Spring naar bijdragen

Het Ontstaan Van Satan...


Aanbevolen berichten

aangezien er in het bidden voro satan continu off topic word geblaat hierover .. besloot ik maar een aparte topic erover te maken.. zodat het andere topic On topic blijft.. en we weer wat de discussieren hebben..

discussie punten:

was satan slecht geschapen?

zo ja, is God dan niet slecht om iets slechts te schapen

zo nee, hoe komt satan volgens jouw dan slecht?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 111
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Eerlijk gezegd lees ik nergens dat satan echt een rebelse engel is. Er zijn wel schriftplaatsen die het zouden kunnen betekenen maar echt superduidelijk staat het nergens volgens mij. Ik weet het dus niet.

Jouw vragen kun je trouwens onmogelijk beantwoorden aangezien dat alleen maar giswerk zou zijn, nergens in de bijbel staat iets over zijn oorsprong.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 29 juli 2004 14:20:38 schreef Ichtus het volgende:

Hoe weet jij dat het zo gegaan is? Graag onderbouwen met bijbelteksten.

Ik zal niet alle bijbelteksten hier gaan vermelden.

Wellicht dat dit artikel jou een aantal 'handgrepen' aanrijkt, Ichtus: bestaat de duivel ?

Verder vind je in dat artikel ook nog een link naar een wat uitvoeriger artikel in het Engels.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 29 juli 2004 15:34:01 schreef jmvriesen het volgende:

Ezechiel 28 is een van de voorbeelden (11-19 d8 ik)

Scherp ged8 JM !

His Past

Satan was created (Ezekiel 28:13, 15). And at his creation, Satan was the model of perfection, full of wisdom, and perfect in beauty (Ezekiel 28:12). He was in the garden of Eden and every precious stone adorned him (Ezekiel 28:13). He was anointed and ordained by God as a guardian cherub (Ezekiel 28:14), and was blameless in his ways (Ezekiel 28:15).

But then something went terribly wrong. His heart became proud on account of his beauty, and he corrupted his wisdom because of his splendor (Ezekiel 28:17). He became filled with violence (Ezekiel 28:16). He led many of the angels in a war against God and his angels (Revelation 12:7-9) and tried to take God's place (Isaiah 14:12-15). To put it mildly, he sinned (Ezekiel 28:16). He is therefore credited with sinning since the beginning (1 John 3:8). Because of his actions, he was a murderer from the beginning (John 8:44). He abandoned his home in heaven (Jude 6). He was driven in disgrace from the mount of God and expelled (Ezekiel 28:16). He lost his place in heaven (Revelation 12:8), was thrown or hurled from heaven (Ezekiel 28:16; Revelation 12:9-12), fell like lightning from heaven to the earth (Isaiah 14:12; Luke 10:18), and was made a spectacle before kings (Ezekiel 28:17).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik twijfel niet aan het bestaan van de satan hoor. Ik ben alleen niet 100% zeker van de positie van de satan in de spirituele wereld. De bijbelteksten die jullie aanhalen zouden inderdaad bewijs kunnen zijn voor een rebelse engel. Toch zijn veel van de OT teksten die jullie noemen behoorlijk duister. In Ezechiël staat duidelijk dat dit lied over de koning van Tyrus gaat, sinds wanneer is hij de satan? Wat de tekst van Jesaja betreft, de meest gangbare uitlegging is dat die teksten betrekking hebben op de vorst die Juda zal vernietigen en niet op de satan.

Hoe het dan ook is, ik geloof zeker dat de satan bestaat maar naar mijn mening is er op dit moment te weinig bewijs om duidelijk te bepalen wat zijn motieven zijn en wat zijn verleden is. Ik wijs jullie mening zeker niet af, ik moet alleen wat meer onderzoek doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is zonder meer een duister onderwerp en misschien ook goed dat wij niet teveel bronnen hebben?

In het boek Henoch wordt meer gesproken over gevallen engelen. Satan is dan wel de bekendste, maar zeker niet de enigste. Het topic Henoch, waarheid of fictie? gaat daarover, in deze post staat een link naar de digitale versie van het boek.

Verder denk ik dat wij niet alles zullen weten hoe Lucifer satan is geworden, de absolute rebel. In de Bijbel staan er wel referenties, maar de geschiedenis vooraf is niet bekend. De Bijbel leert ons dat Satan al vanaf den beginnen bestaat. (Hoe kan hij anders de mens verleiden?)

Het enigste dat we heel concreet leren vanuit de Bijbel, is dat Satan een gevallen engel is. Een rebel eigenlijk dus, meer kan ik niet opmaken uit de gegeven teksten...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het ontstaan van de satan valt op te maken uit 1 Col 1:16:

want in Hem zijn alle dingen geschapen, die in de hemelen en die op de aarde zijn, de zichtbare en de onzichtbare, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij overheden, hetzij machten; alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen; 17 en Hij is vóór alles en alle dingen hebben hun bestaan in Hem.

Verder valt er uit het oude testament veel te halen door beeldspraken die betrekking hebben op hem zoals:

Jesaja 14:12-20 en Ezechiel 28:11-19

Jes 14:13 en Ez. 28:17 laten zien dat satan een eigen keuze maakte om te zondigen en hij dus niet 'slecht' geschapen is. Dit word nog verder versterk door de volgende teksten:

1 Joh 1:15: God is licht en in hem kan in het geheel geen duisternis zijn.

Mat 7:18 een goede boom (god is licht) kan geen kwade vruchten dragen (er kan geen kwaad voortkomen uit Hem).

Het doel van satan is dus gelijkt te zijn aan God en als zijn daden zullen daarmee tegen Hem gericht zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Rebel klinkt te "lief" vind ik.

Hij is eigelijk een terrorist.

Ik heb er moeite mee om te geloven dat de duivel slecht geschapen is.

Iig was hij jaloers op God. En zoals het altijd is met zielige onvolwassen personen. Wat ze niet kunnen krijgen willen ze kapot maken. En hij kreeg het voor elkaar om 1/3 van de engelen mee te krijgen.

CS Lewis beschrijft de duivel mooi. Het is eigelijk een zeer kinderachtig en dom persoon dat z'n inteligentie alleen als wapen inzet. Buiten het gebruik van dat wapen is het best een zielig persoontje. Toch is dat wapen vrij effectief soms.

Ik geloof dat alles wat God maakt perfect is. Zoals wij vroeger ook waren, tot we ongehoorzaam werden. (wij=de mens)

Aan de ene kant zou ik denken dat de duivel ook een keus heeft gehadnet als de mens. Toch zit er meerdere verschillen.

Bijvoorbeeld, de duivel kan niet gered worden en zal altijd slecht blijven.

Maar is dat zo omdat hij het niet kan of dat hij het niet wilt. Immers God weet alles, dus God weet dat ook.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja, satan is geschapen lijkt mij. En dat hij slecht is komt omdat hij ook een eigen keuze heeft gekregen, net als wij. Hij is ook niet als een marionet geschapen door God. Maar ja, ik weet het ook niet, en ik denk dat we het ook nooit echt kunnen begrijpen.

"Als de duivel niet wil wijken wil vor de woorden er Heilige Schrift is de beste manier om hem te verdrijven, dat men hem bespot en uitlacht; want verachting kan hij niet verdragen" - Luther

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik durf bijna niks meer te zeggen... maarem ik doe het toch smile.gif

Om de vragen te beantwoorden van Oi moth

Was satan slecht geschapen?:

Ja satan was slecht geschapen door God

Is God ook slecht: Neen God is alwetend en net als wij kennen wij het onderscheid in Goed en kwaad alleen gebruiken wij het naargelang onze emoties en God als zijn wijsheid!.

Satan heeft als DOEL slecht te zijn en zal ook dit doel blijven dienen. Alles wat God doet voor ons is als door vuur heen, en zowel tragisch als vrolijk....

(neem de kruisiging das indd niet echt vrolijk.)

Tragiek en lijden zijn evenwel oprechte gevoelens en dienen hoe onbegrijpelijk ook soms een spiritueel hoger doel!.

Link naar bericht
Deel via andere websites

In Ezechiel 28 staat heel duidelijk dat Satan eerst een 'goede' engel was, maar doordat hij trots werd en zich boven God wilde stellen uit de hemel verbannen is...

Jesaja 14 v.a. vers 9 e.v. gaat daar ook heel duidelijk over.

Quote:
Het dodenrijk beneden is over u in beroering om u bij uw komst te ontmoeten; het wekt de schimmen voor u op, al de bokken der aarde; het doet alle koningen der volken van hun tronen opstaan. 10 Zij allen vangen aan tot u te zeggen: Ook gij zijt krachteloos geworden als wij, gij zijt aan ons gelijk geworden; 11 uw trots is in het dodenrijk neergeworpen, de klank uwer harpen; het gewormte ligt onder u gespreid en maden zijn uw bedekking. 12 Hoe zijt gij uit de hemel gevallen, gij morgenster, zoon des dageraads; hoe zijt gij ter aarde geveld, overweldiger der volken! 13 En gij overlegdet nog wel: Ik zal ten hemel opstijgen, boven de sterren Gods mijn troon oprichten en zetelen op de berg der samenkomst ver in het noorden; 14 ik wil opstijgen boven de hoogten der wolken, mij aan de Allerhoogste gelijkstellen. 15 Integendeel, in het dodenrijk wordt gij neergeworpen, in het diepste der groeve. 16 Wie u zien, beschouwen u, letten op u: Is dit de man, die de aarde deed sidderen, die koninkrijken deed beven; 17 die de wereld tot een woestijn maakte en haar steden afbrak; die zijn gevangenen niet naar huis liet keren? 18 De koningen der volken liggen allen met ere, ieder in zijn woning, 19 maar gij zijt weggeworpen, ver van uw graf, als een verafschuwde scheut, overdekt met verslagenen die door het zwaard doorboord zijn, die neerdalen naar de stenen der groeve als een weggetrapt aas.

[edit]

Link naar bericht
Deel via andere websites

Zou toch wel leuk zijn anders post je dus vaak voor niets..... dan reageren mensen op een topic op een manier waarvan jij denkt huh? daar heb ik net van alles over gezegd en er word niet op ingegaan... dan krijg je nooit een (zinning onderbouwde) discusie en kom je ook nooit tot een conclusie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 30 juli 2004 23:19:34 schreef Gorthaur het volgende:

Niet nodig hoor
smile.gif

Volgens de mods is het op dit forum niet nodig om de topics te lezen wat er in gepost is.

Doorlezen hoort er wel bij helemaal als het topic niet zo lang is... Blijbaar was het nu niet duidelijk en wilde Joëlle een bijdrage leveren. Misschien kan ze het meer uitwerken?

Geeft dus helemaal niets Joëlle smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat Ezechiël betreft: zoals ik al zei, sinds wanneer is de duivel koning van Tyrus?

Ezechiël 28:2

Quote:
Menschenkind, zeg tot den vorst van Tyrus...

Wat Jesaja betreft: sinds wanneer is de duivel de koning van Babel?

Jesaja 14:4

Quote:
...zult gij dit lied op den koning van Babel aanheffen: Zo is het dan gedaan met den drijver, gedaan met den dwangdienst!

Ik snap best dat jullie erop gebrand zijn om je visie m.b.t. de duivel te onderbouwen maar het is gewoon overduidelijk dat deze tekst gericht zijn op de koningen van respectievelijk Tyrus en Babel. Kan iemand daar even op reageren?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is waar ichtus je hebt gelijk dit hele stuk is gebaseerd op de koning van tyrus. ER WORD op gegeve moment gesproken over een MAN.

Ezechiël 28:12-19:

"12 Mensenzoon, hef een klaagzang aan over de DE KONING VAN TYRUS.

En je zult tot hem zeggen, Zo zegt mijn Heer Ieue:

Je bent een zegelafdruk van een voorbeeld,

Vol van wijsheid en volmaakt in schoonheid.

13 In de weelde van de tuin van Elohim ben je gekomen.

Van iedere kostbare steen is jouw tentachtige onderkomen,

Jaspis, chrysoliet en diamant, topaas, onyx

en nefriet, saffier, karbonkel en smaragd.

En met goud heb je de bergruimten van je onderkomen gevuld,

En al je alkoven die in je zijn.

Op de dag van je schepping vestigden ze

14 de tent van de gezalfde cherub.

En Ik bracht je op de heilige berg van Elohim.

Je komt aanwezig te zijn tussen de vurige stenen.

15 Je wandelt foutloos

Vanaf de dag van je schepping,

Totdat ongerechtigheid in je is gevonden

16 in de toename van je handelen.

Zij vullen je met geweld en je bent aan het zondigen

En Ik zal je van de berg van Elohim verwijderen,

En de cherub van de tent vernietigt je. "

Dit is het bewijs dat in ieder geval dit stuk over een goede engel niet gaat over satan!.

Dat is juist weer die paradox van een vrije wil.

Dus engelen die door God zijn gemaakt kunnen dus toch wvan GOD weg lopen? waarom loopt iedereen dan eigenlijk van hem weg??? MENSEN ENGELEN??? it doesn't make any sense!

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...

Quote:
Op vrijdag 30 juli 2004 19:19:23 schreef Catholic angel het volgende:

Ik durf bijna niks meer te zeggen... maarem ik doe het toch
smile.gif

Om de vragen te beantwoorden van Oi moth

Was satan slecht geschapen?:

Ja satan was slecht geschapen door God

Is God ook slecht: Neen God is alwetend en net als wij kennen wij het onderscheid in Goed en kwaad alleen gebruiken wij het naargelang onze emoties en God als zijn wijsheid!.

Satan heeft als DOEL slecht te zijn en zal ook dit doel blijven dienen. Alles wat God doet voor ons is als door vuur heen, en zowel tragisch als vrolijk....

(neem de kruisiging das indd niet echt vrolijk.)

Tragiek en lijden zijn evenwel oprechte gevoelens en dienen hoe onbegrijpelijk ook soms een spiritueel hoger doel!.

God kan geen slechte dingen scheppen:

De schepping in zijn oorspronkelijke staat was goed. Satan wilde zelf het kwade doen, en is niet slecht geschapen, iets wat slecht is komt namelijk niet van God:

3 joh 11

11 Geliefde, volg het kwade niet na, maar het goede. Wie goed doet, is uit God, (maar) wie kwaad doet, heeft God niet gezien.

Als God satan slecht geschapen heeft, dan creert God kwaad, omdat God mensen slecht heeft geschapen. Ik geloof daar niet in. Vooral omdat het zo duidelijk is dat God het kwaad niet schept.

mvg

Danny

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dit is wat ik tot nu toe heb kunnen vinden over het ontstaan van satan.

Ezekiel 28:12-20 12 Het woord des HEREN kwam tot mij: 13 Mensenkind, hef een klaaglied aan over de koning van Tyrus en zeg tot hem: zo zegt de Here HERE: 14 In Eden waart gij, Gods hof; allerhande edelgesteente overdekte u: rode jaspis, chrysoliet en prasem, turkoois, chrysopraas en nefriet, lazuursteen, hematiet en malachiet. Van goud was het werkstuk, waarin zij waren gevat en aan u vastgehecht; toen gij geschapen werdt, waren zij gereed. 15 Gij waart een beschuttende cherub met uitgespreide vleugels; Ik had u een plaats gegeven: gij waart op de heilige berg der goden, wandelend te midden van vlammende stenen. 16 Onberispelijk waart gij in uw wandel, vanaf de dag dat gij geschapen werdt, totdat er onrecht in u werd gevonden: 17 door uw uitgebreide handel zijt gij vervuld geraakt met geweldenarij en kwaamt gij tot zonde. Van de berg der goden verbande Ik u en deed u weg, gij beschuttende cherub, van tussen de vlammende stenen. 18 Trots was uw hart op uw schoonheid - met uw luister hebt gij ook uw wijsheid teniet doen gaan. Ter aarde wierp Ik u neer, en maakte u tot een schouwspel voor koningen om met leedvermaak naar u te zien. 19 Door uw vele ongerechtigheden, door het onrecht bij uw koophandel, hebt gij uw heiligdommen ontwijd. Vuur deed Ik oplaaien uit uw midden - dat verteerde u! Ik maakte u tot as op de grond voor de ogen van allen die u zagen. 20 Allen die onder de volken u kennen, ontzetten zich over u; een verschrikking zijt gij geworden, verdwenen zijt gij - voor altijd!

Nu zijn er mensen die beweren dat het hier niet om de satan gaat, oke kan ik me iets bij voorstellen omdat het hier niet letterlijk gezegd wordt. Dus precies weten zullen we het niet doen.

Maar er staan behoorlijk veel aanwijzingen in die je tot de conclusie kunnen leiden dat het hier wel om die cherub gaat die wij satan of duivel noemen.

Het is mij duidelijk dat het hier niet om een mens gaat. Let op deze zin: In Eden waart gij, Gods hof;

en deze:

Gij waart een beschuttende cherub met uitgespreide vleugels; Ik had u een plaats gegeven: gij waart op de heilige berg der goden, wandelend te midden van vlammende stenen.

Er is nog een tekst die beschrijft dat engelen voor de troon van God komen of anders gezegd op de berg der Goden

Job 1:6-7 6 Op zekere dag nu kwamen de zonen Gods om zich voor de HERE te stellen, en onder hen kwam ook de satan. 7 En de HERE zeide tot de satan: Vanwaar komt gij? En de satan antwoordde de HERE: Van een zwerftocht over de aarde, die ik doorkruist heb.

Verder staat er in Ezechiel 28 dit:

Onberispelijk waart gij in uw wandel, vanaf de dag dat gij geschapen werdt, totdat er onrecht in u werd gevonden: 17 door uw uitgebreide handel zijt gij vervuld geraakt met geweldenarij en kwaamt gij tot zonde.

Dus deze cherub is goed geschapen.

Wat mij opvalt is dat Adam deze opdracht krijgt

Genesis 1:28 28 En God zegende hen en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar en wordt talrijk; vervult de aarde en onderwerpt haar, heerst over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt.

Let vooral op: onderwerpt de aarde.

WAAROM????

Matthew 4:8-10 8 Wederom nam de duivel Hem mede naar een zeer hoge berg en hij toonde Hem al de koninkrijken der wereld en hun heerlijkheid, 9 en zeide tot Hem: Dit alles zal ik U geven, indien Gij U nederwerpt en mij aanbidt. 10 Toen zeide Jezus tot hem: Ga weg, satan! Er staat immers geschreven: De Here, uw God, zult gij aanbidden en Hem alleen dienen.

Blijkbaar ligt de macht van de wereld nog in handen van de satan, wat hij kan al de koninkrijken der wereld aan de Here Jezus geven.

Het valt op dat de slang die later in de Bijbel duivel genoemd wordt ook in de hof van Eden kwam, en hier heeft Ezechiel ook over gesproken.

Dus mijn conclusie is dat de cherub in Ezechiel dezelfde is als de slang in Genisis.

Groeten Gerard

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 5 months later...

Quote:
Op zaterdag 21 augustus 2004 23:19:04 schreef Dannyr het volgende:

[...]

God kan geen slechte dingen scheppen:

De schepping in zijn oorspronkelijke staat was goed. Satan wilde zelf het kwade doen, en is niet slecht geschapen, iets wat slecht is komt namelijk niet van God:

3 joh 11

11 Geliefde, volg het kwade niet na, maar het goede. Wie goed doet, is uit God, (maar) wie kwaad doet, heeft God niet gezien.

Als God satan slecht geschapen heeft, dan creert God kwaad, omdat God mensen slecht heeft geschapen. Ik geloof daar niet in. Vooral omdat het zo duidelijk is dat God het kwaad niet schept.

mvg

Danny

knipoog_dicht.gifHelemaal mee eens en verder komt het altijd neer op het principe van de vrije wil en dat wij mensen en ook de engelen niet als robots gemaakt zijn: je wilt tenslotte dat iemand uit vrije wil jouw liefde (God) beantwoord. Het verschil tussen engelen en mensen is

echter dat engelen niet meer terug kunnen komen op hun besluit om tegen God te kiezen en mensen kunnen dat dankzij hun zwakheid (ons sterfelijke lichaam en onze zonden)en dat Jezus daarvoor geleden heeft, wel. Als Jezus dit niet had gedaan, dan was ons lot net zo beroerd als van satan.

bye.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op zondag 22 augustus 2004 11:40:21 schreef Gerard het volgende:

Het is mij duidelijk dat het hier niet om een mens gaat. Let op deze zin: In Eden waart gij, Gods hof;

en deze:

Gij waart een beschuttende cherub met uitgespreide vleugels; Ik had u een plaats gegeven: gij waart op de heilige berg der goden, wandelend te midden van vlammende stenen.

Er is nog een tekst die beschrijft dat engelen voor de troon van God komen of anders gezegd op de berg der Goden

Job 1:6-7 6 Op zekere dag nu kwamen de zonen Gods om zich voor de HERE te stellen, en onder hen kwam ook de satan. 7 En de HERE zeide tot de satan: Vanwaar komt gij? En de satan antwoordde de HERE: Van een zwerftocht over de aarde, die ik doorkruist heb.

Verder staat er in Ezechiel 28 dit:

Onberispelijk waart gij in uw wandel, vanaf de dag dat gij geschapen werdt, totdat er onrecht in u werd gevonden: 17 door uw uitgebreide handel zijt gij vervuld geraakt met geweldenarij en kwaamt gij tot zonde.

Dus deze cherub is goed geschapen.

Wat mij opvalt is dat Adam deze opdracht krijgt

Genesis 1:28 28 En God zegende hen en God zeide tot hen: Weest vruchtbaar en wordt talrijk; vervult de aarde en onderwerpt haar, heerst over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over al het gedierte, dat op de aarde kruipt.

Ik denk dat je die tekst uit Ezechiël niet al te letterlijk moet nemen, wanneer er word gesproken over Eden hoeft dit (in mijn ogen) niet te betekenen dat hij letterlijk in Eden was, dan zou het inderdaad de satan kunnen zijn. Maar Eden zie ik als aanduiding voor het paradijs. De koning van Tyrus was "figuurlijk / spreekwoordelijk" in het paradijs.

En in Ez 28: 1-10 word er over diezelfde vorst van Tyrus gesproken:

De HEER richtte zich tot mij: ‘Mensenkind, zeg tegen de vorst van Tyrus: “Dit zegt God, de HEER: Je bent hoogmoedig geworden, je hebt gezegd: ‘Ik ben een god, ik zit op een godentroon, midden in zee.’ Je achtte jezelf een god gelijk, terwijl je een mens bent, en geen god. Je denkt wijzer te zijn dan Daniël, geen mysterie blijft voor je verborgen! Door je wijsheid en inzicht ben je welvarend geworden en heb je je schatkamers met goud en zilver gevuld. Door je grote wijsheid en je handelsgeest heb je je rijkdom nog vergroot, maar die rijkdom heeft je ook hoogmoedig gemaakt.

Daarom, zegt God, de HEER, omdat je jezelf een god gelijk acht, zal ik vreemde volken op je afsturen, de wreedste van alle, die met hun zwaarden al je schitterende wijsheid zullen vernietigen en je van je luister zullen beroven. Ze zullen je het graf in drijven, je zult een gewelddadige dood sterven, in het hart van de zee. Zul je blijven zeggen: ‘Ik ben een god!’ als je oog in oog staat met je moordenaars? Wanneer je in de macht bent van hen die je zullen doden, zal blijken dat je een mens bent, en geen god. Je zult de dood van een onbesnedene sterven, door de hand van vreemdelingen. Ik heb gesproken – zo spreekt God, de HEER.â€

Hieruit blijkt dat deze vorst van Tyrus een mens is en geen engel of iets dergelijks.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid