Spring naar bijdragen

Onderscheidingsvermogen, is de weg nu smal, lang, breed en/of kort?


Aanbevolen berichten

Op 29-6-2023 om 12:55 zei Hopper:

Maar slechts weinigen gaan de smalle weg met de nauwe doorgang.

Het kan helpen om ezelsbruggetjes vanuit een ander perspectief te bekijken als ze niet direct werken. Misschien is je brein geneigd anders te leren, en soms kan dat betekenen dat een andere benadering effectiever is. Het belangrijkste is om niet te hard voor jezelf te zijn, we leren allemaal op onze eigen manier. Misschien helpt het om creatieve, visuele of persoonlijke associaties te maken, in plaats van enkel de logische of taal-gebaseerde methoden te volgen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 3,4k
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ik hoop dat je je alleen op dit forum zo uitdrukt, anders voorzie ik een enkeltje GGZ instelling.   Hoewel, ze hebben in de meeste instellingen ook internet. Kunnen Hopper en/of TTC dit bevestigen?

Spinazie (Spinacia oleracea) is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Spinazie is verwant aan onder andere ganzenvoet en melde. Het is een snelgroeiende, eenjarige als bladgroente gebruik

Wat met pincet ontrafeld wordt, gaat met de bezem de prullenmand in.

Posted Images

Op 6-8-2024 om 14:52 zei Hopper:

Daar trekt het eeuwig nu zich niks van aan, het slaat alle deelgebieden van de wetenschap gade en heeft er geen oordeel over.

Dezelfde bezwaren werden geuit tegen het experiment waarmee Isaac Newton in Opticks uit 1704 met twee prisma's aantoonde dat zonlicht bestaat uit verschillende kleuren. Newton had een 'primitieve' straal gemaakt met de eerste prisma, wat bleek doordat de tweede prisma het licht niet verder brak. Wetenschappers die het experiment nadeden en wel verdere breking waarnamen, hadden volgens Newton geen primitieve straal gemaakt, omdat deze immers anders niet verder zou breken. Daarmee werd de vraag of de hypothese werd getoetst, of het instrument.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 1-7-2023 om 18:49 zei Hopper:

Je bent blijven hangen in de gesprekjes , vermoed ik zo maar.

Synesthesie is een neurologisch verschijnsel waarbij de prikkeling van een zintuig of cognitief pad automatisch een ervaring in een ander zintuig of cognitief pad oproept. Bijvoorbeeld, iemand met synesthesie kan kleuren 'zien' bij het horen van bepaalde muzieknoten, smaken 'proeven' wanneer ze woorden horen, of vormen 'voelen' bij het lezen van getallen. Deze vermenging van zintuiglijke ervaringen is meestal consistent en kan per individu verschillen. Het wordt gezien als een bijzondere manier waarop het brein informatie verwerkt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 12-8-2024 om 10:49 zei Hopper:

Het onderscheidingsvermogen heeft niet het vermogen om te piekeren.

Gaston Bachelard betoogde dat wetenschappelijke vooruitgang wordt belemmerd door wat hij epistemologische obstakels noemde, die voortkomen uit de manier waarop mensen denken. Bachelard stelde dat het essentieel is om deze obstakels actief te confronteren en te overwinnen door kritisch en innovatief denken om verdere wetenschappelijke ontwikkeling mogelijk te maken. Het mag inmiddels duidelijk geworden zijn dat een en ander ook gepaste ggz-begeleiding kan verdragen, simpelweg omdat het niet altijd een pretje is om een aantal meningen of overtuigingen te 'moeten' herzien.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 21-7-2024 om 14:06 zei Figulus:

Niks zo paradoxaal als een autist.

De noösfeer van Vernadski verwijst naar de laag van het bewustzijn en de kennis die de biosfeer en de geosfeer overstijgt. Het idee is dat de menselijke geest en kennis, via technologie en cultuur, een steeds grotere invloed uitoefenen op de evolutie van de aarde en het leven. Dit concept lijkt inderdaad sterk op de Wereldziel, waarin een collectief bewustzijn alle levende wezens verbindt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Breuk:

Is iedereen aan het inpakken voor het jaarlijkse congres?
https://www.jw.org/nl/jehovahs-getuigen/congressen/

Een cliffhanger is een verhaalelement waarbij een scène of verhaallijn eindigt op een spannend of onzeker moment, waardoor de kijker of lezer nieuwsgierig blijft naar wat er verder zal gebeuren.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 25-7-2024 om 12:29 zei Hopper:

Als de vis gevangen is kan men het net weg doen.  Dan raak je er ook niet meer in verstrikt.

Het keuzeaxioma, een fundamentele stelling in de verzamelingenleer, stelt dat voor elke verzameling niet-lege verzamelingen er een functie is die uit elk element een enkel element kiest. Dit axioma kan echter leiden tot verrassende en contra-intuïtieve resultaten, zoals de Banach-Tarskiparadox. Deze paradox stelt dat een driedimensionale eenheidsbol in een eindig aantal stukjes kan worden opgesplitst, waarna deze stukjes op zo'n manier kunnen worden herschikt dat ze twee nieuwe eenheidsbollen vormen. Dit lijkt in strijd met onze intuïtieve opvattingen over volume en meetkunde.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 1-7-2023 om 19:10 zei Hopper:

Die oude wijzen waren zo gek nog niet.

De incommensurabiliteitsthese stelt dat na een paradigmaverschuiving de oude en nieuwe theorieën niet langer met dezelfde maatstaven gemeten kunnen worden. Hierdoor ontbreken gemeenschappelijke criteria om de theorieën logisch dwingend met elkaar te vergelijken. Dit maakt het onmogelijk om puur op basis van logica of bewijs te kiezen tussen twee verschillende wetenschappelijke benaderingen.

bewerkt door TTC
Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 1-7-2023 om 09:05 zei Hopper:

Er is geen visie logica.  Ik was vroeger blind en Jezus heeft me ziende gemaakt.  Meer valt er niet te zeggen, voor details leze men de Evangeliën.

Wat de ervaringskennis of het inzicht ook is, in die grijze vakjes kunnen we telkens opnieuw andere concepten plaatsen. Het goede en het slechte nieuws, we kunnen niet zeggen dat het ons ontbreekt aan nuttige informatie.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 2-7-2023 om 08:52 zei Hopper:

Ik kijk nooit onder de motorkap.  Zaken waar ik geen verstand van heb, daar bemoei ik me niet mee.  Ik weet niet eens of de katalysator wel onder de motorkap zit.

In een longitudinaal onderzoek worden proefpersonen meerdere keren onderzocht om veranderingen als gevolg van tijd te meten.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 1-7-2023 om 17:19 zei Hopper:

Alleen het 'denken' kan hulpvragen bedenken.

Omdat de toename van de menselijke kennis een oorzakelijke factor in de ontwikkeling van de menselijke geschiedenis is, en omdat geen enkele maatschappij wetenschappelijk de toekomstige toestand van zijn kennis kan voorspellen, is het volgens Popper niet mogelijk om een voorspellende wetenschap van de menselijke geschiedenis op te stellen. Voor Popper zijn metafysisch en historisch indeterminisme onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 21-7-2024 om 15:04 zei Figulus:

Autistische logica kan verschillen met neurotypische logica. Het is vooral de omgeving die zich zal moeten aanpassen, want de autist gaat dat niet lukken. In ieder geval niet zoveel als men wel zou wensen.

Popper meende ook dat wetenschappelijke theorieën, en in het algemeen alle menselijke kennis, onvermijdelijk uitsluitend hypothetisch zijn en worden gegenereerd door de creatieve verbeelding om problemen op te lossen die in een bepaalde historisch-culturele context zijn gerezen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 1-7-2023 om 18:49 zei Hopper:

Je bent blijven hangen in de gesprekjes , vermoed ik zo maar.

Mentaliteit of ingesteldheid is het denk- en gedragspatroon van een persoon of een sociale groep. Hoewel er het gevaar bestaat van een bevooroordeelde of stereotiepe benadering van groepen, wordt de term gebruikt in de sociologie en de mentaliteitsgeschiedenis.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 28-6-2023 om 13:55 zei Barnabas:

De horizon ligt ver weg en de weg daarheen is niet duidelijk. Althans niet in detail.

De psychiaters Du Boeuff en Kuiper gaven een aanzet tot een mentaliteitenleer, in hun boek 'Waan en Vervreemding'. Zij ontwikkelden een antropologische beschouwing, waarin de tegenpolen 'verbondenheid' en 'gescheidenheid' centraal staan. Deze twee tegengestelde manieren van beleving bepalen hoe iemand in het leven staat.

Link naar bericht
Deel via andere websites
13 minuten geleden zei Monachos:

Is Credible een vorm van therapie voor jou?

Dat boek van Filip Raes leest vlotjes door de (h)erkenning en het streepje humor dat ik enorm waardeer, mensentaal dus. Er in de echte wereld ook iets over durven zeggen zowaar een marteling, hypergevoelig.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 24-7-2024 om 09:17 zei Figulus:

Wiskundig bekeken is het natuurlijk onzin om te stellen dat God het middelpunt van oneindigheid zou zijn. God heeft geen begin en einde, en kent dus in dat opzicht geen midden.

Alle respect voor wie dat in vakjargon met een haast ijzingwekkende accuratesse heeft weten te beschrijven, laat daarover aub geen twijfel bestaan.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 2-7-2023 om 05:39 zei Dat beloof ik:

Als je denkt dat ik geen inzicht heb, waarom beantwoord je dan niet gewoon de vraag die ik aan je stel?

Een verhoogde corroboratiegraad betekent volgens Popper dat een uitspraak de waarheid dichter benadert dan een uitspraak met een lagere corroboratiegraad, maar of de uitspraak de waarheid is zullen we nooit zeker weten, omdat ook een uitspraak met een hoge corroboratiegraad bij een volgende cruciale test weerlegd kan worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 1-7-2023 om 13:06 zei Hopper:

De paradox van de heelheid is dat je de veelheid dient te verlaten.

Denksporen kunnen beïnvloed worden door eerdere ervaringen, beschikbare informatie en onderliggende aannames, en veranderen of vertakken naarmate nieuwe informatie of perspectieven worden toegevoegd.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 9-8-2024 om 20:29 zei Hopper:

Het ontkennende deel behoort niet tot de hersenen.   Het menselijk denkvermogen kan de negatie niet denken.

In Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen legt Michiel Leezenberg de kernprincipes van wetenschapsfilosofie uit en past deze toe op de geesteswetenschappen. Hij bespreekt fundamentele vragen rond methodologie, interpretatie en objectiviteit, en verkent thema's als hermeneutiek, kritisch realisme en de rol van taal.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 1-7-2023 om 13:06 zei Hopper:

Zonder waarom, zonder reden, nergens vandaan komend, nergens naar toe gaande.

De 'context van ontdekking' verwijst naar het proces van hoe wetenschappelijke kennis daadwerkelijk wordt verkregen, inclusief de persoonlijke, historische, en toevallige factoren die een rol spelen bij een ontdekking. Dit verschilt van de 'context van rechtvaardiging', waarbij men zich richt op het rationele en systematische deel van wetenschappelijke theorieën. In de context van ontdekking zijn intuïtie, experimenten, en creativiteit belangrijk, terwijl in de context van rechtvaardiging de nadruk ligt op de logische onderbouwing en toetsing van kennis.

Link naar bericht
Deel via andere websites
2 uur geleden zei TTC:

De 'context van ontdekking' verwijst naar het proces van hoe wetenschappelijke kennis daadwerkelijk wordt verkregen, inclusief de persoonlijke, historische, en toevallige factoren die een rol spelen bij een ontdekking. Dit verschilt van de 'context van rechtvaardiging', waarbij men zich richt op het rationele en systematische deel van wetenschappelijke theorieën. In de context van ontdekking zijn intuïtie, experimenten, en creativiteit belangrijk, terwijl in de context van rechtvaardiging de nadruk ligt op de logische onderbouwing en toetsing van kennis.

Ik had 17 meldingen van jou omdat ik hier een paar dagen niet geweest ben.  Met uw welnemen lees ik ze niet allemaal door.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid