Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Ben je wel eens bij TRIN geweest? Ik niet, maar wel eens langer geleden bij TRIN-gerelateerde bijeenkomsten en daar kwamen ook de mensen met grijze haren en gekrulde permanentjes die daar soms wonderbaarlijk genezen werden op hun respectabele leeftijd. Stokoude, stramme mensen veranderden daar in soepele, lenige senioren.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 763
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Allemaal goed en wel, maar ik vind de opmerking van Mattieu nou niet echt respectvol..

Persoonlijk vind ik het vrij onzinnig om dan bijbelse vergelijkingen te maken. Hij kan ook gewoon op z'n woorden letten.

(en die opmerking over 'niet christelijk genoeg zijn als je niet genoeg geeft kwam van Herman Boon).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Volgens mij was iedereen (waaronder ik) het er wel over eens dat de opmerking niet echt respectvol is.

Je vindt het misschien onzinnig als ik dan Bijbelse vergelijkingen maakt, maar ik vind het onzinnig als je dergelijke conclusies verbindt aan zo'n uitspraak van Mattheüs.

God werkt door mensen die Zijn plan willen volgen en van wie het hart naar God uitgaat. God werkt niet door volmaakte mensen, maar door leiders die ondanks fouten het volk op hun bestemming brengen. Mozes, Noach, David, Abraham enz. werden gevormd tijdens hun leiderschap. Ook Mozes sloeg weer eens uit woede met een staf tegen een rots, maar daarmee verdween niet ineens de zalving en gunst van God uit zijn leven.

Uiteraard ben je vrij om Mattheüs wel of niet te volgen als leider. Ik volg hem ook niet als leider, want ik heb mijn eigen voorgangers enz. in mijn gemeente.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja, dat bedoelde ik, dat je hem daardoor hem niet zo heel serieus neemt. Je bent daar uiteraard vrij in, maar dan vind ik het in het licht van de Bijbel niet vreemd om te wijzen op leiders van God in de Bijbel. Ik zou het raar vinden als de Israëlieten Mozes minder serieus zouden nemen omdat hij eens een Egyptenaar doodde of woedend tegen de rots sloeg. De Israëlieten accepteerden Mozes ook nog steeds als leider, maar ik zou het raar vinden als ze hem minder serieus zouden nemen.

Ook een enkel ander persoon trok conclusies naar aanleiding van de uitspraak, welke naar mijn idee uit de lucht gegrepen zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mwoah, ik vind het doden van een Egyptenaar omdat deze iemand van je eigen volk op een onrechtvaardige manier mishandelt toch iets anders dan grapjes maken over kwijlbakjes voor bejaarden.

Buiten dat bedoelde/zei ik niet dat ik Mattieu als leider niet serieus nam (tenminste, niet om deze opmerking an sich). Ik vond het alleen jammer dat hij iets zegt over 'speciale diensten voor bejaarden omdat deze een dienst van 3 uur vaak niet vol kunnen houden', waarvoor ik toch bewondering had waarna hij die hele bewondering teniet doet met een onzinnig grapje over kwijlbakjes..

Iemand die in een dusdanige voorbeeldpositie zit (als 'leider', blijkbaar) mag wel heel iets voorzichtiger zijn met zijn woordkeuze, op een conferentie..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Klopt. Grapjes maken over kwijlbakjes voor bejaarden zijn ook niet leuk; daar waren we het volgens mij wel over eens. Overigens deden Mozes en anderen veel ergere dingen, maar God ging gewoon door met hen, hun taak en leiderschap.

Inderdaad is het jammer als Mattheüs zoiets zegt. Inderdaad hoort iemand met deze voorbeeldpositie voorzichtiger te zijn met de woordkeuze, op een conferentie.

Ook los van het leiderschap vind ik het niet verkeerd om op mensen te wijzen in de Bijbel die ook fouten maakten en toch niet minder serieus werden genomen.

Ik vind het iets tussen God, Mattheüs en ouderen. Als ik een gereformeerde of een katholiek iets controversieels zou horen zeggen, zou ik het overigens niet nodig vinden daar melding van te maken op Credible. Zo schenk ik ook geen aandacht aan misbruik door geestelijken. Dat is iets tussen de (ex-)geestelijke, God en een slachtoffer. Ik hoef daarover niet een extra duit in het zakje te doen. Ik zou daardoor kunnen schoppen tegen de RKK, maar dat zou ik onterecht vinden. Ik zie de RKK los van die gebeurtenissen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat komt overeen met Gods woord smile.gif

Gal 2,20

Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, (dat is), niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij. En voor zover ik nu (nog) in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en Zich voor mij heeft overgegeven.

Joh 3,30

Hij moet wassen, ik moet minder worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Een speech die Mattieu afgelopen HOA heeft gedaan. Met dank aan goedgelovig.nl:

Quote:
“…Ik werd vanmorgen wakker – ik ben gewoon heel eerlijk met u – en ik heb een aantal, 3 keer, de afgelopen 6 maanden voor mezelf gedacht: ik steek de stekker eruit in Nederland. We hebben het voorrecht om ontzettend veel te reizen en dan gaan er deuren open. We zitten nu richting stadiumwerk. Duizenden mensen, respect! En de mogelijkheden die we nu hebben is gewoon ongelofelijk. Willem is toen mee geweest naar Indonesië – u heeft iets mogen proeven – en Lodewijk is verleden week met me mee geweest en dat is iemand, die begrijp me nu helemaal. Maar je mag Nederland niet loslaten.

En om heel eerlijk te zijn met u: ik zag ontzettend tegen deze conferentie op. En ik begreep er niks van en zei: ‘Heer, hoe kan dat nou?’ En vanmiddag praatte ik effetjes met het bestuur en ik zei: ‘Man, het lijkt wel alsof ik die angst van vorig jaar nog in mijn lijf heb.’ We hebben echt als team een traumatische ervaring opgelopen. We hebben alles gegeven en zoals u allemaal weet zijn we toen niet uit de kosten gekomen. Dat was ook een mega-bedrag by the way: een hele grote stap in geloven.

Maar wat ons meer raakte was niet dat we niet uit de kosten waren gekomen, maar de enorme modder waarmee dit team, inclusief mezelf en ons gezin is besmeurd in dit land. En ik heb heel veel keren Jan Sjoerd aan de lijn gehad en ben bij Jan Sjoerd en Coby thuisgeweest, en heb gezegd: ‘Willen ze ons nog wel in dit land? Waarvoor doen we het?’ We willen echt alleen maar opwekking en transformatie en Jezus brengen en zorgen voor die 800 weduwen en wezen. En we strekken ons uit en we brengen honderdduizend mensen tot Jezus… waarom wordt dat nou nooit eens genoemd? Het is alleen maar die negativiteit.

Toen kregen we hele rare mailtjes binnen. Mailtjes die zeiden: ‘De dag dat TRIN failliet gaat, gaan wij de champagne opentrekken.’ En dat zijn christelijke organisaties. Ik dacht van: ‘Here Jezus, hoe moet dat nou allemaal?’ Soms ga je zo aan jezelf twijfelen. We zijn allemaal niet volmaakt, maar ons hart zit op de juiste plek. En de mensen die naar de projecten zijn geweest zeiden: ‘Mat, hier moeten programma’s over gemaakt worden.’ En ik zei: ‘Nou, programma’s… in ieder geval niet bij een christelijk programma!’

Ik kan nu heel lang vertellen wat er allemaal gebeurd is, maar we zijn… eh… ja… door een hele moeilijke periode heen gegaan. En ik vind het zo bijzonder dat dit hele team… dit is door de gezinnen heengegaan. We hebben wat afgehuild met elkaar en gezegd: ‘Heer, is dit dan toch het einde of zo?’ En hier staan mensen die zichzelf hebben gegeven, die geen hele grote salarissen krijgen. Meestal nog geen eens het minimum, maar wel 60 tot 70 uur per week werken. En dan krijg je shit over je heen. En dat is niet erg, maar soms is zoveel shit over je heen krijgen, dat het niet meer leuk is, toch? En eum, ik geloof dat er in dit land, in Nederland, zijn er letterlijk door christenen gewoon vervloekingen over ons uitgesproken. Ik had de neiging om wat mailtjes aan u te laten lezen, maar dat wou ik niet doen. Ik ga niet teruggooien met modder.

Daarom zijn we een beetje stil geweest de afgelopen zes maanden, en hebben we maar gewoon gedaan wat we moesten doen. Zijn we in de schuilplaats van de Allerhoogste geweest en zijn we er met elkaar sterker uitgekomen. Dit is een onverwoestbaar team geworden moet ik u zeggen. [applaus] Ja, amen. Ze zijn blijven staan, en ik weet niet waar Arco de Hek is… is Arco hier? Kom er even bij staan. Jij hoort er ook bij, samen met Anneke, kom. Ik weet dat Arco hier niet van houdt, maar Arco is een registeraccountant die kwam bij ons in september. Ik zeg: ‘Is het nou een zinkend schip, is het waar wat mensen over ons vertellen?’ En hij heeft ons zó geholpen, ook om er weer helemaal uit te komen. Financieel heeft ie samen met Anneke zoveel wijsheid aan ons gegeven hoe we hier naar buiten toe goed uitkomen met elkaar. En we hebben gewoon hele gave, volwassen lui die zich aan ons hebben toegewijd omdat ze de zegen van God op dit werk zien.

Ik zou gewoon even heel kort willen bidden dat God de vloek die mensen over TRIN hebben uitgesproken… Wat we de afgelopen zes maanden merken is dat we tegen een financieel plafond aan lopen te trappen. Heel veel organisaties hebben geen problemen met financiën, maar met vrucht. Nou, wij hebben geen problemen met vrucht… ha ha ha ha… Soms zeggen we: ‘Heer, iets minder.’ Maar toen we vorig jaar die conferentie hadden, er zijn gewoon echt hele vervelende dingen gebeurd tegen ons. Ik ga u daar allemaal niet mee belasten, maar het was gewoon heel naar, maar daar zijn we allemaal gelukkig heel goed uitgekomen, maar… de vloek en de dingen die mensen over ons hebben uitgesproken… we merken het gewoon ook in onze financiën. En we merken dat er een soort bedekking over Nederland ligt, dat we soms zoiets hebben van: moeten we wel dit soort dingen doen in Nederland? Maar dat is een gevaarlijke gedachte, want ik denk dat we juist dit soort dingen moeten doen in Nederland. Dat we een ultra-charismatisch geluid moeten laten horen. Halleloejah? Ja! [applaus]

En zo… ik weet niet hoe we dit gaan doen, maar ik wil vragen of het ministryteam kan komen en ons team gewoon de handen op wil leggen, ze wil bemoedigen, of u even twee drie minuten in tongen wil gaan bidden en… Wytze, zou jij willen helpen om datgene wat over ons als TRIN is uitgesproken en over onze gezinnen, dat je dit wilt verbreken. Want weet je, dit komt niet zozeer van satanisten af, daar zijn we niet bang voor, maar dit komt vanuit het Lichaam van Christus af, lieve mensen. Zullen we samen in eenheid alles wat over ons is uitgesproken verbreken? Wytze, kun jij misschien hier komen… ja, zoiets.â€

Vervolgens nam Wytze Valkema, die TRIN met aanhoudend gebed ondersteunt (wat blijkbaar afgelopen jaar nog niet veel kon uitrichten tegen de kritiek) het stokje over:

“Zullen we onze handen uitstrekken? Tssuuu… Sandera… Sanderada… Sonderodo… Sonde… Pffooeee… Hoeee… Heer, in Jezus’ naam, op dit moment, verbreken we iedere vloek die uitgesproken is door christenen in zielse gebeden. Ik verbreek het NU in Jezus’ naam… Sandera Sandera… Vader we spreken op dit moment een open hemel over TRIN, over het kantoor, over het werk in het buitenland, over de Arch, over de Fire Nights… we spreken het bloed van Jezus uit… Neem het weg, de bedekking, neem het weg, zend uw engelen! Santere Shakabababa Ierabababa Shakatakaka Koerababaa… We breken het in de naam van Jezus. Eejejejee… Halleloejah… Sanderababajeeheee… Sandera… We break the curses.†[4x, bis bis bis]

En zo ging het nog een tijdje door, waarna Valkema de hele zaal in een collectieve proclamatie leidde:

“Dit wordt gehoord in de geestelijke wereld… Zeg mij na: WIJ ONTVANGEN MATTHEÃœS EN REBEKAH IN NEDERLAND ALS GEZONDEN DOOR GOD, IN JEZUS’ NAAM! WIJ BREKEN DE VLOEK VAN CHRISTELIJKE TOVERIJ IN JEZUS’ NAAM! WIJ ZETTEN JULLIE VRIJ! KOM JEZUS, RAAK NEDERLAND AAN! BREEK DE VLOEK OVER NEDERLAND! AMEN.â€

Een paar zaken vallen me op. Mattieu noemt 'christelijke tovenarij' en zegt dat ze 'vervloekt zijn' door andere christenen en christelijke organisaties.

Hoe kan dit? Hoe kan God TRIN 'vervloeken' nadat christenen negativiteit richting TRIN hebben gebeden en waarom wordt er dan vervolgens weer gebeden om deze negativiteit (die blijkbaar financieel is) op te (laten) heffen (door diezelfde God)?

Daarbuiten: het doen van onverantwoorde uitgaven wordt gezien als 'stap in geloof' en het feit dat deze stap negatief is uitgepakt komt dus niet door Mattieu (die al eerder dit soort financiele misstappen heeft gedaan, maar dat terzijde) maar komt door God, de 'vloek', andere christenen en satan, maar toch vooral niet door henzelf..

Al eerder zei ik dat ik twijfel aan Mattieu als 'leider' door zijn uitspraken. Daar werd ik verbaal op afgeschoten aan de hand van de Bijbel maar in dit geval is het toch een vreemde gang van zaken. Of sla ik de plank (weer) finaal mis?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Is het dan verkeerd, JoostG, om ook gewoon hier je gezonde verstand bij te gebruiken? Wat ik had begrepen heb je je ooit katholiek laten vormen en dus toegetreden bent tot deze Kerk. Je bent dus katholiek. Waarom praat je hier niet met een gewone, serieuze priester over met een nuchter kijk op dit soort zaken? Waarom laat je je door die Mattieu of door users hier leiden en niet door de Kerk zelf, gegrond op Schrift en Traditio? Waarom hou je het niet gewoon bij de katholieke charismatische beweging, als charismaat?

Heel hard en boud gezegd, maar als die toespraak correct is weergegeven, dan is het niet meer dan opruiïng om mensen maar aan hem te binden en critici vooral zo zwart mogelijk te maken. Alle truuks worden toegepast: het persoonlijke element, heftige bewoordingen, herhaling, mensen laten herhalen dat hij dé leider is. En niets wordt onderbouwd, helemaal niets. JoostG, gebruik alsjeblieft gewoon je gezonde verstand en ga naar een goede priester. Want hier ga je denk ik niet echt geholpen worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat betreft de financiën:

Ik sta ook niet achter het financiële beleid van TRIN. Ik heb al eens eerder aangegeven dat ik niet geloof dat een christen schulden hoort te maken in geloof dat de schuld weer verdwijnt en dat de inkomsten weer toenemen. Christus is juist gekomen zodat christenen geen schulden zullen hebben en niet hoeven te lenen, maar zo voorspoedig zullen zijn, dat ze kunnen uitlenen.

Deut 28,12

De HERE zal zijn rijke schatkamer, de hemel, voor u openen om op zijn tijd de regen voor uw land te geven en al het werk uwer handen te zegenen, zodat gij aan vele volken zult uitlenen zonder zelf te leen te ontvangen.

Wat betreft de vloeken:

Dat hoef je niet te veel hocus-pocus te zien. Er zijn vele kerkmensen die wensen dat TRIN kapot gaat en dit hier ook om bidden, deze vloek uitspreken. Veel kerkmensen weten onvoldoende wat vloeken inhouden en wat spreken en gebed inhoudt. Mensen kunnen binden en ontbinden.

Mat 18,18

Voorwaar, Ik zeg u, al wat gij op aarde bindt, zal gebonden zijn in de hemel, en al wat gij op aarde ontbindt, zal ontbonden zijn in de hemel.

God heeft mensen autoriteit gegeven om invloed te hebben in de geestelijke wereld en kunnen zo invloed uitoefenen op mensen en situaties. Iemand spreekt al een vloek uit als iemand zegt: "Krijg de t#ring." Elke ziekte is een vloek, zoals in de Bijbel is te lezen. Elke uitgesproken wens dat TRIN ten gronde gaat of verarmd, is een vloek.

Zelf zou ik minder nadruk leggen op deze vloeken dan TRIN dat doet, want Jezus Christus is al gestorven voor elke vloek.

Gen 12,3

Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt zal Ik vervloeken, en met u zullen alle geslachten des aardbodems gezegend worden.

Gal 3,13

Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek der wet door voor ons een vloek te worden; want er staat geschreven: Vervloekt is een ieder, die aan het hout hangt.

Wat betreft het leiderschap:

Als het goed is, ben je lid van een kerkgemeente waar leiders door God zijn aangesteld. Dit zijn je herders die voor je uitgaan en die je volgt. Daarom heb je eigenlijk met Mattheüs niets/weinig te maken. Als er buiten je gemeente mensen zijn die een zegen kunnen zijn voor je geloof, kun je met hen in contact komen, hun boeken lezen, hun preken luisteren, hun cd's kopen enz., maar als zulke mensen er niet zijn, zou ik ze negeren. En nogmaals, in eerste instantie is jouw gemeente voor jou van belang en ben jij van belang voor je gemeente.

Ik zou me ook geen zorgen maken om andere mensen die zich door TRIN laten leiden. God gaat een weg met deze mensen en met TRIN. Of ken je mensen persoonlijk die nogal met TRIN verbonden zijn?

Aan deze drie onderwerpen kun je zien dat ik geen typisch TRIN-persoon ben. Ik waardeer bepaalde zaken aan hen en zie hen wel als mijn broeders, maar ik heb toch nogal een andere kijk dan hen. Maar ik begrijp hen wel ten dele en hoop dat je door mijn uitleg iets van hun beweegredenen snapt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Heel hard en boud gezegd, maar als die toespraak correct is weergegeven, dan is het niet meer dan opruiïng om mensen maar aan hem te binden en critici vooral zo zwart mogelijk te maken. Alle truuks worden toegepast: het persoonlijke element, heftige bewoordingen, herhaling, mensen laten herhalen dat hij dé leider is. En niets wordt onderbouwd, helemaal niets.

Ik vind dat je hier doet wat je de spreker verwijt: het is een ononderbouwde, opruiende post waarbij de spreker zwart wordt gemaakt enz. . Zonder voldoende kennis van TRIN en Mattheüs geef je hem/hen negatief weer. Ben je bij TRIN geweest en/of heb je het boek van Mattheüs gelezen?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ben je bij TRIN geweest en/of heb je het boek van Mattheüs gelezen?

ja, ja, en een preek gevolgd, en ik snaap niet dat hij zich laat benoemen tot als het ware een geestelijk leider in Nederland, hij heeft (ism de stichting TRIN) al heel duidelijk laten zien niet capabel te zijn. Denk aan Heaven on Earth vorig jaar, maar ook twijfelachtige cijfers over het buitenland, etc.

Bovendien ben ik het eens met Robert, er worden behoorlijk wat meesleur-trucs gebruikt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Heeft hij zich dan laten 'benoemen tot als het ware een geestelijk leider in Nederland'? Ook denk ik dat hij een soort van 'gezicht' van TRIN is. Er zullen vast meer mensen zijn die samen het beleid van TRIN bepalen. Eventueel kan dat team hun eigen conclusies trekken en opstappen, of eventueel kan Mattheüs conclusies trekken en opstappen. Maar dat is aan henzelf om hier wel of niet een keuze in te maken. Succes hangt af van meerdere factoren. Als ze financieel (deels) falen, kan het nog wel zo zijn dat geestelijk gezien successen worden behaald en dat dat doet besluiten om door te gaan. Als mensen worden gered, bevrijd, genezen en voorspoedig worden, oftewel het werk van Jezus Christus wordt zichtbaar op aarde, dan kan dat voldoende reden zijn om door te gaan. Negatieve meningen van andere mensen kan nooit een reden zijn om te stoppen. De Enige Die bepaalt of ze moeten stoppen of doorgaan, is God. Dat er tegenstand is, is geen indicatie dat ze fout zitten. Alle apostelen kennen tegenstand. Het werk van Jezus Christus zal altijd beschimpt worden. Het is aan Mattheüs en TRIN zelf, samen met God hierin keuzen te maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Maar in de tussentijd sporen ze anderen ('volgelingen') aan om financieel hetzelfde te doen. Om die 'stap in geloof' te maken met de belofte dat je daardoor zelf gegarandeerd financieel beter wordt ('gezegend wordt'). Hoe meer 'offer', hoe meer 'zegen'.

Ik vind dat gevaarlijk..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Daar sta ik inderdaad achter.

Ik zou mensen wel de mogelijkheid bieden om geld te geven voor het werk van Gods koninkrijk, maar ik zou mensen altijd adviseren te geven als ze geld hebben en niet te geven als ze geen geld hebben.

Ik geloof zeker dat God het zal zegenen als mensen geld geven, maar het lijkt me niet goed als mensen schulden maken, als mensen nog geen schulden hebben.

Luc 6,38

Geeft en u zal gegeven worden: een goede, gedrukte, geschudde, overlopende maat zal men in uw schoot geven. Want met de maat, waarmede gij meet, zal u wedergemeten worden.

(Mijn eigen getuigenis is overigens wel dat ik ooit eens een auto had gekocht met deels geleend geld. Daarna begon ik tienden en giften aan God (terug) te geven en verdween de lening. Ik bleef tienden en giften geven, waarna mijn financiën bleven toenemen en toenemen. Opeenvolgende auto's enz. kocht ik daarna contant.)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Een speech die Mattieu afgelopen HOA heeft gedaan. Met dank aan goedgelovig.nl:

[...]

Een paar zaken vallen me op. Mattieu noemt 'christelijke tovenarij' en zegt dat ze 'vervloekt zijn' door andere christenen en christelijke organisaties.

Christelijke toverij wordt niet door Matteüs maar door Wytze Valkema genoemd.

Quote:
Hoe kan dit? Hoe kan God TRIN 'vervloeken' nadat christenen negativiteit richting TRIN hebben gebeden en waarom wordt er dan vervolgens weer gebeden om deze negativiteit (die blijkbaar financieel is) op te (laten) heffen (door diezelfde God)?

Er staat nergens dat God iemand vervloekt, dat maak jij er van. Mensen hebben Matteüs en Trin vervloekt met hun woorden.

Quote:
Daarbuiten: het doen van onverantwoorde uitgaven wordt gezien als 'stap in geloof' en het feit dat deze stap negatief is uitgepakt komt dus niet door Mattieu (die al eerder dit soort financiele misstappen heeft gedaan, maar dat terzijde) maar komt door God, de 'vloek', andere christenen en satan, maar toch vooral niet door henzelf..

Ik geloof dat Matteüs heeft laten zien dat hij inziet dat hij niet juist heeft gehandeld. Onder andere door het feit dat ze dit jaar kleinschalig houden, en volgend jaar ook geen Ahoy of IJsselhallen meer willen, maar naar een meer betaalbare locatie willen gaan.

Quote:
Al eerder zei ik dat ik twijfel aan Mattieu als 'leider' door zijn uitspraken. Daar werd ik verbaal op afgeschoten aan de hand van de Bijbel maar in dit geval is het toch een vreemde gang van zaken. Of sla ik de plank (weer) finaal mis?

Volgens mij heeft Matteüs nooit beweerd dat hij volmaakt is. Op zo'n podium worden die onvolmaaktheden ook nog eens uitvergroot, en dat kan best heftig overkomen. Er staat echter in de Bijbel dat je een boom herkent aan zijn vruchten. Wat zijn de vruchten van Matteüs? Door zijn campagnes in het buitenland komen massaal mensen tot Jezus, hij heeft een enorm hart voor weduwen en wezen, en mensen in Nederland worden opgebouwd in hun geloof door fire nights die TRIN organiseert.

Dat er ook dingen zijn die Matteüs zegt en doet die niet kloppen dat is juist. Ik lees alleen nergens in de Bijbel dat je aan de hand daarvan meteen iemand moet afschrijven. Hij verkondigd een zuiver evangelie, waarin Jezus en het kruis centraal staan, en dat is het belangrijkste. We blijven uiteindelijk allemaal mensen, en mensen maken fouten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Eulogía, ik maak de spreker niet zwart, maar geef enkel in het kort weer wat ik zie in de toespraak zoals door Goedgelovig geciteerd. En dat is iets gansch anders.

Op basis van dat verslag zie ik geen 'opruiïng om mensen maar aan hem te binden en critici vooral zo zwart mogelijk te maken.', 'truuks worden toegepast: het persoonlijke element, heftige bewoordingen, herhaling, mensen laten herhalen dat hij dé leider is.' En hij hoeft niets te onderbouwen, want hij preekt voor eigen parochie. Hij zegt gewoon hoe hij het ziet. Als hij met jou in gesprek zou zijn, zou hij het eventueel kunnen onderbouwen. (Maar hij is je geen verantwoording schuldig, want hij is alleen aan God verantwoording schuldig.)

Je geeft niet alleen weer wat Goedgelovig schrijft, maar je geeft er je eigen negatieve interpretatie aan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid