Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Zoals vele weten is het Opus Dei onderdeel van de RKK. Nou vraag ik me alleen af wat de meerwaarde voor een Katholiek is om zich hierbij aan te sluiten.

De site van het Opus Dei kun je vinden op: link

Ik neem aan dat er meerdere vragen naar boven komen drijven in dit topic, en ik hoop dat er katholieken of niet katholieken aanwezig zijn die eerlijke antwoorden hierop willen geven.

In dit topic dus geen da vinci code onzin of andere onzin, dit is een serieus bedoeld topic.

Edit: fouten eruit gehaald

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 72
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ja, het heeft een meerwaarde voor jou als RK, om je erbij aan te sluiten. Er is maar één mits; mits het de weg is die God voor jou bestemd heeft. Het idee van JoséMaria de Balaguer is geweldig in zijn eenvoud; de heiliging van het dagelijkse leven en werken. Ook het dragen van die prikkelband spreekt mij tich best wel aan. (Nee, het is niet zo eng als de da vinci code ons wil doen geloven!) Ik heb jaren lange iedere vastentijd heel streng gevast. Een aantal jaren heb ik de hele vasten doorgebracht, met het eten van geroosterd bruinbrood en het drinken van (koude) thee. Als ik dan in Amsterdam naar de Stille Omgang ging, mocht ik van alles weer eten, want dan stond ik buiten de vasten, omdat die nacht binnen Amsterdam als kerkelijk feest wordt gezien en je dus de vasten binnen Amsterdam mag verbreken. Vrreemd genoe; ik nam wat repen chocola mee, nam me voor een puutje patat met mayo en twee kroketten te eten, maar ik heb binnen Amsterdam nooit ook maar één stukje patat genomen. Het begeren is meer dan het hebben. De laatste dagen, vanaf de H. Mis op Witte Donderdag tot en met de H. Mis in de Paasnacht at ik helemaal niks meer. Ik viel kilo's af, kreeg barstende koppijn iedere dag, (tenminste na een paar weken) en na een aantal weken wordt bruinbrood niet te vreten zo smerig! Dus; versterving en en hier en daar mezelf een klein lijden toevoegen zijn mij niet vreemd...

Toch denk ik niet, dat 'het' Opus Dei (en niet 'de' Opus Dei) niet de weg is voor mij. Ik voel mij thuis bij de Emmanuel-gemeenschap. Ik heb dat extatische nodig, die uitbarsting in tranen tijdens de Aanbidding van het Allerheiligste, de goed bedoelde, maar slecht gespeelde muziek. Nee, ik ben geen lid, en dat zal ik, zeker onder de huidige omstandigheden, wel nooit worden. De RKK is één Kerk, maar het is een eenheid in verscheidenheid. Jij, broeder Thorgrem, kunt samen met zuster weg2, broeder RobertF, zuster Thérese, broeder K., mosschien nog zuster Iggi en nog meer, in dezelfde kerkbank zitten, in dezelfde kerk, in dezelfde liturgie, en dezelfde leerstellingen onderschrijven, dezelfde gebeden vol overtuiging uitspreken, dezelfde liefde voor Hem ervaren, dezelfde eerbied voor het H. Sacrament (bij sommigen zal dit nog groeien, vermoed ik) en toch, als we thuis zijn, zullen we bij voorkeur een andere heilige als middela(a)r(es) kiezen, of juist geen, onze eigen favoriete gebeden kiezen, onze eigen lievelingsgezangen en muziekrichting kiezen.

Laat ik het zó zeggen; Je gaat allemaal naar dezelfde kerk. De een draagt een driedelig pak, de ander een habijt, een derde weer een spijkerbroek, de vierde een uniform, maar niemand gaat in zijn blote kont! Kies jij voor jezelf maar, in welk pak jij je hart mee wilt nemen naar de kerk. Zolang je je er maar bewust van bent, aan Wie je hart toebehoort...

Ik hoop zó van ganser harte, dat je vindt wat je zoekt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Binnen de RKK zijn er toch meer van dergelijke groeperingen? Jezuïten orde neemt toch ook een speciale plaats in? Ik heb gelezen dat onder de vorige paus de Opus Dei een grotere invloed heeft gekregen binnen de RKK. Wat is het doel van dergelijke groepen op zich, want het is toch niet een kloosterorde of iets dergelijks?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Sjaloom Michiel,

Dergelijke groepen leggen zich toe op een bepaalde levensstijl, zonder ook maar íéts af te doen aan de leer van de Kerk. Jezuïeten zijn, zo ik begrepen had, vooral intellectueel georienteerde katholieken die het geloof verdiepen door veel te beredeneren en te beargumenteren, voor zover mogelijk. En Opus Dei legt zich meer toe op het het gewone leven in het bijzonder te heiligen.

Je kunt je dus aansluiten bij zo'n groep als hun levensstijl je aanspreekt en je hen daarin volledig wil navolgen, maar dat is nooit een verplichting voor katholieken. Het gewone katholieke leven is immers al complex genoeg, dus niet iedereen zit dan nog te wachten op een speciale toewijding. Maar zo'n toewijding kan dus wel heel verrijkend en enorm verdiepend zijn.

Mocht ik me ergens vergissen, dan hoor ik het graag.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op woensdag 13 september 2006 17:48:17 schreef de vegaloog het volgende:

Ik heb jaren lange iedere vastentijd heel streng gevast. Een aantal jaren heb ik de hele vasten doorgebracht, met het eten van geroosterd bruinbrood en het drinken van (koude) thee. Als ik dan in Amsterdam naar de Stille Omgang ging, mocht ik van alles weer eten, want dan stond ik buiten de vasten, omdat die nacht binnen Amsterdam als kerkelijk feest wordt gezien en je dus de vasten binnen Amsterdam mag verbreken. Vrreemd genoe; ik nam wat repen chocola mee, nam me voor een puutje patat met mayo en twee kroketten te eten, maar ik heb binnen Amsterdam nooit ook maar één stukje patat genomen. Het begeren is meer dan het hebben. De laatste dagen, vanaf de H. Mis op Witte Donderdag tot en met de H. Mis in de Paasnacht at ik helemaal niks meer. Ik viel kilo's af, kreeg barstende koppijn iedere dag, (tenminste na een paar weken) en na een aantal weken wordt bruinbrood niet te vreten zo smerig! Dus; versterving en en hier en daar mezelf een klein lijden toevoegen zijn mij niet vreemd...

Beetje offtopic, maar dit vind ik wel extreem streng! Ik denk niet dat ik dit ooit zou kunnen, of willen (ik weet redelijk wat van voeding, en weet hoe slecht zo'n dieet is voor je lichaam - nou ja, dat weet iedereen wel, maar ik weet het nog meer knipoog_dicht.gif).

Link naar bericht
Deel via andere websites

En ik had al zo'n moeite met mijn eerste keer vasten afgelopen keer. En dat terwijl ik nog vrij soepel was voor mijzelf. Maar komend jaar zal ik wat strenger voor mijzelf zijn en van tevoren een lijstje maken met wat ik wel en wat ik niet mag.

(Ik denk dat de vegaloog nu nog beter weet dan jij weg2 hoe slecht het voor je kan zijn, aangezien hij het in levende lijfe ondervonden heeft. puh2.gif)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Shalom Robert,

Sjaloom Michiel,

Quote:
Maakt weer wat duidelijk. Kan een levenstijl waarin een groepering zich "specialiseert" ook ter discussie staan?

Natuurlijk kan dat. Niet elke katholiek zal zich in een bepaalde levensstijl kunnen vinden. De ene katholiek vind bijvoorbeeld de Jezuietische levensstijl te intellectueel, de andere vind het heiligen van je werk wat overdreven, etc. Alleen geldt uiteraard één regel: zodra het Vaticaan de beweging heeft erkend, dan mag je deze beweging niet meer als niet-katholiek of als strijdig met het katholicisme erkennen. Zowel de Jezuïeten als Opus Dei zijn door het Vaticaan erkend en worden zelfs heel positief bevonden.

Quote:
Worden deze groepen dan een vorm van kloosterorde binnen het lichaam van de RKK?

Nee, want kloosterlingen sluiten zich als het ware op in een klooster en leven binnen die muren een zeer sober leven van gebed, studie en meestal licht handwerk. Afhankelijk van de orde waar ze toe behoren. Leden van de genoemde bewegingen zijn meestal echter gewoon mensen die volop deelnemen in de samenleving. Op hun eigen, bijzondere wijze uiteraard.

Mocht ik me vergissen, dan hoor ik het nog steeds graag.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op woensdag 13 september 2006 20:41:05 schreef Thorgrem het volgende:

(Ik denk dat de vegaloog nu nog beter weet dan jij weg2 hoe slecht het voor je kan zijn, aangezien hij het in levende lijfe ondervonden heeft.
puh2.gif
)

1-0 voor jou! Maar ik ga 't zelf ook niet uitproberen ook! Het dieet wat hij de hele vastentijd had, had ik van Witte Donderdag t/m de Paaswake (die tijd dat hij helemaal niks at, dus) en dat is wel goed genoeg voor mij!

Samengevoegde post 13-9-2006 22:23:11:

Quote:

Op woensdag 13 september 2006 22:10:36 schreef RobertF het volgende:

[...]Nee, want kloosterlingen sluiten zich als het ware op in een klooster en leven binnen die muren een zeer sober leven van gebed, studie en meestal licht handwerk. Afhankelijk van de orde waar ze toe behoren.

Dat zijn de contemplatieve ordes - bij de actieve ordes is het wat anders (zo schijnt er voor het eerst sinds tijden weer een nieuwe frater te zijn in Ned., die ook voor de klas staat smile.gif) Enne, dat handwerk in de slotkloosters is vaak zo licht niet, hoor! Flink aan de bak op het land is doodnormaal voor de jonge nonnen en monniken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op woensdag 13 september 2006 20:41:05 schreef Thorgrem het volgende:

(Ik denk dat de vegaloog nu nog beter weet dan jij weg2 hoe slecht het voor je kan zijn, aangezien hij het in levende lijfe ondervonden heeft.
puh2.gif
)

Eh... eigenlijk wilde ik alleen maar een voorbeeld geven, verder niets...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben persoonlijk een groot voorstander van de ideologie van het Opus Dei.

Het enige dat ik minder vind zijn de geruchten dat ze er gevaarlijke/ouderwetse opvattingen op na zouden houden wat extreme zelfkastijding en extreem vasten betreft. Persoonlijk kan ik daar niet achter staan.

Maar goed, het zijn geruchten en ik heb niet de neiging die te volgen.knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Is het de bedoeling dat ik serieus reageer op die post of hoeft dat niet?

En voor het geval dat dat wel de bedoeling is:

Ik vind het niet goed dat mensen zichzelf doelbewust kapot maken of beschadigen en op die manier ook mentale problemen veroorzaken bij zichzelf. Je bestraft jezelf voor dingen die je in principe niet kunt veranderen en als dat te ver gaat wordt dat beschadigen een uitlaapklep voor je onvermogen om te breken met je zondige neigingen (dingen waar niemand echt mee kan breken). Je doet jezelf dus leed aan omdat je van mening bent dat je te weinig controle over je eigen leven hebt. In de psychiatrie noemt men dat ook wel automutilatie.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 1 month later...

Quote:
Op donderdag 14 september 2006 15:47:28 schreef Tom het volgende:

Is het de bedoeling dat ik serieus reageer op die post of hoeft dat niet?

En voor het geval dat dat wel de bedoeling is:

Ik vind het niet goed dat mensen zichzelf doelbewust kapot maken of beschadigen en op die manier ook mentale problemen veroorzaken bij zichzelf. Je bestraft jezelf voor dingen die je in principe niet kunt veranderen en als dat te ver gaat wordt dat beschadigen een uitlaapklep voor je onvermogen om te breken met je zondige neigingen (dingen waar niemand echt mee kan breken). Je doet jezelf dus leed aan omdat je van mening bent dat je te weinig controle over je eigen leven hebt. In de psychiatrie noemt men dat ook wel automutilatie.

Er kan gerust gesteld worden dat het erg meevalt, het Opus Dei staat w.b.t. dit soort rituelen nou niet bepaald bekend als extreem in onze Kerk.

bron

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op woensdag 13 september 2006 17:48:17 schreef de vegaloog het volgende:

Ik heb jaren lange iedere vastentijd heel streng gevast. Een aantal jaren heb ik de hele vasten doorgebracht, met het eten van geroosterd bruinbrood en het drinken van (koude) thee. Als ik dan in Amsterdam naar de Stille Omgang ging, mocht ik van alles weer eten, want dan stond ik buiten de vasten, omdat die nacht binnen Amsterdam als kerkelijk feest wordt gezien en je dus de vasten binnen Amsterdam mag verbreken. Vrreemd genoe; ik nam wat repen chocola mee, nam me voor een puutje patat met mayo en twee kroketten te eten, maar ik heb binnen Amsterdam nooit ook maar één stukje patat genomen. Het begeren is meer dan het hebben. De laatste dagen, vanaf de H. Mis op Witte Donderdag tot en met de H. Mis in de Paasnacht at ik helemaal niks meer. Ik viel kilo's af, kreeg barstende koppijn iedere dag, (tenminste na een paar weken) en na een aantal weken wordt bruinbrood niet te vreten zo smerig! Dus; versterving en en hier en daar mezelf een klein lijden toevoegen zijn mij niet vreemd...

Lol, ik heb ooit gevast (niet om religieuze redenen overigens)Maar vasten vergt voorbereiding. Je kunt niet van de ene op de andere dag stoppen met eten. Je krijgt dan idd gigantische koppijn.

Je begint met koffie/thee te laten staan. Vervolgens laat je het beleg op je brood weg en je vlees (mocht je dat eten) Dan laat je ook alle andere drinken behalve water en melk weg (en van wter drink je heel veel)en eet alleen nog groenten bij de warme maaltijd en in de ochtend wat brood (liefst oud wit)met wat melk.

Dan laat je ook de groenten weg. Vervolgens laat je daarna ook het brood en de melk weg.

Na deze twee weekse ontwenning kun je volledig vasten (hooguit een week tot maximaal twee weken)met alleen water. Gegarandeerd dat je dan geen hoofdpijn krijgt smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 1 month later...

*schop*

Quote:

Op donderdag 28 december 2006 13:18:09 schreef LaRosa het volgende:

Het alledaagse heiligen is een mooi streven
smile.gif

Klinkt inspirerend inderdaad, waar komen al die enge verhalen over opus dei dan vandaan?

Van dezelfde plek als waar de enge verhalen over de Jezuïeten vandaan komen? Tegenstanders die er blijkbaar iets goeds inzien om allerhande laster en kwaadsprekerij te verspreiden?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik moet eerlijk bekennen dat ik absoluut niets weet over het Opus Dei, maar het valt me toch wel op dat ik er buiten in dit topic nooit iets positiefs over gehoord heb. Ik weet niet waar die reputatie vandaan komt, maar ik heb de indruk dat het Opus Dei hier nogal algemeen aanzien wordt als heel sectarisch, oerconservatief, en neigend naar extreem rechts. Zelfs tijdens mijn (katholieke, theologische) opleiding heb ik het Opus Dei alleen nog maar vernoemd horen worden in een negatieve context. Dat was weliswaar door een behoorlijk linkse professor, maar dan nog neem ik toch aan dat die man zich op iets meer baseert dan Da Vinci-roddels. Nu vraag ik me toch wel af of de 'fans' van Opus Dei hier dit beeld enigszins herkennen, of toch een beetje kunnen uitleggen waar het vandaan komt. Ik vind het enorm vreemd dat er blijkbaar zo'n totaal tegengestelde beelden bestaan van het Opus Dei, ook binnen de katholieke hoek.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Beetje jammer van die zelfkastijding en de geheimzinnigheid die altijd rond dit soort organisaties hangt, want toen ik de oprichter van Opus Dei in het favo-heilige-topic zag, leek hij me erg sympathiek... Ik vraag me trouwens af waar die zelfkastijding goed voor is. Voor vasten is een duidelijke bijbelse grond te vinden maar voo automutulstie?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Beetje jammer van die zelfkastijding en de geheimzinnigheid die altijd rond dit soort organisaties hangt, want toen ik de oprichter van Opus Dei in het favo-heilige-topic zag, leek hij me erg sympathiek... Ik vraag me trouwens af waar die zelfkastijding goed voor is. Voor vasten is een duidelijke bijbelse grond te vinden maar voo automutulstie?

Sjaloom Emilio,

De zelfkastijding is bij Opus Dei bijzonder mild, de lichtste in haar vorm. Het zweepje is een klein koordje met knopen waarmee je op de billen slaat, en de boetegordel een soort metalen kettinkje met scherpe puntjes die naar binnen wijzen en die je om de heup draagt. Bepaald iets anders dan wat de Da Vinci Code ons voorschoteld dus.

In de tijd van de Schrift droeg men ook al een boetekleed bij berouw, wat uit een soort zak van ruw paarden- of geitenhaar bestond. Bepaald niet comfortabel dus. Er zijn dus meerdere vormen van versterving mogelijk dan enkel het vasten. Er is ook een christelijke traditie in het versterven, maar daar gaat dit topic weer over.

En hier kun je meer lezen over de zelfkastijding bij Opus Dei.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb het ook niet over de DaVinci Code. Heb het wel gelezen en vond het een erg spannend maar evenzeer blasfemisch en gevaarlijk boek. Gevaarlijk omdat het halve waarheden en complete leugens voorspiegelt als de waarheid.

Waar in de bijbel staat dat kastijding goed is of iets is dat God van de mens vraagt?

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid