Spring naar bijdragen

Kaarsje branden


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 89
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Wellicht dat ik me inderdaad wat moet nuanceren. Zelf zie ik echter wel verschil tussen gebruiken en geloofsbelevingen. Hoewel gebruiken vaak wel daaruit voortkomen en daardoor weer in verschillende kerken op eigen wijze terugkomen.

De charismatische traditie bijvoorbeeld zie ik meer als een vorm van spiritualiteit, die binnen de katholieke Kerk dan ook een andere vorm heeft dan binnen de protestantse kerkgemeenschappen. De basisgedachte is hetzelfde, namelijk meer nadruk leggen op de gaven van de heilige Geest, en er zijn ook overeenkomsten in de vorm, maar er zijn ook verschillen.

De charismatische traditie binnen de katholieke Kerk is bijvoorbeeld meer geënt op de sacramenten, in het bijzonder de Mis, en besteedt bijvoorbeeld ook aandacht aan Maria. De traditie binnen de protestantse kerkgemeenschappen is, zo ik begrijp, meer geënt op het afwijzen van tradities en het grote gezag van persoonlijke openbaringen.

In zekere zin kun je dus denk ik dan wel vormen en gebruiken overnemen, maar het beste is dan wel vanuit het delen van elkaars geloofsbeleving of spiritualiteit en niet vanuit het enkel mooi vinden van een bepaald gebruik. Als Machiavelli dus kaarsjes branden afwijst, omdat het niet strookt met zijn geloofsbeleving, dan is dat mijns inziens dus niet meer dan terecht.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat je, wat betreft tradities, en zeker uiterlijke tradities, nooit de absoluten moet opzoeken (en dit is dan mijn absolute uitspraak). Het afwijzen van alle traditie, wat je soms in evangelische kringen ziet, leidt enkel tot een abstrahering - of juist een grote nadruk op een als 'Bijbels' geïnterpreteerde traditie. Wat is er mis met een beetje ritueel? Mensen onderling hebben ook rituelen in de omgang. Een handdruk, drie zoenen, etiquette e.d. Die doen niet af aan het contact zelf.

Aan de andere kant moet je niet één bepaalde traditie verabsoluteren. Dat zag je gebeuren in het streven naar uniformiteit binnen de GKv. Ook op de Biblebelt zie je dat, met de geliefde 'tale Kanaäns' en de verheerlijking der Statenvertaling.

Als het geloof afhankelijk wordt van bepaalde uitingen of rituelen, gaat er iets mis. En een geloof zonder rituelen lijkt me ook niet je-van-het. Wat mij betreft gaat het om de intentie, of ik nu mijn handen ophef, mijn handen vouw, een kaarsje brand of wat dan ook - het gaat erom hoe ik me op God richt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat je doelt op tradities die niet in zichzelf slecht zijn maar op den duur de ware godsdienst in de weg staan, bijv. de farizeeër die bidt op de straathoek. Ook dan gaat het om de intentie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zie waar je op doelt. Vooral vers 7, denk ik dan. Toch blijft ik bij mijn punt. big-smile.gif

Wat inderdaad wel van belang is, is dat rituelen/tradities niet tegen Gods woord ingaan (de farizeeën die het vijfde gebod ondermijnden).

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

De Bijbel spreekt over goede en slechte tradities. Goede tradities zijn in lijn met Gods Woord/wil. Slechte tradities gaan in tegen Gods Woord en Geest en maken Zijn woord krachteloos.

Probleem is dat de meeste mensen hun tradities die ze aanhangen goed zullen vinden, of ze nu ook werkelijk goed zijn of niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Dat is waar. Het heeft te maken met de vragen om te willen/durven onderzoeken 'In hoeverre ben ik eerlijk tegenover mezelf en God? Doe ik iets omdat ik me er fijn/zeker bij voel of doe ik iets dat ten goede komt aan Gods Koninkrijk?'

Als mensen erdoor hun verbondenheid met God uitdrukken en erdoor gesterkt worden komt het Gods rijk toch ten goede? Of vergis ik me nu ontzettend?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid