Spring naar bijdragen

Wat is er "Christelijk" aan Kerst?


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 392
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Wat er christelijk aan is? Dat we de geboorte van Jezus Christus herdenken. Dat zou bij nadenkende christenen op nr. 1 moeten staan in de kersttijd. Ik kan me niet voorstellen dat ik dat niet zou vieren. En die kerstboom zorgt voor wat gezelligheid in huis als de storm buiten woedt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vierden de eerste christenen ,ik zeg maar wat ,in het jaar 100,150 kerstmis?

Waar vind ik het bijbels precedent?

Het is zogezegd eigenlijk de verjaardag van Christus.

Vierden de eerste christenen verjaardagen?

Christus heeft wel opgedragen zijn 'dood' te herdenken.

Moet men dan persé zijn geboorte herdenken,dan nog op een verkeerde datum,en met onnoemelijk veel heidense gebruiken erbij?

Aimé

Link naar bericht
Deel via andere websites

Waarom zouden we alles precies hetzelfde moeten doen als de eerste christenen? Er staat dan misschien niet in de bijbel dat ze verjaardagen vierden, maar is dat zo'n vreselijk iets, dat wij dat nu ook niet zouden mogen doen??? Een verjaardag is iets van vrolijkheid, dankbaarheid dat er weer een jaartje bij is en vragen om een zegen voor komende jaren. De datum van Jezus' geboorte cq verjaardag is volgens mij niet precies bekend. Dus is er een datum geprikt die idd rond een heidens feest ligt. Maar die betekenis geven de meeste christenen er totaal niet (meer) aan. Voor mij is kerstfeest het herdenken van de geboorte van Jezus, onze Redder, en heeft het geen bal te maken met grootvadertje Winter of wat een of ander heidens feest misschien voor betekenis heeft gehad.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind kerstmis ook niet bepaald een christelijk feest. Het gaat natuurlijk wel over de geboorte van Jezus, maar in de vorm waarin het gevierd wordt, kan ik het niet echt christelijk noemen. Niet dat ik dat erg vind, kerst vind ik supergezellig. Maar bijvoorbeeld mijn vader: (vrij conservatief) die ziet het als iets waarbij je niet teveel poeha moet maken. Hij is ook principieel tegen op kerstbomen. Tja, waar mensen dingen vandaan halen... ??

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 24 november 2005 21:52:30 schreef Donnie het volgende:

Het is natuurlijk wel een tragisch commercieel dingetje geworden

Het is aan jou om te beslissen of je daarin meegaat of niet. Om bijvoorbeeld even SilverUnicorn te nemen. Die geeft hier toch duidelijk aan dat het voor haar een hele christelijke betekenis heeft. Dus nee, niet voor iedereen is het een tragisch commercieel dingetje geworden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 24 november 2005 21:52:30 schreef Donnie het volgende:

Het is natuurlijk wel een tragisch commercieel dingetje geworden

Als je je daaraan overgeeft wel. Ik vind al die versieringen en kerstliedjes ook leuk hoor, en vooral erg gezellig. Maar de grondreden van heel het vieren van Kerst is voor mij toch altijd enkel en alleen Jezus. De commercie pakt alles wat door meer dan 10 mensen gevierd wordt toch al aan als uitspatting voor voordeeltjes en bergen rotzooi... Laten we dan alle feesten maar schrappen als je daarop gaat letten :s

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 24 november 2005 21:38:51 schreef Aimé het volgende:

Wat is er eigenlijk 'christelijk' aan Kerstmis?

Mijn stelling is dat er zodanig veel niet bijbelse ,zelfs heidense gebruiken erin terug te vinden zijn dat ik denk dat nadenkende christenen dat feest beter niet vieren.

Aimé

dan ben ik onnadenkende christen

hier mijn onnadenkende reactie:

kerst heeft zover ik weet geen heidense oorsprong...de datum waarop we het vieren waarschijnlijk wel...

(de oosters orthodoxen vieren het op 6 januari, hun volgen de Julianse kalender)

dan de kerstbomen...die zijn natuurlijk occlt volgens sommigen..wat er zo occult is aan zo'n boom(ondingen overigens) ontgaat mij helemaal..dan komen mensen met het argument dat het een heidense oorsprong heeft..

je kont afvegen heeft ook geen christelijke oorsprong, maar om het daarom slecht te nomen? een boom kan niet occult zijn..

verjaardagen...is dat weer heidens...sjongejonge...mijn vader kende een man die overal duiveltjes zag lopen...ook op de wc..mijn vader zag ze niet maar de goede man zag ze...lijkt dit ook op eigenlijk

btw kerst is een kutfeest ..vreselijk vercommercialiseerd

maar de geboorte van Jezus wil ik vieren

btw ik liet me ff gaan sorry jongens...soms dan moet ik gewoon ff

Link naar bericht
Deel via andere websites

Tja... wat is kerst tegewoordig... Jezelf volstouwen met eten... en keertje aardig zijn tegen mensen die je normaal niet ziet staan...

Dan hebben we de kerstboom met zijn versieringen, wat overgens afstamt van een zogezegt heidens feest...

Dan hebben we een kerstman die uit Amerika is komen overwaaien...

en prijzen die de winkels handig opvoeren...

Terwijl er door vele die dit ook overgens doen de gedachte is bij een baby die in totale armoede geboren is... miljoenen mensen nog steeds sterven van de honger... hoe valt dit te rijmen met het zogezegde christelijk geloof...

Dan nog een vraag is Jezus wel op die dag geboren, of doen we dit vanwege de kans op de bijna heilig verklaarde witte kerst... of vanwege commerciele redenen... Want meestal in december hebben mensen geld over van het jaar of komt er ineens een 13de maand kijken...

Nee, kerst hoe het nu gevierd wordt is alles behalve christelijk te noemen...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Kerst wordt toch niet op één manier gevierd. Een algemene manier. Als jij het er niet mee eens bent dan vier je het toch anders. Dan doe je gewoon niet aan het commercieele gedoe mee.

Ik denk dat het heel belangrijk is om de geboorte van Jezus te vieren. Daarnaast denk ik dat er niks mis is met gezelligheid en onder de familie zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Haha, om eerlijk te zijn vind ik de mooiste dingen aan Kerst altijd het lekkere eten, en het met z'n allen in pak naar de kerk gaan. En dat in een evangeliegemeente, dat is echt leuk gewoon.

De dienst is verder ook gewoon goed en extra speciaal enzo, met koortje, stukjes, verhaaltjes, powerpointjes en dat soort dingen. Maar om nou te zeggen dat Kerst me verder heel veel doet, zeg ik nee. Ik heb echt bijzonder veel meer met Pasen, maar dat is een persoonlijke mening.

O ja, zou ik bijna vergeten dat ik al dat (nep)groen in huis ook best mooi vind altijd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Kerst gaat meer over God.

Pasen gaat meer over Jezus.

Pinksteren gaat meer over de heilige Geest.

De bijbel geeft geen opdracht om kerst te vieren, maar verbiedt het ook nergens. Integendeel, Paulus zegt zelfs dat je alles mag vieren, als je God er maar dankbaar voor kunt zijn.

De een beschouwt bepaalde dagen als een feestdag, voor de ander zijn alle dagen gelijk. Laat iedereen zijn eigen overtuiging volgen. Wie een feestdag viert, doet dat om de Heer te eren; wie alles eet, doet dat om de Heer te eren, en hij dankt God voor zijn voedsel. Wie iets niet wil eten, laat het staan om de Heer te eren, en ook hij dankt God. (Romeinen 14:5-6)

Laat niemand u iets voorschrijven op het gebied van eten en drinken of het vieren van feestdagen, nieuwemaan en sabbat. Dit alles is slechts een schaduw van wat komt – de werkelijkheid is Christus. Laat u niet veroordelen door mensen die opgaan in zelfvernedering en engelenverering, zich verdiepen in visioenen of zich laten voorstaan op eigen bedenksels.

Zulke mensen richten zich niet naar het hoofd, van waaruit God het hele lichaam, door gewrichtsbanden en pezen ondersteund en bijeengehouden, doet groeien. Als u met Christus dood bent voor de machten van de wereld, waarom laat u zich dan geboden opleggen alsof u nog in de wereld leeft? ‘Raak dit niet aan, proef dat niet, blijf daarvan af’ – het zijn menselijke voorschriften en principes over zaken die door het gebruik vergaan.

Dat moet allemaal voor wijsheid doorgaan, maar het is zelfbedachte godsdienst, zelfvernedering en verachting van het lichaam; het heeft geen enkele waarde en dient alleen maar tot eigen bevrediging. (Kolossenzen 2:16-23)

Aanbid ik een afgod als ik kerstmis vier? Nee.

Aanbid ik Christus als ik kerstmis vier? Absoluut.

Het kerst-is-occultverhaaltje is dan dus totaal niet relevant, want ik heb niets dan met afgoden te maken. Die gasten zijn niet eens werkelijkheid voor mij. Maar ik moet dan wel waken dat ik daarmee inderdaad geen broeders en zusters voor het hoofd stoot.

Paulus had ook een beetje een dobber met de gemeente van Korinte. Er waren christenen die nog deelnamen aan de offermaaltijden van afgoden, voor de gezelligheid. Andere christenen wezen hen erop dat dat niet kan, omdat je je moet afwenden van zulke praktijken als christen.

Dat veroorzaakte waarschijnlijk felle discussies, in elk geval genoeg voor Paulus om er een antwoord op te geven. Opdat het eens afgelopen zou zijn met dit soort verdelende onzin:

Dan nu over heidens offervlees. Zeker, het is waar dat wij allen kennis bezitten. Maar kennis maakt verwaand; alleen de liefde bouwt op. Wanneer iemand zich inbeeldt dat hij kennis bezit, is het toch nog niet de ware kennis. Maar wanneer iemand God liefheeft, is hij door God gekend.

Wat nu het eten van offervlees betreft: wij weten dat er in de hele wereld niet één afgod echt bestaat en dat er maar één God is. Ook al zijn er zogenaamde goden in de hemel of op aarde – en zo zijn er immers heel wat goden en heren –, wij weten: er is één God, de Vader, uit wie alles is ontstaan en voor wie wij zijn bestemd, en één Heer, Jezus Christus, door wie alles bestaat en door wie wij leven.

Maar niet iedereen bezit deze kennis. Sommigen van u zijn zo aan hun afgod gewend dat ze het offervlees nog altijd als een offer aan die afgod zien. Hierdoor wordt hun geweten, dat zwak is, bezwaard. Nu zal ons voedsel ons niet bij God brengen: eten wij niet, dan zal ons dat niet tot nadeel strekken; eten wij wel, dan zal ons dat niet tot voordeel strekken. Maar let erop dat de vrijheid die u hebt geen struikelblok wordt voor de zwakken onder u.

Wanneer namelijk iemand met een zwak geweten ziet dat u, met uw kennis, in een afgodentempel deelneemt aan een maaltijd, wordt hij er dan niet toe verleid dat offervlees te eten? Zo gaat de zwakke door uw kennis verloren, een broeder of zuster voor wie Christus gestorven is. Op die manier zondigt u tegen hen, en door hun zwakke geweten te ondermijnen zondigt u tegen Christus.

Als ik dus door vlees te eten mijn broeder of zuster ten val breng, wil ik het nooit ofte nimmer meer eten; dan breng ik hen niet ten val. (1 Korintiërs 8)

Ik geloof dat we daarvan mogen leren, voordat we christenen willen beschuldigen van het onderhouden van occulte praktijken, als ze kerst vieren. Zolang we ze maar niet voor het hoofd stoten en het niet doen in hun nabijheid.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 24 november 2005 22:53:10 schreef living stone het volgende:

Tja... wat is kerst tegewoordig... Jezelf volstouwen met eten... en keertje aardig zijn tegen mensen die je normaal niet ziet staan...

Dan hebben we de kerstboom met zijn versieringen, wat overgens afstamt van een zogezegt heidens feest...

Dan hebben we een kerstman die uit Amerika is komen overwaaien...

en prijzen die de winkels handig opvoeren...

Terwijl er door vele die dit ook overgens doen de gedachte is bij een baby die in totale armoede geboren is... miljoenen mensen nog steeds sterven van de honger... hoe valt dit te rijmen met het zogezegde christelijk geloof...

Dan nog een vraag is Jezus wel op die dag geboren, of doen we dit vanwege de kans op de bijna heilig verklaarde witte kerst... of vanwege commerciele redenen... Want meestal in december hebben mensen geld over van het jaar of komt er ineens een 13de maand kijken...

Nee, kerst hoe het nu gevierd wordt is alles behalve christelijk te noemen...

klopt het is allesbehalve christelijk GEWORDEN...maar daarom betekent nog het nog niet dat het van oorsprong zo is...maar ik kan niet echt tegen die veramerikaniseringpukey.gif

Jezus is idd niet eind december geboren en ook niet begin januari(Juliaanse kalender)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Kerst is gedateerd door de christenen van de eerste eeuwen op de data van het Joodse Chanoeka (Feest van het Licht). Hoewel dit feest niet als een van de feestdagen sinds de tijd van Mozes is ingezet, is van dit feest toch geprofeteerd dat dit gevierd zou worden.

Uit het evangelie valt trouwens ook af te leiden dat Jezus dit feest meevierde, zodat ik zelf geen bezwaren tegen viering van het kerstfeest zie.

Vooral niet als je kerst viert als het Feest van het Licht, dat reddend is verschenen.

Groeten,

Levi

Link naar bericht
Deel via andere websites

Over kerst is het volgende te melden:

Kerstmis. Dit was een feest ter ere van Baäl; de zonnewende staat hier centraal (zonnegodverering). Kerst was van oorsprong een lichtfeest (warschijnlijk had dat ook te maken met bovenstaande) en een vruchtbaarheidsfeest (piek met ballen). De geboorte van Jezus zou geschiedkundig ergens in de zomer of nazomer zijn geweest, omdat het onwaarschijnlijk is dat de herders s'nachts in het open veld lagen midden in de winter, waarschijnlijker is dat de geboorte van Jezus 'verplaatst' is naar kerst

Pasen is ook zo'n voorbeeld. Zowel de datum als 'de eieren', denne-appels of sinaasappels, hebben niets te maken met het Hebreeuwse Pascha. Waar dit mondiale Roomse feest wel over gaat, blijkt duidelijker uit het engelse 'Easter', wat rechtstreeks van 'Astarte' afkomt. Juist: de vrouw-Godin-gemaal van Baäl. De eieren komen uit de fabel, dat Astarte (ook wel Venus genaamd) geboren zou zijn uit een 'ei dat op het water dreef'. Dit 'ei' is een 'vertaalkunstje' dat rechtstreeks te maken heeft met de Ark van Noach dat op het water dreef. De vertaling van Ark in het Hebreeuws betekent in het Chaldees 'ei'. En zo werd de werkelijkheid van Noach die levend uit de Ark kwam vermengd met afgoderij en ontstond dus 'het ei van Pasen' dat door de Katholieken werd meegebracht…

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben hier nieuw en kom gelijk in een leuke discussie.

Mijn voorgangers hebben verteld dat Kerstmis niks met het christelijke geloof te maken heeft. MAar dat het een heidense feest is.

En dat de zonegod (afgod) nimrod wordt vereert. En dat Jezus helemaal niet in december is geboren. En dat er in de Bijbel ook helemaal niet wordt gesproken wanneer Jezus wel is geboren.

Is het toe gestaan om hier wat neer te zetten over het Kerst verhaal?? En waar het vandaan komt??

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik las eens een stukje over kerstbomen.

Er stond dat lang geleden de vikingen na een gevecht, ogen en andere lichaamsdelen van hun gedode vijanden in goud of verf doopten en aan een boom hingen om te laten zien hoe sterk ze wel niet waren.(gouden kerstballen)

Daar zou dan de kerstboom vandaan zijn gekomen...verbaasd.gifverbaasd.gif

ik weet het ook niet zeker hoor want het was lang geleden dat ik het stukje las...

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid