Spring naar bijdragen

De macht van Satan


Aanbevolen berichten

Wat mij persoonlijk heel erg opvalt is het volgende, in een aantal topics komen mensen met dingen zoals "verlost uit de klouwen van de satan" etcetra, "de macht van satan is groot", "dat is een schepsel uit de hel/van satan". Maar dan wil ik jullie toch ergens op wijzen dat er een driekoppige vijand is, de Satan, onze eigen ik en de wereld.

We geven Satan van veel te veel de schuld, Hij doet alles fout! Het spreekwoord 'iemand op zijn duvel geven' gaat dan wel heel erg op, ik denk dat dat een verkeerde instelling is, het is niet alleen de Satan die er voor zorgt dat het hier een grote baggerzooi is en dat wij verkeerde dingen doen en bewerkstelligen, als je een mooie vrouw ziet, dan zorgt de Satan niet dat jij daar opgewonden van raakt, dat doet jou IK, dat binnen in je..

Ik zie de drie delen waar we tegen moeten strijden als drie verschillende onderdelen dus Satan, Je eigen ik (eigen vlees) en de wereld, terwijl anderen het vlees en de wereld als handlangers van Satan zien, maar dan geef je Satan teveel macht. Het is niet Satan die jou laat zondigen! Dat doe je zelf

Satan is de engel die er voor gezorgt heeft dat wij kunnen zondigen, Hij hield ons een worst voor en wij hapten (al was het dan een vrucht), we wilden als God zijn. De Satan verleide, en Eva zondigde.

Stel Satan voor als het vervelende etterbroertje dat je iets voorhoud wat je eigenlijk niet mag hebben, zo van "kijk dan' nana ik heb lekker, wil je het hebben mag wel, pak maar... Als jij het pakt zeg hij, o hooo... dat mag jij niet! Satan bewerktstelligt heel erg veel, maar de mens is het die de zonde doet!

De wereld is de speeltuin, de ontmoetingsplek van Etterbroertje Satan en het kleine kind. De wereld, de term voor alles wat buiten God is, alles wat je van God af zou kunnen trekken, je vette Ferrari bijvoorbeeld (kan ook een roestig kevertje zijn), dat komt duidelijk naar voren bij de verzoeking op de berg. Als Satan zegt tegen Jezus :"als je een keertje voor mij knielt" dan is de hele wereld voor jou..

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 80
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Jezus Christus noemde hem „de heerser van de wereldâ€, degene aan wie de mensheid in het algemeen gehoorzaam is door acht te geven op zijn aansporingen om Gods vereisten te negeren.

De bijbel noemt hem ook „de god van dit samenstel van dingenâ€, die door de religieuze praktijken van mensen die dit samenstel van dingen aanhangen, wordt vereerd.

Toen de Duivel Jezus Christus in verzoeking trachtte te brengen, „voerde hij hem omhoog en toonde hem in een ogenblik tijds alle koninkrijken der bewoonde aarde; en de Duivel zei tot hem: ’Ik zal u al deze autoriteit en de heerlijkheid ervan geven, want ze is mij overgegeven, en ik geef ze aan wie ik ook wens. Indien gij daarom een daad van aanbidding jegens mij verricht, zal het alles van u zijn’â€.

Openbaring 13:1, 2 onthult dat Satan het wereldomvattende politieke regeringsstelsel ’kracht, een troon en grote autoriteit’ geeft.

Daniël 10:13, 20 laat zien dat Satan demonenvorsten over de voornaamste koninkrijken van de aarde heeft gehad. Zij vormen de in Efeziërs 6:12 beschreven ’regeringen, autoriteiten, wereldheersers van deze duisternis, goddeloze geestenkrachten in de hemelse gewesten’.

Geen wonder dat 1 Johannes 5:19 zegt: „De gehele wereld ligt in de macht van de goddeloze.†Zijn macht is echter slechts van beperkte duur.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja okay, maar is het van wezenlijk belang of we nu strijden tegen satan, het vlees en de wereld of strijden tegen satan (waaronder we ook het vlees en de wereld verstaan).

Ander vraagje, hoezo is de wereld slecht? Door invloed van satan lijkt me... Hoezo is het vlees slecht? Door invloed van satan lijkt me...

Dus uiteindelijk komt alle kwade vanuit hem... dus als je de wortel wilt aanpakken, moet je strijden tegen satan...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Uiteindelijk komt het kwade wel van de satan, maar je kan zelf beslissen hoeveel macht je hem binnen je eigen leven geeft.

Er zijn genoeg zonden die je zelf begaat, want je kan zelf kiezen om dingen wel of neit te doen. Dus om daar satan de schuld van te geven vind ik nogal onzin, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor veel dingen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben het met je eens Raido, zoals mn ondertitel al zegt zijn we zelf verantwoordelijk voor de dingen die wel voelen,doen.

de wereld is niet slecht door alleen satan. de mens doet zelf de meest verschikkelijke dingen, is dit niet de schuld op een ander afschuiven? ik bedoel, we schieten zelf de medemens neer, we voeren oorlog en meer van de meest vreselijkde dingen. wij zijn degene die het uiteindelijk doen, niet satan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Ja okay, maar is het van wezenlijk belang of we nu strijden tegen satan, het vlees en de wereld of strijden tegen satan (waaronder we ook het vlees en de wereld verstaan).

Het valt allemaal onder het kwaad, maar dat is niet omgekeerd evenredig. Satan is kwaad, maar het kwaad hoeft niet satan te zijn. Ik vind dat 'we' veel te veel toeschrijven aan Satan alsof hij werkelijke alles doet, jou laten zondigen bijvoorbeeld je rijlessen verzieken, iemand ziek maken iemand laten sterven enzovoort. Ik wil Satan niet minder machtig doen lijken, ik wil benadrukken dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt, jij bent hoofdelijk verantwoordelijk voor je eigen misstappen die jezelf doet. Ongeacht of je dat nou aan satan toedicht. Jij zondigt, niet Satan.

Quote:
Ander vraagje, hoezo is de wereld slecht?

Door de zonde van de mens.

Quote:
Door invloed van satan lijkt me... Hoezo is het vlees slecht? Door invloed van satan lijkt me...

Door de zonde.

Daarom, gelijk door een mens de zonde in de wereld ingekomen is, en door de zonde de dood; en alzo de dood tot alle mensen doorgegaan is, in welken allen gezondigd hebben

Quote:
Dus uiteindelijk komt alle kwade vanuit hem... dus als je de wortel wilt aanpakken, moet je strijden tegen satan...

Nee, tegen de wereld, je ik en de satan.

Quote:
*nath*

Uiteindelijk komt het kwade wel van de satan, maar je kan zelf beslissen hoeveel macht je hem binnen je eigen leven geeft.

Nou en dat betwijfel ik dus. In het begin was er niet echt goed of kwaad als onderscheiden dingen. Alles was goed. Goed onstond pas 'echt' toen er tegen God gekozen werd. Het kwade is het kiezen tegen het goede. Het houdt elkaar min of meer in evenwicht. Mensen maken elke dag verkeerde keuzes en door de ene keuze komt de andere. Net als ik niet geloof in een Goddelijke Master of Puppets die alles zou regelen geloof ik ook niet dat Satan op die manier actief is. Hij stuurt, hij duwt, hij verleid tot het kwaad. En hij is vaak de 'persoon' die dingen vergoeielijkt.. Maar 'het komt door satan' is niet waar. Jij zondigde.

Quote:
Er zijn genoeg zonden die je zelf begaat, want je kan zelf kiezen om dingen wel of neit te doen. Dus om daar satan de schuld van te geven vind ik nogal onzin, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor
veel dingen.

Alle dingen. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ach ja, je hebt ook mensen die een beetje andersom redeneren: alles wat ze goed doen is Gods genade, en alles wat ze kwaad doen is eigen schuld. Dit in tegenstelling tot de meerderheid der mensen, die alles wat ze goed doen aan zichzelf danken (ik heb mijn rijbewijs gehaald) en alles wat ze kwaad doen aan de ander (die stomme rij-instructeur heeft me laten zakken).

Het is altijd makkelijk om je daden op grootmachten af te schuiven. Ik heb weleens een kerk bezocht waar in de preek het eerste half uur de demonen je om de oren vlogen. En daarna kwam God erover heen, over hoe krachtig Hij wel niet in ons werkt. De mens als speelbal tussen God en Satan, als pionnetje in een enorm groot schaakspel.

Balans daarin vinden blijkt nogal lastig te zijn. Wanneer is iets van Satan en wanneer is iets van jezelf of van de wereld? En ook: wanneer is iets van God en wanneer is iets van jezelf of van de wereld? De discussie daarover wil nog weleens vervelend worden, als christenen over en weer elkaar beschuldigen van het onderschatten of overschatten van Satan.

De Schrift roept ons regelmatig op niet te zondigen en ons in te spannen teneinde het juiste pad te volgen. Die oproepen waren zinloos geweest als we slechts een willoos pionnetje waren. Kwade werken hoeven dus niet per se van Satan te komen en... goede werken niet per se van God. Ja, dat is misschien slikken ja, maar je moet altijd beide kanten van de zaak bekijken.

Maar goed, waarschijnlijk zal ik nu wel Satan onderschatten. Nou ja, dat moet dan maar. Ik weiger in elk geval om alle kwaad zomaar aan Satan toe te schrijven en alle goed zomaar aan God. De mens is tot veel in staat, heeft een eigen vrije wil en dus de mogelijk zelf keuzes te maken. En de keuzes die jij maakt beïnvloeden altijd weer andere mensen. En dat daar tussendoor Satan nogal eens zit te etteren, tja...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Satan zelf is al gebonden/verslagen, het is alleen de ellende dat door hem de wereld als het ware besmet is met de zonde. Waar we tegen moeten vechten is - inderdaad wat jij zegt, Raido - de wereld en onszelf. Satan heeft het verpest, maar hoe wij daar nu mee omgaan is onze eigen verantwoordelijkheid.

Link naar bericht
Deel via andere websites

In mijn Bijbel staat dat de dood overwonnen is, maar dat de slang pas bij het oordeel gebonden en verslagen zal worden knipoog_dicht.gif (nu nog even bijbelteksten omdat te onderbouwen knipoog_dicht.gif).

Daarom, gelijk door een mens de zonde in de wereld ingekomen is, en door de zonde de dood; en alzo de dood tot alle mensen doorgegaan is, in welken allen gezondigd hebben

Misschien zie ik wel teveel in die tekst omdat ik dat wil zien. Ik zie er staan dat door een mens de zonde in de wereld kwam (een mens, niet satan) daarbuiten was Satan al en hij was kwaad. Door de zonde kwam de dood in de wereld dus niet door Satan (of door God) en de mens leven allemaal onder de zonden en dus ook de dood. Zo maar wat dingen..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nou ja sinds Jezus stief en opstond is Satan toch enigszins machteloos omdat zijn doel de dood is en de dood overwonnen is? smile.gif

Niet dat we dat nu per definitie merken of dat Satan niks meer doet. Maar we mogen geloven dat als we God vertrouwen, Satan ons uiteindelijk niet te pakken krijgt. Daarom is hij verslagen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

ik had laatst een boekje gelezen hierover... en dat boek trok een vergelijking tussen het Saul-David verhaal en Jezus-Satan verhaal...

Als volgt: Saul is de eerste koning van Israël en is hiervoor uitgekozen door God en heeft ook heel duidelijk deze autoriteit van God gekregen. Op een gegeven moment dwaalt Saul van God af, en moet er een nieuwe koning komen en dat is David. Saul gaat achter David aan, en David krijgt meerdere keren de mogelijkheid Saul te doden, maar dat mag niet, omdat Saul nog steeds de koning is en dat heeft hij van God ontvangen voor een bepaalde tijd...

Net als Saul heeft satan, toen het nog een "belangrijke" engel in de hemel was, de macht gekregen over de aarde van God. Toen raakte deze engel van het goede pad, maar God had hem die macht voor een bepaalde duur gegeven (net als aan Saul), en God breekt geen beloftes, dus neemt die macht ook niet zomaar af. Dus Satan heeft nog steeds macht over de wereld, maar ondertussen heeft God, Jezus (David) al aangewezen als de nieuwe Koning, maar is het ambtstermijn van satan nog niet afgelopen...

Ik hoop dat het ik er een beetje duidelijk verhaal van gemaakt heb... Boek heet trouwens "Hemelse Gewesten" van Jeno Sebok.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op maandag 03 juli 2006 11:32:27 schreef Hester het volgende:

Satan zelf is al gebonden/verslagen, het is alleen de ellende dat door hem de wereld als het ware besmet is met de zonde. Waar we tegen moeten vechten is - inderdaad wat jij zegt, Raido - de wereld en onszelf. Satan heeft het verpest, maar hoe wij daar
nu
mee omgaan is onze eigen verantwoordelijkheid.

Lees eens ef. 6 en wat Paulus zegt over de wapenuitrusting van God. Ook al is de duivel verslagen (de dood), wij zijn nog wel in oorlog met hem.

Ef 6:

11 Doet aan de gehele wapenrusting Gods, opdat gij kunt staan tegen de listige omleidingen des duivels.

12 Want wij hebben den strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de geweldhebbers der wereld, der duisternis dezer eeuw, tegen de geestelijke boosheden in de lucht.

M.a.w., de duivel valt wel degelijk gelovigen aan, waarom zou anders de wapenuitrusting nodig zijn?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Je kunt het misschien wel een beetje vergelijken met een ziekte..

Een lichaam wordt ziek, de ziekelijke cellen hebben de overhand in het lichaam.. Verschillende dingen vallen uit, het lichaam wordt lelijk en gaat bijna dood.. Maar dan is er een medicijn, dat het lichaam weer beter maakt, en uiteindelijk overwint het de ziekte.. Maar ook al is de ziekte uit het lichaam, je ziet nog steeds de lelijke wonden, de pijn heerst misschien nog wel van het verzwakken van de spieren..

Zo is dat ook een beetje met het verhaal van de satan (met een kleine s, raido knipoog_dicht.gif).. Hij is de vreselijke ziekte, die invloed heeft gehad op het lichaam, de wereld dus.. Veel dingen gingen kapot en waren moeilijk (denk aan de zondevloed, de moeilijke toch van het volk israel door de woestijn), de satan had macht op de wereld.. Maar toen kwam Jezus, het medicijn! Hij verloste de wereld van de vreselijke ziekte, maar je kunt nog steeds de vreselijke dingen zien die de satan heeft aangericht.. Denk aan ruzie, oorlog, dood, geweld..

Het is ook aan de zieke persoon of hij wil revalideren, of gewoon op z'n luie achterwerk gaat zitten, en de gevolgen niet uitblijven van de ziekte, en dat je de resten ervan blijft zien.. Of je gaat wel revalideren, bent van plan om helemaal beter te worden, en de ziekte helemaal weg te laten gaan uit je leven! Het wil dan niet zeggen dat het niet terug kan komen, maar je kunt er iig tegen vechten..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Zo is dat ook een beetje met het verhaal van de satan (met een kleine s, raido ).. Hij is de vreselijke ziekte, die invloed heeft gehad op het lichaam, de wereld dus.. Veel dingen gingen kapot en waren moeilijk (denk aan de zondevloed, de moeilijke toch van het volk israel door de woestijn), de satan had macht op de wereld.. Maar toen kwam Jezus, het medicijn! Hij verloste de wereld van de vreselijke ziekte, maar je kunt nog steeds de vreselijke dingen zien die de satan heeft aangericht.. Denk aan ruzie, oorlog, dood, geweld..

Ik zie Satan als de rat die de zondepest overdroeg, de zonde is de ziekte en die verstierd alles.

Quote:
met een kleine s, raido

Ik schrijft God ook met een hoofdletter, in het Nederlands schrijf je namen nou eenmaal met een hoofdletter.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op maandag 03 juli 2006 15:03:26 schreef Raido het volgende:

Ik zie Satan als de rat die de zondepest overdroeg, de zonde is de ziekte en die verstierd alles.

Dat vind ik ook een goede smile.gif

Quote:
Ik schrijft God ook met een hoofdletter, in het Nederlands schrijf je namen nou eenmaal met een hoofdletter.

Schrijf nou maar gewoon met de kleine letter knipoog_dicht.gif Ik vind dat alleen God de eer verdient dat Zijn naam met een hoofdletter geschreven wordt smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op maandag 03 juli 2006 15:17:29 schreef Gilrea het volgende:

Neej, maar de duivel moet vernedert worden.. En de duivel is geen mensch..

Je vernederd hem niet door 'zijn naam' met een kleine letter te schrijven. Als ik de term satan gebruik als aanduiding voor de overste der duivelen schrijf ik dat met een hoofdletter, net als Lucifer ook met een hoofdletter geschreven wordt.

Satan verneder je door te geloven in de tegenstander van de Tegenstander, Jezus Christus. En verder, ach smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op maandag 03 juli 2006 15:03:26 schreef Raido het volgende:

[...]Ik zie Satan als de rat die de zondepest overdroeg, de zonde is de ziekte en die verstierd alles.

[...]Ik schrijft God ook met een hoofdletter, in het Nederlands schrijf je namen nou eenmaal met een hoofdletter.

Ik vind dat je de macht van Satan hier serieus onderschat.Dit bleek al uit je openingspost 'etterbroertje'.

Let eens goed op de volgende tekst:

En de draak gaf het beest zijn kracht en zijn troon en grote autoriteit. . . . hem werd autoriteit gegeven over elke stam en elk volk en elke taal en natie.†(Vergelijk Openb. 12:9.)

Dan wordt het u duidelijk,ondanks dat elke mens in vrede wil leven en tegen oorlog is ,Satan de onzichtbare politieke manipulator is.

Aimé

Link naar bericht
Deel via andere websites

Volgens mij is de gemiddelde houding onder christenen echt niet zo "hulpeloos" hoor. knipoog_dicht.gif Er zijn wel mensen die makkelijk met satan smijten, maar over het algemeen is het echt niet zo dat mensen daarmee hun verantwoordelijkheid ontlopen.

@Raido: Ik kan me wel vinden in je rat-voorbeeld, maar in de Bijbel staan wel teksten (klik) waar je uit op zou kunnen maken dat Satan nog wel actief bezig is... hoe zie jij dat?

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid