Spring naar bijdragen

Centraal algemeen paus topic


Aanbevolen berichten

Bij deze een nieuw topic. Dit om actualiteiten te bespreken die zich voordoen. Andere topics over de paus hadden een specifieke richting/vraagstelling. Dit is dus voor de dingen die in de andere topics niet thuis hoorde.

Zo zal ik de komende tijd hier het nieuws van de paus rondom zijn bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika plaatsen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

UItgewuifd door Romano Prodi

Paus naar VS vertrokken

Geplaatst door Theo Borgermans op dinsdag 15 april 2008 om 14:30u

ROME (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI is dinsdagvoormiddag om 10.15 uur vanuit Rome aan boord van een Alitalia-toestel naar Washington vertrokken. Uittredend premier deed hem uitgeleide op de luchthaven van Rome-Fiumicino.

De paus doet niet alleen Washington maar ook New York aan. Hij zal de algemene vergadering van de VN toespreken. Zijn toespraak gaat over de mensenrechten en het gewijde karakter van het leven. (tb)

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

Paus Benedictus XVI:

Geen pedofiele priesters meer

Geplaatst door Theo Borgermans op dinsdag 15 april 2008 om 15:20u

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI ,,schaamt zich diep over het seksueel misbruik van jongeren door priesters, meldt het ANP. Hij zal er alles aan doen om te voorkomen dat pedofielen priester of diaken kunnen worden.

Benedictus zei dat vandaag in het vliegtuig op weg naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse RK-Kerk is zwaar getroffen door de seksschandalen die sinds 2002 bekend werden. Verscheidene priesters bleken zich vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw aan jongeren te hebben vergrepen. Amerikaanse bisdommen hebben miljoenen dollars betaald aan schadevergoedingen voor de slachtoffers.

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

21 kanonschoten

Uitzonderlijke ontvangst voor paus in VS

Geplaatst door Theo Borgermans op dinsdag 15 april 2008 om 00:35u

WASHINGTON (RKnieuws.net) - De Amerikaanse president George W. Bush zorgt voor een uitzonderlijke ontvangst van paus Benedictus XVI, die van 15 tot 20 april een bezoek brengt aan de VS. De ontvangst moet de afwezigheid van de kerkleider doen vergeten op het diner dat ter zijner ere op het Witte Huis wordt gegeven.

Voor de eerste keer in ruim zeven jaar presidentsschap zullen M. Bush en zijn echtgenote Laura zich dinsdagnamiddag naar de milititaire luchtmachtbasis van Andrews, ten zuidoosten van Washington, begeven om een staatshoofd in de persoon van de paus te ontvangen wanneer hij uit het vliegtuig stapt.

Tussen de 9.000 en de 12.000 zorgvuldig uitgekozen geinviteerden worden woensdag verwacht op de grasperken van het Witte Huis voor de welkomsceremonie. In mei 2007 waren er "slechts" 7.000 genodigden voor de aankomst van koningin Elisabeth II van Engeland.

De Amerikaanse president heeft er vorige week al op gewezen dat de paus in meerdere opzichten een zeer belangrijk persoon is en dit in meerdere opzichten, onder meer omdat hij spreekt voor miljoenen mensen. Bush zei ook dat de paus niet komt als politicus maar als man van geloof. De Amerikaanse president stak ook niet onder stoelen of banken dat hij de opvattingen van de paus deelt. Bush is een protestant.

Voor Benedictus XVI gaat het om zijn eerste bezoek aan de VS sinds hij in 2005 paus werd. Johannes Paulus II werd op 6 oktober 1979 door Jimmy Carter ontvangen in het Witte Huis.

Bij aankomst van de paus aan het Witte Huis zullen er 21 kanonschoten weerklinken. Na de toespraken van de president en van de paus zullen de twee zich terugtrekken voor overleg. ’s Avonds geven de echtgenoten Bush een diner ter ere van hun gast waraop de katholieke leiders uit gans Amerika worden verwacht. Paus Benedictus XVI viert dan zijn 81ste verjaardag. Op het menu staan Beierse gerechten omdat de paus vandaar afkomstig is.

De paus zal zelf niet deelnemen aan het diner. Hij heeft dan een ontmoeting met de Amerikaanse bisschoppen. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis was het presidentschap daarvan op de hoogte toen er beslist werd een diner ter ere van de kerkleider te organiseren. (tb)

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik ben erg benieuwd naar de berichtgeving in de Amerikaanse media, het aantal serieuze Vaticaan-watchers schijnt daar ook op een hand te tellen te zijn. Hij zal trouwens nog wel wat kritische vragen krijgen mbt. de schandalen.

Dank voor de tip. Ik zal ook CNN en nog wat andere Amerikaanse nieuws sites in de gaten houden.


Samengevoegd:

CNN heeft er een speciaal stukje site voor ingeruimd: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik ben erg benieuwd naar de berichtgeving in de Amerikaanse media, het aantal serieuze Vaticaan-watchers schijnt daar ook op een hand te tellen te zijn. Hij zal trouwens nog wel wat kritische vragen krijgen mbt. de schandalen.

Misschien wel. Maar verwacht geen Nederlandse toestanden. De meeste andere landen zijn namelijk wél gewoon om hun gasten goed te behandelen. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Misschien wel. Maar verwacht geen Nederlandse toestanden. De meeste andere landen zijn namelijk wél gewoon om hun gasten goed te behandelen.
knipoog_dicht.gif

Oh, maar ik zie nog wel een verschil tussen kritische vragen stellen en Nederlandse toestanden hoor. widegrin.gif

De ontvangst die hij krijgt van de autoriteiten spreekt wat dat betreft natuurlijk al wel.

Maar er speelden en spelen natuurlijk nog wat zaken in de States mbt. de schandalen en hoewel hij er al uitspraken over heeft gedaan vind ik het bijzonder jammer dat Boston niet op het programma staat.

Noot: Dit is op geen manier een uiting van vrijzinnig links protestants Paus-bashen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Noot: Dit is op geen manier een uiting van vrijzinnig links protestants Paus-bashen.

Je hoeft er ook niet bang voor te zijn dat dat snel zo opgevat zal worden. Er moet altijd plaats zijn voor kritische vragen. En de schandalen in de USA moeten ook besproken worden, ik ben dan ook zeer benieuwd of daar nog wat meer over gezegd gaat worden. En hoe de reactie van de Amerikanen daarop zal zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Q Mr. President, final question.

THE PRESIDENT: Yes, sir.

Q You said, famously, when you looked into Vladimir Putin's eyes you saw his soul.

THE PRESIDENT: Yes.

Q When you look into Benedict XVI's eyes what do you see?

THE PRESIDENT: God.

Q Good way to end the interview.

THE PRESIDENT: Thank you, sir.

Q Thank you, sir. My pleasure.

link

Tja...

Link naar bericht
Deel via andere websites

President Bush heet kerkleider welkom

Paus aangekomen in de Verenigde Staten

Geplaatst door Theo Borgermans op dinsdag 15 april 2008 om 22:30u

WASHINGTON (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI is dinsdagavond (Nederlandse tijd) aangekomen in de Amerikaanse hoofdstad Washington voor zijn bezoek aan de Verenigde Staten, meldt het ANP. President George Bush heette de kerkvorst welkom.

Het pauselijke bezoek gaat gepaard met enorme veiligheidsmaatregelen. Liefst 27 instanties, van federaal tot lokaal, zijn betrokken bij de operatie, aldus de nieuwszender CNN.

De paus gaat de komende dagen onder meer voor in eucharistievieringen in de Amerikaanse hoofdstad en New York, de stad waar bij ook de Verenigde Naties toespreekt. Zondag, op de laatste dag van zijn bezoek, gaat hij naar Ground Zero in Manhattan, de plek waar tot de aanslagen van 11 september 2001 de twee torens van het World Trade Center stonden.

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

’Irak zeker ter sprake’

Witte Huis voorziet ’openhartige’ ontmoeting tussen president Bush en de paus

Geplaatst door Theo Borgermans op woensdag 16 april 2008 om 00:15u

WASHINGTON (RKnieuws.net) - Het Witte Huis liet gisteren weten te verwachten dat de ontmoeting tussen president George W. Bush en paus Benedictus XVI (foto tijdens ontmoeting in het Vaticaan vorig jaar) ’openhartig’ zal zijn. Beiden verdedigen gemeenschappelijke waarden. Er zijn wel meningsverschillen over Irak maar die zouden volgens het Witte Huis tot het verleden behoren.

Volgens Dano Perino, de woordvoerder van het Witte Huis, zijn er in het verleden inderdaad meningsverschillen over Irak geweest "maar ik geloof dat de paus en de president het erover eens zijn dat de aanwezigheid van onze soldaten in Irak nuttig is geweest voor de stabilisatie van de regio en voor de bevordering van de mensenrechten’.

De gemeenschappelijke standpunten die de president en de paus delen zijn sterker dan eventuele politieke meningsverschillen, stelde Dano Perino. De woordvoerder herinnerde eraan dat beiden promotors zijn van de rechten van de Mens , van de godsdienstvrijheid en van het recht op leven.

Het Witte Huis stelt verder dat paus Benedictus XVI vooral bezorgd is over het lot van de christenen in Irak. Volgens het Wi!tte Huis deelt president Bush deze bezorgheid. Vorige week liet president Bush nog weten aan de Irakese regering dat de veiligheid van alle gemeenschappen dient gewaarborgd. Irak zal volgens Dano Perino zeker tijdens de ontmoeting tussen de president en de paus ter sprake komen. (tb)

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

Paus in Amerika:

’Conflicten oplossen via diplomatie’

Geplaatst door Theo Borgermans op donderdag 17 april 2008 om 00:20u

WASHINGTON (RKnieuws.net) - In een toespraak aan het Witte Huis heeft paus Benedictus XVI de Amerikanen woensdag opgeroepen de inspanningen van de internationale diplomatie te steunen om de conflicten op te lossen en de vooruitgang te bevorderen. De kerkleider verwees niet direct naar de oorlog in Irak.

De paus zei blij te zijn ’de genodigde te zijn van alle Amerikanen’. Hij zei een groot respect te hebben voor de VS-samenleving, die zeer pluralistisch is. Hij verheugde zich in de levendigheid van het religieuze leven in Amerika. Benedictus XVI legde ook de nadruk op geloof en religie als basis voor het politieke handelen.

Happy birthday

Benedictus XVI kwam om 16.30 uur aan in het Witte Huis, waar hij werd ontvangen door president George W. Bush en zijn echtgenote Laura. Aan het Witte Huis werd de paus opgewacht door zo’n tienduizend genodigden. Voor de paus, die woensdag 81 jaar werd, werd happy birtday gezongen. Er klonken ook 21 kanonschoten ter verwelkoming.

Tijdens zijn bezoek aan de VS, dat tot zondag duurt, zal paus Benedictus XVI onder meer vertegenwoordigers van de katholieke gemeenschap en van andere godsdiensten ontmoeten. Met president Bush pleegt hij onder meer overleg over de mensenrechten, de godsdienstvrijheid, de strijd tegen het terrorisme, de hulp aan Afrika en de situatie in Libanon. Vrijdag spreekt de paus de algemene vergadering van de VN toe en zaterdag komt de paus in de Saint Patrick’s kathedraal in New York terug op het pedofilieschandaal, dat de Amerikaanse Kerk teisterde. (tb)

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

Na wangedrag priesters

Paus roept katholieken op tot verzoening met kerk

Geplaatst door Theo Borgermans op vrijdag 18 april 2008 om 00:20u

WASHINGTON (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI heeft de Amerikaanse rooms-katholieken donderdag opgeroepen zich met de kerk te verzoenen na het wangedrag van priesters die zich aan jongeren vergrepen. Dat meldt het ANP.

In het gloednieuwe honkbalstadion van Washington veroordeelde hij het gedrag van de priesters en zei hij dat geen woord ,,de pijn en schade kan beschrijven die zulk misbruik toebrengt’’. Aan de eerste eucharistieviering van de paus tijdens diens bezoek aan de Verenigde Staten namen ongeveer 48.000 mensen deel.

De deuren gingen al voor zonsopgang open. De paus droeg een kazuifel en mijter van het bedrijf Stadelmaier uit Nijmegen. Ook de veertien kardinalen en 250 bisschoppen die bij de mis aanwezig waren, droegen kleding van de Nederlandse onderneming. Directeur Aart Stadelmaier is naar de Verenigde Staten gereisd om erop toe te zien dat alle prelaten de kleding op de juiste manier dragen.

Bron: link


Samengevoegd:

Paus trekt evangelicals aan

Geplaatst door Theo Borgermans op vrijdag 18 april 2008 om 09:15u

WASHINGTON (RKnieuws.net) - De warme ontvangst van de paus in de Verenigde Staten toont de verbeterde relaties tussen evangelicals en rooms-katholieken. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Vele evangelicals in de Verenigde Staten zien in paus Benedictus XVI een bondgenoot. Zijn sociale kant en de boodschap van geloof die hij brengt vallen samen met de standpunten van Amerikaanse evangelischen. De warme ontvangst van de rooms-katholieke kerkleider in de VS toont volgens het Amerikaanse blad Christianity Today aan dat de relatie tussen evangelicals en rooms-katholieken verbetert.

De vorige paus, Johannes Paulus II, veranderde de kijk van evangelicals op katholieken grondig vanwege zijn aandacht voor sociale onderwerpen en zijn pastorale nadruk op de Schrift, zegt Deal Hudson, die het Witte Huis adviseert over rooms-katholieken. Nu zijn opvolger Benedictus deze lijn doorzet, roept ook zijn werkwijze herkenning op bij evangelicals.

,,Wij zijn solidair met de Rooms-Katholieke Kerk in zoverre dat ook wij pro-life zijn, de waarde van traditionele families benadrukken en de leer van de drie-eenheid, de goddelijkheid van Christus en plaatsvervangend lijden en sterven aanhangen’’, zegt Leith Anderson, voorzitter van Nationale Bond van Evangelicals. ,,In een cultuur waar deze overtuiging constant wordt getart, zijn wij er dankbaar voor dat wij samen hiervoor staan.’’

Jim Wallis, leider van een christelijke organisatie voor vrede en gerechtigheid, benadrukt dat de verwantschap niet alleen met het abortusstandpunt te maken heeft. Hij ziet vooral overeenkomsten op sociaal gebied. ,,Wij spreken over een nieuw evangelical-katholiek bondgenootschap dat wordt gevormd rond de strijd voor de armen.’’

Peter Giersch, voorzitter van de Nationale Bijbelbond, signaleert een omslag in beide tradities. ,,In de laatste helft van de twintigste eeuw was het of-of: je was voor of tegen het katholicisme of het evangelicalisme’’, legt rooms-katholiek Giersch in Christianity Today uit. ,,Er werden stereotypen gebruikt: katholieken hingen en rituelen en hadden geen Bijbel; evangelicalen deden alleen aan eigentijdse vieringen en hadden geen historie. Het was altijd al een valse tegenstelling, maar naar mijn beleving hoeft tegenwoordig helemaal niet meer te worden gekozen. Ik zie katholieken de Bijbel lezen en eigentijdse hulpmiddelen gebruiken in de dienst; ik zie evangelicalen kerkvaders lezen en meer liturgische orde brengen in hun kerkdiensten. Er is sprake van een kruisbestuiving.’’

Ondanks dat de twee stromingen veel gemeenschappelijk hebben ziet Anderson nog geen verbond of fusie in het vooruitzicht. ,,Onze leerstellingen zijn nog net zo verschillend en de kloof daartussen is nog net zo diep als altijd.’’

Bron: link


Samengevoegd:

Paus Bendictus XVI:

’Dialoog met de joden wordt voortgezet’

Geplaatst door Theo Borgermans op vrijdag 18 april 2008 om 11:55u

WASHINGHTON (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI heeft een vriendschapsboodschap overgemaakt aan een joodse delegatie in Washington. Daarin stelt hij dat hij zijn dialoog met de joden wil voortzetten. De paus wijst er op dat de relaties met de joden de jongste veertig jaar al gevoelig zijn verbeterd.

De paus maakte aan de joden ook zijn wensen over naar aanleiding van het joodse Paasfest dat vrijdagavond begint.

Onlangs waren er spanningen tussen katholieken en joden nadat wijzigingen werden aangebracht aan het "gebed voor de bekering van de joden". (tb)

Bron: link


Samengevoegd:

In toespraak tot VN

Paus pleit voor collectieve aanpak van wereldproblemen

Geplaatst door Theo Borgermans op zaterdag 19 april 2008 om 00:10u

NEW YORK (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI heeft vrijdag voor de

Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York gepleit voor

een collectieve aanpak van wereldproblemen.

De rooms-katholieke kerkleider betreurde dat internationale samenwerking ondergeschikt blijft aan de beslissingen van een klein aantal landen.

Paus Benedictus XVI bevestigt dat de wereldproblemen een tussenkomst van de

internationale gemeenschap vereisen onder de vorm van gemeenschappelijke

acties.

Heel wat VN-leden, vooral ontwikkelingslanden, klagen erover dat enkele landen te veel macht krijgen in het wereldbeleid, voornamelijk in

de Veiligheidsraad.

VN Secretaris-generaal Ban Ki Moon benadrukte de overeenkomsten tussen

de Kerk en de VN. "Onze gemeenschappelijke doelen moeten armoede

bestrijden, vrede en vrijheid brengen en een dialoog tussen verschillende

religies en culturen openen", aldus Ban Ki Moon.

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

‘Heilige Vader, er heerst een kanker in uw kudde’

Hilversum (Boston Globe/Van onze redactie) 18 april 2008 - Vijf slachtoffers van seksueel misbruik door priesters ontmoetten gisteren paus Benedictus XVI in een kleine kapel van de pauselijke nuntiatuur in Washington. De 25-minuten durende ontmoeting vond plaats achter gesloten deuren en was erg emotioneel. Veel van de aanwezigen huilden. Allen baden. En één voor één spraken ze in individueel met de paus over hun gebroken geloof.

Zes decennia misbruik

Kardinaal Sean P. O’Malley drong aan op de ontmoeting nadat de paus had besloten om Boston, de stad waar in 2001 het misbruikschandaal naar buiten kwam, niet te bezoeken. O’Malley overhandigde een handgeschreven boek aan de paus met daarin de namen van de bijna 1.500 mannen en vrouwen uit de omgeving van Boston die hebben aangegeven in de loop van de laatste zes decennia seksueel te zijn misbruikt.

9-jarig jongetje

“Ik vroeg hem me te vergeven dat ik zijn kerk haatte en dat ik hem haatte,†zei de 48-jarige Olan Horne tegen de Boston Globe. Hij gaf de paus een tekening van hemzelf als 9-jarig jongetje, gemaakt vlak voordat het misbruik begon. “De paus zei: ‘Mijn Engels is niet goed, maar ik wil dat je weet dat ik je versta, en dat ik denk dat ik je verdriet kan begrijpen’.â€

Rolmodel

Het gebaar van Benedictus is ongekend. Nog nooit heeft een paus slachtoffers van misbruik ontmoet. “Het voelt zeker goed dat de leider van onze kerk eindelijk op zo’n persoonlijke manier verantwoordelijkheid toont,†aldus James E. Post, voormalig voorzitter van Voice of the Faithful, een organisatie die kerkhervorming nastreeft. “Nu heeft iedere bisschop in Amerika een rolmodel om te volgen. Er moeten nog vele stappen worden gezet, en veel worden gedaan voordat ieder slachtoffer recht is gedaan, maar vandaag is een belangrijke stap gezet.â€

'Enorme stap voorwaarts'

Pater Keith F. Pecklers, professor theologie aan aan de Pauselijke Gregoriana Universiteit is het daarmee eens. “Dit is een enorme stap voorwaarts. Hij wil aan Amerika duidelijk maken dat hij het snapt.â€

Disciplinaire actie

David Clohessy, de voorzitter van Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP), zei echter dat zijn organisatie nog steeds actie wil zien, het liefst in de vorm van disciplinaire actie tegen bisschoppen die pedofiele priesters niet uit hun geestelijk ambt verwijderden. “Het is een veel te late kleine stap vooruit, vooral als die leid tot hervorming,†aldus Clohessy. “Dialoog kan leiden tot verandering of medeplichtigheid. We hopen dat het dat laatste wordt. Maar de koude, harde realiteit is dat geen kind vandaag veiliger is dan gisteren.â€

Mannen en vrouwen

De vijf slachtoffers die praatten met Benedictus waren drie mannen en twee vrouwen. Zij werden allen tijdens hun jeugd misbruikt door priesters van het aartsdiocees Boston. De meesten waren tussen de 40 en 50 jaar oud, maar Faith Johnston is nog maar voorin de twintig en werd relatief recent nog misbruikt.

Misbruik in de sacristie

Twee van de slachtoffers, Olan Horne en de 52-jarige Bernard McDaid, zijn actief in de geestelijke hulp voor andere slachtoffers van seksueel misbruik. De twee organiseerden in 2002 al een bijeenkomst met kardinaal Law, en McDaid reisde later af naar Rome in een poging een audiëntie te regelen bij paus Johanes Paulus II. Na de bijeenkomst gisteren zei McDaid: “Ik schudde zijn hand en zei, ‘Heilige Vader, ik was een misdienaar toen ik werd misbruikt, in de sacristie, een plek waar ik bad, en ik wil dat u weet dat ik niet alleen seksueel werd misbruikt maar ook spiritueel werd misbruikt.’ En ik zei ‘Heilige Vader, er heerst een kanker in uw kudde, en u moet er iets aan doen.’ En toen gaf ik hem een Iers brood van mijn moeder.â€

Sprankeltje hoop

Horne en McDaid zeiden beiden dat ze werden geraakt door de aandacht van de paus, en dat ze er vertrouwen in hadden dat hun ontmoeting een verschil zou maken. Volgens McDaid voelde hij voor het eerst een sprankeltje hoop toen hij met zijn moeder de pauselijke mis in Nationals Stadium bijwoonde en de paus daar sprak over de misbruikcrisis. “Ik dacht, deze man meent misschien wat hij zegt.â€

Zelfmoorden en overdosissen

Toen de bijeenkomst begon kwam de paus binnen, gekleed in een witte soutane, een wit kalotje en rode schoenen, en knielde in de bidstoel van de kapel. Kardinaal O’Malley, die zelf honderden slachtoffers van priesterlijk seksueel misbruik heeft ontmoet, ging de kleine groep voor in het bidden van het Onze Vader en het Weesgegroet. Vervolgens introduceerde de kardinaal de slachtoffers, vertelde de paus over de impact van de crisis, over de zelfmoorden en de overdosissen drugs die sommige slachtoffers het leven kostten. De kardinaal haalde zijn installatiehomilie aan waarin hij stelde dat seksueel misbruik ‘een wond aan het lichaam van Christus is’.

Rozenkrans

De paus sprak een paar worden tot de groep en sprak daarna individueel met de slachtoffers, die veelal huilden en zijn handen vatten. De meesten gaven een geschenk aan de paus. Benedictus gaf allen, zoals zijn gebruik is, een rozenkrans, en zegende de groep.

Pastorale hulp en zorg

“Ik denk dat de Heilige Vader ontsteld is bij de gedachte dat priesters hun ambt misbruiken en deze kinderen schade berokkenen, en hij zei dat hij naar de VS kwam met verdriet in zijn hart, en dat hij bidt voor al hen die het slachtoffer zijn geweest van dit misbruik,†vertelde O’Malley later in een interview. “In de homilie deze ochtend zei hij dat de Amerikaanse kerk zich in moet zetten voor pastorale hulp en zorg, en dat hij door deze bijeenkomst een voorbeeld wilde stellen.â€

Dagelijks terugkerend onderwerp

Hoewel er van te voren al veel werd gediscussieerd over of en hoe de pontifex de crisis aan de orde zou stellen tijdens zijn bezoek aan de VS heeft Benedictus velen verrast door dagelijks op het onderwerp terug te komen. En vermoedelijk praat hij nog ten minste eenmaal over het misbruik tijdens een mis voor religieuzen in St. Patrick’s Cathedral in New York.

Wijdverbreid misbruik

De precieze schaal van het misbruik is nog steeds niet duidelijk, een studie in opdracht van de Amerikaanse bisschoppenconferentie door het John Jay College of Criminal Justice wees uit dat 4.392 priesters tussen 1950 en 2002 werden beschuldigd van het misbruik van 10.667 mensen. De crisis leidde in 2002 tot het aftreden van kardinaal Law van Boston die sterk werd bekritiseerd vanwege zijn houding ten opzichte van beschuldigde priesters. Paus Johannes Paulus II benoemde Law daarop tot aartspriester van een prominente Roomse basiliek en stelde O’Malley aan als diens opvolger als aartsbisschop van Boston.

Congregatie voor de Geloofsleer

Benedictus zelf heeft een lange en complexe relatie tot het misbruikschandaal. Hij is er ook al lang mee bekend, want in zijn vorige ambt als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer was hij belast met het behandelen van de misbruikzaken die in Rome werden aangedragen door diocesen wereldwijd.

'Vuil'

In het begin van de crisis, toen Benedictus nog kardinaal Joseph Ratzinger was, leek hij te proberen de ernst en de impact van de crisis te bagatelliseren. Maar net voor hij tot paus werd verkozen refereerde hij aan misbruikgedrag als ‘vuil’. En kort na het begin van zijn pontificaat verwijderde hij de prominente Mexicaanse priester en oprichter van de Legionairs van Christus Marcial Maciel uit zijn ambt. Maciel werd meermalen beschuldigd van seksueel misbruik, maar Benedictus’ voorganger Johannes Paulus II had desondanks afgezien van disciplinaire maatregelen.      

Bron: link


Samengevoegd:

Enkele fotografische beelden om een kleine indruk te krijgen van het pausbezoek aan de VS.

kn_669381_paus_pers.jpg

kn_669383_paus_trap.jpg

kn_669385_paus_en_bush.jpg

kn_669447_wh1.jpg

kn_669448_wh2.jpg

kn_669449_wh3.jpg

kn_669596_pausb.jpg

kn_669597_pausc.jpg

kn_669635_vn3%20b.jpg

kn_669637_vn1.jpg

kn_669638_or593328.jpg

Voor meer nieuws, beelden en (live)video materiaal: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

Paus vertelt over zijn Hitlerjeugd

NEW YORK - Paus Benedictus XVI heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan New York voor het eerst verteld over zijn jeugd in nazi-Duitsland. Tegenover een menigte van 30.000 jongeren veroordeelde hij het ,,monster van het nazisme.’’

Als tiener moest de paus, evenals al zijn leeftijdgenootjes in Duitsland, zich aansluiten bij de Hitlerjeugd, hoewel zijn ouders tegen de nazi’s waren. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog moest de paus ook het leger in, waar hij korte tijd diende bij een luchtafweereenheid.

Vlak voor het einde van de oorlog deserteerde hij. Vervolgens werd hij door de geallieerden korte tijd vastgehouden als krijgsgevangene. Na zijn vrijlating ging hij theologie studeren en werd hij priester.

,,Mijn eigen jaren als tiener zijn bedorven door een boosaardig regime dat dacht alle antwoorden te hebben. Zijn invloed groeide en drong door in de scholen en burgerlijke instellingen, in de politiek en zelfs de godsdienst voordat het werd herkend als een monster,’’ aldus de paus.

De 81-jarige paus riep op dankbaar te zijn voor de verworven vrijheid, de verspreiding van democratie en respect voor de rechten van de mens. Hij zei verder oog te hebben voor de problemen waarmee jongeren tegenwoordig te maken hebben, zoals racisme, geweld en armoede. Hij waarschuwde zijn toehoorders voor de verleidingen van drugs, alcoholmisbruik en materialisme en raadde aan te zoeken naar de waarheid. (ANP)

Bron: link


Samengevoegd:

’Openbare boetedoening maakt indruk in VS’

Paus wil ’reiniging’ kerk na misbruikschandaal

Geplaatst door Theo Borgermans op zondag 20 april 2008 om 00:05u (Bron: ANP)

NEW YORK (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI heeft de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk opgeroepen tot een ,,reiniging’’ na het misbruikschandaal dat de kerk de afgelopen jaren teisterde. Hij deed dat zaterdag tijdens een mis in de kathedraal van Sint Patrick in New York.

Het was al de vierde keer tijdens zijn zesdaagse rondreis door de Verenigde Staten dat de kerkvorst het seksueel misbruik van jongeren door priesters openlijk aansneed. De verwachting vooraf was dat hij dat pas tijdens de mis van zaterdag zou doen.

De openbare boetedoening maakt indruk in de VS. Donderdag bezocht de paus onverwacht enkele misbruikslachtoffers.

Het Vaticaan wil het kerkrecht veranderen om eventueel misbuik in de toekomst beter te kunnen berechten en bestraffen. Dat meldde de krant The New York Times op gezag van de Amerikaanse kardinaal William Levada.

Bron: link

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Al die persberichten horen meer op de FP thuis.
smile.gifknipoog_dicht.gif

Het staat de FP crew geheel vrij om berichten over te nemen. Maar aangezien hier recentelijk al een en ander over gecommuniceerd is denk ik niet dat het past op de frontpage. Dit is namelijk schijnbaar geen interessant nieuws voor de Nederlandse christelijke jongere. En al helemaal niet zoveel nieuwsberichten, vandaar dit topic, mensen die er dan interesse in hebben kunnen hier kijken en reageren.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid