Spring naar bijdragen

Enquête uitslag Credible.nl


Aanbevolen berichten

Niet zo lang geleden hadden wij een enquête gemaakt om te polsen hoe jullie momenteel over Credible dachten. We hoopten hieruit op te maken wat jullie goed vonden gaan en waar jullie niet zo tevreden over waren. Jullie gaven gelukkig ruim gehoor aan ons verzoek. 70 personen hebben deelgenomen, waarvan ongeveer 45 mensen de enquête volledig ingevuld hebben.

De enquête heeft een hele berg gegevens opgeleverd die vervolgens geïnterpreteerd is, met elkaar in verband gelegd zijn en waaruit conclusies getrokken zijn. Omdat de uitslag een te groot document geworden is om te posten geven wij hier een korte samenvatting van de uitslagen. Als je graag het volledige document wilt inzien, dan kun je een mail sturen naar emailimg.php?id=crZm9ydW1AY3JlZGlibGUubmw= en dan sturen wij het naar je op.


Resultaten enquête

Persoonsgegevens

Iets meer mannen dan vrouwen vulden de enquête in.

man_vrouw.jpg

De enquête wijst uit dat de gemiddelde userleeftijd verschoven is, de oorspronkelijke tienerdoelgroep is nog weinig aanwezig, vooral de jonge tieners ontbreken. Het forum wordt vooral bevolkt door twintigers met een aantal dertigers.

leeftijd.jpg

De drie grote stromingen binnen het christendom die de enquête onderscheidde (katholiek, traditioneel protestants (hervormd, gereformeerd) en evangelisch) zijn alle drie goed vertegenwoordigd, met een kleine meerderheid in de traditioneel protestantse hoek. Een grote groep christenen die zich niet tot een van deze stromingen rekent is ook aanwezig. Er zijn een aantal ongelovigen aanwezig, weinig andersgelovigen en twijfelaars.

geloofsovertuiging.jpg

Activiteit op credible

Vooral users die al een aantal jaar deelnemen, vulden de enquête in. De meeste mensen hebben credible gevonden via google of mond-aan-mondreclame.

terechtgekomen.jpg

De enquête is vooral ingevuld door users die regelmatig actief zijn: dagelijks of meermaals per week.

bezoeken.jpg

Een groot deel van de users geeft aan nu minder actief te zijn op het forum dan vroeger. Voor een deel komt dat door tijdsgebrek, maar voor de meeste users zijn ook inhoudelijke factoren van tel. Factoren die deze users weer meer zouden kunnen trekken zijn consequentere en minder strenge moderatie, actief openen van vernieuwende topics met zowel mogelijkheid tot diepgang als tot laagdrempelige discussie, en een wat opener sfeer.

factoren.jpg

Het beleid

Het grootste pijnpunt is consequentie van het beleid, op andere punten is de feedback tamelijk goed.

consequent beleid.jpg

Voor een redelijk grote groep is er wel ruimte voor verbetering. Voornaamste kritiekpunten zijn een te streng off-topicbeleid,

streng beleid.jpg

gebrek aan consequent en duidelijk onderbouwd beleid zonder vriendjespolitiek,

onderbouwd beleid.jpg

de nood aan meer integriteit en transparantie, en aan een bemoedigender houding naar nieuwe users toe zonder kliekjesgedrag. Over het beleid op religieus vlak zijn de meningen verdeeld, de ene vindt dat het christelijke karakter strenger bewaakt moet worden, de ander vindt het nu al te streng en beperkend.

beleid_chr_forum.jpg

Actieve betrokkenheid van de crew wordt erg gewaardeerd, beter ingaan op feedback is een werkpunt.

De crew

Ook hier blijkt dat consequentie en beter onderbouwen van mod-acties de grote aandachtspunten zijn, de rest wordt tamelijk positief beoordeeld. De crew wordt wel als vrij streng ervaren. Voornaamste feedbackpunten zijn weer meer duidelijkheid en consequentie, een beleid dat niet van willekeur van de specifieke mod afhangt, actief meeposten op het forum, en minder de indruk geven van een kliek te zijn die aan elkaar vasthangt en niet openstaat voor kritiek. De recente poging tot meer communicatie wordt positief onthaald.

De foruminhoud

De inhoud wordt algemeen genomen nog weinig interessant gevonden en past niet meer bij de leefwereld van onze users. Andere punten worden wel beter beoordeeld. Bovendien valt op dat er een scheiding lijkt te zijn tussen een groep users die voor de gezelligeid komt, en een groep users die voor de inhoudelijke discussie komt, beide groepen overlappen niet zoveel. Concrete suggesties zijn om zelf topics te voorzien die users met allerlei interesses aanspreken, waarbij gezorgd wordt dat zowel diepgang als laagdrempeligheid voorzien wordt. Het zou ook goed zijn om eens te bezinnen op wat precies de doelgroep van credible is, en hoe die aangesproken kan worden.

De sfeer

De sfeer is duidelijk problematisch op dit moment. De sfeer wordt ervaren als vijandig, onchristelijk, koud en niet stimulerend. Desondanks geven de meeste users wel aan dat ze meestal respectvol benaderd worden door mede-users, daar ligt het grote probleem kennelijk niet. Uit de antwoorden komt naar voren dat dat eerder ligt bij een algemeen nogal negatieve en cynische toon van posten, veel vetes en geruzie, een kliekjesmentaliteit, en een onwelkome houding die nieuwe users of oude users die wat minder goed in de groep liggen afschrikt.

De frontpage

De meeste users bekijken de frontpage nauwelijks, niet zozeer omdat ze er ontevreden over zijn, maar omdat ze er geen enkele nood aan hebben en naar credible komen voor het forum. Users die de frontpage wel bekijken, zijn algemeen genomen vrij positief. Meer koppeling tussen frontpage en forum en meer eigen content kunnen wellicht helpen.

Eindoordeel

Gemiddeld genomen zijn de users vrij tevreden, maar er is een vrij grote groep die ontevreden is. Het valt echter op dat die groep vooral bestaat uit oudere users die buiten de oorspronkelijke doelgroep vallen, de jongere users waarvoor het forum destijds is opgericht zijn wel tevreden. De verschillende geloofsgroepen zijn allemaal ongeveer even tevreden, met uitzondering van de christenen die niet tot een van de drie bevraagde grote groepen horen (katholiek, traditioneel protestants (hervormd, gereformeerd) of evangelisch), daarbij is de ontevredenheid een stuk groter. Enerzijds kan dit mogelijk gezocht worden bij users die zichzelf als christen zien, maar waarvan Credible ze niet als zodanig erkend waardoor ze zich buiten gesloten voelen. Anderzijds komt het mogelijk door de recente discussies omtrent charismatische users die zichzelf niet tot één van de drie groepen rekenen. Ongelovige users zijn iets minder tevreden dan de christenen uit de drie grote groepen, maar tevredener dan de overige christenen.

Voornaamste pluspunten aan credible die genoemd worden zijn de openheid van het forum, de diversiteit zowel aan users als aan onderwerpen, het oecumenisch christelijke karakter, en de activiteit van het forum. Voornaamste werkpunten zijn consequentie en onpartijdigheid van de crew, meer openheid en tolerantie, een betere sfeer, minder kliekjesmentaliteit, meer crewbetrokkenheid, en meer inspanningen om leden aan te trekken dan wel te behouden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

In elk geval puik werk van de mensen die zich ermee bezig hebben gehouden! Hulde voor Olorin en Iriacynthe!

Met name Iriacynthe. Zij heeft de uitgebreide analyse gedaan en geschreven en de samenvatting is ook voor het grootste deel van haar afkomstig. yes.gif

Morphogenesis heeft de grafieken gemaakt. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid