Spring naar bijdragen

TTC

Members
  • Aantal bijdragen

    28.571
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door TTC geplaatst

  1. De eerste betrouwbare vermelding komt voor in Kitab al-Filaha van de in Sevilla werkzame Arabische landbouwkundige Ibn al-'Awwam. Ook de in Málaga geboren, en in Syrië werkzame farmacoloog, plantkundige en arts Ibn al-Baitar beschreef de bloemkool.
  2. Jean Louis Borges was iemand die droom en denkkunst vermengde, die fictie gebruikte als filosofisch laboratorium. Zijn verhalen zijn niet altijd gemakkelijk, maar wie zich eraan waagt, ontdekt een wereld die groter wordt met elke bladzijde. Pittig detail, later in zijn leven werd Borges vrijwel volledig blind, iets wat hij als paradoxaal ervoer voor een schrijver-bibliothecaris.
  3. Een cadavre exquis is een collectieve creatieve techniek, oorspronkelijk bedacht door surrealistische kunstenaars en schrijvers in het begin van de 20e eeuw. Het draait om het onvoorspelbaar combineren van afzonderlijke bijdragen van meerdere personen, zonder dat die elkaars werk volledig kennen.
  4. Het overlijden van Jan Terlouw doet me prompt herinneren aan de boeken die ik ooit van hem las, maar toen wist ik helemaal niet dat hij eigenlijk een natuurkundige was.
  5. Leuke gadget is de Chinese vingerval, heb je geen kleuren voor nodig.
  6. De filosoof Ludwig Wittgenstein onderzocht ideeën over kleur met behulp van rood, groen, blauw en geel als primaire kleuren. Misschien dat deze zich ontvouwen in het Zwarte Vierkant van Malevich, zodat een dergelijk kunstwerk toch veel minder somber is dan het lijkt, zelfs in volledige tegenstelling ook hoop kan scheppen.
  7. Nuttig is geweest eerst dat eerste stukje op te helderen, want anders blijft de rest redelijk verwarrend, vaag en mistig.
  8. Paraconsistente logica erkent dat niet alle tegenstrijdigheden fataal zijn, zolang je maar zorgvuldig onderscheid maakt tussen wat lokale inconsistenties zijn en wat structurele instortingen betekent. In filosofische zin zou je kunnen zeggen dat paraconsistente logica ons leert in subtiele nuances en verschillende referentiekaders te denken, derhalve het redelijk afleidbare paradoxale te accepteren zonder het analytische te veronachtzamen.
  9. Mainländer zag het als zijn levensopgave om de filosofie van Schopenhauer te zuiveren, de vergankelijke gedachtes van de onsterfelijke te scheiden. De resulterende kritiek heeft een grote invloed gehad op Nietzsches filosofische ontwikkeling.
  10. Een theorie die alle mogelijke variaties herbergt, is een onontwarbaar kluwen.
  11. Heel misschien dat we pseudocode nog het best kunnen vergelijken alsof een kind van zes het zou suggereren, waarna het wordt ingebed binnen een jargon dat het kind onmogelijk begrijpen kan.
  12. Het concept 'serendipiteit' is gebaseerd op het oude Perzische woord "Serendip", een naam voor Sri Lanka. De term werd in 1754 geïntroduceerd door Horace Walpole, naar het sprookje 'The Three Princes of Serendip', waarin de prinsen steeds dingen ontdekten zonder ernaar te zoeken.
  13. Niet dat ik het technisch allemaal kan bevatten, het geeft me daarentegen wel een impressie dat ik binnen dergelijke referentiekaders tureluurs zou kunnen worden. Het is een vakjargon waar ik nog nooit van gehoord heb, mijlen weg van de eenvoud die ik er niet in kan vinden, noch de opleiding voor heb.
  14. Het achtvoudig pad is in de theoretische natuurkunde een term voor een classificatiemethode die subatomaire baryonen en mesonen oorspronkelijk in octetten organiseerde.
  15. Techniekfilosofie is een boeiende, veelzijdige discipline die steeds relevanter wordt in een wereld waarin technologie diep verweven is met elk aspect van menselijk leven. Het gaat niet louter over ‘hoe’ techniek werkt, maar vooral over wat techniek betekent, hoe ze ons beïnvloedt en hoe wij haar vormgeven, en omgekeerd.
  16. Numerieke simulaties zijn als digitale zandbakken waarin natuurwetten leven krijgen, niet als exacte lijnen op papier, maar als een reeks van rekenkundige benaderingen van een complex geheel.
  17. De dag dat we onszelf kunnen verplaatsen met een drone, wil ik precies niet meemaken.
  18. De Romeinen hadden voor paardenraces het circus, dat in tegenstelling tot het Griekse hippodroom echt een afgesloten bouwwerk was.
  19. Een hyperbool is de stijlfiguur van de overdrijving. Een reden om een hyperbool te gebruiken kan zijn om bijvoorbeeld een emotie of een mening extra nadruk te geven. Maar ook variatie in schrijfstijl en humor kunnen redenen zijn om de hyperbool te gebruiken.
  20. Veel fysici geloven dat wormgaten niet mogelijk zijn omdat ze theoretische problemen opwerpen, zoals de mogelijkheid tot tijdreizen, en dat de wetten van de fysica ze verbieden. Dit alles blijft derhalve, of toch tot nader order, speculatie.
  21. Bij het idee van een wormgat kunnen we veel bedenken, oorspronkelijk ging het om een appel.
  22. Kunst neemt een heel belangrijke plaats in binnen Schopenhauers filosofie. De contemplatie van kunst stelt ons volgens hem in staat om even te ontsnappen uit de eindeloze stroom van het willen door middel van de onthechte esthetische beleving. Hier distantieert Schopenhauer zich duidelijk van Plato, die in de kunst slechts een derderangs afbeelding zag van de werkelijkheid.
  23. Alle Hippocampus-soorten zijn opgenomen in Appendix II van het CITES-verdrag.
  24. Ervaring leert dat milde overreding en metaforische zandbakken niet altijd compatibel zijn, zodat je nog slechts wil hopen dat je medemens er niet nietsvermoedend in verzeild geraakt. Voor het ene heb je pipet en pincet nodig om er in hoeverre dat ook lukt enige helderheid in te scheppen, voor het andere geen woorden meer.
  25. Een tussentijdse observatie kan zijn dat het verschil tussen 10x100 en 100x10 90 dagen is, beetje als een slok op een borrel. Dit zegt echter nog niets over het vervolg, dit zijn twee verschillende dingen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid