Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Ik geloof dat deze discussie nog niet elders te vinden was op het forum, but correct me if I'm wrong.

Het is redelijk uitgebreid in het nieuws dat er in de Nederlandse RKK ook sprake van kindermisbruik was. Deetman is gevraagd o.a. door de Nederlandse bisschoppen gevraagd om een onderzoek te doen, maar wat mij verbaasd is dat er niet meteen justitie op gezet wordt. Heeft men blijkbaar dusdanig ontzag voor de RKK dat men dat niet aandurft? Misschien is het gewoon verjaard en is mijn kanttekening wel onterecht.

Het lijkt er verder op dat in het verleden kindermisbruik in de RKK intern onderzocht is, maar dat er weinig mee gedaan is uit angst voor een schandaal. Dit is begrijpelijk, de RKK verliest aan moreel gezag nu dit toch uitlekt. Hierin is de RKK niet uniek (het is nadrukkelijk niet mijn bedoeling dat dit een RKK-bash topic wordt), het komt zeker ook in de protestantse hoek voor. Kerkelijke autoriteiten lijken dus de neiging te hebben om schandalen te in de doofpot te stoppen in plaats van de daders aan te geven bij justitie.

Mijn stelling: Personen in een kerkelijke organisatie die misdrijven in de doofpot proberen te stoppen zijn net zo schuldig en verdienen evengoed juridisch vervolgd te worden, al is het de Paus (niet dat ik de Paus nu van verdoezeling beticht, maar indien hij ervan af wist, bijvoorbeeld van wat er in zijn ex-bisdom is gebeurd, en er niets aan gedaan heeft dient hij vervolgd te worden).

Nogmaals: al is dit topic na aanleiding van het misbruik in de RKK, het is niet bedoeld om de RKK aan te vallen, eerder kerkelijke autoriteiten in het algemeen die misdrijven in de doofpot willen stoppen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 144
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

De vermeende misdrijven zijn nu inderdaad alreeds verjaard, dus Justitie kan er helaas niets meer aan doen. Daarom heeft de Kerk ook besloten tot een onafhankelijk onderzoek, om toch de slachtoffers, in het geval van daadwerkelijk misbruik, recht te doen en erachter te komen wat er nu écht precies gebeurd is en hoe het zover heeft kunnen komen, voor zover dat nog mogelijk is. En ik denk dat je die doofpot bij alle organisaties, van commercieel tot religieus, tegenkomt met een strikte hiërarchie, veel sociale groepsdruk en de nodige taboes. Alleen gaat het dan niet altijd om seksuele schandalen. Niet voor niets zijn klokkenluiders nog altijd hun baan niet zeker.

(post wat genuanceerd)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Zolang mensen geen aangifte hebben gedaan, er geen bewijzen zijn, en er niemand veroordeeld is, is er alleen sprake van beschuldigingen. En als je die beschuldigingen wat beter bekijkt, betreft het voornamelijk (vermeende) onzedelijke betastingen.

[...]Ja, we leven in een rechtstaat he. Geen aangifte, geen justitie.

Je hebt gelijk dat seksueel misbruik een klachtdelict is. Justitie kan wel zonder klacht tot vervolging overgaan als een ouder, stief- of pleegouder, voogd, onderwijzer of werkgever de ontucht pleegt (bron). Geen idee of geestelijken onder onderwijzers vallen, ik heb wel het idee dat ze ten opzichte van kinderen een dergelijke rol kunnen spelen.

Quote:

[...]In tegendeel, men heeft zoveel minachting voor de RKK dat de media en de politiek enorm kabaal maken over zaken die en verjaard zijn, en onbewezen, en voorzover ze al gebeurd zijn voor een flink deel vele malen minder ernstig dan de media er graag van maken.

(NB: ik snap dat ik als paap natuurlijk hier geen enkel recht van spreken heb, en eigenlijk meteen mijn portomonee moet trekken om bij te dragen aan een fikse schadevergoeding voor alle slachtoffers wier leven verwoest is, ook al heb ik daar persoonlijk niets mee te maken)

Zoals ik al zei, dit topic is niet an sich tegen de RKK bedoeld. Het lijkt me ook niet de bedoeling dat jij je portemonnee moet trekken. Liever zie ik dat daders gewoon aangegeven worden en niet dat slachtoffers afgekocht worden met geld.

Quote:

[...]Bedoel je dat in de periode dat PvdA-senator Brongersma publiek pleite voor de vrijheid van pedofielen om hun gang te gaan? Of in de tijd dat de NVSH voor de publieke acceptatie van vrije sex, homosexualiteit, en pedofilie pleitte, kortom in de tijd dat in progressieve kring pedofilie tamelijk aanvaardbaar werd gevonden?

Of bedoel je meer de periode dat incest simpelweg ontkend werd, verkrachting de schuld van het slachtoffer was volgens grote delen van de bevolking waaronder politie en rechterlijke macht, en sexualiteit taboe was in overgrote delen van onze maatschappij?

Misschien kan je iets concreter worden met wat zoal "lijkt"?

Punt geïncasseerd.

Quote:

[...]maak je daarover geen enkele illusie, de RKK wordt in deze kwestie hoe dan ook oneerlijk benaderd. Relativeren van de klachten slaat als een boemerang terug naar degene die dat aandurft, maar belangrijker is dat hier méér speelt. De mensen die zich hierover druk maken, interesseert het, gezien de publieke verontwaardiging die uitblijft, geen zier dat in ons land vrouwen verhandeld worden voor de prostitutie, dat pakweg op Haïti aardbevingsslachtoffers massaal verkracht worden, maar als de Kerk getroffen kan worden, en specifiek het priesterschap, omdat iemand in 1950 een jongen van 14 onzedelijk betast heeft, dan speelt er héél veel méér dan verontwaardiging over sexueel misbruik. Dan speelt de vijandschap van de hedonistische maatschappij tegen haar grootste aanklaagster, de Kerk.

Het probleem is vooral dat een kerk vaak ook normen en waarden probeert uit te dragen en dan geldt vaak: "Practise what you preach," want als je dat niet doet val je nu eenmaal van een moreel voetstuk. Verder kunnen kerken behoorlijk invloedrijk zijn op groepen mensen, althans veel meer dan de daders van de verkrachtingen op Haïti, waardoor het in mijn ogen begrijpelijk is dat er meer aandacht aan misbruik binnen kerken wordt besteed.

Quote:

[...]Het zijn de klagers die naar justitie moeten, zo werkt dat nu eenmaal.

[...]

Je stelling is juridisch volstrekt idioot.

Daar heb je zeker gelijk in en je haalt denk ik ook meteen de angel uit het topic. Maar misschien kan wel verplicht worden dat de kerkelijke autoriteiten altijd melding moeten doen bij de politie als ze lucht van misbruik krijgen. Iets dat wat mij betreft niet alleen tot kerkelijke autoriteiten beperkt hoeft te blijven, maar voor iedereen zou mogen gelden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het laatste heeft volgens mij ook in kranten gestaan, maar de RKK is nu eenmaal groter en daardoor is het natuurlijk interessanter om dagelijks/wekelijks een kop in de krant te hebben 'Weer zoveel gevallen van misbruik in de Rooms-katholieke kerk'.

Verder vind ik je visie interessant, CvW. Het geeft nieuw licht op de zaak smile.gif

Hebben jullie ook de uitzending van De Wereld Draait Door gezien met Antoine Bodar over het misbruik in de Kerk? Wat vonden jullie er van?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
het komt zeker ook in de protestantse hoek voor. Kerkelijke autoriteiten lijken dus de neiging te hebben om schandalen te in de doofpot te stoppen in plaats van de daders aan te geven bij justitie.

Ik denk dat je kerkelijke kunt vervangen door instituten met macht. Daar doel ik op bijvoorbeeld de kerk, politie en bijvoorbeeld de militaire macht.

Daarnaast internaten en kostscholen en de hele bups. Kortom, een soort minibeschavingen waar 'gewone' mensen macht en overwicht hebben.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]De nabije toekomst zal aantonen dat de meeste mensen dat punt niet alleen weigeren te incasseren, maar dat het zich zal keren tegen degene die het naar voren brengt.

Toen pedofilie in "progressieve" kring werd gepropageerd, sprak modern Nederland schande van o.a. bekrompen bisschoppen en priesters, die zich verzetten tegen de nieuwe sexuele vrijheid. Nee, alles moest kunnen.

Datzelfde progressieve volksdeel staat nu voorop om schande te spreken van priesters die mee gingen in die golf van "vrijheid". Die schande is terecht, maar deze progressieven zijn de allerlaatsten met recht van spreken. Echt op zeer grote afstand de allerlaatsten.

Ik weet niet of je mij onder progressief wilt scharen, al kan ik zeggen dat ik na de betreffende generatie progressievelingen ben geboren.

Quote:
Het spijt me, ik ben opgegroeid in zo'n progressief milieu, ik verzin deze dingen niet, ik heb ze kunnen lezen en waarnemen. Ik herinner me nog al te goed de pleidooien van kinderbeschermers (!!!) die zeiden "pedofilie richt geen schade aan, nee, de reactie van de omgeving DAT is erg".

[...]Natuurlijk. En ALS de Kerk zou aanzetten tot kindermisbruik, dan zou je een punt hebben.

Ik ken voorbeelden van priesters die openlijk een relatie hebben, hetero- of homosexueel. Als dan een bisdom ingrijpt, is het bisdom bekrompen, en moet niet zo zeuren, want dat is zo middeleeuws. Maar nu de maatschappij een radicale omslag heeft gemaakt in het denken over pedofilie, nu is het ineens verwijtbaar als diezelfde Kerk
niet
hard genoeg heeft ingegrepen.

Je hebt mij overigens niet horen zeggen dat priesters van hun verplichte celibaat af moeten vanwege dat ze een uitlaatklep nodig hebben (of het moet in een ver verleden op dit forum zijn). Ik kan me wel herinneren dat ik me afvroeg of het verplichte celibaat er niet voor zorgt dat er een tekort aan priesters ontstaat. Maar ik geloof niet dat je dit specifiek tegen mij bedoeld.

Anyway, je hebt je punt goed gemaakt en me van gedachten doen veranderen. Bedankt smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik ben, ook in het kader van mijn onderzoek, best geïnteresseerd in dat NVSH-materiaal. Kan je je nog concreter herinneren hoe en waar de NVSH en/ of verwante organisaties pedofilie propageerden? Ik zoek nl graag gericht.
knipoog_dicht.gif

Je hebt het hier iig over een deel van de Nederlandse historie dat compleet is ondergesneeuwd.

Niet van de NVSH, wel uit de jaren zeventig het pedofilie tijdschrift Lolita. Nog steeds een populaire term bij pedofielen. Quote van Wikipedia:

Quote:

In de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw waren er vele organisaties die zich actief bezig hielden met het propageren van pedofilie en de acceptatie ervan. Zo had de NVSH een Werkgroep Pedofilie die jarenlang het tijdschrift Naar Integratie Kinderseksualiteit (NIKS) uitbracht. De Dordse uitgever Joop Wilhelmus heeft in die periode meerdere kinderpornografische tijdschriften uitgegeven zoals het blad Lolita.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat de RKK het voor de kiezen krijgt heeft niet zo zeer met christenbashen te maken, maar met ironie. Dezelfde mensen die zedelijke mores preken sexen met je kindertjes. De verontwaardiging is niet minder als het de zwemleraar blijkt te zijn. Het is ook erg ironisch als die je kind verkracht, blijkbaar.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Misschien komt dat door de visie van de gemiddelde mens op 'de Kerk' dat is één groot instituut, met meerdere gebouwen, maar één instituut. Dat is makkelijker fulmineren en spreken. Ik ben nooit gewaarschuwd voor priesters of badmeesters, wel voor 'donkere steegjes' en 'onverlichte bospaadjes', niet alleen bij ons in de buurt, maar algemeen.

De kerk is momenteel het donkere steegje en het onverlichte bospaadje. Ook al is mij en de meeste mensen in Nederland nooit iets overkomen op onverlichte bospaadjes noch in donkere steegjes.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Misschien komt dat door de visie van de gemiddelde mens op 'de Kerk' dat is één groot instituut, met meerdere gebouwen, maar één instituut.

Dat denk ik ook, met als toevoeging dat een angstaanjjagend deel van de mensheid denkt dat Dan Brown geen fictie schrijft. Onderschat nooit de domheid van mensen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De duivel voert oorlog tegen het Vaticaan

De vele gevallen van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk zijn het werk van de duivel, aldus Gabriele Amorth. Hij is het hoofd van de rooms-katholieke afdeling die zich bezig houdt met exorcisme - duiveluitdrijving.

"De duivel infiltreert het Vaticaan", zo stelt Amorth (foto), "ik kan het zien". Volgens hem heeft de duivel verschillende priesters en kardinalen in zijn macht en laat hij hen slechte dingen begaan. Seksueel misbruik door priesters is dan ook het werk van de duivel.

Ook de verwarde vrouw die met Kerst de paus aanviel, zou geleid worden door de duivel, evenals Mehmet Ali Agca, de man die in 1981 paus Johannes Paulus II neerschoot.

Amorth is al 25 jaar het hoofd van de afdeling exorcisme en hij claimt zelf 70.000 geholpen te hebben. Hij is een vertrouweling van paus Benedictus XVI en was dat ook van de vorige paus. Hoewel het idee van bezetenheid door de duivel niet meer leeft onder alle katholieken, is Amorth er nog heilig van overtuigd dat deze dreiging aan de orde van de dag is.

Bron: Oneway

Link naar bericht
Deel via andere websites

Misschien dat het ergens al gegeven is, maar heeft iemand voor mij statistische gegevens met bron, met bijv. het percentage van misbruik dat dan binnen de RKK zou betreffen of miss. andere data?

Voor mij om praktische redenen, voor als ik in discussie ben met mensen die het niet zo op hebben met de RKK en me onvoldoende op mijn woord vertrouwen. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid