Spring naar bijdragen

Roken. Kan dat?


Rook jij?  

1 lid heeft gestemd

  1. 1. Rook jij?

    • Ja
      52
    • Nee
      133
    • Heel soms
      27


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 517
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ik rook zelf niet. nooit behoefte aan gehad ook. Soms vind ik het wel vreemd dat christenen roken. Ze zijn echt verslaafd aan zo'n stomme sigaret, en kunnen niet zonder. Ik denk dat dát wel fout is.

Verder vind ik sigaretten gewoon smerig, en het kost een boel geld.

aan de andere kant is volgens mij iedereen wel verslaafd aan iets (in meer of mindere mate) Kan jij zonder credible, zonder snoep & koek, zonder tv, zonder......

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 10 december 2004 11:27:32 schreef Rafox het volgende:
De lijn doortrekken van roken naar afgoderij is te ver gezocht.

Is dat zo?

Is niet alles, waar je niet buiten kunt (aan verslaafd bent) een afgod? Moet het niet zo zijn dat God de en het ENIGE is, waar we niet buiten kunnen? Alles wat we daarmee gelijk- of boven Hem stellen IS een afgod, als ik de Bijbel lees........

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op vrijdag 10 december 2004 10:51:26 schreef Rafox het volgende:

Paulus zegt: "Alle dingen zin geoorloofd, maar ik zal mij door niets laten overheersen"

En zo is het ook. Roken is verslavend voor de meeste mensen en zal ze overheersen.
Daarmee is het zonde.

Je zegt het....

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 10 december 2004 10:33:10 schreef Taymen het volgende:

Dingen doen puur om lichamelijk genot is niet de bedoeling.

In het verleden rookte ik ook, de dag nadat ik stopte ben ik vanwege verandering van woonomgeving begonnen met veel te ganja te roken (alsof ik er zelf iets aan kon doen, hahaha)

Veel ganja roken doe ik niet meer, maar af en toe werkt het wel verhelderend.

Maar ja, dan heb je onderscheid.

Groeten,

Hehe, eindelijk opgehelderd! Ik vroeg me al een tijdlang af hoe jij toch elke dag zo vaag kon lullen over 'alles tot de liefde' etc, maar het komt dus gewoon door de wiet? lol...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 10 december 2004 12:57:05 schreef Kate het volgende:

[...]

Je zegt het....

Inderdaad, zonde, maar nog geen afgoderij. Iets anders boven God stellen is afgoderij zeg je.

Ik meen uit de bijbel te begrijpen, dat afgoderij is: het plaatsen van iets op iemand op de troon van God. Iets of iemand eigenschappen toedichten die aan God toebehoren.

D.w.z. Baal is verantwoordelijk voor de goede oogst en niet God. St. Andreas is verantwoordelijk voor een goede visvangst en niet God.

Een verslaving plaatst het verslavende middel niet op de troon van God, maar voorkomt de mogelijkheid van het op een juiste manier dienen van God. (en zet daarmee de deur open voor demonische invloeden, afgoden zo je wilt)

De moderne mens dient wel degelijk afgoden, maar denk daarbij meer aan bijvoorbeeld Geld,Status en je Uiterlijk.

Ik ga niet verder want dan ga ik te veel off-topic

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op vrijdag 10 december 2004 14:35:22 schreef Rafox het volgende:

Ik meen uit de bijbel te begrijpen, dat afgoderij is: het plaatsen van iets op iemand op de troon van God

Dat heb je goed begrepen.........

Quote:
Iets of iemand eigenschappen toedichten die aan God toebehoren

Geen eigenschappen, maar Zijn plaats innemen! Een hogere prioriteit geven.

Quote:
Een verslaving plaatst het verslavende middel niet op de troon van God,

Niet? Voor jou misschien niet, maar voor legio anderen wel!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 10 december 2004 14:47:41 schreef Kate het volgende:

[...]

Dat heb je goed begrepen.........

[...]

Geen eigenschappen, maar Zijn plaats innemen! Een hogere prioriteit geven.

[...]

Niet? Voor jou misschien niet, maar voor legio anderen wel!

Kun je wat duidelijker zijn? Ik geef in een aantal posts helder aan waarom roken geen afgoderij is. Ik lees alleen dat jij dat wel vindt, maar niet waarom.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Betreft als je verslaafd bent:

Op het moment dat je niet meer kunt stoppen kun je zeggen dat dit niet echt goed is. Maar dat geld niet alleen voor roken, maar ook voor een eetverslaving, tv verslaving, internet verslaving, seks verslaving etc.

Als iets een verslaving van je is en het je niet lukt te stoppen en het ook nog eens je geloof op de 2de plek zet dan is het fout. Je kort je stille tijd omdat je je nicotine gebrek wilt aanvullen bijv.

De schadelijkheid:

Tis ongezond. Maar vet eten is ook ongezond, te veel koffie/drank etc ook. stress ook. Te weinig slapen ook. Veel zoete troep ook. En bij rokers in de buurt staan is ook heel slecht (daardoor zullen mijn longen ook niet meer schoon zijn denk ik...door anderen...)

Dus qua geloof, tja... Ik ken mensen die sigaren soms roken. Die zijn niet verslaafd. Er zijn ook mensen die hun nicotine gebrek redelijk kunnen onderdrukken. Dus puur geloof hangt het er vanaf welke plaats je het geeft en laat in nemen. Als je kennelijk heel sterk bent hoeft het qua geloof niet direct fout te zijn...

Qua gezondheid: Als je een langer leven wilt hebben, en ook een gezonder en aangenamer leven met minder klachten dan kun je beter niet gaan roken. En het bespaard ook nog eens geld.

Maar: Aan ongezond eten sterven er op dit moment even veel mensen in Nederland als aan roken.

Ik zeg niet dat je dus maar moet roken, maar ik zeg dat als je vaak ongezond eet je niet gezonder bent als een roker.

Dus mensen die over "de tempel" beginnen en wel vaak ongezond eten vind ik hypocriet. (ik behoor trouwens tot de groep ongezonde eters knipoog_dicht.gif )

Oja, dat is waar ook. Haast niks is blijvend schadelijk als je het maar met mate gebruikt. Ook tabak niet. Dat zou dan ongeveer op iets minder dan 1 sigaret per dag komen. puh2.gif

Wiet is 5x schadelijker geloof ik, betreft kanker vorming.

Link naar bericht
Deel via andere websites

90% van de gevallen van longkanker komt door roken of meeroken (sorry dat ik geen bron heb, ik heb een tijd geleden gelezen en weet niet meer waar... maar de cijfers staan in mn geheugen gebrand).

Vanuit gezondheidsredenen (ethisch, maar ook economisch gezien... de overheid betaalt per saldo 1 miljard per jaar aan rokers (kosten zoals gezondheidszorg etc minus accijnzen.. en daar zitten de kosten van arbeidsverzuim niet eens bij)Btw: deze cijfers stonden in hetzelfde wetenschappelijke artikel.

Vanuit dit soort redenen zou ik zeggen: verbied roken. Vanuit het geloof, sluit ik me aan bij Robert F. Stop dan ook maar met de McDonaldsen en de Gall en Galls.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Waarom vind ik dat roken het dienen van een afgod is?

In de Bijbel staat: "Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben".

Roken is een verslaving. Verslaving is per definitie verkeerd. De praktijk is dat roken mensen beheerst, ze kunnen niet zonder hun cigaretje. In die zin is roken een afgod voor ze.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Als je ergens verslaafd aan raakt is dat verkeerd. Bij roken is dat zo en daarnaast heeft het ook nog schadelijke gevolgen voor je lichaam.

Best grappig, zo heeft elke cultuur weer z'n eigen dingen. In Nederland wordt roken door christen niet echt als zonden gezien. Terwijl in andere landen het echt 'uit de bozen' is.

En in Nederland wordt door velen de zondag echt als rustdag gezien, niets kopen etc. Terwijl in andere landen, dat weer veel minder gevoelig ligt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 10 december 2004 12:06:10 schreef RobertF het volgende:

Roken... er zijn veel christenen die ook regelmatig een sigaretje opsteken. Ik geloof dat het een ieders verantwoordelijkheid is naar God toe of je een sigaret opsteekt of niet. Paulus zegt dat alles ons geoorloofd is, maar dat niets ons mag knechten.

Nu kun je zeggen dat roken per definitie verslavend is, en dat is ook zo, maar ik zie bijvoorbeeld bij rokende naasten van me niet dat het hun relatie met God belemmert of zo. Sterker nog, bij een aantal ben ik bijna jaloers op hun hechte band met God en toch roken ze flink.

Het lichaam een tempel van de heilige Geest? Zeker ja, maar dat bijbelgedeelte gaat expliciet over seksuele zonden en niet over gezondheid. Door ontucht bega je een zonde tegen je lichaam. Natuurlijk is het ook de bedoeling dat je je lichaam gezond houdt, maar dan mogen we wel wat meer doen dan alleen stoppen met roken. Al die uitlaatgassen, vette junkfood, veel te veel televisie-kijken, etc. zijn ook niet gezond.

Er zijn bejaarden die 90 jaar worden en roken als ketters en er zijn 40-ers die zo gezond als het maar kan leven en toch ineens dood op straat neervallen. Het is dus allemaal maar relatief, dood ga je toch. Roken is ontzettend ongezond, dat is wel zo, maar er zijn dingen die net zo ongezond zijn, maar daar komen we liever niet aan. Die hele industriele wereld is bijvoorbeeld ongelooflijk ongezond, al vanaf het begin. Veel ongezonder dan de toenmalige agrarische- en visserswereld waar we in leefden.

Eigen verantwoordelijkheid dus. Ik zelf rook gelukkig
niet
wel
,
maar
en
ken genoeg schatten van mensen die
wel
ook
roken. Het is ook jammer dat de overheid ze zo nodig helemaal naar buiten of in een of ander zielig rookhok wil verbannen. Of bij troosteloze paaltjes. Voldoende frisse lucht en rookvrije ruimten is alleen maar toe te juichen, maar soms gaat het te ver en is er van menswaardigheid ten opzichte van de roker niet echt sprake meer.

Grappig dat hier net een topic over gestart is, aangezien ik van de week met de gedachte in mijn hoofd liep eenzelfde topic te openen....

Ik sluit mij volledig bij Oogje Robert aan.

Ik rook, en veel ook. Gemiddeld iets minder dan een pakje per dag. Ik kan wel zeggen dat ik verslaafd ben. Maar ik vind zelf niet dat ik zondig bezig ben, of een afgod dien. Want ik heb niet de ervaring dat mijn roken mijn relatie met God belemerd. Als ik in een kerkdienst zit, ga ik niet halverwege de dienst de kerk uit om een sigaretje te roken. Of als ik wil bidden, zal ik dat niet laten, omdat ik eerst een sigarteje wil roken. Dat kan daarna ook. Kan iemand mij een voorbeeld geven waarom roken mij van God afhoud? Ik kan er geen bedenken (en het feit dat het een verslaving is vind ik geen goed voorbeeld, want dat is een algemene opmerking en niks concreets)

Wel zie ik roken als mijn eigen verantwoordelijkheid. En zal ik altijd rekening houden met de mensen om mij heen. Als mijn zwangere buurvrouw in huis rondloopt, zal in nooit of te nimmer een sigaret opsteken, hoeveel trek ik er ook in heb. Als er iemand op bezoek is die niet rookt, rook ik even op het balkon (en als het koud is in de keuken). Als ik ergens op bezoek ben bij mensen die niet roken, rook ik ook niet. Simpel. Roken is mijn keuze, mijn verantwoordelijkheid. En daar mogen anderen geen last van hebben.

Maar ik heb niet het idee dat God er last van heeft dat ik rook.

Stoppen? Ik heb het 1 keer gedaan, voor mijn toemalige vriend. Maar toen het uitging ben ik na een halfjaar weer vrolijk begonnen (op zich wel jammer, he). Ooit zal ik vast wel weer stoppen. Maar dat doe ik alleen als ik het voor de 100% wil, anders lukt het toch niet. En op dit moment ben ik nog niet bij die 100% dus rook ik lekker verder. En ach, als er ooit een dag komt dat ik ervaar dat roken wel tussen mij en God instaat, zal ik er ook zeker mee stoppen. Alleen heb ik opdit moment die ervaring niet. Dus steek ik na het schrijven van deze post maar weer een sigaretje op widegrin.gif

edit: een paar leestekens

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op zaterdag 11 december 2004 11:36:07 schreef Kate het volgende:

Waarom vind ik dat roken het dienen van een afgod is?

In de Bijbel staat: "Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben".

Roken is een verslaving. Verslaving is per definitie verkeerd. De praktijk is dat roken mensen beheerst, ze kunnen niet zonder hun cigaretje. In die zin is roken een afgod voor ze.

Ik ben bang dat je argumentatie mij niet overtuigt.

Probeer me even te volgen:

Roken kan mensen beheersen.

Mee eens.

Afgoderij kan mensen beheersen.

Ook mee eens.

Dus roken is afgoderij.

Ander voorbeeld.

Een auto rijdt.

Een trein rijdt

Dus een auto is een trein.

Wat ik graag zou willen zien, als je daar behoefte aan hebt natuurlijk, is dat je een definitie geeft van wat jij onder afgoderij verstaat, en waarom roken volgens die definitie afgoderij is.

Nogmaals. Ik denk dat afgoderij anno nu nog steeds bestaat. In concrete vormen, zoals hekserij of het opnieuw dienen van oude germaanse goden bijvoorbeeld.

Ook kunnen mensen idolen (de naam zegt het al) letterlijk verafgoden.

Mijn mening en definitie ken je. Zie ook mijn eerdere posts.

Niemand die rookt aanbid een rookgod of wordt beheerst door een rookdemon.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op zaterdag 11 december 2004 23:51:08 schreef Rafox het volgende:

[...]

Ik ben bang dat je argumentatie mij niet overtuigt.

Probeer me even te volgen:

Roken kan mensen beheersen.

Mee eens.

Afgoderij kan mensen beheersen.

Ook mee eens.

Dus roken is afgoderij.

Roken is verslavend.

Verslaving valt onder het dienen van afgoden.

Roken is het dienen van een afgod.

Quote:
Ander voorbeeld.

Een auto rijdt.

Een trein rijdt

Dus een auto is een trein.

een auto rijdt omdat het een vervooermiddel is

Een trein rijdt omdat het een vervoermiddel is.

Zowel een auto als een trein zijn een vervoermiddel.

Quote:
Wat ik graag zou willen zien, als je daar behoefte aan hebt natuurlijk, is dat je een definitie geeft van wat jij onder afgoderij verstaat, en waarom roken volgens die definitie afgoderij is.

Zie hierboven......

Quote:
Nogmaals. Ik denk dat afgoderij anno nu nog steeds bestaat. In concrete vormen, zoals hekserij of het opnieuw dienen van oude germaanse goden bijvoorbeeld.

Ook kunnen mensen idolen (de naam zegt het al) letterlijk verafgoden.

Dat klopt, daar men ik het volledig mee eens, maar vergis je niet, ook verslavingen vallen daar onder (alcohol, nicotine, andere drugs, maar ook het verslaafd zijn aan gokken, snoepen etc.). Al die dingen kunnen afgoden voor iemand zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op zondag 12 december 2004 00:31:18 schreef Kate het volgende:

[...]

Roken is verslavend.

Verslaving valt onder het dienen van afgoden.

Roken is het dienen van een afgod.

Mooi. Heel goed, we komen dichterbij. Dank je.

Als je mij uit de bijbel kunt aantonen waar staat dat verslaving onder het dienen van afgoden valt, dan heb je me overtuigd.

De geruststellende conclusie is dat aangezien roken voor mij geen verslaving is, dus roken voor mij ook geen afgod is.

Als ik dus zonder anderen tot verslaving te leiden, zo nu en dan mijn sigaretje of sigaartje kan roken, dan is er dus niks aan de hand.

Link naar bericht
Deel via andere websites

* Rexcore wordt altijd een beetje kriegelig als het om roken gaat.. smile.gif

Misschien omdat ik zelf een roker ben.. En dat ik het heerlijk vind!

Maar even over de verslaving met vergelijking tot een afgod,

Ok. Nicotine is een verslavende stof.. Dat wil zeggen, als het lichaam het eenmaal gehad heeft, vraagt het later om nog zo'n nicotine scheut.. Zo simpel werkt het met nicotine..

Maar als je het op die manier bekijkt, dan is water ook een verslaving bijvoorbeeld.

Je kunt er niet zonder, je lichaam zal er altijd om blijven vragen als je het een te lange tijd niet gehad hebt.

Nee, een verslaving is toch echt geestelijk.. persoonlijk vind ik het geen lichamelijke verslaving. (tenzij je natuurlijk al dat andere ook tot een verslaving wil rekenen, dan mag je het tot een lichamelijke verslaving rekenen)

een verslaving vind ik persoonlijk puur iets geestelijks. Wanneer je er echt niet meer zonder kunt, (lees: geestelijk niet zonder kunt)

en je er alles voor over hebt om datgene toch te krijgen. (zelfs dan nog vind ik de verwijzing naar een afgod nog steeds sterk overdreven)

Dus roken vind ik persoonlijk geen verslaving. en daar ben ik ook blij om.. smile.gif

Dus kortgezegd: Roken kan dat? ja! puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

een afgod is alles wat je boven God plaatst als jij een afgod dient vindt je die belangrijker als God. dat kan roken zijn maar ook geld bijvoorbeeld.

stel dat God jou vraagt om zendeling te worden in Afrika en je doet dat niet omdat je dan niet meer mag roken dan stel je het roken dus boven het gehoorzamen van God en dus is het een afgod.

Natuurlijk zal je lichaam altijd om water vragen aangezien je het nodig hebt om in leven te blijven. het is echter niet gezond dat je lichaam om een stof als nicotine vraagt.

eten kan ook een verslaving zijn als God van jou vraagt een paar dagen te vasten en te bidden voor een bepaalde kwestie en je doet dat niet omdat je niet zonder eten kan dan stel je eten dus boven God. en zo werkt het met alles.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid