Spring naar bijdragen

Kosher leven/ eten


Aanbevolen berichten

Aan de andere kant.. In de tijd dat die regels gelden, was de hygiënische toestand een stuk minder dan tegenwoordig.

Zoals HW hierboven zegt, tijdens de Zwarte Dood in Europa, waren er slechts 5% slachtoffer in Joodse wijken. Dit vanwege reinigingswetten, etc.

Nu heb je die toestand niet meer.

Misschien dat God die regels heeft opgesteld vanwege de slechte hygiëne in die tijd?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 99
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Misschien dat God die regels heeft opgesteld vanwege de slechte hygiëne in die tijd?

Denk het niet. CvW heeft gelijk als hij stelt dat het "racistische" regels zijn. Ze dienen om het joodse volk zuiver joods te houden. Israël was een heilige natie in die zin dat ze apart stond van de omringende volkeren. Hun leefregels zorgen ervoor dat ze altijd apart blijven van de rest van de mensheid. Dat zit erachter en verder niets denk ik.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Persoonlijk krijg ik nogal allergische reacties van opvattingen over praktisch nut van Joodse wetten. Nou ja, dat kan verkeerd van me zijn, maar dat krijg ik een beetje.

En waarvoor ze zijn heb ik altijd begrepen wat VvW schreef: een sociale afscheidingswet. Ik vind dat al helemaal duidelijk in culturele context van de andere volkeren. God heeft het Joodse volk apart gezet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

En hoe denk je dan bijvoorbeeld
?

Het dieet wordt beschreven door iemand met verrassend weinig inzicht in de voedingsleer.

Wit zout berooft het lichaam niet van kalium, sterker nog, kaliumchloride in zijn pure vorm is een wit zout.

Kokosvet is meen ik wit, en de kleur van vet is wel het laatste waar je op moet letten. Het is de vloeibaarheid. Dierlijk vet is bij kamertemp vast, plant. vet vloeibaar.

Het maakt je lichaam zuurstoftechnisch niet uit of je aardappels eet of suikerklontjes. Aardappels worden omgezet in suiker en verbrandt. Suiker is ongezond omdat het te snel vrijkomt wat de alvleesklier overbelast.

Varkensvlees is niet belachelijk veel ongezonder dan ander vlees. Het is meestal wat vetter, maar als je normaal vlees eet is dat geen probleem. 75-100 gram vlees dat wat vetter is per dag slibt je aders niet dicht.

Vrijwel alle soorten vlees kunnen ziekteverwekkers bevatten. Daarom moet je al het vlees goed bakken. Vooral "rein" kippenvlees is berucht om de ziektekiemen en moet nooit rauw gegeten worden.

En zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen, maar bij voedingsleer zou het dieet een zware onvoldoende opleveren

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik denk ook dat er een misverstand is. Ik denk dat het niet gaat om christenen die een jood willen zijn, maar dat het gaat om christenen die christen willen zijn, maar daarbij wijsheid uit het OT (en NT) willen toepassen in het dagelijkse leven. Ik denk zeker dat God destijds bepaalde zaken heeft ingesteld voor de joden die hen zegen opleverde. Ik geloof dat dit wetten zijn die nog steeds gelden. De wet van de zwaartekracht geldt ook nog steeds. Het gaat niet om een 'moeten', maar het gaat om een 'willen', het willen leven in de principes en de zegen van God.

Goed verwoord, maar gezien de reacties op de vraag die ik stelde wordt een ieder die dat wil zo'n beetje voor gek verklaard. Dat alles onder het mom van "de wet is alleen voor de Joden". Ik snap niet wat de aversie is tegen het willen navolgen van leefregels van God, waarbij mijn vragen om dit boven tafel te krijgen ietwat onbeantwoord blijven.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat is toch al uitgelegd? De Tora is aan de joden gegeven om Israël als volk te heiligen. Dus niet aan de heidenen. Dat is waar het hele Oude Testament om draait: waarom is Israël anders dan de volkeren. Jij bent als Nederlander geen jood maar een goy. De Tora is niet voor jou. Het is voor jou onmogelijk om ook maar het kleinste mitzwot te volbrengen aangezien ze alleen maar betekenis krijgen in het licht van het verbond. Daar sta jij als goy niet in. De leefregels van God hebben niet op zichzelf een betekenis maar alleen maar in de context waarin ze zijn gegeven. Aldus de joodse traditie. Tot op zekere hoogte zie je dit ook terug in het boek Handelingen waarin Paulus benadrukt hoe zinloos het voor heidense christenen is om de Tora te houden. Hierin staat Paulus in de rabbijnse traditie (logisch aangezien hij ook meer dan welke apostel ook in die traditie is gevormd).

Richt je liever op Christus en de christelijke traditie. Dat heeft namelijk wel alles met jou te maken. Lees ook de brief van de Galaten eens. Daar reageert Paulus op christenen die teveel aan het "jodelen" waren.

Die hele obsessie met de joodse traditie komt voort uit een gebrek aan kennis van de eigen traditie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het is al wel uitgelegd, maar andere dingen zijn ook al uitgelegd. Er is al aangegeven dat het helemaal niet om het 'jood' willen zijn, gaat. In Romeinen 11 staat dat de christenen nu delen in de zegen van Israël.

Ook zegt God dit:

Rom 2,29

maar híj is een Jood, die het in het verborgen is, en de (ware) besnijdenis is die van het hart, naar de Geest, niet naar de letter. Dan komt zijn lof niet van mensen, maar van God.

Ook staat er het volgende:

Matth. 22

35 en één van hen, een wetgeleerde, vroeg, om Hem te verzoeken: 36 Meester, wat is het grote gebod in de wet? 37 Hij zeide tot hem: Gij zult de Here, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand. 38 Dit is het grote en eerste gebod. 39 Het tweede, daaraan gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. 40 Aan deze twee geboden hangt de ganse wet en de profeten.

Ik zal tot de eersten behoren die zeggen dat er niets van de oude wet hoeft worden opgevolgd, maar de mens kan altijd vrijwillig kijken welke wijsheden in het OT staan en hier zijn voordeel mee doen. Dat heeft niets met een obsessie te maken. Christenen zijn geobserdeerd door Jezus Christus en niet door joden.

Bij de brief aan de Galaten gaat het om mensen die zich in gebondenheid laten brengen, terwijl christenen helemaal vrijgemaakt(smile.gif) zijn. Christenen zijn vrij om zich helemaal vol te eten met varkensvlees.

1 Kor 6,12

Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig. Alles is mij geoorloofd, maar ik zal mij door niets laten knechten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vergelijk het met een protestantse dominee die de liturgie van de Mis wil opdragen en daarbij natuurlijk wel de gebeden naar protestants inzicht interpreteerd. Dat kan dus niet. Hij kan precies dezelfde woorden, rituelen, gewaden en gebaren gebruiken, ook eenzelfde hostie en dezelfde Miswijn gebruiken, omdat hij dat allemaal zo mooi vindt, maar het is dan geen Mis.

Je schopt dan zelfs katholieken tegen het zere been, omdat je dan iets wilt doen wat voor de katholieke Kerk doodzonde is: je voordoen als een priester. De liturgie van de hele Mis is katholiek en draagt een complete geloofstraditie in zich mee en daar kun je als protestant gewoon niet aan deelnemen. Zelfs kleinere katholieke riten als het inzegenen van voorwerpen hebben alleen hun zin binnen de katholieke traditie.

Op die manier is het dus ook vreemd om je aan een deel van de joodse reinheidswetten te houden, terwijl je niet in de joodse traditie deelt. Helemaal vreemd wordt het dan als je zelf gaat shoppen in die regels en je alleen aan regels gaat houden die je leuk of handig vindt. Dus wel de reinheidswetten bij het eten, maar niet als je een zaadlozing krijgt, menstrueert of uitslag op de muren van je huis tegenkomt. Als de Torah érgens niet voor bedoeld is, is dat het wel.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Daarom moet een christen zich dus ook niet aan de wet houden. Ik houd me ook niet aan die wet. Bij mij heeft het dus ook niets met joden te maken. Ik geloof alleen dat er wijsheden in het OT bestaan die ook nog voor nu wijsheden zijn. Als je er niets mee hebt, doe dan niets, maar als je gelooft dat de Heilige Geest benadrukt om het te doen, doe het dan wel. Het heeft niets te maken met 'nostalgie' of een hang naar het jodendom, maar het heeft te maken met een leven uit de Geest. En als je niet ervaart dat de Heilige Geest dit zegt, doe dan niets. Alles moet alleen maar uit geloof plaatsvinden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

[...]Goed verwoord, maar gezien de reacties op de vraag die ik stelde wordt een ieder die dat wil zo'n beetje voor gek verklaard. Dat alles onder het mom van "de wet is alleen voor de Joden". Ik snap niet wat de aversie is tegen het willen navolgen van leefregels van God, waarbij mijn vragen om dit boven tafel te krijgen ietwat onbeantwoord blijven.

Je kan wat mij betreft geen verklaring krijgen voor een aversie die er niet is. Is dat voldoende antwoord?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Je kunt er gevoegelijk van uit gaan dat God's regels voor zijn volk ook goed voor de gezondheid van dat volk zijn. Daarom is het bepaald niet verkeerd om daar naar te kijken en naar te leven. Aan de andere kant zie ik geen meerwaarde in het rabbinale toezicht dat maakt dat iets kosher is. Wel in goede hygiene in de keuken zoals de snijplank voor rauw vlees niet ook gebruiken voor brood of kaas, dat soort dingen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat Jezus' boodschap heeft te maken met een bepaalde houding tegenover de wereld en niet wat je eet of drinkt of weet ik veel wat allemaal. Zo zei hij dat toch ook, niet wat de mond in gaat maakt je onrein maar wat eruit komt. Ik denk dat God het belangrijker vindt dat je je opwindt over alle pijn in de wereld en naar de verlossing verlangt. Als je lijdt voor de hele wereld zal God heus niet boos op je zijn omdat je varkensvlees eet of het met mensen van je eigen geslacht doet of naar "foute" muziek luistert of weet ik veel wat allemaal. Ik geloof op zich niet in God maar ik vind de boodschap van de evangelien heel mooi. En die carnale zondes zijn vergeleken met de grootsheid van God's liefde voor de wereld allemaal onzin. Ik denk dat God erom lacht wat wij hier op aarde allemaal uitvreten. Zolang we ons voor Hem verootmoedigen.

Misschien is het wel onzin wat ik zeg. Maar ik zeg het gewoon wel.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Lev. 11

9 Dit moogt gij eten van al wat in het water leeft: al wat vinnen en schubben heeft, in het water, in de zeeën en in de stromen, dat moogt gij eten. 10 Maar al wat geen vinnen of schubben heeft, in de zeeën en de stromen, onder al wat in het water wemelt en onder alle levende wezens die in het water zijn, dat zal u een gruwel wezen. 11 Ja, een gruwel zullen zij u zijn; van hun vlees zult gij niet eten en hun aas zult gij verafschuwen. 12 Alles in het water, dat geen vinnen of schubben heeft, dat zal u een gruwel zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat er veel Christenen zijn die dit (bewust) mijden. Ik ga de Levitische Spijswetten eens naast die in de Koran moeten leggen, volgens mij verschilt het Hallalprincipe niet zo sterk van de Bijbelse Voorschriften. Opnieuw een mooie vergelijkende studie in het vooruitzicht...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hand. 15

28 Want het heeft de heilige Geest en ons goed gedacht, u verder geen last op te leggen dan dit noodzakelijke: 29 onthouding van hetgeen de afgoden geofferd is, van bloed, van het verstikte en van hoererij; indien gij u hier voor wacht, zult gij wèl doen. Vaart wel!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat zou kunnen. Ik geloof dat iemand er ook weer vrij in is om dit wel of niet te kiezen.

Vóór de zondeval werd ook geen vlees gegeten. Dat vond pas (veel) later plaats.

Gen 2,9

Ook deed de HERE God allerlei geboomte uit de aardbodem opschieten, begeerlijk om te zien en goed om van te eten; en de boom des levens in het midden van de hof, benevens de boom der kennis van goed en kwaad.

Gen 2,16-17

En de HERE God legde de mens het gebod op: Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, maar van de boom der kennis van goed en kwaad, daarvan zult gij niet eten, want ten dage, dat gij daarvan eet, zult gij voorzeker sterven.

Gen 3,17-19

En tot de mens zeide Hij: Omdat gij naar uw vrouw hebt geluisterd en van de boom gegeten, waarvan Ik u geboden had: Gij zult daarvan niet eten, is de aardbodem om uwentwil vervloekt; al zwoegende zult gij daarvan eten zolang gij leeft, en doornen en distelen zal hij u voortbrengen, en gij zult het gewas des velds eten; in het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aardbodem wederkeert, omdat gij daaruit genomen zijt; want stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.

Ik denk dat pas na de zondvloed vlees werd gegeten.

Gen. 9

1 En God zegende Noach en zijn zonen en zeide tot hen: Weest vruchtbaar, wordt talrijk en vervult de aarde. 2 En de vrees en de schrik voor u zij over al het gedierte der aarde en over al het gevogelte des hemels, al wat zich op de aardbodem roert en alle vissen der zee; in uw hand zijn zij gegeven. 3 Alles wat zich roert, wat leeft, zal u tot spijze zijn; Ik heb het u alles gegeven evenals het groene kruid. 4 Alleen vlees met zijn ziel, zijn bloed, zult gij niet eten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid