Spring naar bijdragen

Kan vechtsport en Christen zijn?


Aanbevolen berichten

Quote:
Op dinsdag 02 augustus 2005 00:54:28 schreef RobertF het volgende:

Sjaloom diakio,

Spiritueel in de zin dat ze vanuit een niet-christelijke filosofie bepaalde handelingen verrichten. In het oosten zijn vechtsport, godsdienst en dus de daaruit vloeiende spiritualiteit meestal nauw met elkaar verbonden.

In Nederland zul je die combinatie niet zo snel tegenkomen, maar de ene dojo doet meer aan die veelal oosterse spiritualiteit dan de ander. Spiritualiteit is prima, mits gebaseerd op het evangelie. Anders is het dus gewoon even kritisch nadenken bij wat je doet.

Ah ja. Laten we het er maar op houden dat ik een subtiel ander idee over spiritualiteit heb dan smile.gif

Overigens, twee oosterse vechtsporten tot redelijk niveau gedaan. Heeft me, ook spiritueel, geen kwaad gedaan geloof ik.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 174
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ik zelf heb enkele jaren op judo gezeten als jongetje en het tot en met de bruine band gedaan. Het viel me op dat ik er de eerste les leerde... mezelf te beheersen. Wie denkt dat je onbeperkt die sp

Quote:

Lijkt me niet echt gezond en doet mij ook sterk vermoeden dat daar verkeerde krachten achter zitten.

Het mediteren, het 'opzoek gaan naar je innerlijke kracht' en dergelijke geven mij toch sterk het gevoel dat er iets niet helemaal goed aan is.

Niet alles wat ik doe hoeft christelijk te zijn, zolang het maar niet strookt met het christendom.

Er was laatst een programma op t.v. waarbij ze lieten zien hoe dit"kunnen doorboren van het lichaam "niets met externe krachten te maken had maar met concentratie en het aanleren van blokkeren van uitgaande pijnprikkels in de hersenen. Niks spiritueels, goddelijks (christelijk of anderzijds) of demonisch aan dus.

Een christen gaat ook op zoek naar zijn innerlijke kracht. Het wordt ons aangeraden het koninkrijk in ons te zoeken.... Ook een christen wordt geacht te sterven en geestelijk weer op te staan, die innerlijke kracht noemen we de heilige geest. Iemand die volledig vanuit de heilige geest leeft, heeft het eeuwig leven en kent het koninkrijk gods al op aarde.

Het christendom kiest de weg van het verstand en ziel, vechtsport combineert lichaam, verstand en ziel.

Ergens is in het christendom het idee ontstaan dat het lichaam slechts een tijdelijke behuizing is waar je goed voor mag/moet zorgen omdat dit je voertuig is, maar dat het lichaam er verder niet zoveel toe doet als het gaat om het eeuwige.

Het christendom kent de weg van het lichaam niet als weg tot het vinden van ... Daarom komen de oosterse vechtsporten ons ook vreemd voor.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op dinsdag 02 augustus 2005 01:04:36 schreef Lady-Kebiss het volgende:

[...] De gedachte en/of vraag of vechtsporten en het christen-zijn wel samen gaan.

Ah, ok. Ja, die gaan samen. Probleemloos. Zei Paulus al niet zoiets dat je best offervlees mag eten van een niet christelijke cultus, als je maar weet wat je doet? Dit lijkt me volledig langs die parallel te beredeneren.

Quote:
Je weet vast wel wat ik bedoel.

Tuurlijk. En jij maakt gewoon een grappig taalfoutje, en daar wijs ik je wat plagerig op. Vind je dat erg? Dan zal ik het niet meer doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 02 augustus 2005 01:19:22 schreef anastasia het volgende:

[...]

Het christendom kent
de weg van het lichaam niet als weg tot het vinden van

Niet zo veralgemeniseren he. Ken jij alle msytieke en spirituele tradities van het christendom? Ben je, in dit verband, bijvoorbeeld op de hoogte van de, nogal lichamelijke, huwelijks-spiritualiteit van Johannes Paulus II? Ken je de mystieke traditie van de Cistercienzers, en weet je wel zo zeker dat die wezenlijk afwijkt van Oosterse spiritualiteit, voor wat betreft de lichamelijke kant? Weet je hoe het Opus Deï aankijkt tegen het lichaam, en hoe dit gebruikt kan worden in de spirituele ontwikkeling? enzovoort, enzoverder?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 02 augustus 2005 01:23:56 schreef Lady-Kebiss het volgende:

[...]

Hoop dat je het niet erg vindt, maar dat bedoelde ik dus niet. Ik ben dus op zoek naar argumenten van christenen die dit idee aanhangen en dus geloven dat christen-zijn en vechtsport níet samengaat.

De argumenten waarom het wel zou kunnen ken ik, maar wil weten waarom juist níet, snap je?

Ah, sorry, had ik je fout begrepen. Dan kan ik je niet aan de gezochte argumenten helpen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 02 augustus 2005 01:24:15 schreef diakio het volgende:

[...]Niet zo veralgemeniseren he. Ken jij alle msytieke en spirituele tradities van het christendom? Ben je, in dit verband, bijvoorbeeld op de hoogte van de, nogal lichamelijke, huwelijks-spiritualiteit van Johannes Paulus II? Ken je de mystieke traditie van de Cistercienzers, en weet je wel zo zeker dat die wezenlijk afwijkt van Oosterse spiritualiteit, voor wat betreft de lichamelijke kant? Weet je hoe het Opus Deï aankijkt tegen het lichaam, en hoe dit gebruikt kan worden in de spirituele ontwikkeling? enzovoort, enzoverder?

Ah, goed lezen a.j.b. ik zei ergens in het christendom en niet overal in het christendom. Maar in de laatste zin had ik idd beter kunnen zeggen i.h.a kent het christendom...

Ik dacht overigens dat de reden om het niet te doen al verwoord was. Het komt uit een andere cultuur en levensfilosofie dan het christendom, kent rituelen die in letterlijke zin niet overeenstemmen met bijbels principes en het zou dus wel eens gevaarlijk kunnen zijn en het is beter geen risico te lopen, want als het niet van God is dan is het mogelijk van de duivel.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

In de oosterse cultuur die ook in de meeste vechtsporten meegegeven zal worden kan met de oproep tot positief denken terugvinden. Eén met jezelf én natuur. Dit klinkt op zich goed maar toch moeten we dit kritisch bekijken vanuit ons christen zijn. Achter deze leus kunnen ook magischesoterische beelden en ideeën schuilgaan. Dat is het geval als de 'macht van het denken' als sleutel voor de oplossing van alle problemen wordt gezien. De goeroes van dit valse evangelie vertegenwoordigen en leren de opvatting dat elk mens door geconcentreerd denken alles kan bereiken en realiseren wat hij wenst. Dit is oeroude tovenaarij die in de moderne wereld een vaste plaats heeft gevonden en allen die, bewust of onbewus, het geloof in God hebben ingewisseld voor een geloof in een geheimzinnige macht, die wij door onze gedachten kunnen bePinvloeden om datgene te krijgen wat wij wensen. En door ons bezig te houden met de oosterse cultuur zetten we een deur open voor dingen die niet van God zijn.

lees eens Romeinen 1:21,22 en kolossenzen 3:1,2

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Zo heb ik ook eens een documataire gezien over een sport (geen idee welke) waarbij de man uiteindelijk door wel 20 man in zijn ballen werd geschopt zonder een spier te verrekken. Zelfde verhaal....

Oh, dat heb ik mijn sensei ook zien doen. Laat ik het zo stellen: wanneer 20 man je ballen daadwerkelijk raken heb je een behoorlijk probleem. De kunst is dus ook om te vóórkomen dat je geraakt wordt. Door de spieren aan binnenkant van je dijen op een bepaalde manier te spannen (door in 'sanchin' te gaan staan) zorg je dat je spieren de trappen opvangen, net voor zij je dierbare deel raken.

Quote:
Er was laatst een programma op t.v. waarbij ze lieten zien hoe dit"kunnen doorboren van het lichaam "niets met externe krachten te maken had maar met concentratie en het aanleren van blokkeren van uitgaande pijnprikkels in de hersenen. Niks spiritueels, goddelijks (christelijk of anderzijds) of demonisch aan dus.

Klopt, skepsis van de kant van NGC. Mensen kunnen een operatie doorstaan doordat de pijnsignalen niet langer de hersenen bereiken. Door meditatie is hetzelfde te bereiken. Ongeveer hetzelfde doe je waarschijnlijk bij de tandarts door aan iets anders te denken. Oefen dat en je kunt jezelf ook doorspietsen.

Quote:
Achter deze leus kunnen ook magischesoterische beelden en ideeën schuilgaan. Dat is het geval als de 'macht van het denken' als sleutel voor de oplossing van alle problemen wordt gezien. De goeroes van dit valse evangelie vertegenwoordigen en leren de opvatting dat elk mens door geconcentreerd denken alles kan bereiken en realiseren wat hij wenst. Dit is oeroude tovenaarij die in de moderne wereld een vaste plaats heeft gevonden en allen die, bewust of onbewus, het geloof in God hebben ingewisseld voor een geloof in een geheimzinnige macht, die wij door onze gedachten kunnen bePinvloeden om datgene te krijgen wat wij wensen. En door ons bezig te houden met de oosterse cultuur zetten we een deur open voor dingen die niet van God zijn.

Beter zou ik de intolerantie en bekrompenheid, die kan schuilen in het christendom, niet kunnen uitdrukken.

Trouwens, nathalie, verdiep je eens in deze 'geheimzinnige macht'. Je zou namelijk wel eens tot de conclusie kunnen komen dat deze helemaal niet bestaat. Zoals Anastacia al refereerde aan NGC: alles is verklaarbaar. De mens zelf is instaat tot op het eerste gezicht magische taferelen, maar alles ligt binnen de grenzen van het kunnen.

Als het echt magie is, toon me dan maar eens iemand die ermee kan vliegen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Dag Robert,

opzich snap ik het ook wel, natuurlijk, ben ook niet helemaal wereldvreemd. Maar aan de andere kant denk ik soms wel eens: moet je eens zien hoe radicaal Daniël en zijn vrienden waren. Zij wilden bijv niet buigen voor de koning, terwijl dat in dat land ook normaal was. Het ging niet om het feit dat hun geen respect hadden voor Nebucadnezar (en nu hopen dat ik het goed schrijf) maar om het principe niet te buigen voor een ander. Moeten wij dan soms ook niet een uitzonderlijke actie vertonen, omdat het ons gevraagd wordt? En zoals ik zeg: ik vraag me dan af of het niet gewoon mogelijk is op een andere manier te laten zien dat je respect hebt voor iemand?

Sjaloom Lady-Kebiss,

Maar wacht even: daar ging het dus om het vereren van de koning, niet om een groet zoals bij judo wordt gedaan. Dáár zit dus het verschil in. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we de handeling "buigen" maar moeten afschaffen omdat je daarbij weleens eer zou kunnen brengen aan iemand, terwijl dat niet zo hoeft te zijn.

In Japan groeten ze elkaar met een lichte buiging. Is dat dan ook verkeerd? Nee, want het heeft dezelfde betekenis als hier het elkaar handen schudden. Zou judo hier zijn uitgevonden, dan hadden judoka's elkaar waarschijnlijk de hand geschudt. Maar het komt uit Japan, dus wordt er gebogen. Zo simpel is het.

De bijbel kent alleen het buigen als zijnde iemand eer brengen. Andere betekenissen kent het niet. In Japan heeft die buiging dus níét die betekenis. Conclusie: op die manier voor elkaar buigen is niet verkeerd, omdat het dus niet om die stomme handeling zélf gaat, maar om de betekenis erachter. Logisch toch?

Link naar bericht
Deel via andere websites

100% pure ironie mwhahaha... Maar goed, ik denk niet dat dit echt slecht is. Boksen (kick/thai of wat voor soort ook)is niet zomaar een robbertje knokken, maar ook een taktisch spel van zetten, aanvallen afweren, overnemen en dergelijke. Eigenlijk gewoon een wildere vorm van schaken. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op zaterdag 10 juli 2004 14:36:52 schreef John het volgende:

[...]

Nouja, behalve het zware werk van een timmerman, heeft Jezus geen spierverwekkende dingen gedaan.

Heeft Jezus ooit gevochten? Een robbertje vechten met zijn neef Johannes de Doper, jah. Maar echt vechten, met gevaarlijke schoppen, of naar de regels van een bokswedstrijd?

Heb je Jezus wel keer zien voetballen dan of potje tennis?

Ik heb zelf 2 á 3 jaar karate gedaan. Maar ik zie het probleem niet. Er staat dan wel: Gij zult niet slaan. Maar dis tog heel iets anders! dit is vriendschappelijk.

Quote:
maar niet erin verdieppen en wedstrijden spelen en mensen (inclusief jezelf) op hun 50ste een hersenstoring bezorgen. dat besef ik nu pas

die hersenstoringen.. is tog hun eigen risico? Ik vind dat als je zo'n sport doet je ook verantwoordelijk moet voelen voor evt consequenties

Ik zou niet weten wrom je als christen geen vechtsport mag beoefenen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het lijkt me eigenlijk wel leuk om weer op een vechtsport te gaan. Vroeger deed ik judo (een jaar of 4 ofzo geloof ik). Ik heb de oranje band gehaald met groene slip. Maar na een jaar of 4 a 5 vond ik er weinig meer aan. Teveel herhaling en de sport trok me niet meer zo omdat het alleen maar grepen waren en geen traptechnieken ofzo. Ik zit er nu wel over te denken om zo iets te gaan doen zoals, nunchaku of Jiujitsu.

Link naar bericht
Deel via andere websites

NEE!

Vechtsporten en Christen-zijn gaan NIET samen.

Waarom niet?!

1. Vechtsporten zijn gebaseerd op occulte leer uit het hindoeisme; CHI of KI; universele kracht of 'zonne-kracht' die ook wel PRANA wordt genoemd. Een geestelijke universum-kracht.

Dit is afgoderij en afgodische leer. Daar kan een Christen niet aan meedoen!!!

2. Vechten en focus op een ander overwinnen is niet wat Christen-zijn inhoudt

Christen-zijn houdt juist in dat je de ene-en-de-andere-wang-toekeert; de minste kan zijn. Je wilt een ander juist niet beschadigen, maar het beste wensen: het evangelie. En dat is geen gewelds-evangelie, maar een evangelie van Waarheid tot Waarheid; van Gerechtigheid tot Gerechtigheid. Van Liefde tot Liefde.

Geweld of geweldaanleren is iets wat daar niet bijhoort.

NEE! Vechtsporten en Christen-zijn gaan NIET samen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 09 augustus 2005 21:11:29 schreef Bookman het volgende:

2. Vechten en focus op een ander overwinnen is niet wat Christen-zijn inhoudt

Dat is bij bijna alle sport wel zo. Tennis, voetbal, hockey en ga zo maar door. Daar moet je ook winnen van het andere team of speler.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid