Spring naar bijdragen

Elisa en de 42 kinderen


Aanbevolen berichten

Elisa en de 42 kinderen

Van Jericho ging Elisa naar Betel. Toen hij naar de stad omhoog liep, rende een troep kinderen op hem af die hem uitlachten en schreeuwden: ‘Kaalkop, kaalkop! Zet ’m op, zet ’m op!’ [24] Elisa keek om, en toen hij de kinderen zag, vervloekte hij ze in de naam van de HEER. Meteen kwamen er twee berinnen uit het bos, die tweeënveertig van de kinderen verscheurden.

2 Koningen 2:23-24 NBV

De heilige profeet van God Elisa liep op een goede dag van Jericho naar Betel. Elisa had zijn hoofd net die ochtend kaal geschoren en met glimmend hoofd liep hij dus op de weg. Vlabij Betel gekomen, waren er een groep kinderen uit Betel buiten de poort aan het spelen toen ze Elisa aan zagen komen lopen. Zoals bij kinderen gebruikelijk plaagden ze Elisa vawege zijn kale hoofd. De mannen van Betel hadden allemaal lang haar en een baard en dus vonden ze Elisa er wel grappig uit zien. Lachend riepen ze Elisa dus toe: "kaalkop, kaalkop, zet 'm op, zet 'm op." Van een godvrezend man en machtige profeet als Elisa zou je verwachten dat hij de kinderen vriendelijk zou toelachen en ze misschien wat te eten zou geven. Een paar olijven of dadels had hij vast wel bij zich. Wie had echter kunnen denken dat Elisa in toorn zou ontsteken! Hoe durfden die kinderen hem, een helig man, de man Gods te bespotten en uit te lachen! Met het schuim op de lippen, wild gebarend en met vurige ogen vervloekte hij deze onschuldige kinderen. Huilend en bang geworden wilden de kinderen wegrennen het bos in, om te vluchten voor deze gevaarlijke en boze man Gods. Maar helaas, de vloek was al in werking getreden. Voordat ze het bos bereikten, kwamen er twee woeste berinnen uit het bos en deze verscheurden tweeenvertig van de kinderen. Een paar kinderen konden gelukkig wegvluchten en zo het vege lijf redden. En zo zien we wat een echte kindervriend de man Gods Elisa was. Waarom deed God niets? Warom hield Hij de vloek van Elisa niet tegen? Waarom redde God deze kinderen niet? Waarom......???

De Heer! De Heer! Een God die liefdevol is en genadig, geduldig, trouw en waarachtig.(Exodus 34:6)

Waar was Gods liefde en genade voor die tweeenveertig kinderen?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 143
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Maar waarom gebeurt dat nu dan niet meer? Waarom wordt ons juist opgedragen te bidden voor onze vijanden (dus niet te vervloeken), gelukkig te zijn als je bespot wordt om je geloof en worden die mensen die spotten dan niet verscheurd?

Oude bedeling/oude testament----Nieuwe bedeling/Nieuwe Testament.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja, daar heeft Sacerdos gelijk in. Ik vind de profeet Elisa wel wat ver gaan idd. maar ja, het is niet anders hè.

Gelukkig is dit nu niet meer van toepassing dankzij Jezus!


Samengevoegd:

Jezus heeft de zonde toch op zich genomen? Mensen worden dus niet direct gestraft en veroordeelt, maar zijn gered door het bloed van Jezus. Tenzij ze dat verwerpen, dan zal er over hen geoordeeld worden op de laatste dag.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb dat zelf ook eens nagezocht, zoals ik dat bij de meeste van de OT gruwelen wel heb gedaan. Toen vond ik dit wel een aardige verklaring.

Maar goed, wat eveneens een aardige verklaring is, die niet met het voorgaande persé strijdig is; de Bijbel is een prima voorbeeld van interne dogmatische doorontwikkeling. In het verhaal van Elisa zie je vooral de strenge rechter-God terug, wat past in het wettische Godsbeeld dat de Joden toen hadden. Voor het beeld van de God van liefde waren ze nog niet klaar. Eigenlijk zijn we dat nu nog niet trouwens.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Werkelijk?

* Karin begint zich de laatste tijd af te vragen hoe de mensen ooit de conclusie van een liefdevolle God hebben kunnen trekken
noparty.gif

Mwah, ik vraag me af of mensen dat wel willen. Volgens mij willen we veel liever een strenge God, óf een knuffel-God. Beide is eigenlijk hetzelfde laken een pak.

Maar een liefdevolle God? Dat is pas eng. noparty.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

@Pius: een strenge God is in ieder geval wel duidelijker denk ik

Een strenge God kun je gevoelsmatig mooi op afstand zetten, je er uiterlijk aan 'onderwerpen', terwijl je met z'n leer dan ongeveer omgaat zoals de Farizeëen dat deden. Makkelijk zat.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Is dat makkelijk ja? Dat denk ik niet eigenlijk. Als is het wel makkelijker dan een reusachtig God liefhebben en je gelieft te weten door diezelfde. Anyway, we raken offtopic
puh2.gif

Het is minder offtopic dan je denkt, ik denk dat het de enige manier is om dit soort passages te begrijpen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

het zit 'm allemaal in de nuances he:

Quote:

Elisa en de 42 kinderen

(..) rende een troep
kinderen
op hem af

(..)

(..) Elisa had zijn hoofd net die ochtend kaal geschoren en met glimmend hoofd liep hij dus op de weg. Vlabij Betel gekomen, waren er een
groep kinderen
uit Betel buiten de poort
aan het spelen
toen ze Elisa aan zagen komen lopen.

het woord voor "kinderen" wordt elders in de bijbel voor militairen gebruikt (zeker geen "kinderen") en voor o.a. Jozef die op dat moment 17 jaar oud is. Het gaat dus niet om "spelende kinderen" maar om pubers en jong-volwassenen.

Quote:
(..)
die hem uitlachten en schreeuwden: ‘Kaalkop, kaalkop! Zet ’m op, zet ’m op!’
(..)

Zoals bij kinderen gebruikelijk
plaagden
ze Elisa vawege zijn kale hoofd. De mannen van Betel hadden allemaal lang haar en een baard en dus vonden ze Elisa er
wel grappig
uit zien.
Lachend riepen ze
Elisa dus toe: "kaalkop, kaalkop, zet 'm op, zet 'm op."

Elia was al een tijd lang de hulp van de belangrijkste profeet van Israel. Aangezien "kaal zijn" geassocieerd werd met melaatsheid en andere onwenselijke dingen, is het niet zomaar "lachend toeroepen" of "wel grappig" maar hebben we het hier over een zeer vernederend spreekkoor van zo'n 50 of meer jonge mannen. Iets intimiderender dan een groepje spelende en roepende kinderen dus. Meer zoals een straatbende in een amerikaanse ghetto.

Quote:
Van een godvrezend man en machtige profeet als Elisa zou je verwachten dat hij de kinderen vriendelijk zou toelachen en ze misschien wat te eten zou geven. Een paar olijven of dadels had hij vast wel bij zich.

als het inderdaad vriendelijke en onschuldige lieve jonge kindertjes waren wel ja. En de hele vraagstelling is zo geformuleerd, dat die suggestie gewekt wordt. Dat blijkt echter niet uit de tekst. Die geeft eerder aan dat het om een flinke bende jongemannen ging (geen lieve kindertjes) die buiten de stad aan het rondhangen waren (eh... horen fatsoenlijke jonge mannen niet bij hun ouders op het land aan het werk te zijn?)

Quote:
Wie had echter kunnen denken dat Elisa in toorn zou ontsteken! Hoe durfden die kinderen hem, een helig man, de man Gods te bespotten en uit te lachen!

inderdaad, een kwestie van respect. De belangrijkste profeet van Israel ga je niet zomaar bespotten.

Quote:
Met het schuim op de lippen, wild gebarend en met vurige ogen vervloekte hij deze onschuldige kinderen.

leuke fantasie, doet het ook heel erg goed als je Elisa als boosdoener wilt afschilderen en een jeugdbende van vele tientallen opgeschoten pubers en jongemannen, als "onschuldige kinderen".

Quote:
Huilend en bang geworden wilden de kinderen wegrennen het bos in, om te vluchten voor deze gevaarlijke en boze man Gods. Maar helaas, de vloek was al in werking getreden. Voordat ze het bos bereikten, kwamen er twee woeste berinnen uit het bos en deze verscheurden tweeenvertig van de kinderen. Een paar kinderen konden gelukkig wegvluchten en zo het vege lijf redden.

die twee beren moeten wel overuren gemaakt hebben, om elk 21 naar alle kanten wegrennende kinderen te achterhalen. Een alternatief is, dat die "kinderen" en groep jonge mannen was, die het gevecht met de beren aanging.

Dat verklaart veel beter waarom er zoveel slachtoffers waren, en past ook beter bij het woord wat voor "kinderen" ("jonge mannen") gebruikt wordt.

Het doet ook vermoeden, dat die mannen dachten dat ze de beren wel aankonden (wellicht omdat hun eigen "god", de Baäl, wel sterker zou zijn dan de God van Elisa. Bethel was een plek met veel afgodendienst).

Quote:
En zo zien we wat een echte kindervriend de man Gods Elisa was. Waarom deed God niets? Warom hield Hij de vloek van Elisa niet tegen? Waarom redde God deze kinderen niet? Waarom......???

De Heer! De Heer! Een God die liefdevol is en genadig, geduldig, trouw en waarachtig.(Exodus 34:6)

Waar was Gods liefde en genade voor die tweeenveertig kinderen?

6 De HEER ging voor hem langs en riep uit: ‘De HEER! De HEER! Een God die liefdevol is en genadig, geduldig, trouw en waarachtig, 7 die duizenden geslachten zijn liefde bewijst, die schuld, misdaad en zonde vergeeft, maar niet alles ongestraft laat (..) (Ex.34:6, ietsjes verder geciteerd)

God is geen lief knuffelbeest. Hij wil vergeven wie spijt hebben en schuld belijden, maar laat niet zomaar alles ongestraft. Als je met Hem solt (bv. door Zijn profeet te beledigen of bedreigen) dan is het niet gek dat Hij daarop reageert (n.b. het was God, niet Elisa, die een straf uitvoerde).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

God Laat niet met zichzelf spotten en laat niet zijn Heilige dienstknechten bespotten.Dus of kindervriend of niet dat heeft er niets mee te maken.

En uit schelden om iemands uiterlijk enz enz is al zo uit de boze,dus niet doen totaal niet.

Kennelijk heb je geen enkel besef van wat er eigenlijk gebeurd! Ik zal het proberen duidelijk te maken met onderstaande vervolg van het verhaal.

De twee berinnen dreven de groep kinderen bij elkaar en sloegen toen toe! Met een ongekende moordlust en wreedheid. Stormden ze op de doosbange kinderen los. De meesten waren verstijfd van angst en bleven roerloos staan. Wat zich toen afspeelde tart elke beschrijving. De woeste dieren sloegen met hun machtige scherpe klauwen op de groep kinderen in. Het kraken van botten was misselijkmakend. Elke slag en beet van de berinnen was raak. Bloed en stukken vlees vlogen door de lucht. Één voor één werden de kinderen uiteengereten door de berinnen. Kinderen die geveld waren werden vertrapt en de grond werd steeds roder van het bloed dat rijkelijk vloeide. Afgerukte ledematen en gebroken en verminkte kinderlichaampjes lagen overal. Ondertussen keek Elisa tevreden toe hoe de berinnen als door een onzichtbare macht gestuurd de kinderen uitmoorden. "Dat zal ze leren een profeet van de God van Israel te bespotten" dacht hij bij zichzelf. Na 20 minuten was de slachtpartij afgelopen. De twee berinnen nog kauwend op een stuk mensenvlees hadden in een uitbarsting van moordlust 42 slachtoffers weten te maken. Er was geen geluid te horen in het bos. De vogels zongen niet meer en het leek alsof de tijd en de wereld stil stond. Nog nooit hadden de bosbewoners zoiets meegemaakt en gezien. De berinnen keken nog even naar Elisa die twee duimen omhooghield en toen verdwenen ze in het bos.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Kennelijk heb je geen enkel besef van wat er eigenlijk gebeurd! Ik zal het proberen duidelijk te maken met onderstaande vervolg van het verhaal.

Ah! Maar Nunc's stukje en Andreas'opmerking over ka uu tee Marokkaantjes geven er wel weer even een heel andere wending aan he?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Ah! Maar Nunc's stukje en Andreas'opmerking over ka uu tee Marokkaantjes geven er wel weer even een heel andere wending aan he?

Blijkbaar was het verhaal an sich voor Big Bang 62 niet gruwelijk genoeg en moest die het zelf wat erger maken dan wat er staat.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Kennelijk heb je geen enkel besef van wat er eigenlijk gebeurd! Ik zal het proberen duidelijk te maken met onderstaande vervolg van het verhaal.

De twee berinnen dreven de groep kinderen bij elkaar en sloegen toen toe! Met een ongekende moordlust en wreedheid. Stormden ze op de doosbange kinderen los. De meesten waren verstijfd van angst en bleven roerloos staan. Wat zich toen afspeelde tart elke beschrijving. De woeste dieren sloegen met hun machtige scherpe klauwen op de groep kinderen in. Het kraken van botten was misselijkmakend. Elke slag en beet van de berinnen was raak. Bloed en stukken vlees vlogen door de lucht. Één voor één werden de kinderen uiteengereten door de berinnen. Kinderen die geveld waren werden vertrapt en de grond werd steeds roder van het bloed dat rijkelijk vloeide. Afgerukte ledematen en gebroken en verminkte kinderlichaampjes lagen overal. Ondertussen keek Elisa tevreden toe hoe de berinnen als door een onzichtbare macht gestuurd de kinderen uitmoorden. "Dat zal ze leren een profeet van de God van Israel te bespotten" dacht hij bij zichzelf. Na 20 minuten was de slachtpartij afgelopen. De twee berinnen nog kauwend op een stuk mensenvlees hadden in een uitbarsting van moordlust 42 slachtoffers weten te maken. Er was geen geluid te horen in het bos. De vogels zongen niet meer en het leek alsof de tijd en de wereld stil stond. Nog nooit hadden de bosbewoners zoiets meegemaakt en gezien. De berinnen keken nog even naar Elisa die twee duimen omhooghield en toen verdwenen ze in het bos.

of kennelijk heb jij even gemist dat het "kinderen" beter met "jonge mannen" vertaald kan worden, en dat die "kinderen" niet zomaar met vele tientallen tegelijk buiten de stad "aan het spelen" zijn (in plaats van aan het werk bij hun ouders).

En verder, mensen waren in die tijd gewend aan wilde dieren, dus opmerkingen als "De meesten waren verstijfd van angst en bleven roerloos staan" zijn weinig accuraat, maar wel heel geschikt om de lezer te beinvloeden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid