Spring naar bijdragen

vandaag .... jaar geleden


Aanbevolen berichten

Vandaag 439 jaar geleden....

Slag bij Lepanto

De Slag bij Lepanto op 7 oktober 1571 was een van de grootste zeeslagen uit de wereldgeschiedenis. Hij vond plaats in de buurt van Lepanto (dit is de vroegere Italiaanse naam van de Griekse havenstad Návpaktos) aan de nauwe ingang van de Golf van Korinthe.

Aanloop

De troepen van sultan Selim II waren in 1570 Cyprus binnengevallen met als doel de Venetianen uit het Oostelijk gedeelte van de Middellandse Zee te verdrijven. Venetianen vormden hierop een alliantie met Paus Pius V en Filips II van Spanje (25 mei 1571).

Tegen de tijd dat de geallieerde vloot zich verzameld had in Messina in Sicilië (24 augustus 1571), hadden de Ottomanen reeds Nicosia veroverd (9 september 1571), Famagusta belegerd en waren ze de Adriatische Zee binnengedrongen. De geallieerde vloot vertrok op 15 september 1571 richting Korfu en bereikte de Ottomaanse vloot op 7 oktober.

Christendom en islam

De Slag bij Lepanto markeerde een scheidingslijn in de strijd tussen het christendom en de islam. Aan de christelijke zijde werd oorlog een seculiere zaak. In het verleden had de paus, hoewel vergeefs, een decreet uitgevaardigd dat de kruisboog niet gebruikt mocht worden in onderlinge conflicten tussen christenen, maar inmiddels was al het oorlogstuig geoorloofd, hoe afschuwelijk dan ook. Zo was de galjas makkelijk te maken en werd direct ingezet voor de zeeslag.

Aan de moslimse zijde kon echter iedere innovatie aanleiding zijn tot discussie of zelfs verzet. Het eervol vechten diende te gebeuren met de wapens zoals bekend uit de Koran: het zwaard, de speer, de lans en de pijl en boog. Een goede moslimsoldaat, zo was de opvatting, sprong in een bres of op een vijandelijk schip zonder bepantsering en gebruikte slechts de kracht van zijn armen. Moslims waren van mening dat het beter was op de juiste manier te vechten en een slag te verliezen dan oneervol te strijden.

De Slag

De Osmaanse vloot onder leiding van Uluç Ali Pasha moest het opnemen tegen de verenigde vloten van Paus Pius V en die van Spanje, Venetië, Malta en Genua, onder het opperbevel van Don Juan van Oostenrijk (ook Geronimo genoemd), de halfbroer van Filips II. Zijn vlaggenschip was de Real.

De christenen, met 84.500 man, 208 galeien, zes grote Venetiaanse galjassen en 102 hulpzeilvaartuigen, overwonnen de grotere vloot van de islamitische Osmanen (88.000 man, 210 galeien, 44 galjoten en 20 fusten na een slag van ongeveer vier uur. De bemanning van de Real wist de Turkse opperbevelhebber te doden. Zijn hoofd werd op een spies gezet om de vijand te demoraliseren.

De Ottomanen verloren 200 vaartuigen, 24.000 man, onder wie hun aanvoerder Ali Pasha en ruim 15.000 christelijke galeislaven, de christenen slechts 15 galeien en 7500 man.

Na de slag

De vreugde in Europa was bijzonder groot, maar de snelle overwinning werd door interne verdeeldheid niet echt uitgebuit. Venetië (de sterkste bondgenoot van Spanje, dat de leiding had) sloot een afzonderlijke vrede in 1573; deze mogendheid was traditioneel meer gebrand op het veiligstellen van commerciële belangen dan in het verdedigen van het christendom. De Ottomaanse vloot werd weldra herbouwd. Het geloof in de onoverwinnelijkheid van de islamische Ottomanen was echter door deze zeeslag aan beide zijden verdwenen. Filips II kreeg door deze overwinning wel de benodigde adempauze om zich verder te concentreren op de Nederlandse Opstand en net zo belangrijk was de verdrijving van de Ottomanen uit dat gedeelte van de Middellandse Zee.

Deze zeeslag had een grote invloed op het moreel van de christenheid en was het onderwerp van verschillende schilderijen van grootmeesters als Titiaan, Tintoretto en Veronese.

Aan christelijke zijde werd de overwinning toegeschreven aan het bidden van de Rozenkrans door zowel het niet-strijdende volk als de krijgsmacht. Na de slag stelde paus Pius V officieel op 7 oktober een feestdag in als gedachtenis van de overwinning op de Ottomanen. Hierdoor geldt sindsdien binnen de Katholieke Kerk de maand oktober als Rozenkransmaand.

Bron: link

Bij deze wil ik even stilstaan bij de heldendaad van deze christenstrijders. Spreek ik mijn hoop uit dat de omgekomen christenen (zowel diegene die in vrijheid hun leven gaven als diegene die als galeislaaf werden gedwongen) in de hemel opgenomen zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vandaag in:

1573 - Alkmaars ontzet, de eerste Nederlandse overwinning gedurende de Tachtigjarige Oorlog.

1600 - San Marino neemt een geschreven grondwet aan.

1871 - Een grote brand verwoest bijna zes vierkante kilometer van Chicago waarbij honderden mensen omkomen.

1912 - De Eerste Balkanoorlog breekt uit.

1939 - Duitsland annexeert westelijk Polen.

1967 - Che Guevara wordt in Bolivia gevangengenomen

1984 - Bart Vos claimt als eerste Nederlander de Mount Everest te hebben beklommen.

2006 - De Nederlandse hockeydames worden voor de zesde maal wereldkampioen; in Madrid wordt Australië met 3-1 verslagen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Glorieuze tijden inderdaad,

Jammer dat de religies tegenwoordig minder strijdlustig en machtig zijn. Gelukkig zijn er weer genoeg pissige mensen tegenwoordig die deze oude vete weer willen herleven. Het wordt eens tijd dat de strijd uitgevochten wordt zodat we echt eens leren aan welke zijde God/Allah staat devil.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

1999 - De Lockheed SR-71 maakt zijn allerlaatste vlucht.

1967 - Het eerste bloot op de Nederlandse televisie: Phil Bloom poseert naakt in het VPRO-programma Hoepla.

1914 - In België valt Antwerpen in Duitse handen.

1939 - De eerste 22 joodse vluchtelingen komen aan in kamp Westerbork.

1944 - WO2: bij kerk-razzia's in Noord-Limburg worden duizenden jongens en mannen opgepakt.

2006 - Noord-Korea doet zijn eerste kernproef.

2009 - Barack Obama, voormalig lid van de Senaat als vertegenwoordiger van de staat Illinois en huidig president van de Verenigde Staten, wint de Nobelprijs voor de Vrede.

2005 - Zaligverklaring van Clemens August von Galen (1878-1946), Duits kardinaal-bisschop van Münster, in Rome

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 months later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid