Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Afgelopen zondag was het 1e advent. Vroeger wist ik nooit zo goed wat ik ervan moest denken en wat het betekende. Maar dit jaar landde het ineens bij mij. Daar kan ik veel over schrijven, maar eerst maar mijn vraag:

Ik ben benieuwd hoe jullie over advent denken. Wat vind je ervan? Zegt het je iets? Ben je er bewust mee bezig? Etc.

Weet je niet wat advent is? Lees dan eerst dit:

Quote:
Advent is in het christendom de benaming voor de periode voor kerstmis. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, en wordt de komst en de wederkomst van Jezus herdacht.

Advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt de advent altijd 4 zondagen. De advent begint bij Oosters-Orthodoxe Kerken een week eerder en telt 40 dagen (15 november).

In kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen.

Tijdens de adventsperiode wordt in kerken veel gebruikgemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer. Alleen op de derde zondag van advent, Gaudete, is de kleur zalmrose om het feestelijke karakter van deze zondag weer te geven.

Bron:

Ik zal zelf later natuurlijk ook nog wat uitgebreider reageren. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 54
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Tegenwoordig ben ik eigenlijk niet meer zo met advent bezig, wij doen er in onze kerk ook niets mee.

Maar van vroeger kan ik me nog wel herinneren dat op school elke dag kaarsjes werden aangestoken en iedere week 1 meer. Vond ik altijd super gezellig staan. Zeker omdat het 's morgens steeds donkerder werd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@ Hester

De betekenis van advent is voor mij het toeleven naar de kerst en ook het einde van het jaar. candle-smiley.gif

Ik had ook altijd een advent kalender geweldig vond ik die. party.gif

Het betekent voor mij ook een stukje jeugdsentiment aangezien ik alleen maar geweldige basisschool herinneringen aan advent en kerst heb.

Na de basisschool heb ik nooit meer iets gedaan met advent.

Nu ik er over nadenk idea8.gif best wel jammer eigenlijk...Ga bij ons in de gemeente toch eens vragen waarom we niet aan advent doen....

Link naar bericht
Deel via andere websites

Advent voor mij is:

1. Naar kerst toeleven.

2. Kaarsen.

3. Kinderprojecten organiseren en begeleiden in de kerk.

4. Een tijd waarin de dagen steeds korter worden en het steeds eerder donker wordt. Het wordt winter, de tijd van kaarsjes, pantoffels en het huis gezellig maken.

Ik vind advent altijd een hele leuke tijd!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dankjewel voor dit topic Hester. Ik had er nog niet bij stilgestaan dat het advent is. Ik vind het altijd een periode van toeleven naar Het Grote Feest, en het o zo droevige verhaal van de Zoon van God, die naar de aarde moest komen als méns..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik kan niet zo goed uitleggen waarom ik me nu ineens een soort van bewust ben van advent. Daarom voor vanavond geen uitgebreide mening van mijn kant. Wel onderstaande tekst. Eigenlijk zegt die ook wel alles... smile.gif

Jesaja 9

1 Het volk dat in duisternis ronddoolt

ziet een schitterend licht.

Zij die in het donker wonen

worden door een helder licht beschenen.

2 U hebt het volk weer groot gemaakt,

diepe vreugde gaf u het,

blijdschap als de vreugde bij de oogst,

zij jubelen als bij het verdelen van de buit.

3 Het juk dat op hen drukte,

de stok op hun schouder, de zweep van de drijver,

u hebt ze verbrijzeld, zoals Midjan destijds.

4 Iedere laars die dreunend stampte

en elke mantel waar bloed aan kleeft,

ze worden verbrand, een prooi van het vuur.

5 Een kind is ons geboren,

een zoon is ons gegeven;

de heerschappij rust op zijn schouders.

Deze namen zal hij dragen: Wonderbare raadsman,

Goddelijke held, Eeuwige vader, Vredevorst.

6 Groot is zijn heerschappij,

aan de vrede zal geen einde komen.

Davids troon en rijk zijn erop gebouwd,

ze staan vast, in recht en gerechtigheid,

van nu tot in eeuwigheid.

Daarvoor zal hij zich beijveren,

de HEER van de hemelse machten.

En voor de beelddenkers onder ons:

kaarsje.jpg

Link naar bericht
Deel via andere websites

Advent is voor mij onzin.. ik zie het nut er niet van in, waarom zou ik tijdens advent meer met mijn geloof bezig zijn dan normaal.. wat heeft het voor nut om kaarsjes aan te steken. Voor mij is het niet meer dan regeltjes en laat ik nou net niet echt van regeltjes houden??

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wanneer je het ziet als het aansteken van een paar kaarsjes dan betekent het inderdaad niets. Maar ik denk dat je verder moet kijken dan het uiterlijke aspect, zoals bij elke vorm van gedenken. We vieren ook maar 1 keer in het jaar Kerst en Pasen, terwijl je in principe iedere dag zou kunnen gedenken dat onze Heer geboren, gestorven en opgestaan is. Zijn die feesten dan ook onzin?

Advent is vooruit zien naar de komst van het Licht in de wereld. En is dat niet wat de gelovigen door de hele geschiedenis heen al hebben gedaan? De hele Bijbel staat er vol mee; mensen die verlangen naar de verlossing, naar licht, naar God met ons. Ik haalde niet voor niets de tekst uit Jesaja aan. Met Kerst zijn we dankbaar dat Jezus Christus op de wereld is gekomen, maar de wereld heeft er zo lang naar uitgekeken. Dat verlangen mag ook een plek hebben, namelijk in Advent.

Verlangen wij zelf ook niet nog steeds naar meer Licht, naar de terugkomst van Christus? Bidden we zelf ook niet 'Kom, Here Jezus?' Dat is geen kwestie van regels, kaarsjes of wat allemaal nog meer, maar met uitzien naar het Licht dat nooit meer gedoofd wordt.

Openbaring 21

22 Maar een tempel zag ik niet in de stad, want God, de Heer, de Almachtige, is haar tempel, met het lam. 23 De stad heeft het licht van de zon en de maan niet nodig: over haar schijnt Gods luister, en het lam is haar licht. 24 De volken zullen in haar licht leven en de koningen op aarde betuigen daar hun lof. 25 De poorten zullen overdag nooit gesloten worden, en nacht zal het er niet meer zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nee niet echt, ik hou zowieso niet van al die kerst oproer en paas oproer. We hebben wel een iets andere dienst met kerst in de kerk maar niet met allerlei toeters en bellen. Ik vind in principe voor mezelf het elke dag kerst en pasen moet zijn en niet eens per jaar. En advent vind ik al helemaal onzin, voor mij is dat weer een extra leuk regeltje van de kerk, zoals ik ermee ben opgegroeid.. en daar ben ik beetje allergisch voor geworden..

Link naar bericht
Deel via andere websites

@Hester, bedankt voor het topic. Ik had wel over advent nagedacht, maar er eigenlijk niet voor stilgestaan.

Het is weer even verfrissend. Ergens weet ik de betekenis achter advent wel, maar als ik het zo lees, dan denk ik toch van o, ja!

Gewoon weer even te bedenken dat we naar (de herdenking van) de komst Jezus Christus toeleven in deze tijd. Dat zoveel mensen in de bijbelse geschiedenis daar zo naar verlangden...

Tsja... mooi! Het geeft weer een extra betekenis aan de kaarsjes knipoog_dicht.gif.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Advent komt van het Latijnse woord adventus, wat ‘komst’ of ‘komende’ betekent. De vier zondagen voorafgaand aan de daadwerkelijke komst van de Heer wordt de advent gevierd. Over de komst van Jezus Christus lezen we het volgende:

‘1 Maar uit de stronk van Isaï schiet een telg op,

een scheut van zijn wortels komt tot bloei.’ (Jesaja 11)

Verder in de tekst lezen we het volgende:

‘12 Dan steekt hij een vaandel op voor de volken.

Hij brengt bijeen wie uit Israël verdreven waren,

de vluchtelingen uit Juda brengt hij samen,

van de vier uiteinden van de aarde.’ (Jesaja 11)

Alhoewel het onbekend is waarom er nou precies vier zondagen zijn, komt het getal vier wel in de bovenstaande tekst voor. Zeker als men bedenkt dat advent van oorsprong als tijd van bezinning gold, als voorbereiding op de komst van het Licht met de vraag of onze harten wel bereid zijn voor Zijn komst. Daarmee dacht men niet slechts aan Zijn komst 2000 jaar geleden, maar ook Zijn wederkomst, omdat Hijzelf de woorden van de bovenstaande profetie herhaald en bevestigd heeft:

‘Dan zal hij de engelen erop uitsturen om zijn uitverkorenen uit de vier windstreken bijeen te brengen, van het uiteinde van de aarde tot het uiteinde van de hemel.’ (Marcus 13)

Als je dan al niets hebt met het kerstfeest op zich, mag je toch altijd nog denken aan het symbool waarvoor de vier adventszondagen staan: tijd van bezinning met de vraag of wij wel voorbereid zijn op Zijn wederkomst.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op maandag 04 december 2006 18:07:16 schreef Hester het volgende:

Ik ben benieuwd hoe jullie over advent denken. Wat vind je ervan? Zegt het je iets? Ben je er bewust mee bezig? Etc.

Ja, natuurlijk, zou ik bijna zeggen smile.gif

Advent is het begin van het kerkelijk jaar, dus alleen al daarom van belang. Een nieuwe lezingencyclus voor de liturgie van de Mis, een nieuwe cyclus ook voor de liturgie van de uren. De liturgie van de uren is in de kersttijd, die begint met advent, een stuk lastiger, dus meer geblader en gedoe. Andere antifonen, gebeden, lezingen, etc.

Ook de Misliturgie is in de Advent nadrukkelijk anders. Met name het wat zwaarmoedige, maar imho prachtige Rorate Caeli wordt nu gezongen.

Kortom, de gehele regelmatige liturgie, zowel de uren als de zondagen, is ahw zwanger van verwachting. Het is in die zin ook een periode waarin de eenheid met Maria nadrukkelijk ervaren kan worden. Want het is de verwachting van haar, de verwachting van de Kerk, de verwachting van de Verlosser.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@Roos*: Houd je helemaal niet van feest- en gedenkdagen, of alleen als het het geloof betreft? Ikzelf ben van mening dat zulke dagen nuttig zijn. Mensen hebben graag een speciale dag op een speciale gebeurtenis te vieren of te gedenken. Je kunt er niet omheen: Kerstfeest, Pasen, dodenherdenking, bevrijdingsdag, je eigen verjaardag, Pinksteren, Koninginnedag, etc. En in de Bijbel geeft God zelfs feestdagen aan zijn volk. Hoe denk jij hierover?

Quote:
Op woensdag 06 december 2006 00:09:17 schreef diakio het volgende:

Ja, natuurlijk, zou ik bijna zeggen
smile.gif

Dat heb ik anders nog bijna nooit iemand horen zeggen. Zo natuurlijk is het dus niet... jammer toch.

Quote:
Advent is het begin van het kerkelijk jaar, dus alleen al daarom van belang. Een nieuwe lezingencyclus voor de liturgie van de Mis, een nieuwe cyclus ook voor de liturgie van de uren. De liturgie van de uren is in de kersttijd, die begint met advent, een stuk lastiger, dus meer geblader en gedoe. Andere antifonen, gebeden, lezingen, etc.

Ook de Misliturgie is in de Advent nadrukkelijk anders. Met name het wat zwaarmoedige, maar imho prachtige
wordt nu gezongen.

Dat soort dingen (veel aandacht voor de liturgie, mooie liederen, etc.) zouden ze in de protestante kerken ook weleens wat meer mogen doorvoeren.

Quote:
Kortom, de gehele regelmatige liturgie, zowel de uren als de zondagen, is ahw zwanger van verwachting. Het is in die zin ook een periode waarin de eenheid met Maria nadrukkelijk ervaren kan worden. Want het is de verwachting van haar, de verwachting van de Kerk, de verwachting van de Verlosser.

Zo had ik er nooit over nagedacht... smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Advent is heel belangrijk smile.gif

Ik houd van de advent, het is echt toeleven naar iets, naar het licht, naar de komst van Jezus.

In de vrij-katholieke kerk iig is het ook erg een tijd van bezinning, om na te denken over jezelf en je eigen leven, aan verbetereing te doen (de zondagen hebben nu thema's als 'onderscheidingsvermogen' en 'juist handelen'. Dat zijn ook dingen om over na te denken, in het voorbereiden op kerstmis, vind ik. In hoeverre geef je het licht in je eigen leven vorm?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over adventsliedjes en kaarsjes big-smile.gifbig-smile.gifbig-smile.gif

en dan Kertmis zelf....ik zie er naar uit hoor big-smile.gif Ik houd van de nachtmis, midden in de nacht naar de kerk, allemaal kaarsjes, zingen, samen vieren...en het kerstevangelie; afgelopen jaar was het Johannes 1, en ik heb de priester gevraagd of hij dat dit jaar weer deed...ja hoor! Het ultieme kerstverhaal, geabstrahiseerd maar heel erg to the point: In den beginne was het woord, het woord is vleesgeworden en heeft onder ons gewoond smile.gif Ja met kerst ga ik fijn naar de VKK, dat is toch de kerk waar ik de meeste mensen ken, en waar ik me nu nog het meeste thuisvoel....

Kerst is fijn smile.gifsmile.gifsmile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 11 months later...

Sjaloom Thorgrem,

Natuurlijk kun je, dagelijks of elke zondag, de getijden bidden, in elk geval de lauden en de vespers. En net zoals in de kerk, elke week een nieuwe kaars aansteken, totdat je met Kerst de vijfde kaars kunt aansteken.

Wat je (daarnaast) ook kunt doen, is eerst een lege kerststal neerzetten, en dan elke zondag er enkele figuren bij. De opbouw van de stal kan dan bijvoorbeeld als volgt worden:

Eerste zondag: leeg

Tweede zondag: de herders erbij

Derde zondag: de wijzen erbij

Vierde zondag: Jozef, Maria en de lege kribbe erbij

Kerstnacht: Kindje in de kribbe

Je moet dan dus een kerststal hebben waarin het Kindje los in de kribbe ligt. En anders komt gewoon bij de Kerstnacht het Kindje met kribbe erbij. Je kunt van het neerzetten van de figuren een heel ritueel maken, met bijvoorbeeld een gebed en of passend lied erbij.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat zijn leuke bruikbare ideeen Robert. De vespers zou ik na het eten kunnen doen samen met mijn vriendin, of een stukje uit de Bijbel lezen.

Normaal zet ik de kerststal gelijk helemaal neer, maar zal dat dit jaar anders gaan doen.

Ik ga een adventskrans kopen/maken voor op tafel en dan elke week een kaarsje extra. Maar bij mijn weten heeft een adventskrans maar 4 kaarsjes....

Edit: er zijn toch ook gebruiken met het bijzetten van de heiligen?

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid