Spring naar bijdragen

De tolhuizentheorie


Aanbevolen berichten

T O L H U I Z E N

De dood is niet het einde van het bewustzijn van de mens, maar vertegenwoordigt een tussenstation tussen het aardse leven en het hiernamaals. De tolhuizentheorie openbaart een aantal processen waar de ziel van de mens zich mee confronteert na de dood. De tolhuizentheorie werd door de geschiedenis heen verkondigd door diverse kerkvaderen die door de Kerk als heiligen verklaard zijn. Deze theorie werd zodoende opgenomen in de doctrine van de Kerk. Deze theorie wijst op hetgeen ons na de dood te wachten staat. Door deze aspecten in beschouwing te nemen kunnen wij aardse mensen ons beter voorbereiden op deze onzekerheden die ons na de dood te wachten staan.

De dood kan door niemand worden vermeden. Vroeg of laat zal men zich confronteren met de dood. Discussies omtrent de dood brengen altijd angst en onzekerheden met zich mee. Derhalve werd de tolhuizen theorie geopenbaard met het doel ons mensen aan te sporen een beter leven te leiden. Zodra er een persoon in de naam van de Heilige Drie-eenheid (in de Kerk van Christus) wordt gedoopt, krijgt hij/zij op dat moment een beschermengel toegewezen. Deze beschermengel heeft als taak de mens gedurende zijn levensweg bij te staan en over hem te waken. Aan de andere kant (aangezien de mens op aarde leeft waar afvallige engelen vrij spel hebben) krijgt elke mens tevens een demon toegewezen. Eén van de taken van deze demon speelt een belangrijke rol in de tolhuizentheorie.

De tolhuizentheorie

De ziel van een gestorven mens zal ongeveer drie dagen na de fysieke dood de hemel trachten te bereiken. Tijdens de eerste drie dagen na de dood komt de mens erachter dat hij daadwerkelijk gestorven is. Het verbaast de gestorven mens dat zijn geliefden om hem rouwen terwijl hij (in zijn onstoffelijke vorm) zich naast hen bevindt. Hij steekt zijn hand naar hen uit met de intentie contact te leggen, maar tevergeefs want hij is onstoffelijk en kan zodoende niet door hen die tot de stoffelijke wereld behoren waargenomen worden. De arme mensenziel ervaart op deze momenten een diepe vorm van pijn en eenzaamheid, aangezien niemand hem opmerkt en hij begint te beseffen dat hij overleden is. Ongeveer drie dagen na de dood (zodra het voor de ziel van de gestorven mens duidelijk wordt dat hij dood is) komt zijn beschermengel verschijnen welke aan hem tijdens de doop werd toegewezen. Deze beschermengel deelt mee dat de tijd aangebroken is naar het hiernamaals (de hemel) te vertrekken. Samen met zijn beschermengel zal de mensenziel op weg naar de hemel het gebied tussen de hemelen en de aarde passeren. Dit tussengebied tussen de aarde en de hemelen duidt men aan met de term â€hemelse gewestenâ€. Echter, de hemelse gewesten worden bewoond door afvallige engelen (demonen) die zich tijdens de opstand onder leiding van lucifer tegen God hebben gekeerd en zodoende uit de hemel werden verbannen. Tijdens de reis door de hemelse gewesten passeert de mensenziel samen met zijn beschermengel zogenaamde tolhuizen. Volgens de doctrine van de Kerk bestaan er in totaal twintig tolhuizen waar de ziel van de mens aan een soort berechting onderworpen wordt. Elk tolhuis vertegenwoordigt een soort station. Bij elk tolhuis wordt er een bepaalde categorie zondes (overtredingen) behandelt ofwel berecht. De mensenziel wordt tijdens deze berechtingen door de heersers van de hemelse gewesten (demonen) aangeklaagd en belast met de overtredingen die hij tijdens zijn aardse leven had begaan.

De demonen van het desbetreffende tolhuis bedienen zich van lijsten waarop de specifieke overtreding van de mens tot in detail beschreven staat. Zij beroepen zich op de slechte daden van de mens waartoe zij hem tijdens zijn aardse leven hadden verleid en zo proberen ze recht uit te oefenen op de ziel van deze mens met de uiteindelijke intentie hem mee te nemen naar het dodenrijk, de hel. Daartegenover pleit de beschermengel ten behoeve van de mensenziel door zich te beroepen op de goede daden die deze in zijn leven verrichte. Wanneer de goede daden opwegen tegen de slechte daden, zullen de aanklagers (de demonen) de mensenziel niet kunnen meenemen naar de hel en de ziel zal samen met zijn beschermengel naar het volgende tolhuis vertrekken, waar een andere categorie overtredingen op dezelfde manier zal worden behandeld. Zo moet de ziel van de mens in totaal twintig tolhuizen veilig passeren om de hemel te bereiken. Als er bij één van deze twintig tolhuizen blijkt dat de slechte daden opwegen tegen de goede daden zal de beschermengel het recht verliezen de ziel verder te mogen begeleiden en zodoende zullen demonen het recht krijgen om de ziel naar de hel te begeleiden. Het kan ook voorkomen (afhankelijk van de mate en ernst van overtredingen) dat een ziel tijdelijk vastgehouden wordt in het tolhuis en vervolgens moet lijden teneinde in aanmerking te komen voor kwijtschelding.

De beschermengel die aan de mens werd toegewezen heeft onder andere als taak het noteren van de goede daden van de mens en hem aan te sporen zo min mogelijk te zondigen. Aan de andere kant, wordt er ook een demon aan de mens toegewezen die als taak heeft hem tot de zonde te verleiden. Deze demon rapporteert op zijn beurt naar de heersers in de hemelse gewesten. Op deze manier worden demonen aanklagers die zich in de tolhuizen bevinden in de hemelse gewesten voorzien van informatie over de overtredingen van ons mensen.

De vraag rijst: Hoe kan een mens op aarde zich voorbereiden op deze zaken?

Gelet op de sluwheid van de afvallige engelen die zich continu focussen op het misleiden van mensen, heeft Jezus Christus “heilige mysteriën†aan Zijn Kerk toevertrouwd. Een voorbeeld van deze heilige mysteriën zijn: “opbiechten en berouwâ€, “vasten†en “heilige communieâ€. Zodra een persoon oprecht betrouw toont vanwege zijn zondes en deze bij zijn kerkelijke vader (aartspriester) opbiecht, dan zal vervolgens door deze priester bepaald worden hoelang deze persoon dient te vasten voordat hij deel mag nemen aan de heilige communie. Zodra de persoon voldoende berouw getoond heeft, gevast heeft alsook de indruk heeft achtergelaten zich voldoende te hebben ingespannen tegen de zonde, zal hij in aanmerking komen deel te nemen aan de heilige communie. Pas tijdens dit heilige mysterie “de heilige communie†ontvangt de persoon Jezus Christus en zodoende worden de door hem opgebiechte zondes in de naam van Jezus Christus vergeven. Dit heeft als gevolg dat zijn overtredingen geschrapt worden van de lijsten waarmee heersers van de hemelse gewesten mensen bij tolhuizen aanklagen. Hierdoor wordt de reis naar de hemel na de dood makkelijker.

Stelling: Christus opende de weg naar de hemel en alleen door naar Zijn wetten te leven kan men deze weg bewandelen.

Heilige kerkvaders die tolhuizentheorie bevestigden:

- Saint John Climacu (7th Century AD)

- Anthony the Great

- Macarius of Egypt

- Athanasius of Alexandria

- John Chrysostom (347–407)

- Saint George

- Cyril of Alexandria

- Theognostus

- Evagrius Scholasticus

- Saint Dimitry of Rostov

- Theodosius of Kiev (Theodosius of the Caves,

- En vele andere….

Bron:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 0%B2%D0%B0

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nu ben ik al een aantal jaren katholiek, maar heb werkelijk nog nooit van deze theorie gehoort, laat staan dat het officiële doctrine van de Kerk zou zijn. Wat zij werkelijk leert, is dat de ziel na diens aardse sterven onmiddelijk het bijzonder oordeel ontvangt en dus meteen richting hel, vagevuur of hemel gaat. En zij in het vagevuur zullen gegarandeerd uiteindelijk ook richting hemel gaan. Op de laatste dag, bij de opstanding der doden, zal dan het openbare, definitieve oordeel geveld worden over alle volkeren. Dan rest enkel nog de hel of het eeuwige leven op de nieuwe hemel en aarde, weer verenigd met het dan verheerlijke lichaam.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Nu ben ik al een aantal jaren katholiek, maar heb werkelijk nog nooit van deze theorie gehoort, laat staan dat het officiële doctrine van de Kerk zou zijn.

De Rooms-katholieke Kerk (RKK) werd in 1054 door de paus (een mens) opgericht en trad zodoende uit uit de Kerk der Christus. Door de eeuwen heen, heeft de RKK de leer en tradities naar eigen hand aangepast. Zodoende vervreemde de RKK van de historische en apostolische Kerk. Uit de geschiedenis blijkt dat de RKK de karakteristieken van de Kerk van Christus niet vertoonde en nog steeds niet vertoont.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De Rooms-katholieke Kerk (RKK) werd in 1054 door de paus (een mens) opgericht en trad zodoende uit uit de Kerk der Christus. Door de eeuwen heen, heeft de RKK de leer en tradities naar eigen hand aangepast. Zodoende vervreemde de RKK van de historische en apostolische Kerk. Uit de geschiedenis blijkt dat de RKK niet de karakteristieken van de Kerk van Christus vertoonde en vertoont.

En laat me raden, in het nieuwe boek van Dan Brown wordt bovenstaande verder uitgewerkt?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Nu ben ik al een aantal jaren katholiek, maar heb werkelijk nog nooit van deze theorie gehoort, laat staan dat het officiële doctrine van de Kerk zou zijn.

De Rooms-katholieke Kerk (RKK) werd in 1054 door de paus (een mens) opgericht en trad zodoende uit uit de Kerk der Christus. Door de eeuwen heen, heeft de RKK de leer en tradities naar eigen hand aangepast. Zodoende vervreemde de RKK van de historische en apostolische Kerk. Uit de geschiedenis blijkt dat de RKK de karakteristieken van de Kerk van Christus niet vertoonde en nog steeds niet vertoont.

Sjonge, een militante orthodox. Ik wist niet dat je die ook had. _O_

Link naar bericht
Deel via andere websites
T O L H U I Z E N

De dood is niet het einde van het bewustzijn van de mens, maar vertegenwoordigt een tussenstation tussen het aardse leven en het hiernamaals. De tolhuizentheorie openbaart een aantal processen waar de ziel van de mens zich mee confronteert na de dood. De tolhuizentheorie werd door de geschiedenis heen verkondigd door diverse kerkvaderen die door de Kerk als heiligen verklaard zijn. Deze theorie werd zodoende opgenomen in de doctrine van de Kerk. Deze theorie wijst op hetgeen ons na de dood te wachten staat. Door deze aspecten in beschouwing te nemen kunnen wij aardse mensen ons beter voorbereiden op deze onzekerheden die ons na de dood te wachten staan.

De dood kan door niemand worden vermeden. Vroeg of laat zal men zich confronteren met de dood. Discussies omtrent de dood brengen altijd angst en onzekerheden met zich mee. Derhalve werd de tolhuizen theorie geopenbaard met het doel ons mensen aan te sporen een beter leven te leiden. Zodra er een persoon in de naam van de Heilige Drie-eenheid (in de Kerk van Christus) wordt gedoopt, krijgt hij/zij op dat moment een beschermengel toegewezen. Deze beschermengel heeft als taak de mens gedurende zijn levensweg bij te staan en over hem te waken. Aan de andere kant (aangezien de mens op aarde leeft waar afvallige engelen vrij spel hebben) krijgt elke mens tevens een demon toegewezen. Eén van de taken van deze demon speelt een belangrijke rol in de tolhuizentheorie.

De tolhuizentheorie

De ziel van een gestorven mens zal ongeveer drie dagen na de fysieke dood de hemel trachten te bereiken. Tijdens de eerste drie dagen na de dood komt de mens erachter dat hij daadwerkelijk gestorven is. Het verbaast de gestorven mens dat zijn geliefden om hem rouwen terwijl hij (in zijn onstoffelijke vorm) zich naast hen bevindt. Hij steekt zijn hand naar hen uit met de intentie contact te leggen, maar tevergeefs want hij is onstoffelijk en kan zodoende niet door hen die tot de stoffelijke wereld behoren waargenomen worden. De arme mensenziel ervaart op deze momenten een diepe vorm van pijn en eenzaamheid, aangezien niemand hem opmerkt en hij begint te beseffen dat hij overleden is. Ongeveer drie dagen na de dood (zodra het voor de ziel van de gestorven mens duidelijk wordt dat hij dood is) komt zijn beschermengel verschijnen welke aan hem tijdens de doop werd toegewezen. Deze beschermengel deelt mee dat de tijd aangebroken is naar het hiernamaals (de hemel) te vertrekken. Samen met zijn beschermengel zal de mensenziel op weg naar de hemel het gebied tussen de hemelen en de aarde passeren. Dit tussengebied tussen de aarde en de hemelen duidt men aan met de term â€hemelse gewestenâ€. Echter, de hemelse gewesten worden bewoond door afvallige engelen (demonen) die zich tijdens de opstand onder leiding van lucifer tegen God hebben gekeerd en zodoende uit de hemel werden verbannen. Tijdens de reis door de hemelse gewesten passeert de mensenziel samen met zijn beschermengel zogenaamde tolhuizen. Volgens de doctrine van de Kerk bestaan er in totaal twintig tolhuizen waar de ziel van de mens aan een soort berechting onderworpen wordt. Elk tolhuis vertegenwoordigt een soort station. Bij elk tolhuis wordt er een bepaalde categorie zondes (overtredingen) behandelt ofwel berecht. De mensenziel wordt tijdens deze berechtingen door de heersers van de hemelse gewesten (demonen) aangeklaagd en belast met de overtredingen die hij tijdens zijn aardse leven had begaan.

De demonen van het desbetreffende tolhuis bedienen zich van lijsten waarop de specifieke overtreding van de mens tot in detail beschreven staat. Zij beroepen zich op de slechte daden van de mens waartoe zij hem tijdens zijn aardse leven hadden verleid en zo proberen ze recht uit te oefenen op de ziel van deze mens met de uiteindelijke intentie hem mee te nemen naar het dodenrijk, de hel. Daartegenover pleit de beschermengel ten behoeve van de mensenziel door zich te beroepen op de goede daden die deze in zijn leven verrichte. Wanneer de goede daden opwegen tegen de slechte daden, zullen de aanklagers (de demonen) de mensenziel niet kunnen meenemen naar de hel en de ziel zal samen met zijn beschermengel naar het volgende tolhuis vertrekken, waar een andere categorie overtredingen op dezelfde manier zal worden behandeld. Zo moet de ziel van de mens in totaal twintig tolhuizen veilig passeren om de hemel te bereiken. Als er bij één van deze twintig tolhuizen blijkt dat de slechte daden opwegen tegen de goede daden zal de beschermengel het recht verliezen de ziel verder te mogen begeleiden en zodoende zullen demonen het recht krijgen om de ziel naar de hel te begeleiden. Het kan ook voorkomen (afhankelijk van de mate en ernst van overtredingen) dat een ziel tijdelijk vastgehouden wordt in het tolhuis en vervolgens moet lijden teneinde in aanmerking te komen voor kwijtschelding.

De beschermengel die aan de mens werd toegewezen heeft onder andere als taak het noteren van de goede daden van de mens en hem aan te sporen zo min mogelijk te zondigen. Aan de andere kant, wordt er ook een demon aan de mens toegewezen die als taak heeft hem tot de zonde te verleiden. Deze demon rapporteert op zijn beurt naar de heersers in de hemelse gewesten. Op deze manier worden demonen aanklagers die zich in de tolhuizen bevinden in de hemelse gewesten voorzien van informatie over de overtredingen van ons mensen.

De vraag rijst: Hoe kan een mens op aarde zich voorbereiden op deze zaken?

Gelet op de sluwheid van de afvallige engelen die zich continu focussen op het misleiden van mensen, heeft Jezus Christus “heilige mysteriën†aan Zijn Kerk toevertrouwd. Een voorbeeld van deze heilige mysteriën zijn: “opbiechten en berouwâ€, “vasten†en “heilige communieâ€. Zodra een persoon oprecht betrouw toont vanwege zijn zondes en deze bij zijn kerkelijke vader (aartspriester) opbiecht, dan zal vervolgens door deze priester bepaald worden hoelang deze persoon dient te vasten voordat hij deel mag nemen aan de heilige communie. Zodra de persoon voldoende berouw getoond heeft, gevast heeft alsook de indruk heeft achtergelaten zich voldoende te hebben ingespannen tegen de zonde, zal hij in aanmerking komen deel te nemen aan de heilige communie. Pas tijdens dit heilige mysterie “de heilige communie†ontvangt de persoon Jezus Christus en zodoende worden de door hem opgebiechte zondes in de naam van Jezus Christus vergeven. Dit heeft als gevolg dat zijn overtredingen geschrapt worden van de lijsten waarmee heersers van de hemelse gewesten mensen bij tolhuizen aanklagen. Hierdoor wordt de reis naar de hemel na de dood makkelijker.

Stelling: Christus opende de weg naar de hemel en alleen door naar Zijn wetten te leven kan men deze weg bewandelen.

Heilige kerkvaders die tolhuizentheorie bevestigden:

- Saint John Climacu (7th Century AD)

- Anthony the Great

- Macarius of Egypt

- Athanasius of Alexandria

- John Chrysostom (347–407)

- Saint George

- Cyril of Alexandria

- Theognostus

- Evagrius Scholasticus

- Saint Dimitry of Rostov

- Theodosius of Kiev (Theodosius of the Caves,

- En vele andere….

Bron:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... 0%B2%D0%B0

Een prachtig "verhaal" en dan nog eens ondersteund door meerdere "heilige" mannen; maar jammer genoeg gebouwd op een fundament "De dood is niet het einde van het bewustzijn van de mens" wat totaal in tegenspraak is met het bijbelse fundament en dus verwezen kan worden naar het rijk der menselijke fabelen.

de levenden weten tenminste dat zij sterven moeten ,maar de doden weten niets....

er is geen werk of overleg of kennis of wijsheid in het dodenrijk, waarheen gij gaat" Pred 9:(5-10)

wanneer een mens sterft, dan ligt hij krachteloos neer, geeft de mens de geest, waar is hij gebleven?

zo legt de mens zich neer en staat niet weer op; totdat de hemelen niet meer zijn, ontwaken zij niet en worden niet wakker uit hun slaap (job 14:(10-12)

De hoop en de zekerheid van de christen is de terugkomst van Christus, waarbij hij ons uit onze onbewuste en droomloze slaap zal opwekken en ons zal herscheppen in een verheerlijkt lichaam om eeuwig met Hem te zijn .

verwondert u hierover niet want de ure komt dat allen die in de graven zijn, naar zijn stem zullen horen, en zij zullen uitgaan, wie het goede gedaan hebben tot de opstanding ten leven, wie het kwade bedreven hebben , tot de opstanding ten oordel johannes 5: 28-29

Zodoende hebben bovenstaande en andere(cowboy) verhalen die mensen in de loopder tijden hebben uitgevonden geen enkele waarde voor de Bijbel getrouwe Christen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nu ken ik de oosters-orthodoxe Kerk ook weer niet zo goed, maar ik heb ook nog nooit gehoord dat zij dat zou leren. Wat ik weet is dat de Leer van de katholieke en van de oosters-orthodoxe Kerk op dit gebied vrijwel geheel overeenkomen, maar het ieder anders bewoorden en beleven (zo spreken de orthodoxen niet over het vagevuur, maar geloven dacht ik wel in een loutering na de dood). Zéker het idee dat je als mens een demon toegewezen krijgt, is strijdig met zo'n beetje alles wat het christendom over demonen leert.

Bernard 3, bijbelgetrouwheid is leuk, maar belangrijker is dat je Christusgetrouw bent. En Hij leert ons al eeuwenlang dat de ziel onsterfelijk is. Maar goed, als je die Leer negeert, kun je inderdaad óók uit de Schrift halen dat dat allemaal onzin is. Net zoals élke wind van leer bijbels onderbouwd kan worden met een beetje bijbelkennis en creativiteit. De Schrift is daar echter niet voor bedoeld.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Tijdens de eerste twee dagen na de dood, bezoekt de ziel van de mens bepaalde plaatsen waar ze gedurende het leven gehecht aan was. Op de derde dag zal de ziel door de hemelse gewesten reizen. Tijdens die reis zal ze legioenen afvallige engelen tegenkomen die haar zullen proberen te hinderen. In dit kader zal de priester drie dagen na de dood, tijdens de uitvaart, het heilige requiem houden. Tijdens het requiem leest de priester bepaalde gebeden ten behoeve van de ziel van de overleden mens. Deze gebeden (het heilige requiem) zijn uitermate belangrijk voor de ziel van de overleden mens want ze staan haar bij tijdens de vaart door de hemelse gewesten waar legioenen afvallige engelen zich bevinden die de ziel aanklagen wegens de zondes waar toe ze haar verleid hadden. Derhalve is het belangrijk meteen de priester op de hoogte te brengen indien er iemand komt te overlijden, want hij zal vervolgens gebeden lezen ten behoeve van de ziel. Deze gebeden zijn uitermate belangrijk voor de ziel van de overledene, net als water belangrijk is voor een dorstig persoon.

Stelling: Het feit dat de Kerk het heilige requiem praktiseert dat als doel heeft het bijstaan van de ziel tijdens de confrontatie met afvallige engelen in de hemelse gewesten, getuigt van het bestaan van de tolhuizentheorie.

In andere woorden,

de tolhuizentheorie sluit aan op hetgeen de Kerk praktiseert.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Nu ken ik de oosters-orthodoxe Kerk ook weer niet zo goed, maar ik heb ook nog nooit gehoord dat zij dat zou leren. Wat ik weet is dat de Leer van de katholieke en van de oosters-orthodoxe Kerk op dit gebied vrijwel geheel overeenkomen, maar het ieder anders bewoorden en beleven (zo spreken de orthodoxen niet over het vagevuur, maar geloven dacht ik wel in een loutering na de dood). Zéker het idee dat je als mens een demon toegewezen krijgt, is strijdig met zo'n beetje alles wat het christendom over demonen leert.

Bernard 3, bijbelgetrouwheid is leuk, maar belangrijker is dat je Christusgetrouw bent. En Hij leert ons al eeuwenlang dat de ziel onsterfelijk is. Maar goed, als je die Leer negeert, kun je inderdaad óók uit de Schrift halen dat dat allemaal onzin is. Net zoals élke wind van leer bijbels onderbouwd kan worden met een beetje bijbelkennis en creativiteit. De Schrift is daar echter niet voor bedoeld.

bijbelgetrouwheid is leuk belangrijker is dat je Christusgetrouw bent. En Hij leert ons al eeuwenlang dat de ziel onsterfelijk

Naar mijn weten is het de Bijbel die ons Gods woord brengt en daarom had ik graag van u geweten waar in de Bijbel Christus beweert dat "de ziel" onsterfelijk is.

Altijd bereidt om bij te leren maar niet van zomaar een losse uitspraak of bewering gesteund op mensen of traditie en niet op Christus' leer en leven

En ik denk dat Christus altijd bijbelgetrouw is geweest of kan u mij misschien ook aantonen waar dit in Zijn leven niet het geval is geweest?

Wat niet kan gezegd worden van "kerken" die in het verleden en heden nogal dikwijls de neiging hadden en hebben het eigenbelang vóór Gods woord te plaatsen en zodoende zijn woord negeren of verdraaien

l

Link naar bericht
Deel via andere websites
Tijdens de eerste twee dagen na de dood, bezoekt de ziel van de mens bepaalde plaatsen waar ze gedurende het leven gehecht aan was. Op de derde dag zal de ziel door de hemelse gewesten reizen. Tijdens die reis zal ze legioenen afvallige engelen tegenkomen die haar zullen proberen te hinderen. In dit kader zal de priester drie dagen na de dood, tijdens de uitvaart, het heilige requiem houden. Tijdens het requiem leest de priester bepaalde gebeden ten behoeve van de ziel van de overleden mens. Deze gebeden (het heilige requiem) zijn uitermate belangrijk voor de ziel van de overleden mens want ze staan haar bij tijdens de vaart door de hemelse gewesten waar legioenen afvallige engelen zich bevinden die de ziel aanklagen wegens de zondes waar toe ze haar verleid hadden. Derhalve is het belangrijk meteen de priester op de hoogte te brengen indien er iemand komt te overlijden, want hij zal vervolgens gebeden lezen ten behoeve van de ziel. Deze gebeden zijn uitermate belangrijk voor de ziel van de overledene, net als water belangrijk is voor een dorstig persoon.

Stelling: Het feit dat de Kerk het heilige requiem praktiseert dat als doel heeft het bijstaan van de ziel tijdens de confrontatie met afvallige engelen in de hemelse gewesten, getuigt van het bestaan van de tolhuizentheorie.

In andere woorden,

de tolhuizentheorie sluit aan op hetgeen de Kerk praktiseert.

Ik zou het prettig vinden als je duidelijk maakt welke "de Kerk" je bedoeld hier want er zijn nogal wat clubs die claimen "de Kerk" te zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Citaten uit de bijbel die betrekking hebben op de tolhuizentheorie:

Efeziërs 2:2

"waarin gij vroeger gewandeld hebt, naar aanleiding van de loop van deze wereld, naar aanleiding van de overste van de macht der lucht, de geest die nu aan het werk in de kinderen der ongehoorzaamheid-"

Efeziërs. 6:12 "want wij hebben niet te worstelen tegen bloed en vlees, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers dezer duisternis, tegen de boze geesten in de hemelse gewesten".

Titus 2:7-8 "Betoon uzelven in alles een voorbeeld van goede werken, betoon in de leer onvervalstheid, deftigheid, oprechtheid; 8 Het woord gezond en onverwerpelijk, opdat degene, die daartegen is, beschaamd worde, en niets kwaads hebbe van ulieden te zeggen."

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 months later...

Ik zou het prettig vinden als je duidelijk maakt welke "de Kerk" je bedoeld hier want er zijn nogal wat clubs die claimen "de Kerk" te zijn.

De orthodoxe Kerk bestaat uit patriarchaten. Ik ben een lid van het patriarchaat van Servië, ofwel de Servische Orthodoxe Kerk.

ХриÑÑ‚Ð¾Ñ Ð’Ð¾ÑкреÑе!

De tolhuizentheorie is geen officieël dogma van de Kerk, hooguit een theologoumenon en door een aantal bisschoppen (Aartsbisschop Lazar van Ottawa bijvoorbeeld) wordt het zelfs veroordeeld omdat het gnostisch zou zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Naar mijn weten is het de Bijbel die ons Gods woord brengt en daarom had ik graag van u geweten waar in de Bijbel Christus beweert dat "de ziel" onsterfelijk is.

l

Marcus 12:26 Wat nu de doden betreft, dat zij opgewekt worden, hebt gij niet gelezen in het boek van Mozes, bij de braamstruik, hoe God tot hem sprak, zeggende: Ik ben de God van Abraham en de God van Isaak en de God van Jakob? 27 Hij is niet een God van doden, maar van levenden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De Rooms-katholieke Kerk (RKK) werd in 1054 door de paus (een mens) opgericht en trad zodoende uit uit de Kerk der Christus. Door de eeuwen heen, heeft de RKK de leer en tradities naar eigen hand aangepast. Zodoende vervreemde de RKK van de historische en apostolische Kerk. Uit de geschiedenis blijkt dat de RKK niet de karakteristieken van de Kerk van Christus vertoonde en vertoont.

En laat me raden, in het nieuwe boek van Dan Brown wordt bovenstaande verder uitgewerkt?

Nee, in een geschiedenisboek. Hij zegt het misschien iets simplistisch, maar het komt erop neer dat de Latijnen zich van ongeveer 869 (het roversconcilie onder leiding van de paus dat St. Photios de Grote afzette) tot 1054 zich langzaam loskopelde van de Kerk totdat ze uiteindelijk helemaal wegvielen en voor zichzelf begonnen.

Nu ben ik al een aantal jaren katholiek, maar heb werkelijk nog nooit van deze theorie gehoort, laat staan dat het officiële doctrine van de Kerk zou zijn.

De Rooms-katholieke Kerk (RKK) werd in 1054 door de paus (een mens) opgericht en trad zodoende uit uit de Kerk der Christus. Door de eeuwen heen, heeft de RKK de leer en tradities naar eigen hand aangepast. Zodoende vervreemde de RKK van de historische en apostolische Kerk. Uit de geschiedenis blijkt dat de RKK de karakteristieken van de Kerk van Christus niet vertoonde en nog steeds niet vertoont.

Sjonge, een militante orthodox. Ik wist niet dat je die ook had. _O_

We zijn met meer dan je denkt ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid