Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 313
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Maar wat is het nut dan als je klanktaal richting God spreekt? God verstaat mensen toch ook als ze niet hardop praten (ofwel in gedachten)?

Komt op mij dan ook over als aandacht trekken, interessant doenerij.

Dat is voor persoonlijk gebed als je niet weet wat je moet bidden, dan helpt Hij je. Je bidt bijvoorbeeld voor iemand, maar hebt geen idee waar ie mee zit en God wel, dus dan bid je in tongen.

26 En evenzo komt de Geest onze zwakheid te hulp; want wij weten niet wat wij bidden zullen naar behoren, maar de Geest zelf pleit voor ons met onuitsprekelijke verzuchtingen. 27 En Hij, die de harten doorzoekt, weet de bedoeling des Geestes, dat Hij namelijk naar de wil van God voor heiligen pleit.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 months later...

Verder zei een vol evangelische gebouwbeheerder mij dat de duivel klanktaal niet verstaat. In gebeden kwamen ze er achter dat er een heksenkring zou zijn. Door de gebeden kon het niet door gaan. Hoe het zit en wat er precies van waar is: dat was het volgens hem.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 5 months later...

'Amerikaanse pinkstergelovigen spreken minder in tongen'

Bezorgdheid in 's werelds grootste verband van pinkstergemeenten: er zou minder 'in tongen' worden gesproken. Het afgelopen jaar telde The Assemblies of God krap 82 duizend incidenten waarbij gelovigen 'door de Heilige Geest' onverstaanbare klanken begonnen uit te stoten.

Dat is opvallend weinig, constateert persbureau AP. Zelfs in het 'slechte jaar' 1995 zou de tongentaal iets populairder zijn geweest. The Assemblies of God heeft wereldwijd 66 miljoen leden. Het aantal gevallen van tongentaal wordt bijgehouden door de lidkerken.

Tongentaal vormt een belangrijk onderdeel van de emotionele en extatische geloofsbeleving van pinksterkerken. Bezoekers raken soms zozeer in vervoering dat ze 'vallen in de Geest' (plotseling in elkaar zakken) of spontaan 'tongentaal' beginnen te spreken.

Velen gaan er vanuit dat de wonderen uit de Bijbel nog steeds plaatsvinden. Gebed en handoplegging kunnen dan genoeg zijn om zieken te genezen. De 'genezingen' vinden volgens pinkstergelovigen niet plaats op eigen kracht; Gods Heilige Geest zou 'door mensen werken'.

De pinksterbeweging (het 'pentecostalisme') ontstond ruim een eeuw geleden in de Verenigde Staten. Grondlegger William Seymour beschouwde de tongentaal als een bewijs dat iemand was gedoopt en onder invloed stond van de Heilige Geest. Inmiddels is de beweging een van de grootste stromingen binnen het christendom. Vooral in Afrika en Zuid-Amerika groeit de beweging onstuimig.

Kerkverband: daling is onzin

The Assemblies of God doet het nieuws over de afname van tongentaal af als 'totaal onjuist'. Lidkerken geven niet alle tongen-incidenten door die buiten de kerkmuren plaatsvinden, meldt staflid George Wood aan The Christian Post. Het werkelijke aantal incidenten ligt hoger. Overigens is niet duidelijk of dat verschil maakt: eerder werden buitenkerkelijke gevallen ook niet gerapporteerd. 'Niet iedereen spreekt in tongen', vertelt Wood. 'Maar het hoort wel bij wie we zijn.'

De scherpe randjes van Westerse pinksterkerken lijken wel degelijk voorzichtig te verdwijnen. Tongentaal en andere extatische ervaringen verliezen al langer populariteit, vertelt godsdienstwetenschapper Harvey Cox aan AP. Vooral de grotere Amerikaanse kerken ontdoen zich van hun opvallendste veren. 'Ze willen niet argwanend worden bekeken.'

http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christen ... ngen.dhtml

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ik vind het maar een vaag iets.

Ach, zo bijzonder is het niet hoor. Ik doe het eigenlijk alleen als ik zo nuchter ben als maar kan, soms op de fiets, hoewel ik me er ook wel weer genoeg voor geneer om zachtjes te mompelen als er iemand voorbij fietst. :P

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is ook zo dat er een grote stroming onder Assemblies of God kerken is die redelijk traditioneel pinkster zijn. Ik zit zelf op een school die verbonden is met de denominatie, en ik merk dat er een groep mensen is die tongentaal zien als een soevereine daad van God die opeens over je komt, in plaats van een gave waar je zelf (grotendeels) controle over hebt. Dat laatste standpunt kom ik meer tegen in neo-pinkster of charismatische kringen, waar tongentaal een veel normaler onderdeel van de geloofsbeleving van de christenen is. In onze kerk beginnen we een bidstond standaard door met z'n allen in tongen te bidden bijvoorbeeld.

Ik vraag me dus af hoeveel zo'n onderzoek zegt :)

//EDIT: ik maak telkens typos die ik pas zie na het posten..

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid