Spring naar bijdragen

Bezuinigingen hoger onderwijs


Aanbevolen berichten

Quote:

[...]

Neuh, ik was een middelmatige mavo-leerling. Nu doe ik het toch vrij aardig dacht ik zo.

Idem. Vanaf de basisschool had ik een leerachterstand door oa. een concentratie stoornis. Tijdens de mavo werd dat steeds minder en werkte ik die leerachterstand steeds verder weg. maar heeft er wel voor gezorgd dat ik nu jaren langer bezig ben met mijn school traject dan mede studenten die van het VWO komen.

Ik ben op de uni gekomen doordat je via het hbo er wel toegang tot hebt en daar heb je weer via het mbo toegang toe. Op de uni heb ik een beetje vertraging opgelopen, verder op het hbo een verkeerde studie gekozen, waarna ik vervolgens een andere koos die me wel lag. Maar mbo studie was maar 3 jaar, dus ben ik uiteindelijk even oud als mensen die ik ken die het zelfde gedaan hebben maar dan 4 jarige mbo en geen foute studie keuze daarna. MBO en HBO heb ik minimum van de tijd over gedaan. Uni is me dat niet gelukt. Misschien ook wel een stukje door gebrek aan studie discipline waar ik op lagere niveaus prima mee weg kwam. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 83
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

[...]Klopt, dit weekeinde een artikel gelezen in het FD, waarin het ging over het gemak waarmee studenten lenen. Dat lenen doen ze niet voor de studie, maar met name om luxeuser te leven als student. Vakantie naar Thailand, moet kunnen, I-phone, MacBook, I-pod ze willen het allemaal, maar maken geen keuzes daarin.

Voor een betrekkelijk grote groep lijkt het teveel feest en te weinig studie. Daarmee komen dergelijke maatregelen naar voren.

maar dit gaat dus over studenten die bijlenen he.. dat betekent dat ze dit dus allemaal zelf terug mogen betalen inclusief de rente. Ik ken geen student die enorm kan gaan zuipen, feesten, gadgets kopen, op dure vakanties gaan, zonder bij te lenen of er veel bij te werken (en vaak een combi van beide).

Ik leen niet bij, en mijn man ook niet. Ik ben afgelopen jaar voor het eerst sinds 3 jaar langer dan een weekend op vakantie geweest (10 dagen naar italie) en mijn man is ook al jarenlang niet op vakantie geweest want meestal werken wij in de zomervakantie om ons collegegeld te kunnen betalen. Door het jaar heen werken we ook een aantal uur in de week. Ik woon inderdaad niet meer bij mijn ouders (gaat ook wat lastiger als je getrouwd bent), maar wel in een klein 2-kamerflatje een heel eind van het centrum af. Ik ga wel eens de stad in om wat te drinken maar dat is zeker niet wekelijks het geval. Ik koop zelden nieuwe kleding, alle meubels en apparatuur die we hebben zijn 2ehands of gekregen.. nouja, you get the picture. En dat gaat prima hoor smile.gif Dit om aan te geven dat studenten echt niet van jullie belastingcenten kunnen feesten. Daar moeten ze zelf voor werken naast hun studie, of ze hebben rijke ouders/een fikse lening.

Ik snap wel dat er bezuinigd moet worden. Ik vind het persoonlijk vervelend dat dit ook geld voor studenten die al vertraging hebben opgelopen want daar heb ik zelf last van knipoog_dicht.gif. Maar wat mij meer het probleem lijkt is dat het onderwijs achteruit gaat. De TU in Delft is nu een toonaangevende technische universiteit. Maar daar doen de meeste studenten véél langer over hun studie dan er voor staat. Ook hebben de studies daar vaak een twee-jarige master. Ik ben wel benieuwd wat er gebeurd met zulke beta-studies. Je moet wel erg gemotiveerd zijn en overtuigd van je eigen kunnen als je nu nog aan een moeilijke beta-studie begint die 5 of 6 jaar duurt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Vind je dat geen eng idee, gelijk als je aan het werk gaat al met schulden zitten? Ik ben blij dat ik dat (voorlopig tenminste) niet hoef, het lijkt me best naar, gelijk je loopbaan beginnen op zo'n manier.

x2

Alhoewel ik wel denk dat ik sowieso wel bij moet gaan lenen maar das offtopic.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

Vind je dat geen eng idee, gelijk als je aan het werk gaat al met schulden zitten? Ik ben blij dat ik dat (voorlopig tenminste) niet hoef, het lijkt me best naar, gelijk je loopbaan beginnen op zo'n manier.

moah nee.. ik heb grotere zorgen, bijv. om een baan te vinden als beginnend jurist .. dus als ik een baan heb ben ik al blij, en vind ik het geen probleem om eventjes een paar maanden enigszins zuinig te leven, zoals ik nu in feite ook gewoon doe, en het dan gelijk af te lossen.. ben niet van plan om er jaren over te doen. Ik was eerst ook heel erg tegen lenen, maar ik ga niet 2 jaar lang heel zuunig aan lopen doen en met allemaal tweedehandse kleren rondlopen om dan vervolgens in 1 keer in weelde te leven.. wat is daar de zin van? Kan je het toch net zo goed een beetje spreiden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik niet, ik moet werken voor mijn geld en krijg niet elke maand geld van de overheid. En de demonstratie was weer het oude vertrouwde geneuzel met de vertrouwde gezichten en de vertrouwde leuzen. Niet bijster boeiend.

En ik zie geen enkel probleem met de Halbe-heffing. Als je niet meer wilt betalen moet je maar zorgen dat je op tijd afgestudeerd bent.

Grappig, bijna alle ministers zijn lang afstudeerders. Hoezo hypocriet!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Want het collegegeld is kostendekkend voor een studie?

Daar heb je wel een goed punt. Ik zou eigenlijk niet weten hoeveel het daadwerkelijk kost. 4600 euro wellicht? big-smile.gif

Desalniettemin heb ik weinig begrip voor de regeling, zeker als die 'met terugwerkende kracht' wordt ingevoerd. Dan zouden veel mensen daar de dupe van worden die daar niet op gerekend hebben. En dan niet alleen de feestvierders maar ook mensen die wel degelijk met een goede studie/goed met hun studie bezig zijn en zo geblokkeerd worden.

Moet trouwens toegeven dat ik een poos lang de regeling niet als heel reëel heb gezien, ook omdat er bijvoorbeeld geen sprake is van uitzonderingsgevallen. Het wetsvoorstel komt dan wat 'ruw' op me over, een soort van test: hoeveel gaan de universiteiten slikken? Het zou me niet verbazen als er straks een aangepaste of afgezwakte regeling komt.


Samengevoegd:

Quote:

Grappig, bijna alle ministers zijn lang afstudeerders. Hoezo hypocriet!

Ik zie de hypocrisie ook niet. Dat zij hebben kunnen studeren in betere tijden zegt niets over het heden. Het is juist des te beter dat ze dat soort 'gevoelsargumenten' niet meenemen in hun beslissing.


Samengevoegd:

Quote:

Ik stel me behoorlijk vragen bij de plannen zoals ze nu op tafel liggen, maar bepaalde eisen van studenten vind ik ook maar onzin. Neem nu bijvoorbeeld in het bestuur van je vereniging zitten. Leuk en interessant enzo, maar waarom moét dat met een jaar uitloop? Waarom kan je dat niet combineren met je studie?

Dat kan in principe wel ja. Tenminste, ik heb van mensen gehoord die een bestuursjaar hebben gedaan en tegelijk 60 studiepunten binnengetikt. Het kan dus (maar ik denk niet dat iedereen dat zou kunnen). Wat je ook moet meenemen is dat zo'n functie vaak goed staat op je CV en ook aardige ervaring oplevert, als het gaat om dagelijks bestuur, omgang met mensen, 'dingen regelen' en plannen. Dat zijn allemaal vaardigheden die in het latere beroeps- en bedrijfsleven ook goed van pas komen.

Quote:
Het volstrekt nornaal vinden dat anderen belasting betalen om jouw hobby te financieren, dat gaat mij als student die ook graag een leven naast de studie heeft wel te ver. Natuurlijk, als je alles wilt, leuke studie en een goed baantje en een bestuursfunctie en een uitgaansleven en elk jaar op reis kunnen gaan enzovoort enzovoort, dan kom je in de problemen.

Ik weet niet of je een bestuursfunctie dan ook ziet als een 'hobby'. En ik denk ook wel dat je gelijk hebt; je kunt niet alles willen. Als ik naar mezelf en de mensen om me heen kijk zie ik dan ook wel dat daar degelijk keuzes in worden gemaakt. Ik ga zelf amper op vakantie of uit (en dan gooi ik niet met bakken geld), laat staan dat ik een actieve (dure) hobby heb. Ook ontbeer ik de nieuwste snufjes. Ik heb wel een abonnement op een krant smile.gif Ik zie bij andere mensen dat ze ook niet de ruimte hebben om veel geld in hobby's, dure spullen of vakanties te stoppen.

Last but not least, een vakantie is goed voor je studieprestaties. Even uit de sleur, even wat anders, dingen op een rijtje - en dan weer aan de slag. Toch?

Quote:
Keuzes maken dus, net als elke volwassene. Voor de ene zal die keuze zijn: stapje terug met het bestuur en je studentenvereniging steunen op een manier die je wel trekt, voor de ander zal het zijn: keihard werken aan je studie en je vereniging en verder nauwelijks nog wat te doen hebben, nog een ander zal misschien beslissen het risico op studievertraging en extra kosten dan maar te lopen. Maar doen alsof studievertraging gewoon een onvermijdelijk gevolg is van een leuk, actief en geëngageerd studentenleven is imo onzin.

Du hasst recht. Wel is het zo dat de student nog meer onder druk komt te staan zijn/haar studie op tijd af te ronden, en er dus minder kandidaten zullen zijn voor bestuursfuncties. Dan krijg je inderdaad magnetron-studenten, die rond hun 30e zich gaan afvragen waar ze 't allemaal voor doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Oh, ik ben het met je eens dat vakanties en boeiende extracurriculaire activiteiten fijn en goed zijn hoor. Ik doe zelf ook dingen naast mijn studie en maak flinke reizen (waar ik ook flink voor werk want dat geld komt natuurlijk niet zomaar aanwaaien), maar ik zorg wel dat zulke dingen mijn studie niet in gevaar brengen. En ja, dat betekent soms keuzes maken. Ik erger me gewoon een beetje aan studenten die doen alsof een beetje normaal studentenleven niet meer mogelijk is zonder vertraging, dat is gewoon niet zo. In de ideale wereld heeft iedereen zat tijd om zich in te zetten voor wat hij/zij boeiend en belangrijk vindt zonder dat financiële issues een beperking zijn, maar dit is niet die ideale wereld, we zitten met een moeilijke situatie waarin iedereen wat bijdragen moet leveren. Dan zielig gaan doen omdat je wellicht je prioriteiten wat anders zal moeten leggen vind ik eerlijk gezegd een beetje flauw, te meer omdat één jaar vertraging nog gewoon kan als dat dan echt zo nodig is.

For the record, ik vind dat er veel goede redenen zijn om vertraging op te lopen en denk niet dat iedereen die vertraging oploopt gewoon lui is oid. Dingen als ziekte, persoonlijke situatie, verkeerde keuzes, een minder voor de hand liggend studietraject, het combineren van studies, of gewoon brute pech, kunnen allemaal redenen zijn waar ik begrip voor heb. Maar het moet wel redelijk blijven, en in een economisch heel lastig klimaat gaan roepen om je recht om actief te zijn in een studentenvereniging terwijl je de combinatie met studeren niet trekt vind ik niet redelijk. En ja, het blijft een hobby, hoe boeiend en relevant voor je cv en voor het studentenleven in z'n geheel ook. Ook goede, belangrijke hobby's zijn hobby's.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

moah ik ken iig al 1 persoon die in een commissie zit enkel voor haar CV.. Bij mij op de uni wordt het er ook echt constant ingehamerd, laat je zien, doe dingen naast je studie anders krijg je geen baan etc. etc... Ik denk dat het voor heel veel mensen dus niet zozeer een hobby is hoor, ze denken gewoon allemaal dat het noodzaak is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Du hasst recht. Wel is het zo dat de student nog meer onder druk komt te staan zijn/haar studie op tijd af te ronden, en er dus minder kandidaten zullen zijn voor bestuursfuncties. Dan krijg je inderdaad magnetron-studenten, die rond hun 30e zich gaan afvragen waar ze 't allemaal voor doen.

Wellicht krijgen we wel een cultuuromslag en gaan al die mensen vóórdat ze aan een studie gaan eens bedenken wat ze willen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat heel veel jongeren dat ook gewoon doen, Machiavelli. Ze moeten zelfs op de middelbare school al door middel van profielen keuzes maken die hun studietoekomst grotendeels kunnen vastleggen. Vergeten we echter niet dat de hersenen van pubers en jonge adolescenten nog niet helemaal ontwikkeld zijn en ze dus nog niet zo volmaakt vergaande keuzes kunnen maken en de gevolgen daarvan kunnen overzien, zoals volwassenen dat ook al zo vaak niet echt kunnen.

Iedere student heeft mijns inziens het recht om fouten te maken, een keer flink op den muil te gaan en daarna weer opnieuw te beginnen. Je mag niet van een jongere verwachten dat hij altijd en meteen de juiste keuzes maakt en de opleiding die hij kiest altijd glansrijk zal voltooien. Een student moet al ontzettend veel keuzes in korte tijd maken, wat al druk op hem legt, dus hem dan ook nog willen afrekenen op elke fout is mijns inziens dan ook weer zo wat.

Misschien dat een verplicht jaar studiebezinning tussen middelbare school en vervolgstudie dan nog niet eens zo'n gek idee hoeft te zijn. Een jaar net zo intensief als school, waarin men de meest uiteenlopende (en ontnuchterende) stages loopt en daarbinnen hard werkt, gesprekken heeft met begeleiders, testprogramma's voltooid, studeert op de verschillende mogelijke richtingen en de moeilijkheden en nadelen die daarbij horen, les krijgt in hoe de arbeidsmarkt precies in elkaar steekt, etc. En dat op het niveau dat bij de student past. Zodat men misschien eens écht de tijd heeft om een weloverwogen keuze te maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat het kiezen niet makkelijker maakt is dat in principe alle hogescholen en universiteiten er baat bij hebben om nieuwe studenten aan te trekken. Dus wordt er vooral een positief plaatje gepresenteerd en zullen weinig voorlichters ook de lastige kanten van de studie belichten. Als de focus meer ligt op het aantrekken van kwaliteit (competente studenten), is de lat aan de ingang ook wat hoger om maar zomaar een "leuke" studie te doen.

Toen ik als voorlichter voor mijn studie optrad, heb ik ook zeker gewezen op de valkuilen en afknappers. Want uiteindelijk is niemand er écht bij gebaat als de student een verkeerde keuze maakt. Dan krijg je situaties dat een student die minder goed weet wat hij precies wil en waar hij voor wil gaan zo 2 keer een verkeerde keuze maakt en dan in de laatste jaren van zijn nieuwste studie daar de boete voor betaalt. Ook niet positief voor de school waar hij zijn laatste studie volgt, want die raken daar ook de dupe van omdat ze worden gekort in hun inkomsten.

Zou het dan niet een beter idee zijn om in plaats van het huidige voorstel in te stellen dat juist scholen worden gepakt als hun studenten de studie niet afronden of met een BAS worden weggestuurd? Dan moeten scholen wel vooral proberen de juiste leerlingen voor de opleiding te werven en zal de lat aan de ingang hoger worden gelegd. Daarmee worden meer studenten ervoor behoed een verkeerde keuze te maken en lopen ze op die manier ook minder studievertraging op. Wellicht een beter idee dan scholen te pakken op studenten die pas bij hun de juiste opleiding zijn begonnen, maar door verkeerde keuzes in het verleden hun 4-jarige studie in twee jaar zouden moeten doen...

Of begrijp ik het helemaal verkeerd en worden scholen met het huidige voorstel pas gekort als een student langer over zijn studie doet dan de tijd die er voor die specifieke studie staat?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Timon, wat je met jouw voorstel echter ook kan krijgen, is dat scholen studenten makkelijker doorlaten en wat, ja, creatiever omgaan met examenuitslagen. Elk voorstel kan twee kanten opgaan, omdat we nu eenmaal met mensen te maken hebben. Misschien moet er wel gewoon helemaal geen boetesysteem zijn, omdat dat toch ook stigmatiserend en uiteindelijk niet zo motiverend werkt, maar moeten zowel scholen als studenten op hun eigen verantwoordelijkheid worden gewezen. Zíj moeten voor een echte kenniseconomie zorgen, niet de overheid. Boetes deel je alleen uit vanuit een negatieve, wantrouwige kijk op scholen en studenten, en als je als overheid die negatieve kijk hebt, dan zul je dat net zo hard terugkrijgen en zal men misschien juist minder gemotiveerd zijn iets voor jou te doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik denk dat heel veel jongeren dat ook gewoon doen, Machiavelli. Ze moeten zelfs op de middelbare school al door middel van profielen keuzes maken die hun studietoekomst grotendeels kunnen vastleggen. Vergeten we echter niet dat de hersenen van pubers en jonge adolescenten nog niet helemaal ontwikkeld zijn en ze dus nog niet zo volmaakt vergaande keuzes kunnen maken en de gevolgen daarvan kunnen overzien, zoals volwassenen dat ook al zo vaak niet echt kunnen.

Dan moeten ze leren leven met foute keuzes of ouders moeten zich er intensiever mee bemoeien.

Quote:

Iedere student heeft mijns inziens het recht om fouten te maken, een keer flink op den muil te gaan en daarna weer opnieuw te beginnen.

Absoluut, en als dat betekent dat je 3000 euro extra moet dokken dan is dat gewoon zo. Volwassen zijn betekent verantwoordelijkheid dragen. Ook voor fouten die geld kosten.

Quote:

Je mag niet van een jongere verwachten dat hij altijd en meteen de juiste keuzes maakt en de opleiding die hij kiest altijd glansrijk zal voltooien.

Dat doet niemand. Wel verwachten een aantal mensen (gek genoeg vooral hoger opgeleiden) dat de overheid (en dus de belastingbetaler) maar voor elke foute keuze moet betalen. En gelukkig poogt de huidige regering dáár een einde aan te maken.

Quote:

Een student moet al ontzettend veel keuzes in korte tijd maken, wat al druk op hem legt, dus hem dan ook nog willen afrekenen op elke fout is mijns inziens dan ook weer zo wat.

Elke fout? Dit gaat niet over de fout van een verkeerde trui kopen of met de verkeerde snol in bed duiken. Dit gaat over fouten die de belastingbetaler een heleboel geld kost en vrij makkelijk voorkomen had kunnen worden.

Quote:

Misschien dat een verplicht jaar studiebezinning tussen middelbare school en vervolgstudie dan nog niet eens zo'n gek idee hoeft te zijn. Een jaar net zo intensief als school, waarin men de meest uiteenlopende (en ontnuchterende) stages loopt en daarbinnen hard werkt, gesprekken heeft met begeleiders, testprogramma's voltooid, studeert op de verschillende mogelijke richtingen en de moeilijkheden en nadelen die daarbij horen, les krijgt in hoe de arbeidsmarkt precies in elkaar steekt, etc. En dat op het niveau dat bij de student past. Zodat men misschien eens écht de tijd heeft om een weloverwogen keuze te maken.

Wellicht is zo'n programma een heel goed idee, maar alsjeblieft niet op mijn kosten en niet verplicht.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zou er zelf geen probleem mee hebben als zo'n bezinningsjaar deels door de student betaald wordt en deels door de belastingbetaler. Als samenleving profiteren wij er immers ook van wanneer studenten door zo'n jaar sneller en meer overwogen de goede keuzes maken en echt voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Zéker als je het jaar zou willen verplichten, zou het voor geen student een financiele strop moeten zijn. En ik denk dat het niet verkeerd is om er geen vrijblijvend iets van te maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind dat als de overheid je subsidie geeft voor een voltijdstudie, dat je dan ook voltijd met die studie bezig moet zijn. Prima als je dan er een jaartje tussen uit gaat of allemaal vrijwilligerswerk gaat verrichten voor studentenverenigingen en weet ik wat, maar als de studie dat niet onder studielast rekent vind ik het normaal dat je dat dan in je eigen vrije tijd doet, desnoods met studie onderbreking. Wel is het idd wrang dat er dubbele signalen zijn: Je moet een studie zo snel mogelijk afronden, men wilt geen zesjes mentaliteit en je moet actief zijn in van alles buiten je studie. Met het ene ontmoedig je wel een beetje het andere.

Door de studiepunten (ECTS) kun je uitrekenen hoeveel uur men berekent voor een voltijdstudie. Voor een jaar staat 60 ECTS, één ECTS staat voor 28 uur studie inspanning (inclusief studeren, college, etc). Dus een jaar zou een student 32 uur per week kosten. Als je het naast een voltijd baan zet kost het je eigenlijk iets meer uren, want ik heb geen vakantiedagen meegenomen in de berekening. Er zijn natuurlijk studenten die er minder uren over doen, maar dan is of de opleiding te licht of de student te slim. knipoog_dicht.gif Als je over één ECTS 28 uur doet, dan ben je volgens de norm gewoon goed bezig en voldoe je aan het niveau.

Opzich vind ik dat dit gegeven wel een beeld schetst in hoeverre men rekening houdt met hoeveel uur je dan in dingen als ‘studentenvereniging voorzitter’ kunt steken naast je studie. Maar eveneens geeft het een beeld van hoeveel uren in bijbaantjes. Persoonlijk ben ik nogal negatief over het idee van een lening en vind ik het principe van de beurs niet goed werken in de praktijk. Ik zie er best wel wat in om studenten te dwingen dat ze hun studie op tijd afronden. Maar ik zou eveneens zijn voor een kosten verlaging van de studie of verhoging van de beurs. Tevens het voorstel wat ze voor de master hebben vind ik slecht.

Dus, dat je beperkingen stelt aan het studie termijn zie ik opzich wel wat in. Maar om het als financiële drempel te doen vind ik om een aantal redenen eigenlijk heel verkeerd. Ten eerste vind ik dat een diploma niet te koop moet zijn. Nu overdrijf ik een beetje, maar ergens zit er wel wat in: als jezelf of je je begunstigers maar genoeg geld hebben, dan kun je uiteindelijk wel je studie afmaken. Als dat niet het geval is, dan niet. Je krijgt op die manier een klasse ongelijkheid. Als rijke student kun je het permitteren veel meer tijd te nemen om te studeren dan een arme student. Ten tweede wekt het waarde vermindering van het diploma in de hand (dat is nu ook al het geval). Men zou misschien beter kunnen werken met een systeem dat je voor je voortzetting van je studie een bepaald aantal punten moet halen binnen een bepaalde tijd.

Het tweede wat ik er slecht aan vind is dat er een valstrik in dit voorgestelde systeem zit: Als je namelijk ná een jaar studeren er achter komt dat de studie niks voor je is, dan kun je niet meer terug. Dan moet je namelijk of een nieuwe studie zoeken, of je moet je beurs terug betalen. Want nu is het al zo dat je binnen 9 jaar een studie afgerond moet hebben, anders vorderen ze je studie financiering terug. Straks zul je binnen 6 jaar dat moeten, want anders moet je enorm betalen. Kortom, dat brengt wel een flinke drempel met zich mee.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik zou er zelf geen probleem mee hebben als zo'n bezinningsjaar deels door de student betaald wordt en deels door de belastingbetaler. Als samenleving profiteren wij er immers ook van wanneer studenten door zo'n jaar sneller en meer overwogen de goede keuzes maken en echt voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Zéker als je het jaar zou willen verplichten, zou het voor geen student een financiele strop moeten zijn. En ik denk dat het niet verkeerd is om er geen vrijblijvend iets van te maken.

Oh alsjebliéft niet. Leuk en aardig voor studenten die niet weten wat ze willen, maar voor studenten die dat wel weten is een jaar extra verplicht bezig zijn met dingen waar ze weinig mee hebben echt helemaal niks. Ik wist toen ik 17 was al donders goed wat ik wou en dat laatste jaar middelbare school was echt aftellen voor mij, nog een heel jaar lang bezig zijn met allerhande dingen terwijl ik me zo graag wou storten op iets dat me écht boeide. Als ze me toen nog een verplicht tussenjaar opgelegd hadden, had ik dat bepaald niet motiverend gevonden. Je moet het hele systeem niet exclusief gaan inrichten op trage, onzekere studenten die het nodig hebben dat iemand hen wat langer bij het handje houdt.

(En voor alle duidelijkheid: ik heb mijn studie binnen de voorgeschreven tijd afgerond, met meer dan 60 studiepunten per jaar omdat ik uit interesse extra vakken volgde, zonder één onvoldoende. Dat bestaat ook, laten we ook dat even niet vergeten.)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Zo'n bezinningsjaar als Robert beschrijft zou ik graag doen. Ik heb nu namelijk al twee jaar extra gehad om te bedenken wat ik wil worden en ik weet het nog steeds niet. Alleen verplicht zou ik het niet maken, dat schrikt ook heel erg af en er zijn ook idd zat mensen als Iria die het laatste jaar aftellen naar 'hun' studie.

Overigens heeft die Halbe-heffing me in die zin afgeschrikt dat ik het komende jaar ga werken om een goede studiekeuze te kunnen maken, zodat ik niet na een jaar van studie wil switchen. Want mocht ik een verkeerde keuze maken mag ik zelf gaan dokken, want mijn ouders kunnen het niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

En zo'n bezinningsjaar is er ook al wel, bijvoorbeeld in de vorm van het Basisjaar op de Evangelische Hogeschool. Heeft mij ontzettend geholpen om een goede keuze te maken, ik vrees dat ik anders nu nog bezig was de juiste studie te zoeken... Maar daar krijg je geen studiefinanciering voor, dus dat is al gauw een behoorlijke hap voor ouders...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

En zo'n bezinningsjaar is er ook al wel, bijvoorbeeld in de vorm van het Basisjaar op de Evangelische Hogeschool. Heeft mij ontzettend geholpen om een goede keuze te maken, ik vrees dat ik anders nu nog bezig was de juiste studie te zoeken... Maar daar krijg je geen studiefinanciering voor, dus dat is al gauw een behoorlijke hap voor ouders...

Plus dat het basisjaar ook niet zo algemeen is als ik zou willen. Ik heb het ook overwogen namelijk, maar ik heb het idee dat het vooral focust op sociale studies en minder op creatieve, beta of gamma (geschiedenis, archeologie) studies.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid