Spring naar bijdragen

Hopper

Members
  • Aantal bijdragen

    5.322
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Hopper

  1. 2 uur geleden zei Lon:

    Wat wel van belang lijkt is of je in de eigen werkelijkheid nog wat vrijheid hebt. Mogelijk wordt vrijheid verwart met 'eigen' vrijheid. Zo lijkt het hebben van een toekomst met hiernamaals op een bezit van vrijheid, alsof het ertoe doet wat je doet, je kunt nog iets verdienen/krijgen/hebben.

    Het is een schijnbare vrijheid, iedere gedachte aan welke toekomst dan ook is niet meer dan je eigen gedachte.  Of die toekomst de dag van morgen of hiernamaals is maakt niet uit.   Qua existentie kun je nooit uit de actualiteit van het moment vandaan, je kunt alleen met je gedachten naar andere momenten.  Waarmee je zelf de toekomst schept welke er niet is.   Vandaar Jezus' verwijzen naar het zijn als de kinderen.  Kleine kinderen hebben geen toekomstverwachtingen.  Verwachtingen zijn geestelijke scheppingen van de mens zelf, die de geest in een bepaalde staat houdt welke corrupt is.   Er is geen enkele hoop op een toekomst, dat is wat er in geestelijke zin gerealiseerd kan worden, dan ben je 'als de kinderen'.

  2. 27 minuten geleden zei Lon:

     Descartes wilde waan en werkelijkheid scheiden, maar misschien is scheiden het probleem. Sowieso komt ‘denken’ vaak neer op in een eigen werkelijkheid leven.

    Het hoeft niet gescheiden te worden, in geestelijke zin is er in de mens een kern van 'ik ben' waarin de mens zich van niemand onderscheidt.   Het is zelfbesef/zijnsbesef zonder toevoeging.   Het denken geeft besef van tijdelijkheid.   Dat zijn twee verschillende soorten besef.   Doch het denken is aantoonbaar behorende tot de natuurlijke mens.   Daarom heeft de mens doorgaans geen besef van de waarheid: Ik ben.   De mens denkt dat hij de denker is.  Doch alle gedachten gaan verloren als je dood gaat en bij sommigen al wat eerder (dementie).   De denker (het ego) gaat naar geen enkele hiernamaals of Gods Koninkrijk, dat denken gelovigen alleen maar.

    Alleen 'de weg van het hart' biedt uitkomst.   Het denken staat in feite alleen maar in de weg, daar bevindt zich degene die oordeelt.

  3. 11 minuten geleden zei Paul1982:

    Het probleem met jou is dat je de Bijbel laat buikspreken. Je cherrypickt iets van A en dan van G en dan van U..

    Paulus is juist een van de ergsten als het gaat om oordelen. De man schreef wel degelijk dat bepaalde mensen God niet toebehoren. 

     

    Hier lees je een paar teksten waarin Paulus dus andere dingen zegt dan jij beweert. Je moet de context lezen en niet enkel een zin en daar een oordeel over geven. En dan beweren dat Christenen in een eigen niet bijbels wereldbeeld leven 😂

    Paulus legt zijn toehoorders in sommige brieven uit dat ze onwetenden zijn. 1 Korinthiërs 3 bijvoorbeeld: En ik, broeders, kon tot u niet spreken als tot geestelijken, maar als tot vleselijken, als tot jonge kinderen in Christus.

    De meeste mensen denken dat ze van zichzelf zijn.   Maar ik werkelijkheid blijkt er niet eens een 'zichzelf' te zijn, in geestelijke zin.   Kortom: Paulus spreekt tot onwetenden die nog in de ban het ego zijn.   In sommige andere gedeeltes spreekt Paulus weer tot de wetenden: de mensen die weten dat er niet zoiets als een ego is. 

    Hetairos begrijpt die dingen overduidelijk niet, net zoals de meeste gelovigen.  Ze denken dat ze met hun ego (de natuurlijke mens) naar het hiernamaals kunnen, maar zowel Jezus als Paulus beweren dat dat niet het geval is.   Maar dat willen ze niet horen, want als er voor jezelf niks aan beloning in zit, waarom zou je dan nog geloven?

  4. 3 minuten geleden zei Lon:

    Ja, je noemt het geen waan, dat je bijvoorbeeld bij denken bent, maar wat is het dan?

    Ik verwijs naar aanwezigheid, binnen dit leven ben ik ogenschijnlijk degene die denkt: Ik ben Hopper.   Relatief gezien klopt dat, als Hopper ben ik binnen mijn denkwereld een onderscheiden presentie.  (Presentie = aanwezigheid)   In absolute zin is er geen sprake van een onderscheiden presentie, het universele 'ik ben' is waar.    De geestelijke mens onderscheidt zich daarmee van niemand.

    Doch, ga maar na: wat weet jij nog van je gedachtenwereld toen je nog 10 jaar oud was?   Je gedachten vertelde je dat je een kind bent.    Zo vertellen je gedachten in de loop van je leven telkens wat anders.   En diezelfde gedachten oordelen over andere 'presenties' en onderscheiden zich op die wijze. 

    Het heeft alles van doen met het voelen van meerderwaardigheid/minderwaardigheid.   Hier op het forum zijn 'christenen' die zich beter voelen dan moslims, daarmee onderscheiden zij zich.   Altijd lachen met sommige van die 'gelovigen', ze doen precies wat Jezus zegt dat ze niet moeten doen.  Alles weten ze beter, ze zijn vooral met de splinter in andermans oog bezig.

  5. 1 uur geleden zei Hetairos:

    Ik kan uit jouw reactie in elk geval concluderen: Je bent niet in staat dat wat je leest te begrijpen en dus ben ik niet in staat een gesprek met je te voeren.

    Jij beweert dat er mensen zijn die God niet toebehoren.  Paulus had er een andere opinie over.  En nu bemerk ik dat je de schuld bij mij legt, zodat je je verkeerde inzicht niet hoeft toe te geven.  Het zij zo.  Je vindt je zelf misschien een leraar, maar Jezus zocht helemaal geen leraren, hij zocht leerlingen.  (Ook anno 2024, wat Flawless schrijft is ook foute interpretatie.  Paulus spreekt tot de lezer, anders kunnen we de brieven van Paulus wel uit de Bijbel scheuren.)

  6. 44 minuten geleden zei Lon:

     

    Het helpt om minder zoekbaar te zijn, anders is het verleden wel iets dat je mee moet zeulen.

    Datgene wat gedachten met zich meezeulen is een spiegelbeeld uit  de wereld van het verleden.   Daarom zijn gedachten altijd een leugen, ze bevatten geen actualiteit.  Maar mensen identificeren zich graag met hun gedachten.   Zie de comments op het Hamas draadje: er zijn 'gelovigen' die geloven dat Jezus terugkomt in Jeruzalem.   Zij zijn slaaf van hun eigen gedachten.   En binnen dat 'geloof' moeten moslims/Palestijnen oprotten uit het 'heilige land'.   Allemaal Gods wil denken ze......

    Ze denken te veel en weten te weinig.    Je bent je gedachten niet.  Cogito, ergo sum is onwaar.  

  7. 1 uur geleden zei Paul1982:

     

     

     

    Je doet echt aan vreemde gevolgtrekkingen. Als Jezus de waarheid is dan hoeft een ander niet de leugen te zijn lijkt me? "De" in deze is al een veel te boude uitspraak trouwens.  DE Waarheid lijkt mij niet te bestaan. Je kan het wel claimen maar dan moet je dit bewijzen. En vandaag de dag zou je voor narcist worden uitgemaakt en worden uitgelachen. De kans dat Jezus zelf deze claim heeft gedaan is 50% (hij deed deze claim of niet) maar ik neig meer naar niet.

     

     

    De waarheid staat tegenover de leugen.   Overigens is DE Waarheid onbewijsbaar.   

    1 uur geleden zei Paul1982:

     

     

     

    Tevens is het praten over Waarheid en Leugen iets wat je beter niet kan doen. Mensen denken namelijk vaak dat zij in de Waarheid geloven en anderen in de Leugen. Want als je denkt dat je in de Leugen gelooft dan geloof je het niet. Het is egoversterkend en borstklopperij, wat mij betreft.

     

    In de Waarheid geloven is ook al geen goed idee.   De mens gelooft in de leugen, dat staat voor mij wel vast.

  8. 53 minuten geleden zei Hetairos:

    Ja, @Fundamenteel, wij zitten wel op één lijn.

    Vanochtend las ik de volgende tekst:

    • 2 Tim. 3:16-17 (NBG1951) “Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust.”

    Toen viel het me in het bijzonder op, dat de tekst spreekt over “de mens Gods” (andere vertaling: “de mens die God toebehoort”). Concreet betekent dit dat wat de tekst zegt, niet geldt voor degene die ‘God NIET toebehoren’. De mens die niet bij God behoort (of ‘van God is’) wordt dus niet door het schriftwoord onderricht, weerlegd, verbeterd en opgevoed in de gerechtigheid.

    Daarom zijn ontaarden de gesprekken op dit forum vaak (lees: praktisch altijd) in oeverloze monologen, die kant noch wal raken.

    Je schrijft onzin, Hetairos.  Paulus schrijft iets geheel anders:

    1 Korinthiërs 6:19-20 

    Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest? Van de Geest die God u heeft gegeven en die nu in u woont? U bent niet van uzelf! God heeft u tegen de allerhoogste prijs gekocht! Gebruik daarom ieder deel van uw lichaam om God eer te geven.

     

    Niemand is van zichzelf volgens Paulus, maar jij bent weer ergens in sprookjesland bezig. 

  9. 1 uur geleden zei Lon:

    Het is meer een kwestie van havik-achtig willen zijn, dan echt havik zijn.

    Soms moet je even een stuk rood vlees in de arena gooien om te zien wie er op aan vliegen.   De haviken begrijpen niet dat als Jezus de waarheid is, dat ze dan zelf de leugen zijn.  Als existentie begrepen.   De mens wordt in waarheid geboren (Staat gewoon in het Johannes Evangelie) en maakt zichzelf tot een leugen.   Jezus zegt dat we terug moeten naar de waarheid (het zijn als de kinderen) anders kunnen we het Koninkrijk Gods niet betreden. 

    De waarheid is daarmee zo een'voudig, dat pasgeboren baby's het 'begrijpen'.  Maar de haviken verkiezen de leugen die ze zichzelf hebben wijsgemaakt.

  10. 1 uur geleden zei Lon:

    Ik ben even terug onder de naam Lon. Ik ben niet rouwig dat het onderwerp van Hamas verdwenen was, en zie dat alweer een zelfde onderwerp is gestart met gezouten meningen. Ik vind verder dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden, ook al kost dit de structuur van een site.

    Dat ben ik met je eens, iedere comment is feitelijk intellectueel eigendom van degene die het schrijft.   Toch werkt het niet 100%, als ik jou ergens citeer dan staat het er gewoon nog.

    Anderzijds zijn comments niet meer dan geschreven gedachten, en gedachten zijn altijd 'dingen' uit een verleden.   Niet erg belangrijk.

  11. 43 minuten geleden zei Lon:

    Leuk, de Kretenzer die zegt dat alle Kretenzers liegen, liegt die? Het lokte weer veel oordeel uit. 

    De haviken pikken er direct op in, maar zo is de natuurlijke mens nu eenmaal.  Toch staat de leugen tegenover de waarheid.   Maar dat besef gaat pas indalen als mensen beseffen dat ze zelf de leugen zijn.

  12. 2 minuten geleden zei Breuk:

    Het is al eerder gezegd: je zit niet op de weg van het visioen van Johannes.

    Openbaring 7:9 Hierna zag ik en zie, een grote menigte, die niemand tellen kon, uit alle naties, stammen, volken en talen, stond vóór de troon en vóór het Lam, bekleed met witte gewaden en palmtakken in hun hand.
    10. En zij riepen met een luide stem: De zaligheid is van onze God, Die op de troon zit, en van het Lam!

    We gaan het nooit eens worden over 'dat'.   En als we het wel eens zijn is een discussie overbodig geworden.

  13. 2 uur geleden zei Paul1982:

    Nee hoor, dat is het niet. Enkel vanuit onze blik. Omdat we maar een bepaald eind kunnen kijken. 

    Een bekende wetenschapper (Krauss geloof ik, van "universum uit het niets") heeft het eens zo uitgelegd. Stel dat je je in een bioscoop bevind. Met allerlei stoelen. Je kan drie stoelen ver kijken. Dan lijkt het dat je je in het midden bevind. Want boven je, onder je, links van je, rechts van je zie je drie stoelen. Dus je waant je in het midden. 

    Maar iemand die vanuit de zaal kijkt ziet precies dat jij je rechts bevind. Omdat die het hele overzicht heeft.

    Op bewustzijnsniveau bevinden we ons allemaal op een unieke plaats in de 'bioscoop'.    Doch bewustzijn zelf bevindt zich dan weer nergens.    Zo krijgt dat wat 'niets' is plaats middels 'iets'.  Waarmee er twee werkelijkheid niveau's zijn.  Die van de natuurlijke mens die we allemaal kennen en die onderscheidend is middels het plaats-hebben.  En die van de geestelijke mens welke zich van niemand onderscheidt en dus feitelijk 'nergens' is.

    Rara naar welke film kijken we?

  14. 1 uur geleden zei Figulus:

    Bedankt voor het ruiterlijke en publieke toegeven van wat ik reeds had geconcludeerd.

    De natuurlijke mens liegt per definitie.   Dat geeft niet, de natuurlijke mens zal het Koninkrijk Gods toch niet betreden.  Het is reeds bekend: de mens dient opnieuw geboren te worden, niet uit een vrouw, maar uit Geest.

  15. 12 minuten geleden zei Paul1982:

    Stel dat een volk mijn volk (Nederlanders) iets aan zou doen dan zou ik daar nooit zo lang in blijven hangen. Vooral niet als je weet dat mijn eigen volk ook boter op het hoofd heeft (bijvoorbeeld wat er in Indonesie is gebeurd).  De Amerikanen waren ook niet zo verteerd van haat na 11/9. Of Nederland na MH-17.. Dus die haat is nergens voor nodig. Maar Chaim laat zich door de verkeerde bronnen informeren. Vandaar dat hij de meest verschrikkelijke dingen gelooft terwijl die helemaal niet gebeurd zijn (baby in een oven verbrand, kinderen onthoofd etc)..

    De Joden doen het dan ook zichzelf aan, niemand die zei dat ze daar moesten gaan wonen.   Wat er op 7 oktober is gebeurd valt dan ook geheel onder "oorzaak en gevolg".    Ik ben er nooit verbaasd over geweest, het moest gewoon gebeuren.  En het zal nog wel erger worden.  Iedere Jood met een hart in het lijf kan dan ook vandaag gewoon nog Israel verlaten.   Die keuzen hebben de Palestijnen niet.

    Dat Chaim zich het hoofd op hol laat maken door complotdenken heb ik ook niet zien aankomen.   Zo zie je maar dat 'linkse goedmensen' ook niet te vertrouwen zijn.   Verder laat ik het complotdenken aan de complotdenkers over, ik kijk nooit die filmpjes die de oorlogshitsers hier plaatsen.

  16. 17 minuten geleden zei Paul1982:

    Wat ik je wel kan verwijten is dat je vaag bent en als je word gewezen op de vaagheid je nog vager word...

    Als je schrijft "Jezus neemt echter wel een unieke positie in, Jezus is de Zoon van de niet-denkbare Vader." dan geef je hem letterlijk een unieke plek. Letterlijk. 

    De rest van alles wat je schrijft heb je ooit ook bedacht. Dus ik kan vrij weinig met de "niet denkbare Vader".. 

    Ware woorden zijn niet mooi, mooie woorden zijn niet waar.  Alles wat ik schrijf is van A tot Z gelogen.   De mens dient zelf de Weg te gaan om de waarheid te kennen.

  17. 2 minuten geleden zei Paul1982:

    Klopt. De vijand van mijn vijand is mijn vriend..

    Tevens heeft Chaim heel erg last van PTSS, vandaar dat hij zo veranderd is. En al maanden roept dat Hamas word uitgeschakeld, ook als steeds blijkt hoe moeilijk het is om terreurgroepen uit te schakelen vanwege hun beweeglijkheid. 

    Voor de rest snap ik niet dat christenen nu zo begaan zijn met de Joden en dat ze de moslims verwijten antisemitisch te zijn. Als er een groep antisemitisch was dan waren het de christenen wel.  "de Joden hebben God vermoord" "zijn bloed kome over ons en onze kinderen"  "u heeft de duivel als vader" Judas die Jezus verraadde voor zoveel zilverlingen.  Daar zijn enorm veel Joden voor omgekomen. 

     

    Chaim wordt verteerd door haat, ik snap dat wel. Dat heeft hij zelf ook ergens geschreven.  Maar waar ik Chaim een pardon verleen, doe ik dat de oorlogshitsers niet.   

    Verder zijn we het eens, uitgerekend christenen waren in het verleden de antisemieten.   Maar nu er meer moslims dan Joden in ons land wonen heeft 'men' in de moslims een nieuwe doelgroep gevonden onder de bezielende leiding van Geert Wilders.  Meer dan 90% van de gelovigen zijn dwalende broeders die leven op de haat welke ze zelf opwekken.  Ze leven in de illusie dat Jezus terugkomt in Jeruzalem (of zoiets).   Het is om te janken, zo weinig als ze van het Evangelie begrijpen.  Maar goed, ze gaan maar ten onder aan hun eigen haat.   Ik kan daar ook niks aan veranderen. 

  18. 4 minuten geleden zei Paul1982:

    Dat snap ik dan weer niet zo. Dat je Jezus de vervolmaking van Boeddha en anderen ziet. Omdat men Jezus de Zoon van de Vader noemde.. Dat was voor mij ook de reden om het Esoterisch Christendom achter mij te laten. Ook het EC wilde en wil van Jezus Christus iets unieks maken. Terwijl het veel "leuker" is om iedereen die iets te zeggen had over het Leven gelijkwaardig te beschouwen. 

    De niet denkbare Vader is ook iets waar ik mij niks bij kan voorstellen. Dat mensen een ellenlange rede willen voeren over de niet denkbare Vader. 

    Boeddha zei het al "alles begint bij onze gedachten". Dus ook jouw mening over de niet denkbare Vader. Of de gedachten van Jezus over de niet denkbare Vader etc.

    Ik heb niets met het esoterisch christendom. Of met welke denkrichting dan ook.   Jezus is voor mij ook niets unieks, ik behoor niet tot degenen die Jezus op de troon hebben gezet en aanbidden.   De Vader (IK ben die IK ben) spreekt Zichzelf in de mens uit als Zichzelf/Zoon  (Ik ben).   

    Waar hebben we het over?  Over het Zijn.   Dat kan op geen enkele wijze gedacht worden, het kan ook geen mening zijn.    Zolang begrippen als Vader en Zoon gedachten zijn, zit je al op het verkeerde spoor.    Je mag het nalezen: ik verwerp de kerkelijke 3 personen leer.   Jezus zei het goed, de kerk echter heeft Jezus verkracht met al die concilies.    

    Jezus heeft in al zijn gezegdes het over het Zijn (ik ben) zelf.   Dat gelovigen er wat anders van maken kun je mij niet verwijten.

  19. 50 minuten geleden zei Paul1982:

     

     

    Ik snap ook niet dat Mart (o nee, hier heet hij Chaim) jou hier geliked heeft. Of zou de man echt van een Joodse atheist ineens in een vrome Jood veranderd zijn?

     

     

    Wat ik wel grappig vind,  is dat de eintijdgelovigen Chaim/Mart als 'een van ons' herkennen.   Terwijl Chaim zo atheïstisch (en voorheen links) is als men maar zijn kan.   Nationalisme  verbroedert.....

    Waarmee bij Chaim de 'linkse goed mens'  ook gesneuveld is in nationalisme...

    Mart is geen vrome Jood, net zoals de oorlogshitsers geen vrome christenen zijn.  Ze vinden elkaar in gemeenschappelijke doelen.

  20. 1 minuut geleden zei Paul1982:

    Dan denk ik dat je wel erg kortzichtig kijkt naar alle mensen die ooit wat hebben gezegd. 

    Je bent verworden van iemand die veel filosofen en denkwijzen in acht nam naar iemand die fundi 1 iemand lijkt te volgen. Namelijk Jezus. Alsof Jezus alles heeft gezegd wat er gezegd dient te worden.. Dan ben ik bang dat je stilstaat in je ontwikkeling.

     

    Daar vergis je je in, iemand als -laten we zeggen- Boeddha die wist ook wel wat.    Ik verwerp geenszins wat mensen zoals Boeddha, Lao Tze, Rumi of Plotinus ooit gezegd hebben.  Het is voor ieder mens een verstandige zaak om te bezien wat deze mensen te vermelden hadden.

    Ook Boeddha, Lao Tze, Rumi of Plotinus (e.v.a.) verwezen naar 'dat' wat niet gezegd kan worden.  Jezus neemt echter wel een unieke positie in, Jezus is de Zoon van de niet-denkbare Vader.   Naar zijn voorbeeld kunnen we hem (Jezus) volgen.   De Zoon is de vervolmaking van wat  Boeddha, Lao Tze, Rumi of Plotinus (e.v.a.) niet volledig onder woorden kregen.

    En hierbij haal ik graag Kierkegaard aan: Het leven kan alleen maar achterwaarts worden begrepen, terwijl we het voorwaarts moeten leven. .    Ik begrijp 'Jezus' met achterwaarts 'begrijpen'.   Vandaar dat ik de creationisten als lachwekkende clowns wegzet.    Zij trachten Jezus voorwaarts te begrijpen en zetten dat in een gedacht/bedacht perspectief.    Ze begrijpen niet alleen het Evangelie niet, ze doen er ook geen enkele moeite toe.  Hetzelfde geldt voor de oorlogshitsers op het Gaza draadje, ze spannen Jezus voor hun nationalistische agenda.  Veel gekker moet het niet worden.  Maar vergeef het hen, ze weten niet wat ze doen.....

  21. 2 uur geleden zei Figulus:

    Laten we eerst maar eens de definitie van "leven" bepalen, voordat er weer een discussie verzand in oeverloos gezever.

    De enige die iets zinnigs over 'leven' zei was uitgerekend Jezus in  Lucas 9:59-62

    En Hij zeide tot een ander: Volg Mij. Maar deze zeide: Sta mij toe eerst heen te gaan en mijn vader te begraven. Maar Hij zeide tot hem: Laat de doden hun doden begraven; maar ga gij heen en verkondig het Koninkrijk Gods. En weer een ander zeide: Ik zal U volgen, Here, maar laat mij eerst afscheid nemen van mijn huisgenoten. Maar Jezus zeide [tot hem]: Niemand, die de hand aan de ploeg slaat en ziet naar hetgeen achter hem ligt, is geschikt voor het Koninkrijk Gods.

    De creationisten (en anderen die betreffende leven naar het verleden kijken) hebben dit gedeelte kennelijk overgeslagen met Bijbel lezen.   Als ik Jezus mag geloven zijn creationisten niet geschikt voor het Koninkrijk Gods......

    Wie dit gedeelte begrijpt, begrijpt ook dat Jezus hen die wij 'levend' noemen juist de doden noemt.

  22. 2 uur geleden zei Dat beloof ik:

     

    Ik denk helemaal als een natuurlijk mens, natuurlijke mensen zijn geboren uit een vrouw.

    Duidelijk, ik twijfel daar niet aan.

    2 uur geleden zei Hetairos:
    • Genesis 2:1-3 (NBG1951) Alzo werden voltooid de hemel en de aarde en al hun heer. Toen God op de zevende dag het werk voltooid had, dat Hij gemaakt had, rustte Hij op de zevende dag van al het werk, dat Hij gemaakt had. En God zegende de zevende dag en heiligde die, omdat Hij daarop gerust heeft van al het werk, dat God scheppende tot stand had gebracht.

     

    God rust in de schepping.   Niet van 'het werk".   Dat had je kunnen weten, want het staat gewoon in 1 Korintiërs 6:19.    God is dichterbij dan je denkt.....

    1 uur geleden zei Fundamenteel:

     

    Dus de Levende Vader is de oorzaak/schepper van alle leven. Het komt niet uit niets maar uit de Almachtige. 

    Onze schepping speelt zich ook in het verleden af hè.

    God schept voortdurend.   Zou God daarmee stoppen, dan hielden jij en ik op met bestaan.   Zonder levende Vader ook geen levende kinderen.   Alleen mensen met een dode Vader (die van de letteren) hangen in het verleden rond.   D

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid