Spring naar bijdragen

Het kruis dragen (cartoon)


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 186
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

? ??? Of achteraf zaken erbij fantaseren?

Vond een bijzondere cartoon waarin 'het kruis dragen' centraal staat, wat zou je hier zelf nog kunnen bij bedenken om de last milder te maken? En hoe interpreteer je een en ander?

Er zijn ontzettend veel variaties te bedenken bij zo'n cartoon. Daarom is het zo nietszeggend. Dat de mensen samen optrekken suggereert wel dat er sprake is van een collectief. Een collectief kan lief

Hoe bijzonder dat juist enkele christenen het niet begrijpen. En het nog psychiatrisch noemen ook.

Bedankt voor het plaatsen TTC. Helder.

Mijn oma en moeder (beiden van oorsprong katholiek) zeiden altijd "je krijgt kracht naar kruis".  Daar  moet ik aan denken bij het zien van de plaatjes.

Het doet me denken aan Pasen, aan de Via Dolorosa van Christus. En hoe Hij heeft gezegd, 'En die zijn kruis niet opneemt, en Mij navolgt, is Mijns niet waardig.

bewerkt door Dolce Vita
Link naar bericht
Deel via andere websites
10 minuten geleden zei Dolce Vita:

Hoe bijzonder dat juist enkele christenen het niet begrijpen. En het nog psychiatrisch noemen ook. Bedankt voor het plaatsen TTC. Helder. Mijn oma en moeder (beiden van oorsprong katholiek) zeiden altijd "je krijgt kracht naar kruis".  Daar moet ik aan denken bij het zien van de plaatjes.

Ja, heel vreemd soms, vind het ook een prachtige cartoon waarin heel veel zit.

Link naar bericht
Deel via andere websites
12 minuten geleden zei Noel2:

afschuwelijk dat die persoon niet over een kruis van een ander het ravijn over mag, dat een kruis persoonlijk is.... had zelf trouwens aan een wieltje gedacht

Ik ben nog maar bij het eerste prentje, maar misschien helpt het inderdaad om het doel al te kennen. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei Noel2:

afschuwelijk dat die persoon niet over een kruis van een ander het ravijn over mag, dat een kruis persoonlijk is....

had zelf trouwens aan een wieltje gedacht

Dat mag ie wel, maar hij moet het eigen kruisje wel oppakken en aan Hem geven.  Daarom is er ook een kruisbeeldje dat er uitziet als het kruisje dat ik zelf aan mijn kettinkje draag.  Een klein kruis op een groter kruis.  

 48606975898_dfc8639921.jpg

 

Je hebt er ook nog eentje waarbij een klein kruisje een kwartslag gedraaid op het grote kruis ligt.  

Daarom is er ook zo'n mooi gebed, vind ik althans, in de Rozenkrans van de Goddelijke Barmhartigheid. Dat luidt:

Eeuwige Vader, ik offer U op: het Lichaam en Bloed, de Ziel en de Godheid van Uw welbeminde Zoon, onze Heer Jezus Christus, - en de tranen en bitterheden van uw allerheiligste Moeder - tot vergeving van onze zonden, en die van de hele wereld.

 

En dus niet: ik offer U op: al mijn werken en de extra geboden en verboden die ik erbij verzonnen heb (zoals je mag geen yoga doen, je mag niet mediteren, je mag niet aan ki-aikido doen, je mag niet op de liefde wijzen, je mag geen ronde tekeningen maken, je mag niet aan tai chi doen, je mag geen schilderij van Boeddha in je huis hebben, je mag geen beeld van Maria in je kerk hebben, etcetera.)

bewerkt door Dolce Vita
Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei TTC:

Misschien had het beter geweest om samen te werken bij het eerste prentje, zo had het voor iedereen veel makkelijker kunnen zijn. 

ik weet niet of dat kan, ieder heeft wel een persoonlijk kruis, maar het wraakgevoel op zij die het zich makkelijk maken in 12 kan voorkomen worden door bij 11 vergeving te doen, of zelfs door het door Jezus achtergelaten kruis over het ravijn te komen.

beeld 1 duidt mijns inziens gelijkheid uit, maar 12 de ongelijkheid die definitief is, waar helaas de mensen die verder kunnen in 11 geen gevoel voor hebben. Dan hoef ook ik niet verder.

moeten wij een oordeel hebben over hen die het zich gemakkelijk maken, de boodschap is makkelijker nu moeilijker straks, maar definitief onmogelijk?

Link naar bericht
Deel via andere websites
24 minuten geleden zei Noel2:

ik weet niet of dat kan, ieder heeft wel een persoonlijk kruis, maar het wraakgevoel op zij die het zich makkelijk maken in 12 kan voorkomen worden door bij 11 vergeving te doen, of zelfs door het door Jezus achtergelaten kruis over het ravijn te komen. beeld 1 duidt mijns inziens gelijkheid uit, maar 12 de ongelijkheid die definitief is, waar helaas de mensen die verder kunnen in 11 geen gevoel voor hebben. Dan hoef ook ik niet verder. moeten wij een oordeel hebben over hen die het zich gemakkelijk maken, de boodschap is makkelijker nu moeilijker straks, maar definitief onmogelijk?

De meest voorkomende domheid van de mens is het doel vergeten, zei Nietzsche. Er zijn ook mensen die het doel kennen, staat allemaal in de cartoon waardoor we terug bij het eerste prentje aankomen. 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Volgens de katholieke traditie kan het lijden van de een wel degelijk ten goede komen van het lijden van de ander en kunnen we door gebed en goede werken daadwerkelijk onze overleden broeders en zusters die Hem tot hun laatste adem volgden helpen op de weg naar de hemel.
Als je dus bemerkt dat je tekort zou schieten tegenover God, dat je 'het ravijn' niet zou kunnen oversteken omdat je Hem niet zo volmaakt zou hebben gevolgd als je zou willen, wanhoop dan niet. Je bent omringt door talloze engelen, heiligen en gelovigen op aarde die voor je bidden, elke dag weer.
Welke weg je met God ook gaat, hoe zwak of sterk je ook bent, je staat er nooit alleen voor, je hoeft het nooit alleen te doen. Ook als je gezondigd hebt, staat Hij al klaar om je te vergeven en wordt je aangemoedigd je weg met Hem voort te zetten.

Hou daarom vol, want zolang je met Hem gaat, is het einde altijd goed en zal zelfs de diepste en breedste kloof gedicht worden door het levengevend Kruis van onze Heer en Verlosser.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 minuten geleden zei Robert Frans:

Volgens de katholieke traditie kan het lijden van de een wel degelijk ten goede komen van het lijden van de ander en kunnen we door gebed en goede werken daadwerkelijk onze overleden broeders en zusters die Hem tot hun laatste adem volgden helpen op de weg naar de hemel. Als je dus bemerkt dat je tekort zou schieten tegenover God, dat je 'het ravijn' niet zou kunnen oversteken omdat je Hem niet zo volmaakt zou hebben gevolgd als je zou willen, wanhoop dan niet. Je bent omringt door talloze engelen, heiligen en gelovigen op aarde die voor je bidden, elke dag weer. Welke weg je met God ook gaat, hoe zwak of sterk je ook bent, je staat er nooit alleen voor, je hoeft het nooit alleen te doen. Ook als je gezondigd hebt, staat Hij al klaar om je te vergeven en wordt je aangemoedigd je weg met Hem voort te zetten. Hou daarom vol, want zolang je met Hem gaat, is het einde altijd goed en zal zelfs de diepste en breedste kloof gedicht worden door het levengevend Kruis van onze Heer en Verlosser.

Zouden we niet gewoon kunnen samenwerken vanaf het begin? We zouden van al die verschillende kruisen immers ook een brug kunnen maken, en die samen dragen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 minuten geleden zei TTC:

Zouden we niet gewoon kunnen samenwerken vanaf het begin? We zouden van al die verschillende kruisen immers ook een brug kunnen maken, en die samen dragen.

Prachtige gedachte! Hoop dat je het niet erg vindt dat sommigen dan verder niets meer dragen of in deeltijd...

uiteindelijk de sterkste schouders de zwaarste lasten?

bewerkt door Noel2
Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid