Spring naar bijdragen

Hoe zat het nou met Constantijn?


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 287
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

@ Siskaatje

geen kwaad woordt gaat ook weer wat ver, hij heeft wel flink wat oorlog gevoerd, mensen laten vermoorden etc.

Hij is weliswaar geheiligd door genade, maar hij was verder natuurlijk ook een Romeins keizer, met al het bloed dat daarmee gepaard gaat.

Overigens vindt ik de vergelijking met David erg treffend, die was ook gelovig, God hield van hem, maar tegelijkertijd was op zijn levenswandel flink wat aan te merken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

door Cyrillisch » 05 jan 2014 00:07

Er al van uitgaande dat ze overgenomen zijn van het heidendom (wat ze niet zijn) heb je nog niet aangetoond dat deze zaken door of ten tijde van Constantijn zijn ingevoerd.

Dat er ergens verbanden moeten zijn is duidelijk .

Over hoe deze verbanden juist in elkaar zitten ga ik me niet uitspreken : dit laat ik over aan mensen die kennis ter zake hebben .

Of deze zaken door of ten tijde van Constantijn zijn ingevoerd ?

Laat ik zo antwoorden : Constantijn heeft het huwelijk ingezegend & de kindjes kwamen later .

Link naar bericht
Deel via andere websites

Heeft het chtristendom al niet vanaf het vroegste begin zaken overgenomen uit andere talen, culturen en religies? Zit er geen platonisme in de redeneertrent van Paulus, is Petrus niet een Jood, zijn andere aanhangers weer geen Farizeers ?

Nee, dat er invloeden van buiten zijn gekomen in het christelijk geloof is vanzelfsprekend, dat begin bij Constantijn leggen is volstrekt ridicuul.

Link naar bericht
Deel via andere websites

door Cyrillisch » 05 jan 2014 18:31

Siskaatje schreef:Of deze zaken door of ten tijde van Constantijn zijn ingevoerd ?

Laat ik zo antwoorden : Constantijn heeft het huwelijk ingezegend & de kindjes kwamen later .

Wat heeft Constantijn dan voor concreets gedaan?

Daar ik noch een bijbel- noch een geschiedenis kenner ben zal ik de door u gestelde vraag beantwoorden met een fragment uit het artikel “Constantijn de Grote†van wikipedia .

Hieronder vind u de referentie van het volledige artikel .

http://nl.wikipedia.org/wiki/Constantijn_de_Grote

Chronologie 313-325[bewerken]

In 313 vaardigde Constantijn met medekeizer Licinius het Edict van Milaan uit, waarin staat dat de Romeinse burgers vrij zijn zelf hun religie te kiezen en te belijden. Hiermee kwam een eind aan de christenvervolgingen, en werden geconfisqueerde kerkgoederen teruggegeven.

In 314 riep Constantijn het concilie van Arles samen. In 316 trad Constantijn op als rechter in een godsdienstig dispuut in de provinciaAfrica en veroordeelde hij de ketterij van het Donatisme.[34]

In 321 stelde hij de zondag als rustdag in voor het gehele rijk.[35] Hij stelde bisschoppen aan of zette ze weer af naar eigen goeddunken.

Na 324 verdwenen heidense muntemblemen en werden steeds meer christenen belangrijke ambten toevertrouwd, waarmee het belang van de traditionele culten meer en meer verdween. Incidenteel kwam het tot gevallen van plundering van heidense tempels en een verbod op private haruspiciae.[36]

In 325 riep hij het eerste concilie van Nicaea bijeen, het eerst effectieve oecumenische concilie (tenzij het concilie van Jeruzalem als oecumenisch wordt beschouwd). Tijdens dit concilie werd het Arianisme veroordeeld en de geloofsbelijdenis zoals die vandaag de dag bekend is vastgelegd. Het concilie van Nicaea wordt traditioneel beschouwd als het eind van de vroeg-christelijke periode.

Aanwijzingen voor Constantijns christelijke gezindheid[bewerken]

Gedurende zijn regering versterkte Constantijn de positie van de bisschoppen, hij bedeelde de kerk met landerijen, steunde de kerk op financieel gebied, stond privileges toe aan de clerus (bijvoorbeeld vrijstelling van bepaalde belastingen), promoveerde christenen tot hoge overheidsposten, en gaf eigendommen terug die waren geconfisqueerd tijdens de vervolging onder Diocletianus.[37] Hij stichttebasilicae en kerken, waaronder de Heilig Grafkerk in Jeruzalem en de oude Sint-Pietersbasiliek te Rome.

Wanneer Constantijn naar christenen schreef, maakte hij duidelijk dat hij geloofde dat hij zijn successen enkel en alleen aan de bescherming van de God van de christenen had te danken.[38] Volgens Eusebius beval Constantijn het schrijven van vijftig Bijbelkopieën voor de kerken in Constantinopel, omdat vele Bijbels tijdens de vervolgingen waren vernietigd, en liet Constantijn zijn zoons in het christelijk geloof onderwijzen.

Constantijn beschouwde zichzelf verantwoordelijk tegenover God voor de geestelijke gezondheid van zijn onderdanen en dus was het zijn plicht om orthodox te blijven in zijn geloof.[39] In de visie van Constantijn was het aan de kerk en de bisschoppen om te bepalen waaruit de gepaste verering van God bestond,[40] maar was het de rol van hem, de keizer, om de navolging van deze juiste doctrine af te dwingen, ketterijen uit te roeien en de kerkelijke eenheid te bewaren.[41]

Sommige geleerden stellen echter dat Constantijn misschien pas later in zijn leven, bijvoorbeeld na zijn veertigste jaar, ch

Legende en de Donatio Constantini[bewerken]

Zie Donatio Constantini voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In latere periodes raken historische feiten overschaduwd door legendes. Omdat het ongepast werd geacht dat Constantijn pas op zijn sterfbed was gedoopt en dan nog door een Ariaanse bisschop (dus van twijfelachtige orthodoxie), ontstond een legende dat paus Silvester I (314-335) de "heidense" keizer zou hebben genezen van lepra. Volgens deze legende werd Constantijn na zijn genezing gedoopt en schonk hij gebouwen aan de paus. In de achtste eeuw dook voor het eerst een document genaamd de "Donatio Constantini" op, waarin de pas bekeerde Constantijn de wereldlijke regering over Rome, Italië en hetwesten overdroeg aan de paus. In de hoge middeleeuwen werd dit document gebruikt en aanvaard als basis voor de wereldlijke machtvan de paus, hoewel het werd afgedaan als een vervalsing door keizer Otto III en betreurd als de wortel van de pauselijke wereldlijkheid door de poëet Dante Alighieri. De 15e-eeuwse filoloog Lorenzo Valla bewees uiteindelijk dat het document inderdaad een vervalsing was.[59]

Link naar bericht
Deel via andere websites

door henkjan37 » 06 jan 2014 20:19

@ Siskaatje

dat staat idd in Wikipedia, wat is precies je punt?

Een kleine week geleden heb ik toevallig ontdekt dat Constantijn een gecanoniseerde heilige was zowel voor de Katholieken als voor de Orthodoxen .

Daar er toevallig een topic was die handelde over Constantijn heb ik dat gemeld, vermoedend dat sommigen daarin zouden geïnteresseerd zijn . Dat heb ik dan ook gedaan zonder verdere bijbedoelingen . Tot mijn grote verwondering is Cyrillisch vragen beginnen stellen, waarop ik dan –beleefdheidshalve- op geantwoord heb . Daar ik hou van oude mythen en sagen, en ook een klein beetje kennis heb van het heidendom heb ik –op zijn vraag- vertelt wat me opviel . Niets meer en niets minder .

Trouwens snap ik niet waarom er maar vragen blijven komen .

Siskaatje .

Link naar bericht
Deel via andere websites

Olorin, met een paar dagen vertraging een gelukkige verjaardag .

Het gene volgt heb ik gehaald van Heiligennet .

† 337 Constantinus de Grote

Info afbeelding + 14 andere afbeeldingen

Constantinus (ook Constantijn) de Grote, Constantinopel, Klein-Azië; romeins keizer; † 337.

Feest 21 mei.

Constantijn was de enige zoon van keizerin-moeder Helena en keizer Chlorus. Deze laatste had nog wel kinderen bij andere vrouwen. Alvorens de troon te kunnen bestijgen moest Constantijn twee grote veldslagen leveren. De eerste tegen Maxentius, een Romeins tiran; de tweede tegen Licinius in de buurt van Byzantium.

De slag tegen Maxentius is het beroemdste. Hoewel hij in 311 al het edict van keizer Galerius had mede ondertekend waarin de christelijke godsdienst werd getolereerd, was hijzelf aanhanger gebleven van de zonnegodsdienst. Aan de vooravond van de slag met Maxentius echter zou hem een kruisteken aan de hemel zijn verschenen, met het bijschrift "In Hoc Signo...": dat betekent: "In dit teken (zul je overwinnen)." Constantijn beloofde op dat moment plechtig, dat hij zijn verdere leven de christelijke godsdienst zou zijn toegedaan, wanneer hij morgen de slag tegen Maxentius zou winnen. Hij won de slag die bekend is geworden als de Slag bij de Milvische Brug.

Maxentius verdronk in de Tiber, en de weg naar de troon lag voor hem open.

Constantijn vaardigde onmiddellijk het beroemde edict van Milaan uit (313). Daarin stond niet alleen, dat het christendom voortaan in het Romeinse Rijk de officiële status van erkende godsdienst mocht voeren, maar ook, dat het van nu af aan in het gehele Rijk een voorkeursbehandeling zou genieten.

Nadat hij Byzantium had veroverd op Licinius, maakte hij er een prachtige nieuwe stad van, die hij naar zichzelf noemde: Constantinopel, oftewel Konstantijn-stad.

Er bestaat nog een heel andere legende over Constantijns bekering tot Christus.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@ Olorin,

Officiele heiligverklaringen, met een wetenschappelijk onderzoek als basis zijn er eigenlijk pas sinds de hoge middeleeuwen, voor die tijd was het meer een soort conseses over die heilige wis. Sint Nicolaas of Augustinus zijn bijvoorbeeld ook nooit heilig verklaard, maar niemand twijffelt er toch aan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid