Spring naar bijdragen

Ook creationisme heeft bewijzen


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 105
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Hoe definieer jij creationisme, Annatar?
In de breedste zin definieer ik creationisme als religieuze overtuiging die stelt dat het zijn, de wereld en alle daarin levende wezens door God is geschapen.

In de praktijk wordt creationisme vooral gebruikt voor de pseudowetenschappelijke theorie die stelt dat God de wereld een paar duizend jaar geleden heeft geschapen en alle diersoorten (inclusief het menselijk ras) op deze aarde heeft neergezet. Hij heeft alle dieren zoals we die nu kennen uit het niets, of uit de klei, gemaakt.

Hoezo?

Precies, hebben jullie het nu dus over het eerste of het tweede (pseudowetenschappelijke) creationisme?

Het eerste kan namelijk samen gaan met biologische evolutie, het tweede niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@ Hitchens: waarom denk jij dat het creationisme een gevolg is van evolutie? Bedoel je dat in algemene zin of zit daar meer achter?

Jonge aarde-creationisme (fundamentalisme) kun je historisch gezien zeker zien als een antireactie op de evolutietheorie en/of het evolutionisme.

Ik volg Eli7s opvatting aangaande evolutionisme. Het toepassen van de ET of principes daarvan in allerlei gebieden bekijk ik met enige argwaan en scepcis. Het kunnen mooie of waardevolle inzichten zijn, maar er komt vaak ook een hoop speculatie bij kijken. Zeker als het gaat om de ontwikkeling van de mens of de toepassing van evolutionaire ontwikkeling op religie, de menselijke samenleving etc. etc.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mwa, ik ben zijdelings wel met culturele antropologie in aanraking geweest waar men best met die stuff bezig is. Ik zie best wel het nut in om te denken over een cultureel evolutionair verklaringsmodel. Kan best interessante benaderingswijzen opleveringen. Maar het blijft wel redelijk hypothetisch.

Ik vind het stom om dat dan weer 'evolutionistisch' te noemen ofzo. Zo ideologiseer je meteen de boel onnodig.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid