Spring naar bijdragen

kerst, met de familie of niet?


Aanbevolen berichten

beetje rare vraag, maar ik wil even weten wat normaal is. Ik wil graag kerst met de gehele familie vieren, omdat het toch een feest is waarbij je met de familie bij elkaar komt. Dus op dit moment is het hele circus in onze familie losgebarst om alle schoonfamilies gesynchroniseerd te krijgen, zodat we een kerstdiner kunnen houden met het hele gezin + aanhang.

alleen nou kwam mijn moeder daarnet in een mail, dat het niet erg is als het een keertje niet zou lukken, want het is maar kerst. En eigenlijk vind ik het wel erg als we kerst niet met de hele familie zouden vieren (het klopt ook wel dat mijn familie eigenwijs en anti-traditioneel is). Maar ben ik nou raar?

Hoe doen jullie dat? En hoe combineren jullie het met de kerk en eventuele verplichtingen in de kerk?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Met kerst is het altijd feest bij ons thuis.... not!

Wij zijn geen gezellige kerstvierende familie eigenlijk. We hebben het wel geprobeerd, maar meestal als m'n oudere 2 zussen erbij zijn, dan is 1tje vooral een held in het ruzie maken, begint een heel drama en de avond is meteen vergald, ze gaan weg na het eten en that's it.

Dit doen we dus eigenlijk niet meer.

Wel jammer, want het lijkt me echt onwijs gezellig. We hebben wel op kerstavond bij de ene kant van de familie, dit is meestal wel gezellig, en bij m'n andere oma gaan we ook meestal langs.

m'n moeder heeft een hekel aan een kerstboom, want dan vallen de naalden uit en het geeft alleen maar troep... dus daar kunnen we ook niet echt vanuit gaan.

Voor de rest organiseren we als jeugdgroep wel eens een kerstavonddienst of de gewone kerstdienst, zijn we daar druk mee, of m'n moeder doet dat met haar band, dus zijn we daar meestal wel druk mee. Ik vind de kerkdiensten ook altijd wel belangrijk, want dat is kerst wel voor mij. Er bij stil staat dat Jezus voor ons op aarde is gekomen.

Vorige jaren ging ik ook wel eens op 1e of 2e kerstdag bij vrienden eten enz, gezellig!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Met kerst ga ik naar de kerkdiensten, ga ik meestal langs m'n oma's.

Vaak organiseert er een tante wel iets, maar lang niet iedereen komt daar.

Ik zou het heel gezellig vinden om het met de familie of gezin te vieren. Maar dat is organisatorisch gewoon lastig. Laatste 2 jaar heb ik mijn zussen met kerst niet eens gezien.

Maar aan de andere kant vind ik het ook iets wat je met vrienden kan vieren. Het is altijd zo 'verplicht' om dat met de familie te vieren. Je zit geforceerd bij elkaar. Als je een hechte familie hebt is dat wel leuk. Maar voor mij is mijn familie bijna een stel vreemden. Je hebt geen raakvlakken en snapt elkaars standpunten niet.

Ik heb vorig jaar bij een vriendin gegourmet en volgens mij was dat één van mijn leukste kerstdagen ooit.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Afgelopen jaren was het op kerstavond zo dat de rest 's avonds naar de kerk ging, terwijl ik ondertussen de tafel voor onze traditionele kerstavondbroodmaaltijd klaarmaakte. Na die maaltijd bleven we met z'n vijfen gewoon thuis, spelletjes doen, muziek luisteren, misschien wat tv kijken...

Eerste kerstdag was meestal een vervolg op die kerstavond, met het gezin, en tweede kerstdag bezochten we de oma's.

Om eerlijk te zijn, ik heb géén idee hoe we het dit jaar gaan doen... nosmile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dit jaar voor het eerst kerst zonder mijn ouders.

5 maanden geleden gebroken met mijn ouders.

Vroeger toen ik bij mijn ouders woonde mocht er niets op zondag en feestdagen. Quasi gezellig doen terwijl de gezinsituatie er daar totaal niet na was. Verplicht in die twee dagen 3 keer naar de kerk en dan nog een zangdienst o.i.d.

Daarna jaren van verwijt dat ik met kerst niet naar hen kwam.

Gelukkig heb ik hier bij mijn vrouw een fantastisch gezin en familie om mij heen. Een familie om de geboorte van onze Redder samen te gedenken met onze gemeente.

Ook onwijs leuk om dan samen met de schoonfamilie traditionele diners te doen. Ja schoonfamilie, je

leest het goed! ;-)

Atreides

Link naar bericht
Deel via andere websites

Normaal gesproken vieren we kerst de ene dag bij de ene familie en de andere dag bij de andere familie. (Mijn ouders zijn gescheiden) Meestal is het wel een beetje een "verplicht nummertje". En meestal gourmetten we dan ook beide dagen.

Ergens heeft het wel wat gezelligs maar waarom zou dat dan perse met kerst allemaal moeten? Als het gaat over het gezellig samen eten.

Naja, dit jaar doen we het anders en gaan we met vrienden in de Belgische Ardennen zitten. Lijkt me heerlijk rustig! knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Meestal doen we op kerstavond iets rustigs thuis met het gezin, en op kerstdag gaan we dan naar de verschillende kanten van de familie, wat op zich wel gezellig is maar toch ook een beetje een verplicht nummer. Vorig jaar hebben mijn vriend en ik kerstavond gezellig met ons tweetjes gevierd, zonder drukte enzo, wat ook wel erg fijn was.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mijn moeder zei altijd, kerst is voor het gezin. Zolang ik nog geen gezin had vierden we dus kerst op de ene dag bij mij mijn schoonmoeder en dan nog bij mijn ouders, of zij kwamen bij ons.

Toen ik kinderen kreeg vierden we als gezin kerst.

NOg later kwamen mijn ouders bij ons (mijn schoonmoeder was overleden) en dat doen we nog altijd, maar het is geen verplichting.

Als mijn ouders een keer kerst met zijn tweeën willen vieren, dan is het ook best, en als wij eens met de kerst op vakantie gaan, doet er ook niemand moeilijk.

Zolang je er geen verplichting van maakt, blijft kerst leuk en kan er aandacht zijn voor waar kerst om gaat, of dat nu gezellig samen zijn is of meer religiues getint.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Elke familie viert kerst op de eigen wijze. Veel families zullen dat met elkaar doen, maar er zijn ook genoeg families waarin dat minder of niet het geval is. Kerst behoort een mooi, opbouwend geloofsfeest te zijn voor iedereen, zonder allerlei vervelende verplichtingen. Als het kerstfeest meer energie vereist dan het oplevert, dan klopt er mijns inziens iets niet. Volgens mij is het kerstfeest daar juist niet voor bedoeld.

Het is dan ook treurig om te horen dat mensen altijd weer zich verplicht voelen om bijvoorbeeld die vervelende en klagende tante uit te nodigen voor het kerstdiner. Dat levert altijd weer spanningen op en aan het einde van de rit is niemand gelukkig en iedereen doodop. Terwijl bij een feest álle deelnemers zich moeten kunnen ontspannen, zonder enige uitzondering. Als dat niet kan, waarom dan nog vieren?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wafels bakken,een ganse zondagnamiddag lang,lekker gezellig allemaal rond de tafel,met de slagroom,bruine suiker en alle attributen die erbij horen! puh2.gif ....zonder kerstboom en zonder de "verplichte opgelegde geschenken van de commerciële wereld".

Mooie dagen ...er zijn zo van die daaagen...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Afgelopen jaren was het op kerstavond zo dat de rest 's avonds naar de kerk ging, terwijl ik ondertussen de tafel voor onze traditionele kerstavondbroodmaaltijd klaarmaakte. Na die maaltijd bleven we met z'n vijfen gewoon thuis, spelletjes doen, muziek luisteren, misschien wat tv kijken...

Eerste kerstdag was meestal een vervolg op die kerstavond, met het gezin, en tweede kerstdag bezochten we de oma's.

Om eerlijk te zijn, ik heb géén idee hoe we het dit jaar gaan doen...
nosmile.gif

Nu ga jij naar de Kerk en de rest niet? widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Exact Robert. Ik prijs mezelf dan ook gelukkig met mijn familie. Enige probleem is oom Peter, die altijd al vroeg op de avond een fles whiskey achter de kiezen heeft en dan in slaap valt, maar ook dat went. En dankzij de whiskey hebben we Peter binnen een afzienbaar aantal kersten ook niet meer in ons midden. Maarre.... dat is dus alles. Bij mij thuis vieren we kerst altijd met de hele familie van moederskant (gescheiden ouders). Dat zijn overigens slechts een stuk of 10 mensen. Samen eten, dan cadeaus uitpakken enzo. Nog wat gezellig kletsen e.d., hapjes eten, gezellig. Maar mijn familie zit elke zondagmiddag op die manier bij elkaar, dus zoals ik zei, ik mag me gelukkig prijzen met zo'n hechte familie. Best wel sektarisch, merk ik nu ik als enige Voorschoten heb verlaten en in Groningen woon, maar ook heel warm. De overstap naar het "betuttelende" christendom was hierdoor ook wat minder groot voor mij. knipoog_dicht.gif

Enfin, sinds ik getrouwd ben maken we er een heuse rondreis door Nederland van: eerste kerstdag bij m'n moeder met de traditionele familie+cadeaus. Tweede kerstdag reizen we altijd af naar Zierikzee, mijn vader, die dan zijn schoonfamilie op bezoek heeft. Da's vooral veel gezelligheid, veel klaverjassen, geen cadeaus. En een dag of wat later reizen we af naar Dedemsvaart, om met de ouders van mijn vrouw oud en nieuw te vieren. Ik moet er niet aan denken hoe druk mijn agenda wordt als ook die ooit gaan scheiden. widegrin.gif

Kerk doe ik wel. Moederskant accepteert dat zonder problemen. Mijn vader slikt wel even als ik op tweede kerstdag naar de kerk ga. En om geen aanstoot te geven, heb ik het ook wel eens niet gedaan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ga kerst nacht en eerste kerstdag naar de kerk. Ik vind het altijd mooie diensten. Verder valt 2e kerstdag weer samen met een verjaardag binnen het gezin. En natuurlijk hebben we dan de kerstboom, kerststallen, kaarsjes en dat soort dingen. Dus bij mij is kerst toch wel een kerk en familie ding. En ik vind dat prima.

Waar ik trouwens een hekel aan heb is de kerstman en al die vercommercialiseerde onzin die de kerst loopt te verzieken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Tot nu toe heb ik het altijd thuis gevierd. Alleen vorig jaar ging ik op 2e kerstdag naar mijn ex-vriendin (ze maakte het vlak voor kerst uit en de afspraak stond nog en sowiezo moesten we praten) wat een best rare ervaring was.

Maar bij ons thuis was kerst ook echt een familiefeest. Ook toen er met name door puberaal gedrag niet veel te merken was van eenheid of samenhang, probeerde mijn moeder het altijd zo gezellig mogelijk te maken. We aten altijd wel lekker en speciaal, maar zonder superduur uit te zijn ofzo. Kaarsjes en na het eten spelen met kaarsvet enzo... Al hebben we op verzoek van mijn pa en mij wel die heidense bos takken de deur niet langer binnengehaald (lees: we hadden afgelopen jaren geen kerstboom). Vond het niet nodig, alleen maar irritant die naalden. Maar tegelijkertijd merkte ik vorig jaar dat het toch wel een stukje "past" bij de invulling die we in het westen vaak aan kerstmis geven en dat er gevoelsmatig toch iets mist, terwijl dat bijbels gezien helemaal niet zo is.... smile.gif Mocht je het daarmee oneens zijn: andere discussie.

Dit jaar woon ik voor het eerst "op mezelf" en ik weet nog niet hoe het nu verder gaat gebeuren. Mijn broer is kort na mij ook uit huis gegaan en ik vraag me heel erg af hoe mijn ouders dat oppakken met sinterklaas of kerst...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Tweede kerstdag gaan we altijd gourmetten met mijn familie. Daar is iedereen ook altijd wel bij geloof ik puh2.gif

Eerste kerstdag misschien iets met de familie van m'n vriend. Vorig jaar gingen we bij zijn broer eten. Misschien dit jaar bij ons (of ergens uit eten ofzo). Dat staat nog niet echt vast knipoog_dicht.gif

Maargoed... Kerst duurt nog tijden puh2.gif Eerst Sinterklaas nog maar eens zien door te komen widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Nu ga jij naar de Kerk en de rest niet?
widegrin.gif

Die kans zit er best in ja. Of ik naar de ene en zij de andere.

Ik heb zo'n vermoeden dat het net als in de herfstvakantie weer een heen-en-weer gegooi van ons gaat worden. Bijvoorbeeld kerstavond bij m'n moeder, eerste kerstdag met m'n moeder, haar vriend+zoon naar Erica naar m'n oma. En tweede kerstdag hetzelfde, alleen dan met m'n vader. Heerlijk heen-en-weergecross dus tussen Drenthe en Overijssel. Zucht.

Ik vier kerst gewoon bij ThijsK, heb ik ook geen gezeur knipoog_dicht.gif Dus bij deze, ik nodig mezelf uit flower.gif

Edit: Typo, verkeerde Thijs bloos.gifpuh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hmm. Mijn moeder heeft, later samen met mij, wanhopig geprobeerd om kerst gezellig te maken, maar mijn ouders, nou ja, die zijn niet leuk samen, mijn twee jongste broertjes zitten constant te kibbelen, daar worden ik en mijn oudste broer kribbig van, kortom, zeg maar dag met je handje tegen gezellige avond.

Nu is het zo dat ik (sinds kort) een vriend heb, die heeft gescheiden ouders, dus wat het plan is? Ik weet het niet, maar als het al thuis is, zal het niet veel soeps worden!

Kerst samen vieren is mooi. Anderzijds is het heel erg situatie-afhankelijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wij vieren kerst altijd met het gezin + aanhang. dus mijn ouders, mijn broers (en de vriend van mn jongste broer), jacco en ik. kadootjes uitpakken (met verplichte gedichten puh2.gif), samen eten, film kijken, wat drinken. Spelletjes doen. 't Is eigenlijk altijd gezellig. mn jongste broer denk daar vaak anders over omdat hij vaak depressief is met kerst. Maar ik vind kerst echt het mooiste van het hele jaar. gezellig samen zijn en leuke dingen doen.

Het huis word ook altijd versierd, kerstboom met alles er op en er aan, allemaal lichtjes in huis, versierde ramen, kaarsen, van alles.

Geen idee of ik ook nog bij mn schoonouders kerst moet vieren, dat merken we dan wel. maar voor mij is kerst echt een gezinsfeest ^^

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wij vieren 't altijd met het hele gezin, net als Oud&Nieuw. Om eerlijk te zijn begin ik het zat te zijn om ook met Oud&Nieuw bij m'n ouders te zitten, maar kerst is wel oké. Het is altijd wel een heel gepuzzel om iedereen bij elkaar te krijgen aangezien de meesten ook weer rekening moeten houden met vriendin/vrouw die óók weer rekening moet houden met haar gezin knipoog_dicht.gif

Sinterklaas met het hele gezin proberen we al jarenlang af te schaffen maar dat is nog steeds niet gelukt.. ik hoorde m'n moeder er pas weer over widegrin.gif

Ik vind zulke dingen wel een beetje een verplicht nummer, maar het is eigenlijk ook wel heel gezellig. En anders zijn we haast nooit meer met z'n allen bij elkaar, dat zou jammer zijn smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi Marliesje,

Of je nu raar bent is denk ik niet aan mij om te beoordelen, ik denk dat je gewoon een relationeel ingesteld persoon bent, die heeft er gewoon meer behoefte aan.

Ik ben dat in een bepaald opzicht ook, maar niet met kerst enz... ik was eigenlijk van plan om een paar dagen er tussenuit te gaan en dus een excuus om niet de familie af te gaan.

In mijn familie ligt het ook gevoelig, aangezien mijn moeder ook relationeel ingesteld is, wat dan ook wel weer botst. Als ik niet weg ga, zal ik in ieder geval zo plannen dat ik bij mijn ouders ben wanneer een zus van mij er ook is, gewoon omdat ik het met haar goed kan vinden.

Het aflopen van familie rond kerst, oude & nieuw, verjaardagen enz hoeft van mij niet zo, ik vind het net zo belangrijk om gewoon tussendoor te gaan. Hangt het van die dagen af? In mijn geval niet...

Aan de andere kant, nu kan ik nog gezellig even langs gaan met kerst, als ik straks niet meer in NL ben, wordt het ook niet meer van mij verwacht knipoog_dicht.gif

Liefs Diaan

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid