Spring naar bijdragen

De Bijbel letterlijk nemen


Aanbevolen berichten

Ik kan zelfs niet opschrijven dat president Snow een gemene man was, als hij in de trilogie niet letterlijk "gemeen" wordt genoemd.
Het doet niet terzake maar met dat laatste ben ik het niet persé eens. Een samenvatting kan best interpretaties bevatten. Zie bijvoorbeeld de samenvatting van de Hebreeuwse Bijbel die gedaan worden door Petrus en Stefanus in het boek Handelingen.
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 206
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Een samenvatting ontkomt nooit helemaal aan interpretatie, omdat jij daarin immers aangeeft wat volgens jou de belangrijkste gedeelten zijn. Maar mijns inziens, en zo heb ik dat ook ooit geleerd, behoort een samenvatting wel zo neutraal mogelijk te zijn en ook daadwerkelijk het verhaal zélf samen te vatten. De redes van Petrus en Stefanus zie ik zelf dan ook persoonlijk niet zozeer enkel als samenvattingen, maar als verkondigingen waarbij de bijbelse verhalen of beelden worden gebruikt als aanloop naar het Evangelie. Ze kiezen dan ook vooral de verhalen die daar het meest voor geschikt zijn.

Zou Bernard zijn rede ook gewoon een verkondiging noemen, op basis van hoe hij de Schrift leest, dan zou ik daar weinig problemen mee hebben. Maar een samenvatting zie ik er dus niet in.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 1 month later...
Ongeveer 99% an alle Credible-mensen (inclusief ikzelf) geloven niet dat alles wat in de Bijbel staat letterlijk is. Mijn vragen daarover zijn:

- waar ligt dan de grens?

**- kun je aan een Bijbelgedeelte zien of je die letterlijk moet nemen?

**- moeten wonderen letterlijk genomen worden?

en andere vragen die daarbij een rol spelen. Ik zou graag jullie mening hierover willen weten.

De Bijbel is het woord van God en betekent voor mij niets anders dan je hart, ziel en gevoel laten spreken door een tekst heen. Een bepaalde Psalm in de ochtend lezen kan voor mij al mijn hele dag bepalen en omzetten tot een brok positiviteit, daar waar ik anders bijvoorbeeld een 'zware' dag zou hebben afhankelijk van mijn gemoedstoestand. Iedereen heeft namelijk weleens mindere dagen...Ik kan me als christen niet voorstellen dat een hart tijdens het bijbellezen al kloppende zegt dat je als persoon veel letterlijk moet interpreteren. Dan sta je namelijk naar mijn inziens te dicht bij wetenschap en niet bij geloof. Ik geloof ook niet dat de boodschap van God is om alles wat er in de bijbel staat letterlijk te nemen. Als je je gevoel laat spreken door de teksten heen, dan leidt God een ieder naar een mooi pad, door stromende rivieren (dit KAN je ook letterlijk nemen), door weer en wind en door tegenslagen met Zijn vreugde, kracht en liefde voor ieder kind Gods, in je DAGELIJKSE LEVEN. Iets letterlijk nemen of niet, doet er dan ook niet meer toe :) Dat is mijn interpretatie.

Je hart laten spreken tijdens het bijbellezen, het zoveel mogelijk ervan laten spreken in je dagelijkse leven, in het NU (wat bij iedereen anders is) en je bent op pad! Dan ga je als het goed is ook zelf ervaren dat God je helpt in JOUW leven, als je dus niet 'zondigt' zoals een mens normaliter wel van nature doet). We leven nu eenmaal in een wereld en maatschappij waar elke dag en op elk tijdstip gezondigt wordt. God ziet JOUW; wat de zondige buitenwereld doet zou voor een christen niet van belang moeten zijn, tenzij deze van invloed kan zijn op een persoon die open staat om te veranderen en al het goede wat in hem/haar zit uit zijn/haar binnenste te willen halen en dit neer te zetten in het soms roerige en haastige dagelijkse leven, wat soms alleen met God en de bijbel kan (en uiteraard door contact met mede christenen).

Ik hoor weleens om me heen als het over 'geloof' gaat: 'Ik ben een realist pur-sang', dus 'nee, met geloof heb ik niets'.

JUIST als je een realist bent, zou je ook moeten kunnen open staan voor geloof, omdat je niet bezwijkt in fantasie (als dat al kan met Gods vriendschap).

Wonderen bestaan. Als God je Vriend is en je een stil moment kiest op een dag (bijvoorbeeld voor het slapen gaan)en bidt, God prijst voor zijn eeuwige liefde voor jou en de medemens, dan is dat al een wonder op zich dat dit gebeurd en een persoon oprecht tot God spreekt in gedachten of hardop.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Wonderen bestaan. Als God je Vriend is en je een stil moment kiest op een dag (bijvoorbeeld voor het slapen gaan)en bidt, God prijst voor zijn eeuwige liefde voor jou en de medemens, dan is dat al een wonder op zich dat dit gebeurd en een persoon oprecht tot God spreekt in gedachten of hardop.

Vergeet de miljarden dieren niet. En uiteraard de bomen, de planten, het water, de lucht, ja ieder molecuul is een expressie van Zijn Liefde.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...

De bijbel kun je letterlijk nemen, in ieder geval grote stukken ervan. Maar heeft dit een meerwaarde voor individuele ontwikkeling? De bijbel is bedoeld als leer en zal dus belangrijker symbolisch opgenomen moeten noemen. Het heeft niet voor niks 'geloven'. De bijbel is zo mooi dat hetzelfde verhaal voor ieder persoon uniek iets anders zegt en voor ieder een eigen les heeft. Of iets letterlijk is gebeurt blijft voor ieder een eigen keuze en logisch nadenken. Toch ben ik wel één van de mensen die denken dat veel verhalen wel letterlijk zijn gebeurd.

Als kort antwoord op het andere: Er is één God en blijf zo dicht mogelijk bij de bron, dan kun je niet veel 'verkeerd' doen. Grondteksten lezen en laat alles tot je door drillen als het ware. Houd alles zo simpel, concreet en direct zoals het allemaal bedoeld is. Mensen hebben de neiging om dingen meer complex te maken ipv makkelijker. Groetjes

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid