelost en de mensheid gered. (Anders was Jezus' zoenoffer immers nutteloos of maar bijna of een beetje nuttig. Alsof Jezus maar half werk heeft afgeleverd). 

  15. Op 24-4-2024 om 22:16 zei Figulus:

    Ik ben van mening dat het niet gaat om wat ik of jij wil, maar om wat God wil. Daarom ben ik dan ook overtuigt van het feit dat God die zaak stuurt en je laat kennis maken met een partner.

    Je tweede zin is in tegenspraak met je eerste zin. (Dat is wat jij wilt, niet wat God wil). 

    Gods Wil is kennelijk dat er een diversiteit aan mensen en menselijke relaties bestaat.  God laat mensen niet altijd kennis maken met een partner. En God laat soms homoseksuele partners elkaar vinden. 

    Er zijn namelijk ook vele homoseksuele dominees. Ook in NL zijn er meerdere gemeenten met een homoseksuele dominee. Die zijn natuurlijk geen dominee geworden omdat ze niet zo gelovig zijn. 

    Hier legt dominee Alexander Noordijk het goed uit. Hij is met zijn man getrouwd en dominee. God zei "Alexander, het is oké"". 

    https://kro-ncrv.nl/morgen-kan-liever/dominee-alexander-noordijk-hoe-kun-je-nou-dominee-zijn-en-trouwen-met-een-man

     

     

  16. Op 26-4-2024 om 22:00 zei Bluebird:

    Hallo allemaal,

    mijn eerste huwelijk is stukgelopen. Uit dit huwelijk zijn drie kinderen voortgekomen. Na de scheiding ben ik God een jaar kwijt geweest. Een aantal jaar geleden ben ik mijn huidige man tegengekomen. Met hem kwam God weer terug in mijn/ons leven. Een paar maanden na onze eerste ontmoeting raakte ik zwanger en we zijn kort daarna getrouwd. Allemaal best snel, maar we hadden beiden het sterke gevoel dat God ons op elkaars pad had gebracht. 
     

    Nu is het zo dat mijn man sinds een half jaar overmatig drinkt. Dat ging van een halve liter sterke drank om de dag naar nu bijna dagelijks een liter sterke drank. Daarbij komt dat hij een kwade dronk heeft. Als hij niet al om 18:00 in slaap valt, gaat hij ruzie zoeken. Soms is het één ding, soms een hele waslijst. Hierbij kwetst hij mij enorm en trapt hij mij de grond in met zijn woorden. De volgende ochtend weet hij nergens van. 
     

    Ik heb hem gezegd dat ik wil dat hij hulp gaat zoeken om te stoppen met drinken. Omwille van zijn gezondheid, zijn rol als vader van onze zoon, maar ook om onze relatie. Hij probeert het, drinkt 1 dag niet, en dan begint het weer van voren af aan. 
     

    God geeft kracht naar kruid. Ik bid, vraag om hulp, wijsheid, kracht. Maar hoe ver kan en mag ik dit laten gaan? Is dit Gods plan met mij? Een aantal mensen in mijn omgeving weet er van en vragen zich af hoe lang ik dit nog volhoud. Maar wat moet ik dan? Weer een gebroken gezin? Nog een kind met gescheiden ouders? Gods wet zegt dat we niet mogen echtbreken. Maar wat als je echtgenoot jullie huwelijk hiermee stukmaakt?

    Hallo Bluebird, 

    Naar wat ik lees zit je nu met vier kinderen en een alcoholist met een kwaaie dronk. Hoe ver kan en mag ik dit laten gaan.. vraag je je af.  Zijn je kinderen veilig? Ben jij veilig? 

    Indien het antwoord "nee" is, is het al te ver gegaan. Stop met aangeven dat hij hulp moet zoeken en start met zelf hulp zoeken. Trek aan de bel bij je huisarts, bel Veilig Thuis. 0800-2000 (gratis)  https://veiligthuis.nl. En ga aan de slag om jezelf en je kinderen daadwerkelijk en concreet te helpen. 

    Ik wens je veel sterkte toe! 🌺

     

     

  17.  

    16 uur geleden zei sjako:

    Van mij hoeft hij ook niet weg. Maar het was een verkeerde reactie naar Hopper toe en daar wijs ik hem op. Als hij dan boos wordt en zegt dat ik hem moet bannen dan doe ik dat. Ook de toon waarop lijkt het of hij dit meent. Dus mocht hij zich bedenken dan kan hij altijd een persoonlijk bericht sturen en dan wordt hij weer geactiveerd.

    Het was maar een grapje. 

    Dat we niet allemaal om hetzelfde lachten soit. Maar dat het tot dit leidt... bah! 

    Ban mij ook maar. 

    15 uur geleden zei Hopper:

    Well done, Sjako.  Probleem opgelost, de bal ligt bij Monachos.  Dan heeft niemand meer wat te klagen of te jammeren.

    Ga je schamen! 

  18. 10 uur geleden zei sjako:

    Nee hoor. De NWV vertaalt het zo: je mag God niet vervloeken en ook een leider van je volk mag je niet vervloeken.

    Opmerkelijk omdat het er naar ik begrijp wel in meervoud staat, en verschillend vertaald wordt. Dus hoe dat nou zit?! 

    @Monachos weet altijd goed bronteksten met verschillende vertalingen te plaatsen. 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid