Spring naar bijdragen

Wie is bekeerd tot de RKK


Aanbevolen berichten

Quote:

Op dinsdag 19 juli 2005 22:53:04 schreef diakio het volgende:

[...]Dan is je weg toch vrij helder, lijkt me. Of zie ik dat verkeerd?

Dat zie je dan verkeerd, in mijn geweten spelen zich namelijk nog meerdere dingen af.. waarin ik ook in pure naaktheid voor Hem sta...

Quote:
[...]Ga met je bisschop praten. Echt, een beter advies ga je niet krijgen.

Ik weet het..

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 311
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Voor ieder die Zich wil bekeren naar het Katholieke geloof heb ik ook nog een tip.

In sommige delen van Nederland kunnen we TBN ontvangen dat is een christelijk (evangelical) televisie netwerk dat de boodschap van jezus verkondigt, er zijn daar veel programma's over Jezus getuigenissen etc.

MAAR er is is ook een ander televisie netwerk namelijk

EWTN eternal television network Dit is een amrikaanse tegenhanger van tbn speciaal voor Katholieken. Programma's over roepingingen, getuigenissen,de sacramenten en een manier voor de katholieken om zichzelf te verdedigen etc.

echt een tip voor ieder die meer wil weten of ons geloof.

www.ewtn.com

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nou eigenlijk ben ik dus zegmaar bekeerd nadat ik nooit deed wat mijn ouders zeiden en altijd me eigen zin deed. Dus voor me gevoel is het absoluut geen slimme keus om nu per se naar de kerk te gaan terwijl mijn ouders het liever niet hebben, en ik denk ook niet dat God het op die manier wilt!! Daarom bid ik ervoor zodat God daarop een oplossing kan brengen. En dan kan het misschien zo zijn dat ik over een tijdje op de een of andere manier toch naar de kerk kan gaan, maar ik ben een beetje bang omdat allemaal uit eigen initiatief te doen.

Haarlem is wel makkelijk voor mij te bereiken, alleen toch een beetje te ver weg om er naar de kerk te gaan.

Ik wil wel graga op kamers maar ik heb geen idee of dat gaat ( zit op school, en hierna ga ik een andere opleiding doen dus als het goed is zit ik nog 3 jaar op school)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik lees hier van users die zich tot de RKK aangetrokken voelen vanwege de sfeer, de rijkdom, de spiritualiteit, etc. Daar is niets mis mee, hoewel het ten diepste om de leer moet gaan natuurlijk. De sfeer komt immers uit de leer voort en niet andersom.

Tóch is een kleine waarschuwing denk ik op zijn plaats. Als je je namelijk zou bekeren tot de RKK, dan is de kans groot dat het in het begin inderdaad allemaal mooi en prachtig is. Termeer omdat het allemaal ook heel nieuw is en je veel kunt ontdekken. Vooral de RKK kent heel veel mooi uitziende tradities en wijsheden.

Echter, vergeet niet dat de RKK een levensweg, een geloof is. Het is niet zomaar iets leuks. Als katholiek leven betekent net zo goed erop studeren, moeilijke keuzes maken, je vormen naar principes die niet altijd de jouwe zullen zijn, soms twijfelen, etc. Het is een religie als elk ander en dus soms ook heel moeilijk, vervelend en soms zelfs gewoon saai.

Op een gegeven moment is de nieuwigheid er namelijk wel af en is het een "gewoon", dagelijks gebeuren geworden, net zoals je vorige geloofsrichting. Zie het als een verliefdheid, die maakt ook langzamerhand weer plaats voor het gewonere, stabielere. Dan voel je niet voortdurend gelukzaligheid, maar pak je als het goed is je leven op en kies je bewust vanuit je nieuwe identiteit.

Uiteindelijk moet je er zélf dus ook voor aan de slag. Je zult niet meer bij elke eucharistie dat gevoel krijgen opgetild te worden. Je zult soms merken dat die inspirerende priester soms minder inspirerend preekt. En dat het elke zondag misschien ook deels steeds hetzelfde is, wat saai kan overkomen. En dat er soms wel heel erg weinig mensen aanwezig zijn.

Hou daar rekening mee. Nu kan de RKK helemaal je van het lijken, maar hou dus in de gaten dat dat een eerste verliefdheid kan zijn. Daarna maakt deze plaats voor een stabieler geloof en is ook het katholieke leven een lange weg van opoffering, discipline, studie en keuzes maken. Tenminste, als je niet in die verliefdheid wil blijven hangen. Zomaar overstappen naar een ander geloof, omdat die je dan weer raakt, is onacceptabel.

Dit geldt natuurlijk niet alleen als je katholiek wil worden, maar ook als je protestant wil worden bijvoorbeeld. Maak je keuze dus met verstand, want het is een enorme omslag in je leven, ook al merk je dat nu misschien niet zo. In dat opzicht is de RKK niet veel anders dan welke serieuze religie ook. Hopelijk kun je hier iets mee en maak je je keuze, welke dan ook, met heel je hart, ziel én vooral toch ook je verstand.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik knal maar gelijk in de gesprekken inbig-smile.gifbig-smile.gif

Het Rooms-Katholieke geloof omvat toch ook het vereren en aanbidden van mariabeelden en maria zelf? Daarbij word de paus aanbeden als 1 of ander idool terwijl de bijbel zegt dat juist Jezus alle eer moet hebben. Ook word er naar andere personen gebeden. Daarbij worden ook diverse personen heilig verklaart.... Er is er toch maar 1 heilig? En dr zijn volgens mij zat mensen die een beter leven gehad hebben dan de Paus.. Ik hak er gelijk in maar goed, ik hoor hier graag een antwoord op.. groeten Johan

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op donderdag 21 juli 2005 13:15:24 schreef girl het volgende:

Nou eigenlijk ben ik dus zegmaar bekeerd nadat ik nooit deed wat mijn ouders zeiden en altijd me eigen zin deed.

De moderne generatiekloof: "IK WIl NAAR DE KERK!!", "EN JE GAAT NIET!!!" widegrin.gif

Quote:
Dus voor me gevoel is het absoluut geen slimme keus om nu per se naar de kerk te gaan terwijl mijn ouders het liever niet hebben, en ik denk ook niet dat God het op die manier wilt!!

Dan moet je dat zeker niet doen.

Quote:
Daarom bid ik ervoor zodat God daarop een oplossing kan brengen. En dan kan het misschien zo zijn dat ik over een tijdje op de een of andere manier toch naar de kerk kan gaan, maar ik ben een beetje bang omdat allemaal uit eigen initiatief te doen.

Waar ben je bang voor?

Quote:
Haarlem is wel makkelijk voor mij te bereiken, alleen toch een beetje te ver weg om er naar de kerk te gaan.

Wat denk je, zou je het aandurven, om te bellen met het bisdom, en daar eens te gaan praten?

Als je dat wil & aandurft, wil ik met alle plezier op zoek gaan naar een naam van iemand. Ik ken een spirituaal van het seminarie daar, die je vermoedelijk graag verder zou willen helpen. Laat maar weten of je dat wil. Het kan ivm de vakantie wel even duren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op donderdag 21 juli 2005 15:33:38 schreef John1982 het volgende:

Ik knal maar gelijk in de gesprekken in
big-smile.gifbig-smile.gif

En Tom legt al uit waarom dat niet zo handig is.

Quote:
Het Rooms-Katholieke geloof omvat toch ook het vereren en aanbidden van mariabeelden en maria zelf?

Nee.

Quote:
Daarbij word de paus aanbeden als 1 of ander idool

Nee.

Quote:
terwijl de bijbel zegt dat juist Jezus alle eer moet hebben.

Nee.

Quote:
Ook word er naar andere personen gebeden.

Nee.

Quote:
Daarbij worden ook diverse personen heilig verklaart.... Er is er toch maar 1 heilig?

Nee.

Quote:
En dr zijn volgens mij zat mensen die een beter leven gehad hebben dan de Paus..

Welke van de ruim 200?

Quote:
Ik hak er gelijk in maar goed, ik hoor hier graag een antwoord op..

En er zijn vast katholieken die het reuze leuk vinden om iedere keer dezelfde vooroordelen, misconcepties, en pure onzin te weerleggen. Om vervolgens weer te horen te krijgen dat toch echt.... en dan weer van vooraf aan. Alleen, niet in dit topic.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 21 juli 2005 15:03:45 schreef RobertF het volgende:

Ik lees hier van users die zich tot de RKK aangetrokken voelen ... Hopelijk kun je hier iets mee en maak je je keuze, welke dan ook, met heel je hart, ziel én vooral toch ook je verstand.

worshippy.gif

RobertF, ik heb de indruk dat girl niet echt aan het overstappen is, maar meer haar eerste plek aan het zoeken (en vinden) is. Maar meer in het algemeen, man wat ben ik het met je eens. Heel scherp gezegd!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 21 juli 2005 16:25:46 schreef diakio het volgende:

[...]En Tom legt al uit waarom dat niet zo handig is.

[...]Nee.

[...]Nee.

[...]Nee.

[...]Nee.

[...]Nee.

[...]Welke van de ruim 200?

[...]En er zijn vast katholieken die het reuze leuk vinden om iedere keer dezelfde vooroordelen, misconcepties, en pure onzin te weerleggen. Om vervolgens weer te horen te krijgen dat toch echt.... en dan weer van vooraf aan. Alleen, niet in dit topic.

Sorry dat ik het zeg maar je komt over als een betweterknipoog_dicht.gif Ik heb alweer gereageerd in een ander topic en zie er op dit topic ook verder vanaf,

groeten Johan

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op donderdag 21 juli 2005 16:31:15 schreef John1982 het volgende:

[...]

Sorry dat ik het zeg maar je komt over als een betweter
knipoog_dicht.gif

Prima. Krijg je toch gewoon niet de antwoorden waar je om vroeg. Er zijn vast katholieken te vinden die het wel leuk vinden om zich in de verdediging te laten dringen door iemand die geen idee heeft, maar die wel alvast met onvriendelijkheden begint.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Waar ik eigenlijk bang voor ben als ik het uit eigen initiatief doe is dat als ik thuiskom me ouders steeds vragen gaan stellen, en negatief doen, en dat ik een verkeerde keus heb gemaakt om uit mezelf dingen te ondernemen, ipv een anwoord op me gebeden. en dan is het ook niet leuk meer om te gaan.

Ik vind het heel aardig van je dat je dat aanbiedt! Alleen stel dat ik dan met zo iemand wil praten, dan vragen me ouders ook weer van waar ga je heen en met wie ga je praten en jij weet met je belachelijke plannen enzo! Maar evengoed bedankt.

En robert F ik snap heel goed wat jij bedoelt met het stukje dat je schreef!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op donderdag 21 juli 2005 16:39:13 schreef girl het volgende:

Waar ik eigenlijk bang voor ben als ik het uit eigen initiatief doe is dat als ik thuiskom me ouders steeds vragen gaan stellen, en negatief doen,

Die kans zit er in. Jij kent je ouders het beste natuurlijk. Aan de andere kant, je begint rap de leeftijd te naderen, als je die al niet hebt, waarbij je toch echt je eigen keuzes moet gaan maken. Hoe dan ook, als jij denkt dat je nu geen stappen moet zetten, dan moet je dat zeker niet doen.

Quote:
en dat ik een verkeerde keus heb gemaakt om uit mezelf dingen te ondernemen, ipv een anwoord op me gebeden.

Bedoel je daarmee dat je verwacht dat bidden tot een oplossing zal leiden? Ik ben bang dat dat weinig katholiek is smile.gif Voor een katholiek staat vast dat je zelf zal moeten meewerken aan je verlossing. Met alleen op God wachten kom je er niet. Dit is echt fundamenteel katholiek (en een fijne bron voor heftige discussie met protestanten widegrin.gif), je hebt eigen verantwoordelijkheden.

Quote:
Ik vind het heel aardig van je dat je dat aanbiedt! Alleen stel dat ik dan met zo iemand wil praten, dan vragen me ouders ook weer van waar ga je heen en met wie ga je praten en jij weet met je belachelijke plannen enzo!

Dat kan een reden zijn het niet te doen natuurlijk. Nogmaals, jij kent je ouders het beste. En eveneens nogmaals: je nadert vlot het moment dat je echt je eigen keuzes moet maken. Niet overhaasten lijkt me, maar ook niet onnodig uitstellen.

Quote:
Maar evengoed bedankt.

Ik hoor het wel als je er ooit gebruik van wil maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op donderdag 21 juli 2005 15:03:45 schreef RobertF het volgende:

Echter, vergeet niet dat de RKK een levensweg, een geloof is.

Dat zou dan ook de enigste reden zijn om eventueel die keus daadwerkelijk te gaan maken.

Overigens vandaag contact gezocht met de dichtszijnde parochie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 21 juli 2005 16:39:13 schreef girl het volgende:

Waar ik eigenlijk bang voor ben als ik het uit eigen initiatief doe is dat als ik thuiskom me ouders steeds vragen gaan stellen, en negatief doen, en dat ik een verkeerde keus heb gemaakt om uit mezelf dingen te ondernemen, ipv een anwoord op me gebeden. en dan is het ook niet leuk meer om te gaan.

Ik vind het heel aardig van je dat je dat aanbiedt! Alleen stel dat ik dan met zo iemand wil praten, dan vragen me ouders ook weer van waar ga je heen en met wie ga je praten en jij weet met je belachelijke plannen enzo! Maar evengoed bedankt.

En robert F ik snap heel goed wat jij bedoelt met het stukje dat je schreef!

Mischien kun je een keer een (rkk) jongeren Groep benaderen in jouw buurt die kunnen je zonder dat het hele "zware" religieuze praatje om de hoek komt kijken met je ideeén uitwisselen. Op het moment doet een vriendin van mij ook mee met wat activiteiten en ze is zelfs al eens mee geweest naar een kloosterweekend terwijl ze zelf niet (of al wel maar niet Katholiek) gelovig is. Het is zelfs zo dat het ook positief heeft gewerkt naar haar ouders maar ja dat is natuurlijk niet bij iedereen hetzelfde maar jongeren groepen zijn vaak een heel goed start punt.

Groetjes c.a

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hai Girl,

Ik ben zelf een jaar lang op een internaat geweest o.l.v. een aantal nonnen (medisch secretaresse opleiding). Ik ben overingens niet katholiek. Het geloof is mooi vorm gegeven binnen de R.K. -kerk.

Een kerk biedt een gemeenschap, medegelovigen, maar ook groepswaarden en normen gebaseerd op de eigen uitleg van deze groep van de bijbel. De ene groep is het soms fundamenteel oneens met een andere groep, maar dat is je al wel duidelijk.

Om een relatie met God te hebben, de aanwezigheid van God in je leven te merken, hoef je niet naar een kerk te gaan. Ook kun je kiezen om naar verschillende kerkdiensten te gaan. Heb ik zelf ook gedaan toen ik een stuk jongen was en ook nu bezoek ik soms een kerkdienst of een kerk (in dat laatste geval vaak een katholieke kerk of kapel, aangezien die vaker open zijn). Verder beleef ik mijn geloof en relatie met God (zoals ik het zie, dat is meer iets voor gnosticisme topic en daar zal ik je niet mee lastig vallen) in gebed/meditatie en dagelijks handelen.

Voordat je kiest voor de kerk, weet dan goed waarom je denkt de kerk nodig te hebben of andersom waaromde kerk jou nodig heeft, maar bovenal waarom God een kerk nodig heeft...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op donderdag 21 juli 2005 16:22:49 schreef diakio het volgende:

[...]De moderne generatiekloof: "IK WIl NAAR DE KERK!!", "EN JE GAAT NIET!!!"
widegrin.gif

Oh, hahaha, ik lag echt helemaal dubbel toen ik deze uitspraak las, gewéldig! widegrin.gifpuh2.gifdevil.gif Mja, mijn ouders leggen zich er wel bij neer, al zijn ze volgens mij al de dood dat ik in het klooster beland. De gesprekken gaan meer als volgt (vanochtend, kwart over 9, ik was net uit bed bij mijn ouders en mijn moeder was de tafel aan het dekken):

ik: zo, ik ben ff weg, naar de kerk

ma: oh, moet je niet eerst eten?

ik: nee.. doe ik zo wel

ma: ohw....

Oftewel: 'Aaahhhhhhhrrrggg, ze wil nu ook al nuchter naar de zondagsmis!' knipoog_dicht.gif (ze weet dat ik altijd direct ontbijt zodra ik uit bed ben)

Quote:
Wat denk je, zou je het aandurven, om te bellen met het bisdom, en daar eens te gaan praten?

Gelijk naar het bisdom lijkt mij een grote stap. Eerst naar een mis om eens te 'proeven', of naar de plaatselijke pastoor of naar zo'n jeugdgroep inderdaad lijkt me laagdrempeliger. De 'officiële' weg kan later altijd nog.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op zondag 24 juli 2005 21:52:12 schreef wateengedoe2 het volgende:

[...]

Oh, hahaha, ik lag echt helemaal dubbel toen ik deze uitspraak las, gewéldig!
widegrin.gifpuh2.gifdevil.gif
Mja, mijn ouders leggen zich er wel bij neer, al zijn ze volgens mij al de dood dat ik in het klooster beland. De gesprekken gaan meer als volgt (vanochtend, kwart over 9, ik was net uit bed bij mijn ouders en mijn moeder was de tafel aan het dekken):

ik: zo, ik ben ff weg, naar de kerk

ma: oh, moet je niet eerst eten?

ik: nee.. doe ik zo wel

ma: ohw....

Oftewel: 'Aaahhhhhhhrrrggg, ze wil nu ook al nuchter naar de zondagsmis!'
knipoog_dicht.gif
(ze weet dat ik altijd direct ontbijt zodra ik uit bed ben)

widegrin.gif

Quote:

Gelijk naar het bisdom lijkt mij een grote stap. Eerst naar een mis om eens te 'proeven', of naar de plaatselijke pastoor of naar zo'n jeugdgroep inderdaad lijkt me laagdrempeliger. De 'officiële' weg kan later altijd nog.

Natuurlijk. Mijn punt was meer, als girl dat aandurft, ken ik een spirituaal van het seminarie daar, waar ze veel aan zou kunnen hebben. Maar dat vergt wel dat ze die stap wil/durft zetten.

Overigens, ook mgr Punt is maar een mens hoor.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Oftewel: 'Aaahhhhhhhrrrggg, ze wil nu ook al nuchter naar de zondagsmis!'
knipoog_dicht.gif
(ze weet dat ik altijd direct ontbijt zodra ik uit bed ben)

Zo reageerde mijn moeder gistermorgen ook, toen mijn ouders bij mij logeerden. Klassiek-protestantse reactie: "Er staat toch nergens in de Bijbel, dat je nuchter naar de kerk moet..."

Overigens, ik ben ook van de protestantse naar de katholieke kerk overgestapt, en kon het na het lezen van bovenstaand citaat niet nalaten even te reageren. Mijn "verhaal" zal ik graag binnenkort een keer schrijven, als ik wat meer tijd heb. Lees al een tijdje hier mee, met veel plezier, en hoop wellicht zo nu en dan eens een bijdrage te mogen leveren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op maandag 25 juli 2005 21:33:26 schreef Kate het volgende:

[...]

Ik begrijp inmiddels heel goed dat een dergelijke uitspraak frustrerend voor je is.

Het kan aan "slordig" formuleren liggen natuurlijk, maar wie werkelijk gelooft in de Eucharistie, kan onmogelijk de Eucharistie "nemen".

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid