Spring naar bijdragen

Gereform.vrijgemaakt en Evangelisch


Aanbevolen berichten

Hee,

Ik ben eigenlijk al heel erg lang op zoek naar een antwoord, maar kan eigenlijk nergens iets vinden..

Ik ben zelf gereformeerd vrijgemaakt, en mijn vriend is evangelisch, we zijn een paar maand verloofd, en zijn van plan om te gaan trouwen eind 2010.

Nu willen we ook in de kerk trouwen, en dan eigenlijk in mijn kerk, alleen heb ik wat signalen gehoord dat dat niet mag, maar nu vraag ik me af waarom niet?

we houden beiden heel erg van God, en willen ons huwelijk in zijn naam beginnen, en samen met Hem ons leven voortzetten, maar waarom zouden we dan niet ingezegend mogen worden in mijn kerk?

Ik heb de bijbel al doorgespit, maar kan eigenlijk niks vinden in de Bijbel waar gezegd word dat zoiets niet kan.. weet iemand misschien meer hierover?

Groetjes Dianne

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 104
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Sjaloom Dianne16,

Ben zelf niet gereformeerd, dus aan (officiele) stukken over dat soort dingen kunnen de gereformeerden hier je wel helpen, denk ik. Ik kan je enkel nog zeggen dat de gereformeerde traditie méér is dan enkel en alleen de Bijbel lezen en klaar. Dus dat je daar ook rekening mee moet houden in je zoeken naar antwoorden. De rest laat ik nu aan de gereformeerden hier over. Succes met je zoektocht en veel zegen toegewenst mocht het zover komen. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

In de gereformeerde stukken staat daar niks specifieks over. In de gereformeerd vrijgemaakte kerk wordt er wel per kerk/gemeente verschillend over gedacht. Sommigen zijn er fel op tegen, anderen soms wel soms niet en anderen vinden het prima. Het is dus afhankelijk in welke plaats je zit. Ik zie niet waar jij wilt trouwen dus kan ik het niet weten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dianne, hoe sta jij zelf tegenover de gereformeerde leer, hoeveel catechesatie heb je gehad? Wil je graag gereformeerd blijven of maakt het je niet uit?

Specifiek voor de reformatorische stroming is dat er sterke nadruk ligt op het huwelijk als verbond, nog meer als binnen de evangelische stroming. Verder moet je toch na gaan denken als jullie samen verder willen over zaken zoals vrije wil, hoe je genade verkrijgt en uitverkiezing. Dat zijn onderwerpen waarin gereformeerden en evangelischen over het algemeen van mening verschillen. De meningsverschillen over deze onderwerpen zullen voor sommigen uit jouw kerk reden zijn om negatief te staan tegenover jullie huwelijk. Ik zou zeggen, bestudeer samen deze onderwerpen grondig, want jouw mening over deze onderwerpen zal uiteindelijk bepalen of je vrijgemaakt blijft of dat je evangelisch wordt.

Zelf ben ik trouwens hervormd. Nog wat leesvoer over het huwelijk van de website van de gkv.

huwelijksformulier, lees het door en zorg dat je het tzt met iemand bespreekt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Verder moet je toch na gaan denken als jullie samen verder willen over zaken zoals vrije wil, hoe je genade verkrijgt en uitverkiezing. Dat zijn onderwerpen waarin gereformeerden en evangelischen over het algemeen van mening verschillen. De meningsverschillen over deze onderwerpen zullen voor sommigen uit jouw kerk reden zijn om negatief te staan tegenover jullie huwelijk. Ik zou zeggen, bestudeer samen deze onderwerpen grondig, want jouw mening over deze onderwerpen zal uiteindelijk bepalen of je vrijgemaakt blijft of dat je evangelisch wordt.

Laat ik je aanraden dit vooral niet te doen. Je relatie hangt werkelijk niet af of hoe je over dit soort theoretische, theologische kwesties denkt. Hou het vooral praktisch.

Is er een kerk waar jullie samen naar toe kunnen gaan en zo niet is dat een bezwaar. Als je kinderen wilt wil je die dan als kind laten dopen of niet. Dat soort praktische zaken dus. Laat de discussie over hoeveel engelen op een naald kunnen staan aan theologen zoals ik. clown.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

ik zie het probleem nooit zo. okee, er zijn verschillende kerken en over een aantal dingen denken ze inderdaad anders. maar jullie houden van dezelfde god, en jullie houden van elkaar.

waarom zou een kerk verbieden om 2 mensen te trouwen omdat ze in verschillende kerken zitten? zou god kijken naar welke stroming je volgt, en als dat twee verschillenden zijn zou hij het huwelijk afkeuren?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Zoek anders eens op het gkv-forum daar zijn verscheidene topics hier over geweest afgelopen jaren. Op basis van die discussies geef ik je overigens weinig kans maar je kerkenraad heeft het uiteindelijk voor het zeggen.

Da's toch diep triest. Twee christenen willen trouwen in de kerk, maar de kerk weigert dat. Waar zijn ze in godsnaam mee bezig.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wij kunnen ons van alles voor stellen als het ongelovigen zouden zijn die alleen maar in de kerk zouden willen trouwen voor het mooi, dat de kerk zegt neen.Maar in het geval van gelovigen is dat schandelijk dat zij nergens terecht kunnen,dan is het toch heel goed om niets met het zogenaamde protestantse gedoe te maken hebben.Daaruit blijkt dat het kerkbesef bij protestanten totaal afwezig is.Het stel kan zich als protestant het beste aanmelden bij de NHK/PKN daar is nog wel het besef in zekere mate dat twee mensen voor het Aangezicht des Heren een Zegen willen over hun samen zijn als het goed is voor altijd.

Al met al het is niet alleen triest maar ook nog is schandelijk,dat soort zogenaamde kerkgemeenschappen het totaal het recht niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind het ook vreemd(=eufemisme) dat een kerk zou weigeren een dergelijk huwelijk in te zegenen. Twee christenen die geloven in dezelfde GOD, dezelfde Christus. Je zou moeten staan te popelen om dat in te zegenen toch?!

Bij mijn zus geldt trouwens ook dat haar vriend geref. vrijgemaakt is terwijl zij van een evangelische achtergrond kwam. Maar ze is een tijd geleden gedoopt in de Vrijgemaakte kerk (ze was nog niet gedoopt als kind en werd dus volwassen gedoopt in deze kerk smile.gif ) en heeft daar ook belijdenis gedaan. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Jongens, voordat je zomaar oordeelt over wat kerken wel of niet zouden moeten doen, heb je dan toch wel de plicht om dan in elk geval te onderzoeken waaróm die kerken dan zo doen. Zomaar roepen dat kerken dit soort dingen maar gewoon moeten toestaan, onder het mom van "God vindt het allemaal toch wel prachtig," is natuurlijk geen redelijke manier van doen. Onderzoek dus eerst, serieus en met open blik op ándere visies, en zeg daarna wat je er nog over kunt zeggen.

En laat mensen maar zelf bepalen of ze het wel of niet belangrijk vinden om over fundamentele zaken wel of niet hetzelfde te denken in hun relatie. Het kan voor mensen namelijk wél belangrijk zijn en wie ben jij dan om zomaar daar even overheen te walsen, omdat het jou dan blijkbaar niets uitmaakt? Alsof jouw ervaringen daarmee zo maatgevend zijn...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Als je als kerk zorgen hebt over de geloofsopvoeding die de kinderen gaan krijgen, lijkt het me heel reëel dat je dat niet zomaar negeert.

Uit gesprekken met betreffende personen kan toch heel prima blijken of iemand een levende relatie heeft met GOD, en of hij/zij de wil heeft om eventuele kinderen ook zo op te voeden naar Zijn wil?

Natuurlijk is het goed dat een kerk probeert te voorkomen dat er een "ongelijk span" gevormd wordt, maar in hoeverre kan de kerk zelf dat beoordelen? En in dit geval, de geref. vrijgemaakt en evangelisch: ondertussen weet ik hier genoeg van om te kunnen zeggen:

ik weet dat er verschillen zijn over dingen, maar ik weet ook dat we in dezelfde GOD en Christus geloven. We leggen misschien andere nadrukken, maar de basis is echt hetzelfde. En waarom dan weigeren een huwelijk in te zegenen??

Link naar bericht
Deel via andere websites

Sjaloom Eefz,

Ik zou zeggen: vraag het eens aan die kerk als dat zo is, zonder een eventueel veroordelende toon. Zelf speculeren heeft geen enkele zin en misschien zijn er inderdaad wel redenen waar jij nu niet aan denkt. Met het slechts hier je eigen visie erop verkondigen, zonder dat je echt van de hoed en de rand weet, dus zonder kennis van zaken, zul je geen antwoorden krijgen en in elk geval ook een stuk minder begrip van gereformeerden.

Hoe en wat dan ook, het is in elk geval ook weer niet aan jou om te bepalen hoe een kerk zich zou moeten gedragen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hee allemaal!

Bedankt voor het meedenken, en voor alle berichten.

Helaas is het me nog niet heel veel duidelijker geworden.

We hebben beiden een levend geloof, en zouden later in de toekomst blij zijn als we kinderen mogen ontvangen..

Als we kinderen ontvangen willen we die ook gelovig opvoeden, ik vind het zo lastig!

We willen graag de zegen over ons huwelijk.. maar omdat de regel van de kerk is dat beiden lid moeten zijn van de GKV, onthoud dat ons ervan om dit mooie te ontvangen!

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid