Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

AMSTERDAM - In het Brabantse Moerdijk woedt sinds woensdagmiddag drie uur een zeer grote brand in chemicaliënbedrijf Chemie Pack aan de Vlasweg. Vanwege de rookontwikkeling is voor Zuid-Holland Zuid de hoogste alarmfase afgekondigd.

Grote brand Moerdijk Fotoserie video

Volgens de politie zijn de gevaarlijke stoffen die in het bedrijf zijn opgeslagen giftig, bijtend en brandbaar.

De werking van de stoffen is door gespecialiseerde medewerkers van de hulpdiensten onderzocht. Om welke stoffen het exact gaat, is niet bekend.

Explosies

Er hebben zich meerdere explosies voorgedaan op het terrein. Mogelijk gaat het om ontplofte opslagtanks.

Het ministerie van Justitie heeft het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) in werking gesteld. Dat is een landelijk coördinatiecentrum voor de inzet van brandweer en overige hulpdiensten.

Ook een Regionaal Operationeel Team van de regio Zuid-Holland Zuid is woensdag bijeengekomen. Dat bestaat uit vertegenwoordigers van de hulpdiensten.

Overgeslagen

Brandweer, politie en andere hulpdiensten zijn massaal aanwezig op de rampplek. De brand is overgeslagen naar een aangrenzend bedrijfspand van Wärtsilä, dat helemaal is afgebrand.

In het pand lagen scheepsschroeven, aldus een woordvoerder van de brandweer. Volgens hem sloeg het vuur over doordat brandende vloeistof naar het bedrijf stroomde.

Geen gewonden

De politie meldt aan NU.nl dat er geen gewonden bekend zijn. Alle medewerkers van het bedrijf zijn in veiligheid gebracht. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

De brand gaat gepaard met een grote rookontwikkeling. Enorme zwarte rookwolken worden momenteel door de wind naar het zuiden van Zuid-Holland gedreven.

Luchtalarm

In delen van de gemeente Dordrecht en van het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard is het luchtalarm afgegaan. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden.

Ook de inwoners van de gemeente Moerdijk moeten de ramen en deuren gesloten houden. Geluidswagens waarschuwen de inwoners van Moerdijk.

Volgens weerinstituut KNMI bevond de bovenste laag van de rookwolk zich omstreeks kwart voor vijf al boven het Groene Hart. ''Daar hangt de wolk op ongeveer 500 meter hoogte\", aldus een woordvoerder van het KNMI.

Stoffen

Chemie Pack is een bedrijf dat brandbare, giftige en bijtende chemische stoffen verpakt en opslaat. Welke risico's dat precies met zich meebrengt kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. De zegsman laat weten dat de brand \"in ieder geval de hoogste prioriteit heeft\".

Bij Omroep Brabant spreekt een brandweerman van \"levensgevaarlijk spul in de rook\". De regionale omroep is uitgeroepen tot rampenzender. Mensen kunnen ook terecht op link en bellen naar 0800-1352.

Ruim honderd brandweermensen van alle korpsen uit de regio zijn ingezet om de brand onder controle te krijgen. Ook de brandweer van Shell is ter plaatse. De vlammen slaan hoog uit het pand.

De brandweer houdt de loodsen van het bedrijf waarin geen brand woedt nat om overslaan te voorkomen. Het vuur zelf wordt bestreden met vooral schuimkanonnen.

Het blussen van de brand wordt door de vele heftige explosies ernstig bemoeilijkt. Inmiddels zijn er drie bluskanonnen van de luchtmacht gearriveerd om de brandweer bij te staan.

Afgesloten

Op last van de hulpdiensten is het scheepvaartverkeer op het Hollandsch Diep stilgelegd.

De afslagen naar Moerdijk vanaf de snelweg A17 zijn afgesloten.

Kijkers naar de brand in Moerdijk veroorzaken woensdagmiddag op de A16 een lange file. Omstreeks vijf uur stond het verkeer richting zuiden voor de Moerdijkbrug over 8 kilometer stil. Dat heeft de ANWB gemeld.

Toch wel heftig..

Rook komt dus deze kant (dordrecht) op.. Moet eigenlijk gaan werken, maar wacht even af hoe het zich ontwikkeld

Die explosies zijn ook behoorlijk heftig!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Oeps, ik lees het nu pas voor het eerst en ik heb zowat de hele middag buiten gelopen dus ik hoop dat het niet te giftig was. Als dit het laatste is wat jullie ooit op credible van mij vernemen, dan weet je hoe het komt. puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Oeps, ik lees het nu pas voor het eerst en ik heb zowat de hele middag buiten gelopen dus ik hoop dat het niet te giftig was. Als dit het laatste is wat jullie ooit op credible van mij vernemen, dan weet je hoe het komt.
puh2.gif

Leiden heeft er geen last van smile.gif.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben toch maar naar mn werk gegaan..

Hier in dordrecht alles erg rustig! Iedereen is binnen natuurlijk..

Ze gaan vanavond een 'aanval' doen.. dus megaveel water op het vuur in de hoop dat het uitgaat. Wat dus nog meer rookontwikkeling betekend.. maar zou mooi zijn als het vuur uit is.

En een bedrijf met giftige stoffen staat in de fik en ze meten niks giftigs?? Yeah right.. ik hou alles potdicht.

Op twitter zijn er al een hoop grappen te zien.. op zich wel leuk om te lezen, maar maak me toch nog wel beetje zorgen over wat er allemaal uit de lucht komt vallen met die regen

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid