Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

In dit nieuwe topic wil ik doorgaan met het zoveel mogelijk aan de kaak stellen van de duivel en zijn listigheid in het kwaad. (Bron, vertaald vanuit het Grieks). Eigenlijk doe ik dit op een andere forum www.geloofsgesprek.nl, maar omdat hij nu offline is, start ik een vergelijkbare topic hier. De informatie hier is van de spirituele ervaringen van de asceten, die met de duivel geconfronteerd werden en dankzij hun volledige concentratie op de innerlijke, geestelijke strijd hadden hem leren kennen zoals hij is. Alle zinvolle vragen en bijdragen zijn welkom. De cursieve woorden zijn door mij toegevoegd ter verduidelijking. Ik verzoek jullie dit topic niet te vervuilen met ruzies, grappen, ongegronde kritiek of  argumentis ad hominem. 

De voorgaande berichten vind je hier in mijn dagboek Over de duivel (uit geestelijke ervaringen van de asceten), deel 1: uranopolitis — LiveJournal

Of, als het andere forum geopend wordt, ook hier Over de duivel (uit geestelijke ervaringen van de asceten) - Geloofsgesprek.nl

'Elke zonde wordt begaan met de aansporing of zelfs synergie (medewerking) met een bepaalde demon en elke hartstocht wordt ondersteund door een bepaalde demon. De leidende demonen zijn dus acht, evenals de dodelijke hartstochten: van vraatzucht, ontucht, hebzucht, verdriet, woede, vadsigheid (of levenloosheid), ijdelheid, hoogmoed (of trots). Elke boze geest die tegen ons vecht, handelt op zijn eigen manier, afhankelijk van de passie (hartstocht) die hij ondersteunt. Alle demonen werken echter samen om ons onder te dompelen in zoveel mogelijk hartstochten en om ons slaven van de zonde te maken, om ons van God te scheiden en ons naar de eeuwige dood te leiden. Natuurlijk is de kracht van demonen niet oncontroleerbaar en hun activiteit is niet onbeperkt. Ze bevechten ons alleen als God het hen toestaat en net zoveel als Hij het hen toestaat, nooit buiten de grenzen van ons uithoudingsvermogen (1 Kor. 10:13), om onze wil, ons geloof en onze liefde tot Hem te beproeven, om te zien of we hen het recht geven over onszelf door onze nalatigheid, onze vadsigheid, onze onvoorzichtigheid en vooral onze hoogmoed / trots. (ouderling Efstratios Golovansky)'

d400aa7aeb9c7a4aa3871f63223d17f4.jpg

bewerkt door Modestus
Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Modestus changed the title to Wie of wat is de duivel en wat doet hij precies?
  • 2 weeks later...

Een probleem voor veel christenen is dat ze het verschil niet (her)kennen tussen de demonen in het NT en de satan uit het OT.

Bij NT vertalingen in het Nederlands wordt 'satan' gebruikt om santana te vertalen en 'duivel' om diabolos te vertalen.
Daarnaast wordt duivel ook gebruikt om het woord daimonion te vertalen, waar dus eigenlijk demon (kwade geest) had moeten staan.
Vervolgens wordt satan en duivel door elkaar gegooid, waardoor er voor veel mensen niet meer is uit te komen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 8 months later...

https://nos.nl/artikel/2450784-nieuw-doel-militaire-operatie-van-denazificatie-naar-desatanisatie-van-oekraine

Citaat

Vorige week kwam de retoriek in een stroomversnelling, na een uitspraak van Ramzan Kadyrov: "Een zichzelf respecterend, gelovig persoon kan vandaag de dag niet meer gewoon thuis zitten afwachten. Hij moet zijn geweer oppakken en vechten tegen het satanisme". Volgens de Tsjetsjeense leider is de strijd in Oekraïne nu een heilige oorlog (jihad) tegen het satanisme geworden.

Heilige oorlog?  Waar hebben we dat meer gehoord?

Citaat

Een dag later kondigde secretaris van de Russische Veiligheidsraad Aleksej Pavlov aan dat "desatanisering van Oekraïne" het nieuwe doel van de 'militaire operatie' in Oekraïne is. Volgens Pavlov heeft "de Kerk van Satan zich over Oekraïne verspreid", zijn er "honderden sekten vol occultisme vanuit de Verenigde Staten" en moet het land "volledig gedesataniseerd worden". 

Hoe roepen we een vijandbeeld op?

Citaat

Patriarch Kirill vatte het namens de Russische Orthodoxe Kerk samen: "De strijd tegen het neoliberalisme is een poging om de Antichrist te stoppen, die bezig is om de mensheid te vernietigen". Eerder al noemde Kirill Poetin de 'uitverkoren duivelsuitdrijver'.

Poetin als de uitverkorene van God?

Citaat

Variaties op dit narratief hoor je hier vrijwel dagelijks op de televisie: West-Europa gaat gebukt onder 'nazi-lhbti-regimes', 'eco-facisme' regeert, traditionele waarden, die gerespecteerd moeten worden, worden 'weggegooid'.

Eco-facisme is als je zuinig bent op de planeet.  Werk van de duivel natuurlijk als je behoedzaam met God's schepping omgaat.

Citaat

Vladimir Solovjov, Ruslands bekendste propagandist maakte deze week in zijn talkshow het huwelijk van de Russische auteur en schrijver Mikhail Zygar en zijn vriend, die inmiddels niet meer in Rusland wonen, belachelijk. Hij noemde het huwelijk het "perfecte voorbeeld van satanisme".

Twee mensen die van elkaar houden is natuurlijk ook het werk van de duivel....

Citaat

Strijden tegen 'Satan', het voeren van een 'heilige oorlog' komt in de praktijk vooral neer op verkapte homohaat. De lhbti-community staat in elke talkshow symbool voor 'het Kwade Westen', tegenover het 'Heilige Rusland' met zijn 'traditionele waarden'. Dit nieuwste narratief moet de Russen overtuigen van het belang van de 'speciale operatie', en moet de oorlog, die nu wordt neergezet als 'beslissend voor de toekomst van het Heilige Rusland', legitimeren.

De geschiedenis zit barstensvol met 'heilige' oorlogen.  Moslims of christenen, ze doen er beiden aan mee.

Citaat

Simonjan riep Russen op de schoonheid te zien van oorlogvoering, in tegenstelling tot de westerse vrijheden: "Oorlog heeft doelen. Naast tragedie en pijn is er trots, het geluk van de overwinning, en persoonlijke groei. Het leidt tot een dieper zelfbewustzijn als onderdeel van je natie, van onze waarden en idealen. Dat ultraliberale westerse afval? Dat verspreidt zich als een tumor. Met onze mentaliteit kunnen we onmogelijk op die manier leven".

We kunnen gerust stellen dat Satan overuren draait in Rusland.  Het is al voorspeld in Matt 7:15:

Citaat

Maar wacht u van de valse profeten, dewelke in schaapsklederen tot u komen, maar van binnen zijn zij grijpende wolven.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid