Spring naar bijdragen

Wie schiep het kwaad?


Aanbevolen berichten

Quote:

[...]

Ja hoor! En dan kritiek hebben op mijn Godsbeeld.
party.gif

Ps 139,4

Als er nog geen woord op mijn tong is, zie, Heere!
Gij weet het alles
.

Pred 11,5

Gelijk gij niet weet, welke de weg van de wind is, of hoedanig de beenderen zijn in de buik van een zwangere vrouw, alzo weet gij het werk Gods niet,
Die het alles maakt
.

Dus alleen met teksten strooien zonder onderbouwing? Ok dat mag.

Laat ik proberen om niet alleen met teksten te strooien maar wel proberen te onderbouwen waarom ik het met jouw visie over de voorzienigheid van God niet eens ben.

Als God vrijheid geeft om te handelen d.m.v. de vrije wil,scheppen wij de werkelijkheid van onze besluiten door ze te nemen. En zo lang die besluiten nog niet zijn genomen bestaan ze gewoon niet. Er bestaat op dat moment dus nog niks wat voor God te kennen valt, totdat wij mensen het pas in het leven roepen, zodat het gekend kan worden. De mens moet dus eerst zelf beslissingen scheppen alvorens ze door God gekend kunnen worden.

In jouw filosofie is het dus voor God onmogelijk om af te zien van het scheppen van mensen op basis van hun(nog toekomstige) handelen. Hun daden zouden er helemaal niet zijn volgens jouw filosofie, als God hen niet eerst zou scheppen.

Jouw standpunt ontkent dus het feit dat God kennis heeft van de wereld onafhankelijk van de feitelijke wereld. Aangezien nu Gods kennis gebaseerd is op de geschapen wereld, is God niet vrij om uit de onvolmaakte wereld, die Hij verondersteld wordt van tevoren te kennen, een selectie te maken en op basis daarvan een volmaakte wereld te scheppen.

Heb je over dit laatste punt weleens nagedacht toen je ging filosoferen over Gods voorzienigheid?

Dus hoe waterdicht is jouw Godsbeeld?


Samengevoegd:

Quote:

[...]

Ja hoor! En dan kritiek hebben op mijn Godsbeeld.
party.gif

Ps 139,4

Als er nog geen woord op mijn tong is, zie, Heere!
Gij weet het alles
.

Pred 11,5

Gelijk gij niet weet, welke de weg van de wind is, of hoedanig de beenderen zijn in de buik van een zwangere vrouw, alzo weet gij het werk Gods niet,
Die het alles maakt
.

God weet de grove lijnen van de toekomst inderdaad, en ook de grove lijnen van de toekomst van een mens. Maar Gods voorzienigheid op wat er in detail in een mensenleven gebeurd is niet altijd zo absoluut zoals jij doet voorkomen.

Laat ik ook met een bijbels voorbeeld komen om dit aan te tonen. Dit gedeelte uit de bijbel gaat over David die Gods voorzienigheid raadpleegd:

1 sam 23:12-14

12 en David vroeg: Zullen de burgers van Keïla mij en mijn mannen aan Saul uitleveren?‘Ja, dat zullen ze doen,antwoordde de HEER. 13 Daarop vertrokken David en zijn mannen uit Keïla en begonnen rond te zwerven, nu hier en dan daar. Hun aantal was inmiddels aangegroeid tot zeshonderd. Toen Saul hoorde dat David uit Keïla was ontkomen, brak hij zijn veldtocht af. 14 David en zijn mannen verschansten zich in rotsholen in de met kloven doorsneden woestenij ten oosten van Zif. Saul stuurde elke dag verkenners uit om David op te sporen, maar God leverde hem niet aan hem uit.

In dit gedeelte is duidelijk dat David de voorzienigheid van God raadpleegde en vraagt of de inwoners van Keila hem en zijn mannen zullen uitleveren. God zei dat ze dit zouden doen(voorzienigheid van God). Uiteindelijk kon David zijn toekomst veranderen door te vluchten zodat Hij niet uitgeleverd werd(vers 14)

Dus hetgeen God voorziet is niet altijd absoluut. De mens kan invloed hebben op zijn of haar lot. En nog veranderen dergelijke details niks aan de grove lijnen van Gods plan met David, want ik durf te beweren dat ook al was David aan de inwoners van Keila uitgeleverd en Gods uitspraak uit vers 12 was inderdaad in werking getreden, dan nog was David koning geworden. Route a/b of c het maakt niet zoveel uit.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 504
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

[...]Toch gebeurde het via het recht, dus op een rechtvaardige manier.

De duivel klaagde de mensheid aan op grond van hun zonde, God de Rechter zei dat er zonde was onder de mensenkinderen en dat boete moest worden gedaan en Jezus bood Zich vrijwillig aan om boete te doen, hoewel Hij volkomen onschuldig was.

In mijn ogen was 't de zonde die hem probeerde te vermoorden.

En was zijn wederopstanding bedoeld om hun de ogen te openen.De ogen van diegenen die dichtgebleven waren ondanks de woorden die Christus sprak tijdens z'n aardse wandel.


Samengevoegd:

Quote:

David had vele vrouwen en Jezus noemde zichzelf de bruidegom. Het lichaam van Christus bestaat uit vele leden/vrouwen.
smile.gif

Ja, Christus is getrouwd met z'n kerk.

Net zo als wij ons lichaam horen te respecteren omdat 't 'n geschenk van God is.

Maar wel denk ik dat de kerk uit vrouwen & mannen bestaat.

" Zoals een man een vrouw trouwd zo zal God met u trouwen." Is volgens mij een uiting van vertrouwen.

Een band die gesmeed wordt.

Eentje zoals die ook op aarde tussen man & vrouw hoort te zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 5 weeks later...
Gast Anon_phpbb

Quote:

[...]De mens moet dus eerst zelf beslissingen scheppen alvorens ze door God gekend kunnen worden.

Ik moet hierbij denken aan Egypte en een Pharao. (Exodus 7)

Daar wordt me toch een heel ander beeld van God duidelijk.

Overigens een mogelijke manier om de uitlevering van David te lezen is dat David aan de Heere vraagt zullen de mensen van Keilah mij uitleveren (oftwel moet ik maken dat ik wegkom of niet) en de Heere zegt vervolgens ja (als je daar zou blijven wel ja).

oftwel:

Is het vraag en antwoord spel met de ephod, wel geschikt om 'absolute' waarheid te horen te krijgen ? Is het niet meer bedoeld als een hulpmiddel waarmee de Heere zijn volk kan sturen.

Quote:
want ik durf te beweren dat ook al was David aan de inwoners van Keila uitgeleverd en Gods uitspraak uit vers 12 was inderdaad in werking getreden, dan nog was David koning geworden. Route a/b of c het maakt niet zoveel uit.

helemaal mee eens

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...

Hoi allemaal.

Ik wil nog even terugkomen op 't verhaal in 2 Sam.12

Ik heb herhaald dat God aanzette tot zonde.Door David's vrouwen met een ander Absalom t laten slapen.

Dit was fout. Door David's overspel hadden z'n vrouwen

recht om van hem weg te gaan.& met een andere te trouwen.Dat is wat God gedaan/mogelijk maakte.

Hoop dat ik 't zo verhelder & iemand of iedereen hier enig inzicht door ontvangt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid