Spring naar bijdragen

De Anglicaanse Kerk


Aanbevolen berichten

Quote:

Ik kijk een beetje van jullie op eigenlijk.. Waar bidden jullie voor, dat de Anglicaanse Kerk hoe dan ook 'Één' blijft? Of bidden jullie voor de terugkeer naar de Waarheid van Gods Woord en als dat niet gebeurd kan het zomaar eens tijd worden dat mensen de vals geworden kerk verlaten (althans, dat is dan weer een behoorlijk protestantse visie)..

Eenheid is een belangrijk streven. Luther wilde zelf ook niet scheuren maar de kerk hervormen. En scheuren vind ik ook niet een bijbels gegeven.

Hier dreigt een deel van de orthodoxe vleugel de anglicaanse kerk te verlaten. Dat zorgt voor verslpintering. Ik hoop juist dat de orthodoxe vleugel in de anglicaanse kerk blijft, juist omdat de orthodoxen dan sterker staan binnen de anglicaanse kerk, waardoor de kerk gedwongen zal worden een meer orthodoxe koers te varen. Ik heb ook de indruk dat de top die koers ook wilt varen, maar de Amerikaanse vrijzinnigen dwars liggen.

Vandaar dus.

Dat Low en High ligt wat ingewikkelder. Low is tegenwoordig vooral Evangelical en die behoren weer samen met anglo katholieken tot de orthodoxe vleugel van de kerk.

Over dat aansluiten: 'Veel' is relatief. Het zijn er een aantal. Maar het midden van de kerk en ook de meerderheid van de Low en High Church voelen zich Anglicaan. Wat je dus krijgt is wat je nu ook hebt, dat er naast de Anglicaanse kerk nog meer kleine anglicaanse kerkjes bestaan.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 87
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Hoe heeft het zover kunnen komen, en wat is een mogelijke oplossing?

Misschien zijn er hier mensen die wat meer kunnen uitleggen over de verhoudingen binnen deze kerk en welke verschillende groepen hierin een rol van betekenis hebben.

Mij ontgaat het een beetje met de high en low church en dan nog de verschillende gebieden die elk hun eigen beleid kunnen voeren (of hoe het dan ook gaat, dat weet ik dus niet)

Kortom meer een centraal anglicaanse kerk topic.

Als voormalig Anglicaan, nu OKK vanwege praktische redenen, kan ik er wel wat over zeggen.

De oorzaak is dat de kerk in de "derde" wereld enorm gegroeid is en inmiddels zich sterk genoeg voelt om stelling te nemen. Homosexualiteit is daar een groot taboe terwijl in het westen juist een issue is.

De clash is een beetje vergelijkbaar met de situatie in A'dam. Homo's die steeds meer er openlijk voor uitkomen krijgen steeds vaker last van "mede"landers die dit afschuwelijk vinden.

Wbt de Angelicaanse kerk ligt het grootste deel van de ruzie bij de kerk in Amerika die tegen de regels in een homosexueel hebben geweidt en dat ook niet willen stoppen of terugdraaien. Een klein deel ligt bij de Afrikaanse kerken die hier weer buiten proportie op reageren en daartussen zit Rowan te proberen hier uit te komen. Ik vrees dat dit niet gaat lukken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dank Ds Dre.

Volg jij als voormalig Anglicaan de ontwikkelingen ook op de voet? Zo ja, misschien kun je dan zo nu en dan hier wat posten over de stand van zaken.

En hoe kijk jij tegen dit alles aan? Speelt dit ook echt bij de gewone gelovigen in de Anglicaanse kerk, of is het meer iets wat de bisschoppen bezig houd?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi,

Ik volg het niet meer op de voet, een hoop gedoe en zie wel als er echt wat gebeurd. De meeste leden en geestelijken die ik ken worden er niet goed van. Stom van die Amerikanen, vervelend van die Afrikanen. Al dat geruzie vinden de meeste helemaal niks en vrezen vooral voor de gevolgen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 weeks later...

Anglicanen: vrouw als bisschop, zonder meer

van onze redactie kerk YORK

- De katholieke vleugel dreigt massaal de Anglicaanse Kerk van Engeland te verlaten, nu de synode een voorziening voor gewetensbezwaarden tegen vrouwen als bisschop afwees. De synode in York stemde gisteravond tegen de benoeming van twee of drie 'superbisschoppen' voor gemeenten in het hele land die een vrouw als bisschop niet kunnen erkennen.

Vorige week tekenden dertienhonderd voorgangers, onder wie elf (hulp)bisschoppen, een open brief waarin ze de synode om een structurele voorziening voor gewetensbezwaarden vroegen. Een groot aantal van hen zou anders naar de Rooms-Katholieke Kerk willen overstappen. Zij achten de vrouw als bisschop een breuk met de eeuwenoude katholieke traditie van de kerk.

Op wereldschaal dreigt de Anglicaanse Kerk al te splijten door de 'homocrisis'. Het effect daarvan op de Church of England is nog onzeker. De kwestie van homoseksuele bisschoppen en inzegening van homorelaties, zoals in de Verenigde Staten en Canada, is in Engeland vooralsnog niet acuut. Maar in Engeland dreigt dus nu een scheuring vanwege de openstelling van het bisschopsambt voor vrouwen. De synode bleek weinig te voelen voor een structurele tegemoetkoming aan gewetensbezwaarden. Het gevoel dat dit het 'bestendigen van discriminatie' zou zijn, won het van de aandrang de kerk bij verschil van mening bij elkaar te houden.

In 1992 stelde de Anglicaanse Kerk van Engeland het ambt van priester of voorganger open voor vrouwen. Toen al was duidelijk dat in het verlengde hiervan vrouwen uiteindelijk ook bisschop zouden kunnen worden.

De evangelicale vleugel van de Engelse kerk is op dit punt verdeeld. Twee behoudende organisaties, de Church Society en Reform, hadden om aparte bisdommen voor gewetensbezwaarden tegen de vrouw in het ambt gevraagd. Veel andere evangelicals zijn voor de vrouw in het ambt omdat in Christus ongelijkheid tussen man en vrouw wegvalt, of ze zien er in elk geval geen reden voor een kerkelijke breuk in.

Bron: Nederlands Dagblad

Link naar bericht
Deel via andere websites

Spijtig, dit zal het laatste woord nog niet zijn die er over gesproken is in de anglicaanse kerk neem ik aan zeker gezien de volgende berichtgeving:

      

Anglicaanse prelaten voeren geheim overleg met Vaticaan

Hilversum (Van onze redactie) 7 juli 2008 - Conservatieve anglicaanse bisschoppen hebben gesprekken gevoerd met de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer over homoseksualiteit en vrouwelijke priesters. Dat meldt de Australische krant The Age vandaag.

Geheim overleg

Het nieuws over de vertrouwelijke gesprekken komt aan de vooravond van een stemming over de definitieve toelating van vrouwen tot het bisschopsambt van de Church of England. Die stemming moet later vandaag plaatsvinden. De aartsbisschop van Canterbury en anglicaans opperherder Rowan Williams zou niet van het overleg met Rome op de hoogte zijn gesteld.

'Geen toekomst zonder Rome'

“Er is geen blauwdruk [voor een overstap naar de RK-Kerk] maar er zijn er onder ons die kijken naar wat mogelijk is. Er is geen toekomst voor het Europees christendom zonder Rome,†aldus één van de bisschoppen die met het Vaticaan hebben gesproken. De prelaat wordt door The Age anoniem geciteerd.

'Theologisch gerechtvaardigd'

Al in 2006 stelde de generale synode van de Engelse kerk vast dat de wijding van vrouwen als bisschop ‘theologisch gerechtvaardigd’ is. Vandaag moet die beslissing definitief bekrachtigd worden. Conservatieve anglicanen verzetten zich tegen de aanstelling vrouwelijke bisschoppen. Tenminste 1300 clerici hebben al aangegeven de anglicaanse kerk te zullen verlaten als zij worden gedwongen een vrouwelijke bisschop te accepteren.      

Het Vaticaan heeft inmiddels gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen:

Vaticaan teleurgesteld over vrouwelijke bisschopswijding

Hilversum (Van onze redactie) 8 juli 2008 - Het Vaticaan is teleurgesteld over het besluit van de anglicaanse Church of England om het bisschopsambt open te stellen voor vrouwen. Volgens de Pauselijke Raad voor de Eenheid onder de Christenen heeft deze openstelling ernstige gevolgen voor de dialoog tussen Rome en Canterbury.

'Spijt'

“Met spijt hebben we het nieuws vernomen dat de Church of Engeland ervoor heeft gestemd de weg te bereiden voor regelgeving die zal leiden tot de wijding van vrouwen tot het episcopaat,†aldus een verklaring van de president van de Pauselijke Raad, kardinaal Walter Kasper.

'Extra obstakel'

“De katholieke positie op dit gebied is duidelijk onder woorden gebracht door paus Paulus VI en paus Johannes Paulus II. De beslissing betekent een breuk met de apostolische traditie die wordt onderhouden door alle kerken sinds het eerste millennium en is daarom een extra obstakel voor de verzoening van de katholieke kerk met de Church of England."

'Consequenties'

“De beslissing zal consequenties hebben voor de toekomst van de dialoog, die tot nu toe vruchtbaar was,†waarschuwt kardinaal Kasper.

Bron voor beide artikelen: Katholieknederland.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites

Breuklijn ook door Engelse kerk

door onze redacteur Wim Houtman

Ook evangelicals in de Anglicaanse Kerk van Engeland speculeren openlijk op een scheuring, nu het bisschopsambt wordt opengesteld voor vrouwen. ,,De slapende reus van de orthodoxie wordt steeds wakkerder.'' YORK - Hulpbisschop Stephen Venner van Canterbury huilde. Kerkleiders klopten elkaar na de stemming troostend op de rug. Het was een drama dat zich maandagavond op de synode van de Anglicaanse Kerk van Engeland voltrok, en waarvan de gevolgen nog lang niet duidelijk zijn. Het duurt zeker nog zes jaar voordat de eerste vrouw bisschop zal worden in de Engelse kerk. Maar de synodebesluiten brengen een - formele of geleidelijke - splitsing nu al dichterbij.

Niet alleen de anglo-katholieke vleugel van de Kerk van Engeland voelt zich bezwaard. De leden daarvan staan in de kerkelijke traditie waarin bisschoppen - als opvolgers van de twaalf apostelen die Jezus aanwees - altijd mannen zijn geweest.

Dertienhonderd voorgangers (deels emeriti) lieten vorige week in een petitie doorschemeren dat zij overwegen naar Rome over te stappen.

Volgens de Daily Telegraph heeft hulpbisschop Andrew Burnham van Canterbury het Vaticaan om een ,,grootmoedig gebaar'' gevraagd. Bezwaarde anglicaanse parochies zouden dan verder kunnen functioneren onder toezicht van een rooms-katholieke bisschop.

Ook evangelicals zinspelen op een breuk met de Engelse Anglicaanse Kerk. Voor het eerst klinkt openlijk het dreigement dat ook Engelse gemeenten zich gaan aansluiten bij de 'Verklaring van Jeruzalem'.

Op een conferentie in Israël richtten orthodoxe anglicaanse leiders anderhalve week geleden een nieuwe 'beweging' op. Die wil gemeenten en bisdommen onder haar hoede nemen die zich in hun eigen nationale kerk niet thuisvoelen.

Dat betrof tot nu toe vooral bezwaarde anglicanen in de Verenigde Staten en Canada, vanwege de 'homokwestie' die daar speelt. De crisis leek aan de Engelse moederkerk voorbij te gaan. Maar dat ligt sinds deze week anders.

Afgevaardigde Gerry O'Brien uit Rochester zei het met zoveel woorden op de synode: ,,Er zijn heel wat aartsbisschoppen elders op de wereld die meer dan bereid zijn steun te bieden.''

En de behoudende beweging Reform haakte woordelijk aan bij een zin die op de conferentie in Jeruzalem werd gebruikt: ,,De synodebesluiten zullen zonder twijfel de 'slapende reus' van de orthodoxie binnen de Anglicaanse Kerk des temeer wakker maken.''

Voorziening

Het breekpunt op de synode lag bij de vraag, welke voorzieningen er komen voor gemeenten die het gezag van een vrouw als bisschop niet willen erkennen.

Anglo-katholieken en behoudende evangelicals wilden een structurele regeling: een of meer aparte bisdommen of op z'n minst eigen bisschoppen om bezwaarde gemeenten te bedienen binnen de Engelse Anglicaanse Kerk.

De beide aartsbisschoppen Rowan Williams (Canterbury) en John Sentamu (York) ondersteunden dat. Bisschop Nicholas Reade van Blackburn zei dat de Engelse kerk zichzelf moest zien als een gemeenschap op weg, die bijeen wil blijven om te groeien in het onderscheiden van de waarheid.

Maar gaandeweg het debat zat Williams steeds meer met het hoofd in de handen, en sprak Sentamu alleen nog met omfloerste stem. De meerderheid van de synode wilde er niet aan. Nu de tijd kennelijk was gekomen voor vrouwen om bisschop te worden, moest er ook vaart worden gemaakt en een heldere lijn getrokken.

Amendementen voor aparte bisdommen of bisschoppen werden één voor één afgestemd. Voor het omgaan met bezwaarden komt er alleen een 'code of practice', een gedragscode - wat volgens de behoudende vleugel betekent dat ieder aan de welwillendheid van zijn eigen bisdomleiding is overgeleverd.

Wegroepen

Reform vertegenwoordigt overigens lang niet alle evangelicals. Een aanzienlijke stroming is niet tegen vrouwen in het ambt - alle ambten - en ziet er in elk geval geen reden tot kerkscheuring in.

Zij zijn bang dat de 'Verklaring van Jeruzalem' aanleiding wordt voor een soort wegroepingskerkrecht - aartsbisschoppen uit Afrika, Australië en Latijns-Amerika die de vrouw als bisschop als een echt 'vrijzinnige' maatregel bestempelen. En die de deur iets te nadrukkelijk openzetten voor bezwaarde Engelse gemeenten om uit hun eigen bisdom en dus uit de Church of England te stappen.

En dan moet 'Lambeth', de internationale bisschoppenconfentie, die de verdeeldheid rondom homoseksualiteit het hoofd moet bieden, nog beginnen. Komende woensdag. Vrees voor 'wegroepingskerkrecht' nu vrouw bisschop kan worden

Bron: ND

link

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 1 year later...

Er stond vandaag weer een artikel in het ND over een covenant. Helaas kan ik het artikel niet digitaal vinden. Anyway, ze proberen er eenheid mee te krijgen in de kerk en het gaf wel een klein sprankje hoop dat de verklaring nog niet getorpedeerd is. Met name de orthodoxe vleugel is er wel over te spreken, de Amerikaanse liberale vleugel is dat weer een stukje minder.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ok interessant is de handreiking van de paus naar othodoxe anglicanen om katholiek te worden. Er schijnt nog best wat interesse voor te zijn onder traditionele groepen binnen het anglicanisme.

Mja, hoeveel hebben er al concrete stappen ondernomen? Ik heb het idee dat het enthiousasme bij traditionele katholieken groter is dan bij verontruste Anglicanen, die ook nog eens een gemengd gezelschap zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid