Spring naar bijdragen

gothic?


gothic  

  1. 1. gothic

    • en dat is?
      8
    • stom!
      41
    • leuk!
      53


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 608
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Als jij mij uitlegt wat -bijvoorbeeld- cybergothic met de oude gotiek te maken heeft?


Samengevoegd:

De gothic zoals wij die kennen is een muziekgenre met allerhande subgenres en mensen die ernaar luisteren. Sommige (!) van die mensen vinden het nodig zich op een bepaalde manier te kleden, maar er zijn niet bepaald richtlijnen of zo... ("Hoe je écht gothic wordt!" widegrin.gif) Zo zijn er vrouwtjes in die verschrikkelijk lelijke jurken, maar ook cybergothics en ook weer van die meer industrial-achtige types, of van die steampunk-types. Allemaal even vreselijk, daar niet van... Cyber, achterlijke jurken, steampunk, et cetera, het heeft allemaal verdraaid weinig te maken met de gotiek (kerken, e.d.).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Mee eens dat het geen levensstijl is. Maar zoals het mij overkomt is het wel een subcultuur die losser staat van een bepaalde muziekstyle, dan bijvoorbeeld metal in relatie met de metalscene.

Bepaalde 'Folk' is geen tr00 New Wave. Maar zo'n bandje is goffic omdat er goth's naar luisteren, het esthetisch er goed bij past en het als zodanig geaccepteerd is geworden.

Ik krijg de indruk dat bij goffic het hele esthetische vooral belangrijk is, wat zich uit in bijv. vormgeven van het uiterlijk en de aansluiting bij bepaalde muziek.

Een fan zijn van industrial of new wave muziek maakt je evenmin een gothic als dat op een bepaalde manier kleden je tot een gothic maakt.

Maar goed, ik weet er bar weinig vanaf, dus wellicht is het onzin wat ik hier schrijf.

Ik heb de indruk dat het redelijk klopt. Ik zie gothic zelf als subcultuur waarin muziek belangrijk is, maar niet het hele aspect. Je hebt bvb gothic-evenementen zonder muziek, denk niet dat je dat bij metal hebt? Het esthetische speelt naar mijn aanvoelen idd een behoorlijke rol.

En die levensstijl, ik vraag me al jaren af wat dat het dan zou zijn, ik heb er nog steeds geen antwoord op gekregen. knipoog_dicht.gif


Samengevoegd:

Effe over de link gothic-gotiek, voor zo ver ik er iets over weet:

De link ligt in de zogenaamde gothic novels. Frankenstein, Dracula, dat soort spooky literatuur uit de 18de/19de eeuw. Voor zo ver ik me kan herinneren uit lessen literatuur werden die boeken gothic novels genoemd omdat de duistere thematiek en schrijfstijl gelinkt werden aan de sfeer van de gotische architectuur, die als ik het goed heb in die periode ook een revival kende in de neogotiek.

Gothic als muziekstijl verwijst niet naar de architectuur, maar wel naar de literatuur. De eerste bands in het genre van wat later gothic zou genoemd worden, haalden hun mosterd nogal sterk bij de thema's van zulke gothic novels, waardoor de muziek en de scene die errond vormde dus uiteindelijk gothic genoemd werd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Je hebt bvb gothic-evenementen zonder muziek, denk niet dat je dat bij metal hebt?

Ik ben dan wel geen echte metalhead, ben slechts iemand die naar bepaalde bands luistert en wel eens een concertje pak. Maar van een metal evenement zonder metal muziek heb ik nog nooit gehoord. smile.gif

Punk zit er gevoelsmatig een beetje tussen in denk ik. Tis wel erg muziek geörienteerd, maar minder dan bij metal. De muziek was van oorsprong meer een expressie van de (maatschappelijk/politiek/anti-establishment/do-it-yourself geörienteerde) punk scene. Pas later is het ontstaan van de muziek en de focus veel groter geworden, tot op een gegeven moment in de jaren 80 de echte scene een beetje dood liep te gaan en je enerzijds een commerciële punkrock/pop kreeg en er anderzijds een underground hardcore punk scene kwam met weer z'n eigen karakter trekjes.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Maar als de meeste Gothics Metal of Symfo luisteren, luisteren ze dus naar Metal en Symfo.

En als sommige Gothics ook nog Punk luisteren, luisteren ze dus naar Punk.

Volgens mij is Gothic dus helemaal geen muziek-genre, niet eens een sub-genre of weet ik veel, maar is het slechts dat gedeelte wat het uiterlijk omschrijft, zowel van fans als bands.

(maw als je een Metal-band begint, met een zangeres met zwart haar, heb je al kans om in de media als Gothic-band te worden bestempeld.)

Volgens mij is alles wat Gothic-muziek genoemd word makkelijk terug te herleiden naar andere genres.

Gothic als term draait om het uiterlijk, en dat kan je leuk vinden of niet. Het is mede daarom dat de meeste bands, sinds de jaren 80 al, zichzelf nooit Gothic noemen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Maar als de meeste Gothics Metal of Symfo luisteren, luisteren ze dus naar Metal en Symfo.

Euh? En in welke gothicscene zit jij dat de meeste goths naar metal luisteren? verbaasd.gif

Trouwens, je kan het bestaan van het genre gothic rock moeilijk gaan ontkennen. Wel eens dat een hoop van de muziek die populair is in de gothicscene ook goed te beschrijven is met een andere naam (met name darkwave, postpunk en new wave omvatten wel zo'n beetje drie vierde van wat je hoort op gothicfeestjes, het andere vierde kan je allicht vatten onder industrial enzo maar daar ken ik persoonlijk niet echt iets van). Maar mijns inziens ga je wel te ver als je stelt dat gothic puur een uiterlijke benaming is die geen muzikale component kent. Trouwens, een hoop van de bands die je kan plaatsen onder de noemer darkwave zijn al van in het begin van hun bestaan uitgesproken verbonden met de gothicscene en laten hun sound daar duidelijk door inspireren. Een band als Deine Lakaien kan je in mijn ogen perfect beschrijven als gothic, muzikaal gezien, en de muziek zou niet plots niet meer gothic zijn als de zanger jeans en een wit shirt draagt.

In mijn ogen is gothic zeker breder dan muziek, en zit er een heel sterke visuele component in, maar het heeft ook geen zin om de muziek uit het oog te verliezen, en ik kan je verzekeren dat die voor de meeste goths toch echt een heel centrale plaats inneemt. Mooi voorbeeld is het jaarlijkse gothicfestival dat dit weekend plaatsvindt in Waregem en waar ondergetekende helaas niet heen kon gaan wegens te veel thesiswerk ( boosrood.gif ). Het visuele aspect is op zo'n gebeuren gewoon belangrijk, de meeste mensen stoppen er vrij veel tijd en moeite in om er goed uit te zien op zo'n evenement, als je duizend goths samen zet in één ruimte heb je sowieso een aspect van zien en gezien worden. Maar toch betalen mensen die 80 euro in de eerste plaats om drie dagen lang van uitstekende muziek te kunnen genieten, en zijn de bands die komen al een half jaar voordien voorwerp van speculatie, terwijl ik dan nog niemand hoor praten over welke kleding hij/zij gaat dragen. Je hebt events binnen de scene waar muziek van secundair belang is of zelfs niet meespeelt (zo herinner ik me bvb een extreem geslaagde nachtwandeling met spookverhalen die in de lokale scene een behoorlijk succes was), maar als je de muziek wegneemt hou je ook gewoon geen scene meer over. En die muziek is echt wel meer dan om het even welke band die er gothic uitziet, anders zouden bands als within temptation of nightwish wel op meer acceptatie in de scene kunnen rekenen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid