Spring naar bijdragen

Ex christenen met frustratie/boosheid/aversie e.d.


Aanbevolen berichten

5 minuten geleden zei neohumanist:

De Quelle-tekst is helemaal geen religieuze tekst. Fundamentalisten worden daar erg zenuwachtig van, want hoe kan een niet-religieuze of pseudo-religieuze tekst nu in Mattheus en Lukas zijn terechtgekomen?

Ik snap heel goed dat ze daar nerveus van worden, het doorbreekt hun reli-denken en bedreigt het feitelijk ook.

Het zal echter niet weggaan, je kunt nog zulke rare kronkels maken in je reli-denken, de tekst zit daar nu eenmaal als een steentje in je reli-schoen. Atheisten kunnen het reli-denken enkel betrappen op haar irrationaliteit en tegenstrijdigheid. De Quelle-tekst daarentegen en de manier van denken die daarbij hoort, is meer een tikkende tijdbom die aantoont hoe reli-denken pas ná de historische Jezus ontstond.

Het is heerlijk om te zien hoe fundamentalisten gaan kronkelen als de waarheid hen in het gezicht grijnst.

Er is 0,0 historisch bewijs voor uw teksten waar ge uw historische Jezus mee verkoopt.

QED

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 136
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ja, dat ben ik. Denk ik. Opgegroeid in een niet-dogmatisch christelijk gezin. We gingen niet naar de kerk, maar waren wel gelovig en mijn zus en ik gingen naar christelijke scholen. Zij heeft voor gel

Nou, prima toch? Maar voor sommige mensen is die weg wél moeilijk, wat zich dus kan uiten in boosheid. En daar vroeg de openingspost naar. Of mijn reactie vervolgens een typische reactie zou zijn, wee

N.a.v. een zijjweggetje in een ander topic:    Ik ben gepaplepeld met geloofshaat. 'Religie is het kwaad der aarde' was de vaste leuze bij ons thuis. Mijn overgrootmoeder was erg kerkelijk

3 uur geleden zei neohumanist:

Je denkt teveel in religieuze taal. Wat wel verklaarbaar is, omdat je dingen uit verschillende denkwerelden met elkaar vermengt, zoals christenen ook plegen te doen.

Het soort meditatie dat Jezus onderwijst, de historische wel te verstaan, is universeel, niet religieus. Jij bent er blijkbaar te weinig mee bekend, anders zou je de tekst beter begrijpen, zeker na de uitleg erbij te zijn gegeven.

Het is universeel en het bestaat uit spirituele filosofie, niet uit religieuze taal. Daarom is het ook makkelijk te begrijpen voor mensen uit niet-christelijke tradities, want het is filosofie die toepasbaar is en bewezen werkzaam.

En het is binnen het NT enkel in de Quelle-tekst te vinden, niet daarbuiten. En dat is geen toeval als je er vanuit gaat dat alleen dáár de historische Jezus nog aan het woord is. Jezus was geen religieuze denker of hervormer, maar iemand die spirituele onderricht gaf vanuit zelf-realisatie. Als je dat niet kunt zien of herkennen, dan ben je zelf een religieus denker en wordt het inderdaad lastig om Jezus op die manier te kunnen volgen. Dit is een religieus forum, dus het is heel begrijpelijk dat er vooral op een religieuze manier wordt gedacht.

 

Jezus onderwijst ook de universele leer.  Er is geen andere God dan de God die Jezus onderwijst.  Je kunt nooit bij Allah uitkomen of een andere God.  Er is er maar een. (Geen telwoord)

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei neohumanist:

Van fundamentalisme naar vrijer zijn in het denken, boeiende weg:

 

https://www.youtube.com/watch?v=J1ANw26EAgA

Haha...ik noem mezelf..vrijer dan de vrijste vrijerik. Maar goed...ik vind dan ook zelfs  (zelfbenoemde) "vrijdenkers" dogmatisch. (Omdat dat kennelijk ook aan regelgeving gebonden is om erbij te horen...volgens hen). 

Hence; voor mij dus liever een vrije denker dan een vrijdenker. 

 

bewerkt door Petra.
Link naar bericht
Deel via andere websites
28 minuten geleden zei Petra.:

Haha...ik noem mezelf..vrijer dan de vrijste vrijerik. Maar goed...ik vind dan ook zelfs  (zelfbenoemde) "vrijdenkers" dogmatisch. (Omdat dat kennelijk ook aan regelgeving gebonden is om erbij te horen...volgens hen). 

Hence; voor mij dus liever een vrije denker dan een vrijdenker. 

 

Ik weet niet of die man zichzelf nou echt als vrijdenker bestempelt (als het begrip al bestaat in Amerika). Ik merk wel dat hij bijna obsessief in het zich afzetten tegen fundamentalistische religie is beland. Het is net alsof hij nog hetzelfde is gebleven als toen hij nog wel fundamentalist was, maar nu als tegenstander. Toch juich ik het wel toe, omdat hij afstand heeft durven nemen door zelf na te durven denken.

Maar het mag duidelijk zijn dat ik er zelf heel anders in sta en niet kwa beleving in zijn schoenen zou willen staan. Er zijn meerdere van dat soort atheistische Youtube kanalen die een nare harde negatieve sfeer om zich heen hebben, ik heb dat zelfs met de immer giegelende Bart Ehrmann, die zelf ook uit het fundamentalisme vandaan kwam, maar zichzelf nu heel rationeel vindt denken (ik vind dat toch tegenvallen, deels houdt ook hij zichzelf (weer) voor de gek met schijnzekerheden).

bewerkt door neohumanist
Link naar bericht
Deel via andere websites
3 uur geleden zei neohumanist:

Van fundamentalisme naar vrijer zijn in het denken, boeiende weg:

 

https://www.youtube.com/watch?v=J1ANw26EAgA

Tjah goed voor hem. Fundamentalisme is geen vies woord, net zoals dogma dat niet is. De arrogantie dat wij het beter weten dan de Schrift is altijd aanwezig. Veel leden zullen u kunnen bevestigen dat ik -al onder deze naam- helemaal nog niet zo standvast in de Bijbel stond. Ik had kritiek op de wet en heb zelfs hevige discussies gehad met mensen die de wet met hand en tand poogde te verdedigen. Eveneens homoseksualiteit, wat kon daar nu fout aan zijn.  Maar ik weet het niet beter dan God. Ik heb -naar mijn mening- veel gelezen, veel geleerd om tot de kern van iets te kunnen komen en de geest ervan te achterhalen. Ja, ik heb zelfs diep in konijnenholen gedoken onder occulte rituelen en gaf mij over aan een kosmos waarop mijn bewustzijn piekte voorbij mijn eigen ego. Tot ik met de duistere krachten bekend werd en hulp zocht. Niet bij therapeuten maar christenen. Dit dreef me toe 24/7 onderzoek als een geobsedeerde om tot de kern van die ervaring te komen. Ik heb geleerd dat de Bijbel mij beter maakt, het geschreven Woord van God is en dat ons eigen menselijk falen (en geen inlevingsvermorgen met de tijdsgeest van toen) dat fout kan invullen.

Let God be true, but every man a liar

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid