Spring naar bijdragen

Metoriet bevat buitenaards leven?


Aanbevolen berichten

Op 5 maart las ik dit reeds op verschillende buitenlandse websites, maar nu staat het ook op Nu.nl.

Quote:

'Buitenaards leven gevonden in meteoriet'

Uitgegeven: 7 maart 2011 07:05

Laatst gewijzigd: 7 maart 2011 07:24

AMSTERDAM - Een wetenschapper van de NASA claimt dat hij de gefossiliseerde resten van buitenaardse bacteriën heeft aangetroffen in enkele meteorieten.

De resten van de op algen lijkende levensvormen zijn gevonden in drie zeldzame koolstofhoudende meteorieten. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

hoover2_620x350.jpg

De bacteriën zijn volgens de ontdekker, astrobioloog Richard Hoover, vermoedelijk in de ruimte ontstaan, omdat de fossielen geen stikstof bevatten. Dit bestanddeel is onmisbaar voor al het leven op aarde.

Dit is het wetenschappelijke artikel in het Journal of Cosmology. (Engels)

Dit is dr. Richard B. Hoover, de schrijver ervan. Hij is een ervaren NASA wetenschapper die regelmatig voor zijn werk is onderscheiden. (Engels)

Momenteel wordt het artikel onderworpen aan grondige peer review; een team van 100 experts bekijkt of het onderzoek goed is uitgevoerd. Daarnaast is er nog een algemene uitnodiging gestuurd aan zo'n 5.000 wetenschappers om hun kritische licht erop te laten schijnen [bRON] (Engels). Besmetting van de meteoriet met 'aardse' bacteriën wordt uitgesloten door Hoover, vanwege de afwezigheid van stikstof in de fossiele resten.

Afwachten dus, of Hoovers onderzoek het kritische oog van zijn collega's kan doorstaan. In elk geval voedt zijn onderzoek bestaande theorieën, die veronderstellen dat leven op aarde ontstaan is door metorietinslagen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat is wel wat Nu.nl erover meldt:

Quote:

Maar sommige bacteriën in de meteorieten vertonen overeenkomsten met blauwalgen, een van de oudste levensvormen op aarde.

Waarschijnlijk bedoel je de vondst van de arseenbacterie vorig jaar? Dat is ook de reden dat ik erg benieuwd ben naar de afloop van het peer review proces. Eerst maar eens zien of het onderzoek correct is verricht. Maar als het klopt, is het natuurlijk spectaculair nieuws.

Overigens heeft het verhaal over de arseenbacterie niets te maken met dit onderzoek.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Elk jaar ontdekt NASA weer mogelijk leven. Tot nu toe blijkt het ofwel vervuiling te zijn (de bacterie lijkt niet alleen op een aardse bacterie, het is er zelfs één) ofwel het is weer zo'n nietszeggende conditie voor eventueel leven. Kwade tongen beweren dat ruimtevaartorganisaties met dergelijk spektakel makkelijker in aanmerking komen voor subsidie...

Al sci-fi geek lijkt het me erg leuk hoor, daar niet van. Maar ben door de jaren heen nogal sceptisch geworden over dit soort spektakelberichten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat geldt voor mij anders ook. Het geeft echter wel aan dat het wetenschappelijke peer review proces werkt: als het onderzoek niet klopt, wordt het genadeloos afgeschoten.

Daarbij is dit bericht overigens niet door NASA zelf naar buiten gebracht. Die houdt zich namelijk opvallend stil. Mainstream media hebben het bericht opgepikt van de website van het Journal of Cosmology en zijn ermee aan de haal gegaan, terwijl op de JoC-website duidelijk staat dat het wetenschappelijk artikel van Hoover eerst nog peer review moet ondergaan.

Ik ben dan ook niet zo kapot van reguliere media die wetenschappelijk nieuws verslaan. Meestal ontbreken cruciale nuanceringen. Maar als het onderzoek niet blijkt te kloppen, zijn diezelfde media er meestal als de kippen bij om het onderzoek af te doen als 'grap' of 'slechte wetenschap'. Terwijl ook Hoover nu gewoon het standaard proces doorloopt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Niet zo bijster interessant?

Heb je enig idee wat voor implicaties het heeft als het onderzoek blijkt te kloppen? Dat zou bewijzen dat er leven buiten de Aarde mogelijk is. Plus, ondersteunend bewijs voor de theorie dat het leven op onze planeet ontstaan is door organisch materiaal dat hier door meteorietinslagen terecht is gekomen.

Dus mochten we elders in het universum geavanceerd leven ontdekken, maar het lukt ons niet om daarmee te communiceren, dan is het niet interessant? Merkwaarig criterium.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Niet zo bijster interessant?

Nee.

Quote:

Heb je enig idee wat voor implicaties het heeft als het onderzoek blijkt te kloppen?

Ja, en geen enkele die ook maar enige invloed op het dagelijks leven zal hebben.

Quote:

Dat zou bewijzen dat er leven buiten de Aarde mogelijk is.

Wow! Als we dat bewijs hebben dan... Ja, dan wat eigenlijk?

Quote:

Plus, ondersteunend bewijs voor de theorie dat het leven op onze planeet ontstaan is door organisch materiaal dat hier door meteorietinslagen terecht is gekomen.

Daar ligt niemand wakker van.

Quote:

Dus mochten we elders in het universum geavanceerd leven ontdekken, maar het lukt ons niet om daarmee te communiceren, dan is het niet interessant? Merkwaarig criterium.

Ja zeker, maar we hebben het nog geheel niet over geavanceerd leven, lijkt geen enkele bedreiging te vormen en geen communicatie mee mogelijk. Niet bijster interessant dus.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid